De beste dakwerker deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Dakwerken Ontmossen van daken

Ontmossen van daken

Heeft mos zich op jouw dak genesteld en wil je meer weten over de prijs, de mogelijkheden en de voordelen van het ontmossen van daken? Homedeal heeft alle informatie voor jou op een rij gezet.

Wat kost het ontmossen van daken?

De totaalprijs van het ontmossen van je dak hangt af van jouw behoeftes. Wil je alleen je dak ontmossen of wil je daarnaast een preventieve coating op het dak laten aanbrengen? Je vindt prijsinformatie in onderstaand schema. Hierbij is rekening gehouden met de gemiddelde dakoppervlakte van België: 100m2.

WerkzaamhedenGemiddelde richtprijs per 100 m2
(inclusief btw en arbeid)
Gemiddelde richtprijs per m2
(inclusief btw en arbeid)
Ontmossen€ 500 - € 1.500€ 5 - € 15
Ontmossen en coaten€ 3.000 - € 4.500€ 30 - € 45
Impregneren€ 500 - € 1.000€ 5 - € 15

Hoe vind ik snel en voordelig een geschikte dakwerker?

Om er zeker van te zijn dat je niet te veel betaalt voor jouw project en dat je snel en voordelig jouw dakwerker vindt, is het slim om verschillende offertes aan te vragen van dakwerkers bij jou in de buurt.

  1. Vraag hier gratis en vrijblijvend tot 6 offertes aan van gerenommeerde dakwerkers bij jou in de buurt.
  2. Leg de offertes na ontvangst naast elkaar en bepaal welke dakwerker het beste bij jouw project past.

De aanvraag heb je na 2 minuten gedaan en de specialisten nemen daarna contact met je op om het project te spreken. Hierna zullen ze de offertes voor je opmaken. Leg daarna de offertes naast elkaar en kies jouw dakdekker uit. Op deze manier vind je snel en gemakkelijk de specialist die zowel voordelig als kwalitatief is.

Ontmossen van daken prijs

Wat is het ontmossen van een dak?

Het ontmossen van daken is het reinigen van hellende of platte daken waar mos op zit. Deze reiniging kan gedaan worden met behulp van een hogedrukspuit of via een speciaal reinigingsmiddel. Vaak brengt een specialist na het dak ontmossen een speciale coating aan op het dak om nieuwe ontwikkeling van mos tegen te gaan.

Wanneer moet je je dak ontmossen?

Jouw dak ontmossen is al nuttig zodra je de eerste sporen van mos bespeurt. Meestal tref je deze in de vorm van alg aan. De kans is namelijk groot dat het kwaad al geschied is als je alg aantreft. Daken die gericht staan op het oosten of het westen hebben een grotere kans op mosgroei. Waarom? Omdat deze daken minder worden blootgesteld aan zonlicht. Ook daken die in de buurt staan van bomen hebben sneller last van mosgroei.

Ontmossen van daken prijs

Ontmossen van daken: hoe gaat het in zijn werk?

De dakwerker volgt de volgende 3 stappen:

Stap 1: De voorbereiding

De dakwerker maakt allereerst de weg naar je dak volledig vrij, door alle zaken die in de weg staan opzij te zetten. Hij bedekt ook alvast objecten waar hij geen anti-mos coating over aanbrengt. Hiervoor gebruikt hij oude dekens of een plastic zeil. Daarnaast sluit hij alvast de watertoevoer af. Hierdoor voorkomt hij dat de verwijderde mos in de regenpijp vast komt te zitten.

Stap 2: Het verwijderen van het mos

Nadat de voorbereiding erop zit, is het tijd om het dak te ontmossen. Zoals eerder gezegd, raden we je aan hiervoor een dakwerker in te schakelen. De specialist maakt het mos los door middel van hete stoom via een hogedrukspuit of een reinigingsmiddel, afhankelijk van het type dak. De dakwerker gebruikt voor het ontmossen van bitumen daken hete stoom en reinigingsmiddel voor het ontmossen van daken met dakpannen.

Stap 3: Het beschermen van het dak tegen nieuwe algen en mos

Nadat de specialist jouw dak ontmost heeft, spuit hij er een biologisch desinfecterend middel op. Deze anti-moscoating doodt de laatste minuscule mosworteltjes en algen, waardoor nieuwe mosgroei wordt afgeremd.

Platte daken versus hellende daken

Platte daken zijn doorgaans een stuk gemakkelijker te ontmossen dan hellende daken. Dat komt doordat de specialist een plat dak makkelijker bereikt en schoonmaakt. Voor het ontmossen van daken die hellend zijn, heeft de specialist vaak stellages nodig, zoals hieronder afgebeeld. Hellende daken vereisen ook een andere manier van ontmossen. De dakwerker gebruikt hiervoor een speciale hogedrukspuit, die van boven naar beneden spuit om lekkage te voorkomen. In het ontmossen van een hellend dak zit dus wat meer tijd. Houd daarom rekening met het feit dat de prijs van het ontmossen van hellende daken hoger uitvalt dan de prijs voor het ontmossen van platte daken.

Ontmossen van daken prijs

Waarom een coating aanbrengen na een dak ontmossen?

De totaalprijs valt hoger uit als je deze coating door een specialist laat aanbrengen. Toch raden we aan om dit te doen, omdat je hiermee voorkomt dat mos zich opnieuw aan je dak hecht. De investering betaalt zich later zeker terug, omdat je langer van je dak geniet wanneer je deze coating aanbrengt.

Waarom is een groendak dan niet schadelijk voor een dak?

Een groendak bestaat voor het grootste gedeelte uit mos, dus waarom is dit dan niet schadelijk voor het dak? Dit komt doordat er onder het groendak een speciaal waterdicht en wortelwerend folie is gelegd. Dit zorgt ervoor dat het dak niet beschadigt. Mos op het dak maakt dus nog geen ‘gezond’ groendak.

Ontmossen van daken prijs

Jouw dak laten ontmossen of zelf je dak ontmossen

Het ontmossen van daken is een project dat niet iedereen zelf kan uitvoeren. Doordat dit project op een dak uitgevoerd moet worden is voorzichtigheid vereist. Ook raden we je aan jezelf goed te informeren over het aanbrengen van de anti-mos coating. Op ieder soort dak past namelijk een ander type coating. Wil je zeker weten dat je voorgoed verlost bent van mos? Schakel dan een vakspecialist in. Door zijn kennis en ervaring zorgt hij ervoor dat hij het project goed uitvoert, waardoor jouw veiligheid gewaarborgd blijft.

Ontmossen van daken prijs

De voordelen van het ontmossen van daken

Jouw dak ontmossen is een zeer belangrijk onderhoud voor je dak. De begroeiing van mos op daken zorgt ervoor dat scheurtjes in het dak ontstaan. Dit komt doordat het vocht in het mos in de winter bevriest en uitzet. De wortels van het mos nestelen zich in de scheuren en deze barstjes zetten uit. Je dak laten ontmossen zorgt er dus voor dat dakschade voorkomen wordt. Dit levert je veel voordelen op:

  1. Het voorkomt lekkages. De ophoping van het mos en het ontstaan van de scheurtjes zorgt ervoor dat het vocht in het dak trekt. Hierdoor ontstaat schimmelvorming wat schadelijk is voor je dak en je gezondheid.
  2. Het verlengt de levensduur van het dak. Weersinvloeden als regen, storm en temperatuurwisselingen beïnvloeden de staat van het dak, maar ook mos op het dak zorgt voor een versnelde slijtage. Een dak zonder mos heeft dus een langere levensduur dan een dak met mos.
  3. Het verlaagt het energieverbruik. Wist je dat de scheurtjes die door mos op daken ontstaan, de dakisolatie aantasten? Hierdoor stijgt je energierekening.
  4. Het geeft een strakke uitstraling. De meeste mensen vinden dat mos op een dak de uitstraling van een woning verslechtert. Ben je toch voorstander van een wat natuurlijkere look? Neem dan een groendak.

Ontmossen van daken prijs

Vind de beste deal

Om de prijs van het ontmossen van je dak zo laag mogelijk te houden, sommen we hieronder enkele bespaartips op:

  • Doe zelf de voorbereiding. Zoals eerder omschreven in dit artikel raden we je aan een dakwerker in te huren voor het ontmossen van daken. Om de prijs van het ontmossen te verlagen, kan je zelf alvast de voorbereiding te doen. Alle stappen van de eerder genoemde voorbereiding, zijn namelijk gemakkelijk door jou uit te voeren.
  • Maak gebruik van kwantumkorting. Moet het dak van je schuur ook ontmost worden? Of zijn de daken van je buren ook aan een opknapbeurt toe? Zoja, vraag dan om een speciale kwantumkorting bij je specialist.
  • Vraag offertes aan. Door verschillende offertes aan te vragen, kun je geld besparen. Hoe je snel en gemakkelijk een voordelige dakdekker vindt? Vraag gratis en vrijblijvend tot 6 offertes aan van gerenommeerde vakspecialisten bij jou in de buurt. Binnen 2 werkdagen nemen de dakwerkers contact met je op om jouw project te bespreken. Naar aanleiding van dit contact stellen de dakwerkers hun offertes op. Vergelijk de offertes en vind de beste dakwerker voor jouw project.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden