De beste aannemer deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Aannemer

Aannemer

Ga je binnenkort verbouwen? Dan is het nuttig om je goed voor te bereiden. In dit artikel lees je meer informatie over de verbouwingskosten en ontdek je handige tips waarmee je de juiste aannemer vindt.

Wat kost een aannemer?

Deze kosten hangen af van de ruimte die je wilt verbouwen. Bekijk hieronder de gemiddelde verbouwingskosten per ruimte in huis van basic tot luxe.

Soort verbouwingGemiddelde kosten, incl. materiaal-, arbeidskosten en btw
Toilet€ 1.850 - € 2.650
Badkamer€ 6.500 - € 9.500
Zolder€ 9.000 - € 13.000
Keuken€ 12.500 - € 17.500
Aanbouw€ 19.000 - € 27.000
AannemerGemiddeld uurtarief (incl btw): € 30 - € 50
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Aannemer plan

Hoe zijn de aannemer kosten opgebouwd?

De kosten van de verschillende verbouw projecten verschillen enorm per situatie. Als je een specifiek project in gedachten hebt kun je hieronder doorklikken naar je gewenste verbouw project.

Gemiddeld uurtarief verschillende verbouw aannemers

Er komen vaak meerdere specialisten aan bod bij een verbouwing. Je kunt ervoor kiezen om deze specialisten zelf los in te schakelen, maar je kunt ook kiezen voor een aannemer. Een aannemer kan vaak meerdere projecten uit handen nemen en heeft bovendien vaak connecties met en tussen verschillende specialisten. Zo hoef jij hier niet over na te denken. Kijk voor de gemiddelde kosten van een aannemer en andere experts hieronder:

Verschillende verbouw specialistenGemiddeld uurtarief (inclusief btw)
Aannemer€ 30 - € 50
Schilder€ 30 - € 40
Stukadoor€ 20 - € 50
Tegelzetter€ 20 - € 50
Timmerman€ 20 - € 60
Electricien€ 30 - € 60
Dakdekker€ 25 - € 50

Volg het verbouwing stappenplan

Laat je verbouwing vlekkeloos verlopen, maak of volg een stappenplan. Vind hier hoe je stap voor stap je verbouwing organiseert.

Stap 1. Tref voorbereidend werk

Tijdens de voorbereiding heb je al een keuze gemaakt wat voor verbouwing jij aangaat. Om je verbouwing soepel te laten verlopen en achteraf problemen te voorkomen is het verstandig om de volgende punten ook alvast uit te denken:

 • Stel je budget vast. Doe inspiratie op qua verbouwkosten.
 • Bespreek met je bank hoe je de verbouwing gaat financieren.
 • Vraag of jouw verzekeringsmaatschappij eventuele bijkomende kosten door schade dekt.

Stap 2. Bekijk de vergunningen en subsidies

Onderzoek of vergunningen en of subsidies relevant zijn voor jou.

 • Voor sommige verbouwingen is een vergunning noodzakelijk. Onderzoek of je deze moet aanvragen en check de aanvraagtermijn. Kijk eens bij jouw gemeente.
 • Informeer bij de gemeente of er eventuele subsidies zijn waar je voor in aanmerking komt.

Stap 3. Maak een globale tijdsplanning

Door een globale tijdsplanning te maken vorm je een duidelijk beeld van de verbouwing voor jezelf en voor de aannemer.

Stap 4. Vraag offertes aan

Je hebt je budget ingeschat en kunt nu op zoek gaan naar de geschikte verbouwer. Dit doe je door gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen van verbouw bedrijven bij jou in de buurt.

Stap 5. Vergelijk de offertes

Door je offertes te vergelijken ben je goed op de hoogte van het aanbod. Zo kies je uiteindelijk voor de beste aannemer en bespaar je op de kosten van jouw verbouwing.

Stap 6. Ligt je buren in

Bespreek met je buren wat je verbouwplannen zijn om eventuele overlast te voorkomen.

Stap 7. Vraag de benodigde vergunningen aan

Vraag indien nodig de benodigde vergunningen aan bij je gemeente.

Stap 8. Maak afspraken en zet deze op papier

Ga met je gekozen bouwbedrijf om tafel om de gehele verbouwing te bespreken. Zet de afspraken zwart op wit om eventuele verrassingen tijdens of na de verbouwing te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan betaaltermijnen, opslag van bouwmaterialen en meer. Kijk eens naar een voorbeeld van een verbouwingsovereenkomst via de woningborg groep.

Stap 9. Regel een tijdelijke slaapplek

Bij een totale verbouwing is het vaak niet mogelijk om in je eigen huis te wonen. Bij een badkamer verbouwing is je douche vaak tijdelijk uitgeschakeld. Regel daarom op tijd een tijdelijk onderkomen.

Stap 10. Geef je aannemer de ruimte

Het is een onprettig gevoel wanneer jij je beroep uitoefent, datgene waar jij goed in bent, en je dan continu op de vingers wordt gekeken. Geef je aannemer daarom de ruimte, deze is expert op het gebied van verbouwen.  

Stap 11. Geniet van het eindresultaat van je heerlijk verlopen verbouwing

Na je verbouwing geniet je van je huis in een nieuw jasje. Een aantal tips die wij hierbij nog voor je hebben:

 • Zorg dat de contracten goed bewaard blijven.
 • Zorg dat de bouwvergunningen en subsidies goed bewaard blijven.
 • Vraag waar de verbouwer de leidingen heeft gelegd.
 • Blijf na je verbouwing goed ventileren, nat stukwerk of natte vloeren kunnen voor veel vocht in je wonen zorgen. Ventilatie is een eenvoudige vorm van vochtbestrijding of beter vochtpreventie.

Aannemer verbouwing

Verbouw vergunningen

Wanneer je gaat verbouwen heb je soms een vergunning nodig. Meestal is dit de omgevingsvergunning. Dit kun je controleren door langs de gemeente te gaan, te bellen of via de rijksoverheid online.  

Het komt ook voor dat je vergunningsvrij kunt verbouwen. Wanneer je je aan de regels in het bouwbesluit 2012 houdt. Hierin staan minimale bouwtechnische eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid. Ook moet je je aan de gemeentelijke voorschriften houden van bouwverordening, welstandseisen en het bestemmingsplan.

De financiering van je verbouwing

De financiering van jouw verbouwing moet je zorgvuldig regelen. Het is van belang dat je voor de gesprekken met de aannemer een bedrag in je hoofd hebt. Hierdoor ga je niet zomaar over je gewenste budget heen, er zijn namelijk altijd oplossingen.

Wij raden je aan om een bedrag, dat ongeveer 5% bedraagt van de totaalsom, te reserveren voor onvoorziene kosten. Van tevoren weet je namelijk nog niet welke extra kosten je kunt verwachten.

Hoe ga je jouw verbouwing financieren?

De manier van betalen is afhankelijk van jouw financiële situatie. Misschien heb je genoeg spaargeld, als dit niet het geval is moet je een lening afsluiten of je hypotheek uitbreiden.

 • Spaargeld – het meest voordelig

Dit is vaak de meest voordelige betalingswijze. Dit ligt wel aan de verbouwkosten en de hoogte van je spaargeld. Laat je van tevoren informeren door een belastingadviseur. Ligt het bedrag hoger dan het grensbedrag in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen)? Dan is het nog meer de moeite waard om je verbouwing te financieren met je spaargeld. Je betaalt namelijk belasting over dit spaargeld.

 • Hypotheek uitbreiden

Je kunt je verbouwing ook financiering door je hypotheek uit te breiden. Door de hoge afsluitkosten is dit een verstandige keuze mits het verbouwingsbedrag minimaal 25.000 euro bedraagt. Meestal geniet de hypotheek een aflossingsperiode van 30 jaar.  

 • Lening afsluiten

En dan is er nog de mogelijkheid om een persoonlijke lening af te sluiten. De looptijd van deze lening is vaak maximaal 20 jaar en heeft een hogere rente dan de hypotheek. Wanneer je je woning verbeterd qua milieuvriendelijkheid en je dit kunt aantonen is deze hogere rente vaak aftrekbaar.

Verbouwing aannemer huis

Verbouw subsidies

Ben je benieuwd of jij in aanmerking komt voor een subsidie? Ga dan eerst eens na wat de aard van jouw verbouwing is. Sinds een aantal jaar kom je namelijk alleen in aanmerking voor een subsidie als jouw verbouw project is verbonden met een energiebesparende essentie. Zo zijn er een aantal vergunningen die jouw isolatieproject tegemoet komen, dit is immers een energiebesparend initiatief.

Hoe vind ik de beste aannemer?

De beste verbouwer is een betrouwbare verbouwer. Hier geven wij jou tips waardoor je de best beschikbare verbouwer aan je verbouwing koppelt:

 • Vraag om referenties: In jouw leefomgeving bevinden zich vast en zeker mensen met positieve verbouwing ervaringen . Vraag naar hun ervaringen met bouwbedrijven/aannemers.
 • Lees recensies: Raadpleeg het internet voor relevante recensies. Dit is ook een geschikte manier om te leren van andermans ervaringen.
 • Vergelijk offertes: Vraag meerdere verbouwing offertes aan van verschillende verbouwers bij jou in de buurt.
 • Bekijk keurmerken: Bekijk de relevante keurmerken. Keurmerken zeggen veel over de kwaliteit van producten en/of diensten. Wanneer een verbouwer een keurmerk of certificaat bezit betekent dit dat deze garant staat voor kwaliteit.

Van nature zijn wij al slim met geld. Breng hier nu dan ook geen verandering in en wordt geen dief van eigen portemonnee. Volg de volgende eenvoudige bespaartips.

 1. Let op je isolatie: Ga je verbouwen, laat je ruimte dan direct zo goed mogelijk isoleren. Bovendien stimuleert de overheid het isoleren. Hierdoor is het btw-tarief sinds 2009 verlaagd van 19% naar 6% voor vloerisolatie, dakisolatie en gevelisolatie. Dit geldt voor arbeidsloon en materiaalkosten.
 2. Kies voor een lokaal bedrijf: Een bedrijf dat zich in de buurt bevindt is bijzonder flexibel. Bovendien is het zonde om onnodig hoge voorrijkosten te betalen.
Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden