Beste asbestverwijdering deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Asbest

Asbest

Asbest is levensgevaarlijk voor je gezondheid. Door erosie van asbestdaken bestaat de kans dat asbestvezels vrijkomen. Asbest binnenshuis is niet verboden, maar wel gevaarlijk. Op deze pagina vind je meer informatie over de kosten van asbest verwijderen, de gevaren van asbest, asbest inventarisatie en subsidies.

Verwijder kosten | Asbest herkennen | Inventarisatie | Asbestattest |Asbest vervangen | Subsidie

Asbest verwijderen kosten

Het verwijderen van asbest is een gevaarlijke klus. Specialisten zorgen ervoor dat dit veilig gebeurt. Zij bekijken waar de asbest zit, verwijderen het en zorgen voor een veilige vernietiging ervan. Bekijk de tabel voor een indicatie van de gemiddelde kosten van asbestverwijdering. De exacte kosten zullen per situatie verschillen.

Asbestsanering projectGem. kosten, incl. btw
Asbest verwijderen
- Golfplaten 1 - 10 m2€ 600 - € 1.100
- Golfplaten 11 - 20 m2€ 750 - € 1.250
- Golfplaten 21 - 30 m2€ 800 - € 1.300
- Golfplaten 31 - 50 m2€ 900 - € 1.400
- 1 ruimte tot 35m2€ 1.000 - € 1.500
- 2 ruimtes tot 40m2€ 1.200 - € 1.700
- 3 ruimtes tot 50m2€ 1.500 - € 2.000
- 2 ruimtes tot 70m2€ 1.750 - € 2.250
Asbesthoudend materiaal verwerken
- Verpakking voor asbesthoudend materiaal€ 0 - € 30
- Asbesthoudend materiaal storten€ 25 - € 35 per 100 kg
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie.

Waarom is het verstandig om asbest te laten verwijderen?

Asbestvezels komen op diverse manieren vrij. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je een asbestdak sloopt of wanneer het slecht weer is. Deze vezels zijn levensgevaarlijk. Het is dus van groot belang dat asbest niet meer voorkomt in en rondom je huis. Asbesthoudend materiaal, zoals golfplaten en dakleien verweren in de buitenlucht. Zo bestaat de kans op een mogelijke vrijkoming van asbestvezels.

Asbest

Wat doet asbest met jouw gezondheid?

Asbest zit onder andere in plafonds, daken, vloeren en vensterbanken. Zolang je deze onderdelen niet bewerkt of beschadigt is het niet gevaarlijk. Toch komen veel mensen zowel onbewust als bewust in aanraking met asbest. Als je daken die asbest bevatten breekt, zaagt, boort of schuurt komen er asbestvezels vrij. Deze vezels zijn wel 5000 keer zo dun als een mensenhaar. Het is voor de vezels makkelijk om je longen binnen te dringen.

Als jij voor langere tijd asbestvezels inademt, vergroot dit het risico op asbestziektes. Deze ziektes ontstaan vaak tientallen jaren nadat je bent blootgesteld aan de vezels. De asbestvezels beschadigen het longweefsel en longcellen. Dit maakt jouw longen gevoeliger voor kankerverwekkende stoffen. De kans op mesothelioom, ook wel bekend als longvlieskanker, is groter als je langer blootgesteld bent aan asbestvezels. De vezels blijven kleven op longvliezen met kwaadaardige tumorcellen tot gevolg.

Asbest herkennen

Asbest herkennen is lastig. Specialisten voeren daarom asbestinventarisaties uit. Na zo’n inventarisatie weet jij precies waar in jouw huis asbest aanwezig is. Sinds 1994 is het verboden om producten te produceren waarin asbest voorkomt. Is jouw huis gebouwd na 1994, ga er dan vanuit dat er in jouw woning geen asbest verwerkt is.

Waar zit asbest in verwerkt?

Asbest is in 2 groepen te verdelen. Zo bestaat er hechtgebonden asbest en niet-hechtgebonden asbest. Hechtgebonden asbest is te vinden in cement, lijm of kunststof. De kans dat asbestvezels hierin loskomen is klein. Bekijk de tabel om te controleren in welke producten hechtgebonden asbest voorkomt.

Hechtgebonden asbestVaak verwerkt in:
GolfplatenDaken van schuren en stallen
DakleienDaken
AsbestplatenGevels en schoorstenen
VinyltegelsKeukens en toiletten
SchoorstenenCv-installaties en ventilatiekanalen
RioleringAlle soorten van afvoer in woningen
ImitatiemarmerVensterbanken

Niet-hechtgebonden asbest is erg gevaarlijk, omdat asbestvezels daarin gemakkelijk vrijkomen. Deze vorm van asbest is zacht en brokkelt makkelijk af. Bekijk de tabel hieronder en check in welke producten niet-hechtgebonden asbest voorkomt.

Niet-hechtgebonden asbestVaak verwerkt in:
SpuitasbestGespoten op leidingen, plafonds en constructies. Tot 1978 gebruikt in gebouwen.
Vinylvloerbedekking (onderlaag)De bovenlaag is gemaakt van pvc, de onderlaag lijkt op lichtgrijs/lichtgroen karton.
KachelplatenGebruikt bij haarden en cv-installaties.
BuisisolatieIsolatie rondom warme leidingen.
AfdichtingskoordSchroefdraadafdichtingsmiddel
Huishoudelijke apparaten Tot 1990 in föhns en strijkijzers.

Het is belangrijk om te weten dat in 1993 een totaalverbod van asbest van kracht is gegaan. Dit betekent dat de producten in bovenstaande tabellen, al meer dan 2 decennia niet meer te verkrijgen zijn. Wil jij weten waar asbest in jouw woning te vinden is? Laat dan een asbestinventarisatie uitvoeren. Hieronder lees je  verder hoe zo’n inventarisatie werkt.

Asbestattest

Sinds 23 november 2022 is een asbestattest nodig in bepaalde gevallen:

  • als je eigenaar bent van een gebouw of een deel van gebouw (vb. een appartement)
  • en het gebouw(deel) is gebouwd voor 2001,
  • en de oppervlakte 20 m² of meer is
  • en het gebouw(deel) toegankelijk is,
  • en je het gebouw(deel) verkoopt of schenkt (erfenissen vallen hier niet onder).

Dit attest bevat informatie over de aanwezige asbest in het gebouw en controleert of het gebouw asbestveilig is. Vanaf 2032 is voor elk gebouw van voor 2001 een asbestattest verplicht, ook als je geen verkoopplannen hebt. Meer informatie over de asbestattest en hoe je deze kunt aanvragen is terug te vinden op de website van de Vlaamse overheid.

Let op: de asbestattest is niet inbegrepen in de categorie asbest inventariseren die via Homedeal bij onze aangesloten vakspecialisten kan worden aangevraagd. Kijk voor informatie over het aanvragen van een asbestattest op de website van de overheid.

Asbest Inventarisatie

Is jouw asbestdak groter dan  35 m2  en wil jij deze laten slopen of renoveren? Dan ben je verplicht om een asbestinventarisatie uit te laten voeren. Gecertificeerde bedrijven voeren voor jou deze inventarisatie uit. Op basis van het onderzoek ontvang jij een asbestinventarisatierapport. De gemeente moet dit rapport inzien voordat je een vergunning krijgt om sloop- of renovatiewerkzaamheden uit te voeren. Daarnaast is het fijn als je weet waar in huis gebruik is gemaakt van asbest. Zo weet je zeker waar je absoluut niet in mag boren, spijkeren of schuren. Het inventarisatierapport is 3 jaar lang geldig, daarna is het niet meer actueel en is er een nieuw onderzoek nodig.

Asbestinventarisatieonderzoek

Er zijn 4 soorten onderzoeken: type A, type B, type 0 en type G. In onderstaande tabel vind je meer prijsinformatie en lees je wat de onderzoeken inhouden.

Type onderzoekGemiddelde kosten voor een woonhuis inclusief btwOmschrijving
Type A€ 300 - € 400Het type A-onderzoek omvat een inspectie naar de aanwezigheid van asbesthoudende materialen die direct waarneembaar zijn.
Type B€ 650 - € 1.500Het type B-onderzoek moet worden uitgevoerd wanneer tijdens type A-onderzoek wordt vermoed dat er niet-waarneembaar asbest aanwezig is. Tijdens dit type B-onderzoek komt het voor dat er het één en ander gedemonteerd moet worden.
Type 0€ 100 - € 200Het type 0-onderzoek is een visuele beoordeling op de aanwezigheid van asbestverdachte materialen die direct waarneembaar zijn. Let op: de resultaten van dit onderzoek zijn niet te gebruiken om een sloopvergunning aan te vragen.
Type G€ 450 - € 750Type G-onderzoek is hetzelfde als type A, maar voegt daar een risicoanalyse aan toe. Als asbest op plekken zit waar het geen directe schade voor de gezondheid vormt, hoeft het niet gelijk verwijderd te worden. De specialist schrijft met het type G-onderzoek een beheerplan voor het niet te verwijderen asbest.

asbest onderzoek

Hoe gaat een asbestspecialist te werk?

Asbest verwijderen is lastig en gevaarlijk. Schakel daarom altijd een specialist in voor deze gevaarlijke opdracht.

Een specialist gaat altijd zorgvuldig te werk. Ten eerste zal de specialist de ruimte afplakken. Zo kunnen de asbestvezels niet rondvliegen. Voordat  de specialist begint met het verwijderen van asbest, trekt hij eerst  laarzen, handschoenen en een overall aan. Hij zet daarnaast een mondkapje en een veiligheidsbril op. Voordat de specialist het asbest verwijdert, sluit hij ramen en deuren zodat de vezels niet binnenkomen. Om het asbest te verwijderen moet het eerst nat gesproeid zijn. Dit zorgt ervoor dat vezels niet wegwaaien. Als de specialist zo ver is om het asbest te verwijderen, spuit  hij de schroeven en spijkers in met een (haar-)spray. Vezels blijven zo vastzitten aan de schroef. Nadat hij de asbest heeft verwijderd, verpakt de specialist het in speciaal verpakkingsmateriaal. De asbest moet zo veilig mogelijk zijn weg vinden naar een afvalverwerkingsstation. Daar zal het asbest vernietigd worden.

Asbest daken vervangen

Na het verwijderen van het asbest krijgt het dak een nieuwe bekleding. De kosten van het verwijderen van een asbestdak verschillen nogal. De prijzen hangen af van het formaat en het  soort dakbedekking dat je kiest.Bekijk de tabel hieronder voor een gemiddelde prijs voor het vervangen van een asbestdak.

Golfplaten (10 m2)Dakleien (40 m2)
Melding bij jouw gemeente€ 0€ 0
Inventarisatie€ 0€ 300
Verwijderen asbestdak€ 675€ 925
Subsidies+ € 45+ € 180
Nieuwe dakbedekking€ 150 € 2.000
Totaal € 780€ 3.405

De gemeente moet op de hoogte zijn van het feit dat jij een asbestdak verwijdert. Het doen van deze melding is kosteloos. Vergeet niet subsidie aan te vragen voor het verwijderen van jouw dak. Per vierkante meter asbestdak krijg je € 4,50 terug van de overheid. De nieuwe dakbekleding is bepalend voor de omvang van de totale kosten. Zo zijn golfplaten en bitumen goedkoper dan dakpannen of dakleien.

Homedeal tip: Zijn jouw buren ook geïnteresseerd in het verwijderen van asbest? Door meerdere projecten tegelijkertijd te laten uitvoeren, bespaar je op de totale kosten.

Asbest verwijderaars

Asbest verwijderen is een gevaarlijke klus. Asbest verwijderaars nemen veel maatregelen. Ze zorgen ervoor dat mens en milieu geen gevaar lopen. De specialisten beschikken over de juiste ervaring en het juiste gereedschap waardoor ze veilig het asbesthoudende materiaal verwijderen. Asbest verwijderen door particulieren is af te raden.

Weet jij zeker dat je te maken hebt met een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf? Vraag de specialist naar de keurmerken. Saneringsbedrijven die in het bezit zijn van dit keurmerk werken volgens de wettelijke verplichte regelgeving.

asbest dak

Asbest tips

  • Kies een asbestsaneringsbedrijf in de buurt – Vanaf het moment dat de specialist wegrijdt rekent deze voorrijkosten. De meeste specialisten brengen echter geen voorrijkosten in rekening als jij je binnen een straal van 25 kilometer bevindt.
  • Ruim alvast op – Voordat de specialist arriveert, is het fijn als je de ruimte hebt leeggehaald. De specialist kan dan gelijk beginnen. Daarnaast loop je niet het risico dat asbestvezels op jouw spullen vallen.
  • Asbestsaneringsbedrijven – Vraag verschillende offertes aan bij saneringsbedrijven. Vergelijk naast de prijs ook verwijderkosten van asbest, voorrijkosten, keurmerken en de datum van uitvoering.

Vind de beste deal

Weet jij al wanneer jij je asbest laat verwijderen? Nu je alle informatie doorgenomen hebt, is het tijd om in contact te komen met gecertificeerde asbestsaneringsbedrijven. Vraag bij Homedeal gratis en vrijblijvend tot 6 offertes op bij asbestsaneringsbedrijven bij jou in de buurt. Vul het offerteformulier in en geef een duidelijke omschrijving van je project. De vakspecialisten nemen eerst contact met je op om je project te bespreken. Vervolgens sturen ze je een offerte toe. Na de vergelijking van deze offertes, beslis jij welke vakspecialist jouw project mag uitvoeren.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden