De beste dakwerker deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Dakwerken Rietdekker

Rietdekker

Minimale kosten
€ 7.400
Gemiddelde kosten
€ 10.000
Maximale kosten
€ 16.400
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 8.200 - € 11.800

Is jouw rieten dak hoognodig aan vervanging toe, maar wil je eerst zoveel mogelijk weten over dit project? Lees hier over de kosten en mogelijkheden die een rietdekker aanbiedt. Zo kies je de beste prijs voor jouw duurzame rieten dak.

Wat kost een rietdekker?

Een rieten dak is een duurzame vorm van dakbedekking en geeft een traditionele, landelijke uitstraling aan je huis. Een rietdekker biedt verschillende soorten riet; natuurriet, patentriet en novariet. Patentriet en novariet zijn soorten kunstriet, het is tegenwoordig namelijk ook mogelijk kunstriet op je dak te laten plaatsen. Kunstriet is minder brandbaar, waardoor je kan besparen op brandwerende maatregelen. Jouw rietdekker vertelt jou welke maatregelen het beste bij jouw rieten dak passen. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten van de verschillende soorten riet. Bij de prijzen zitten btw en arbeid inbegrepen. Er wordt hier uitgegaan van een dak met een totale oppervlakte van 120 m2.

TypeRichtprijs vrijstaand huis met een gemiddelde dakoppervlakte (120m2) incl. btw en arbeidGemiddelde prijs per m2
Natuurriet€ 17.800 - € 19.400€ 27 - € 36
Patentriet€ 27.600 - € 31.700€ 60 - € 80
Novariet€ 35.500 - € 39.400€ 120 - € 140
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie

Ga voor de beste prijs

Ga jij voor een  rieten dak? Dan wil je graag specifiekere prijsinformatie ontvangen over jouw project. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontvang binnen 2 werkdagen tot wel 6 offertes van rietdekkers bij jou uit de regio. Door offertes te vergelijken zie je in één oogopslag het prijsverschil tussen rietdekkers.

Prijsvoorbeelden

Bijsteken:

Een rietdekker hoeft niet per se je heel rieten dak te vernieuwen, er kunnen ook een aantal bossen riet worden bijgestoken op plekken waar het nodig is. Bij een oppervlakte van 15 m2 dat bijgestoken moet worden, liggen de kosten gemiddeld rond de € 1.500.

Isoleren:

Door je rietendak te laten isoleren, verhoog je het leefcomfort van je woning en bespaar je maandelijks op je energierekening. Via je dak gaat zonder dakisolatie tot wel 30% van de warmte uitje woning verloren. Het isoleren van je rieten dak kost, bij een dakoppervlakte van 120 m2, gemiddeld € 5.500.

Riet gecombineerd met dakpannen:

In België zie je vaak rieten daken waarbij een deel van het dak met dakpannen is bekleed. Dit wordt meestal gedaan om de uitstraling van een huis te bepalen. Om een dak van 120 m2, waarvan 40 m2 met dakpannen wordt bekleed, zijn de kosten gemiddeld € 10.300.

Prijsopbouw rietdekkers

De kosten die een rietdekker jou rekent, bestaan uit drie elementen; het riet, staaldraad en schroeven, en natuurlijk het loon van de rietdekker. Hieronder zie je de prijsopbouw van een rietdekker gevisualiseerd. Deze visualisatie is gebaseerd op geïmporteerd natuurriet, aangezien meer dan driekwart van het gebruikte riet in België geïmporteerd wordt.

rietdekker

Welke keuzes bepalen de prijs van een rietdekker?

Schakel je een rietdekker in, dan kom je voor verschillende keuzes te staan die alle invloed hebben op de totaalprijs. Zie onderstaand welke keuzes dit zijn.

Keuze 1: Materiaal

Een derde van de totale kosten bestaat uit de kosten van het riet. In het eerste prijsoverzicht zie je dat natuurriet een stuk goedkoper is dan novariet. Daarentegen moet je bij natuurriet wel rekening houden met extra brandwerende maatregelen die je moet treffen, omdat natuurriet brandbaarder is dan kunstriet. Belgisch riet is duurder dan geïmporteerd riet en dit is ook de reden dat er met name buitenlands riet wordt verwerkt door rietdekkers in België.

Keuze 2: Soort dak

De moeilijkheidsgraad van je dak beïnvloedt de arbeidskosten aanzienlijk. Als een dak veel schoorstenen heeft, zorgt dit voor veel doorbroken vlakken en dus meer werk. Ook heeft de hoogte van het dak invloed op de arbeidskosten. Een hoog dak vraagt voor meer steigerwerk, waardoor je rietdekker een hogere prijs rekent. Wat betreft de constructie van je dak, zijn er twee types:

Open dak:

Dit is het traditionele rieten dak dat je bij oude huizen vaak ziet. Het riet wordt hierbij op houten latten bevestigd. Bij nieuwbouw woningen met een rieten dak is dit type niet meer toegestaan, omdat het niet aan bepaalde isolatiewaarden voldoet. Open daken zijn brandgevaarlijker dan gesloten daken, hierbij moet je dan ook rekening houden met extra kosten voor brandpreventie maatregelen.

Gesloten dak:

Dit type dak voldoet wel aan de nieuwe isolatiewaarden die zijn opgesteld voor rieten daken. Het riet wordt bevestigd op een dichte ondergrond, waardoor het minder snel brandt. Een gesloten dak vergt wel meer arbeid en daarom rekent een rietdekker hogere kosten voor dit project dan bij een open dak.

Keuze 3: Type rietvorst

Rietvorsten zijn de dakpannen die bovenop het dak worden bevestigd. Het type rietvorst dat je kiest, bepaalt mede de uitstraling van je huis. Er zijn drie soorten rietvorsten:

Keramisch:

Dit type rietvorst wordt in België het meest gebruikt, vaak in rood of zwart. Als je voor deze soort rietvorst kiest, geef je je huis een traditionele, landelijke uitstraling.

Koper:

Rietvorsten van koper zijn een mogelijkheid om je huis een wat modernere uitstraling te geven. Dit type rietvorst wordt in België minder gekozen door de hoge koper prijs.

Kunststof

Al een paar jaar is het mogelijk om rietvorsten laten plaatsen die gemaakt zijn van kunststof. Het voordeel van dit soort rietvorst is dat er geen algen en mos op groeit en dat het nagenoeg onderhoudsvrij is.

Keuze 4: Extra opties

Een rieten dak is brandbaarder dan andere dakbedekkingen en daarom zie je de belangrijkste brandwerende opties op een rijtje. Het is zeer waarschijnlijk dat je rietdekker deze maatregelen ook aanbeveelt.

OptieGemiddelde prijs (inclusief btw)
Brandwerende coating€ 7,50 per m2
Anti-mos coating€ 1 - € 1,50 per m2
Vonkenvanger€ 16 - € 23

Vind de beste deal

Ben je geïnteresseerd in een op maat gemaakte offerte voor jouw project? Vul bij Homedeal in 2 minuten gratis en vrijblijvend het offerteformulier in en ontvang binnen 2 werkdagen tot wel 6 offertes van rietdekkers bij jou in de buurt. Dakdekkers hanteren verschillende prijzen, waardoor je tot wel 40% kan besparen op de kosten van jouw project. Vergelijk en vind de beste deal.

Homedeal bespaartips

Besparen door isoleren

Ongeveer 30% van de warmte in je huis gaat verloren via het dak als deze niet goed is geïsoleerd. Het is dus van belang om te zorgen dat je goede dakisolatie hebt. Het is een perfect moment om je dakisolatie te laten plaatsen als het riet van je dak wordt vervangen of geplaatst.
Dakisolatie kost gemiddeld € 45 per m2 en dit bedrag verdien je gemiddeld tussen de 5 en 10 jaar terug.

Verzeker je dak

Verzeker je goed! Rieten daken hebben de reputatie om zeer brandgevoelig te zijn, maar dit is gebaseerd op te tijd dat er alleen nog maar ‘open daken’ bestonden. Tegenwoordig met de gesloten daken zijn rieten daken veel minder brandgevaarlijk. Dit wil niet zeggen dat het nooit gebeurt. Laat je daarom verzekeren tegen brand in je rietendak, zodat je bij eventuele brand of schade aanspraak kan maken op je verzekering. Dan hoef je niet alles in één keer uit eigen zak te betalen.

Renovatie of vervanging

Als je rieten dak bijna aan het einde van zijn levensduur is, is het vaak verstandig om het riet te laten vervangen. Tussentijds is er de mogelijkheid om je rieten dak te laten renoveren. Als je 10 m2 riet bij laat steken, ben je gemiddeld € 300 kwijt. In vergelijking met een totale vervanging van je riet, is dit absoluut een bespaarpunt. Laat dus door je rietdekkersbedrijf controleren of je dak gerenoveerd kan worden of dat vervanging van al het riet noodzakelijk is.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden