De beste dakwerker deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Dakwerken Dakleer

Dakleer

Dakleer heeft het zwaar te verduren in België. Op platte daken blijven bladeren en regenwater eenvoudig liggen en in de zomer zorgt de felle zon ervoor dat het dakleer uitdroogt. Om lekkages voor te zijn is het verstandig om het dakleer elke 30 jaar te vervangen. In dit artikel lees je meer over de kosten van dakleer vervangen, de werkwijze en tips voor het vinden van de beste dakwerker.

Wat kost dakleer vervangen?  

Dakleer, ofwel bitumen dakbedekking, is één van de goedkoopste soorten dakbedekking. Dit komt doordat het materiaal relatief goedkoop is en de nieuwe laag dakbedekking eenvoudig te leggen is. Bij dakleer heb je ook de keuze om een nieuwe laag dakbedekking over de oude te plaatsen. Bekijk dit prijzenoverzicht voor de kosten van dakbedekking op een plat dak.

ProjectKosten per m2
(inclusief plaatsing, arbeidskosten en btw)
Levensduur
Dakleer over oude dakbedekking€ 4530 jaar
Oude dakbedekking verwijderen en nieuw dakleer plaatsen€ 7530 jaar
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie

Voordelen van dakleer over oude dakbedekking

  • Goedkoper: Nieuwe dakbedekking over de oude laag aanbrengen is goedkoper dan eerst de oude bedekking verwijderen. De dakwerker heeft de klus sneller geklaard, waardoor je bespaart op het uurloon.
  • Extra isolatie: Doordat het oude dakleer blijft zitten zorgt dit voor extra isolatie.

epdm dakbedekking

Wat is dakleer?

Dakleer, ofwel bitumen, is een product dat voortkomt uit ruwe aardolie. Nadat onder andere benzine en diesel uit de aardolie zijn verwijderd, blijft er teer over. Dit teer, ofwel dakleer, is een ijzersterke vorm van dakbedekking

Hoe vervangt een dakwerker dakleer?

Dakwerkers vervangen dakleer als de dakconstructie droog is, en de thermometer minimaal 5 ℃ aangeeft. Zo blijft de nieuwe laag dakleer goed plakken aan de oude laag. Als de oude laag te beschadigd is om te dienen als onderlaag, verwijdert de dakwerker deze eerst. Dakwerkbedrijven gaan als volgt te werk bij het plaatsen van dakleer:

  • Stap 1 – De onderlaag: Voordat de dakwerker de bitumen laag aanbrengt, krijgt het dak eerst een onderlaag. Deze laag zorgt voor een volledig waterdicht dak. De dakwerker start met de onderlaag vast te lijmen bij de dakrand. Als de dakranden gedekt zijn met de onderlaag wordt het dakvlak bedekt. Ook de onderlaag op het dakvlak wordt vastgelijmd. De dakwerker houd een overlap van gemiddeld 10 cm aan. Dit wilt zeggen dat elke rol dakleer 10 cm over de naastliggende rol ligt. Als het hele dak bedekt is met de onderlaag, spijkert de dakwerker met een zigzagpatroon de onderlaag vast. Voor een waterdichte afdichting verlijmt de dakwerker de naden.
  • Stap 2 – Daktrimmen: Nadat het dak bekleed is met de onderlaag worden de daktrimmen geplaatst. De daktrim zorgt voor een mooie afwerking van de dakranden.
  • Stap 3 – De bovenlaag: De dakwerker legt het dakleer in dezelfde richting als de onderlaag. Ook hier hanteert de dakwerker een overlap van 10 cm. Dakwerkers gebruiken een brander om het dakleer aan te brengen.
  • Dakleer branden: De dakwerker verwarmt de rol door middel van een propaanbrander, hierdoor kleeft het dakleer. De dakwerker rolt het verwarmde dakleer uit en rolt de dakbedekking aan. Het dak krijgt zo een waterdichte afsluiting. Ben je van plan om de dakbedekking op het platte dak zelf te leggen? Let wel op dat dakleer verwarmen erg gevaarlijk en lastig karwei is. Het dakleer mag namelijk niet verbranden.
  • Stap 4 – Dakleer over de daktrimmen: Voor een complete afsluiting legt de dakwerker het dakleer over de eerder geplaatste daktrimmen. Hiervoor gebruikt de dakwerker een speciale kit.

goedkope dakbedekking

Levensduur van dakleer

Dakleer heeft een gemiddelde levensduur van 30 jaar. Het is zelfs mogelijk dat dakleer tot wel 40 jaar waterdicht blijft. Factoren zoals zonlicht en weersomstandigheden hebben een grote impact op de levensduur van dakleer. Het regenwater, en eventueel bladeren en takken, blijven op het dak liggen. Daarnaast zorgen UV-stralen en temperatuurschommeling ervoor dat het dakleer in de loop van jaren uitdroogt.

Tips voor het vervangen van dakleer

Als het dakleer op de juiste manier aangebracht is, heb je er decennia lang geen omkijken meer naar. Om er zeker van te zijn dat jij een perfect waterdicht dak krijgt, met de beste prijs-kwaliteitsverhouding, lees je hier 3 tips.

  • Keurmerk: Zoek op de website van de dakwerker op over welke keurmerken zij beschikken. 
  • Kwantumkorting: Vraag aan de buren of ook zij hun platte dak met dakleer willen vervangen. Bij het combineren van meerdere projecten is het mogelijk om kwantumkorting te ontvangen van de dakwerker.
  • Vergelijk offertes: Door meerdere dakwerken offertes aan te vragen krijg je een goed inzicht van de verschillende kosten voor het vervangen van dakleer. Bekijk welke dakwerker de beste prijs-kwaliteitsverhouding aanbiedt. Bekijk daarnaast de keurmerken, garantietermijnen en de levertijd van de dakwerker om de beste keuze te maken.

Ontdek de beste dakwerker voor het vervangen van dakleer

Er is een groot aanbod dakwerkbedrijven in België. Die allemaal andere prijzen hanteren. Door meerdere offertes te bekijken is het mogelijk om te besparen op de kosten van je project. Vraag hier gratis en vrijblijvend tot wel 6 offertes aan bij dakwerkers in jouw regio. Voordat je het weet ligt er nieuw dakleer op jouw platte dak.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden