De beste architect deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Architect

Architect

Droom jij al tijden over een nieuwe inrichting? Of zelfs van een heel nieuw huis? Laat een architect jou helpen met het realiseren van jouw woonwens. Architecten en interieuradviseurs denken met jou mee. Ze geven advies waar jij echt wat mee kunt. Op deze pagina vind je meer informatie over de prijzen en de werkzaamheden van een architect en ontdek je hoe jij een geschikte architect vindt.

Architect prijzen | Architect | Binnenhuisarchitect | Interieuradviseur | Vind een architect | Tips

Architect prijzen

Het inhuren van een architect hoeft helemaal niet duur te zijn. De prijs hangt af van het aantal jaren ervaring van de architect, de omvang van het project en de werkzaamheden die de architect gaat uitvoeren. Bekijk hieronder de uitgebreide architect prijzen voor jouw situatie.

ProjectGemiddelde prijs per opdracht, incl. btw
Uittekenen van de woning of aanbouwVanaf € 500
Uitbouw begane grond, inclusief ontwerp en bouwaanvraag Vanaf € 2.500
Aanbouw woning inclusief ontwerp, bouwaanvraag en bestekVanaf € 9.000
Volledig project (uitbreiding van de woning)€ 10.000 - € 15.000
Renovatie woning€ 35.000 - € 50.000
Vraag hier gratis en vrijblijvend tot 6 offertes op bij architecten. Ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie.

De kosten van een architect zijn gebaseerd op een uurtarief of honorarium. Architecten die het tarief berekenen op basis van een honorarium, rekenen een gebruikelijk percentage van 6 tot 15 procent. Het definitieve honorariumbedrag wordt na de bouw berekend en betaald. Dit komt doordat de uiteindelijke bouwkosten vaak anders uitvallen dan van tevoren gedacht.

Soorten architecten

Weet jij wat een architect allemaal doet? En welke architect geschikt is voor het realiseren van jouw woonwensen? Er zijn verschillende soorten architecten voor verschillende soorten projecten. In dit artikel onderscheiden wij architecten, binnenhuisarchitecten en interieuradviseurs. Bekijk de vergelijkingstabel hieronder voor meer informatie over de verschillende architecten.

VergelijkingInterieuradviseurBinnenhuisarchitectArchitect
OmschrijvingGeeft advies over kleuren, aankleding, meubels, accessoires en verlichting. Geeft interieuradvies en advies over bouwkundige constructies. Ontwerpt huizen en gebouwen. Visualiseert door middel van bouwtekeningen en ontwerpen. Begeleidt het technische en administratieve proces.
Werkzaamheden- Maakt interieurontwerp
- Maakt plattegrond en moodboard ontwerp
- Verzorgt personal shopping
- Verzorgt woningfotografie
- Maakt interieurontwerp
- Plant bouwwerkzaamheden
- Vraagt bouwvergunning aan
- Maakt schetsen en tekeningen
- Digitaliseert bestaande woningen
- Visualiseert woonwensen
- Maakt bouwtechnische tekeningen
- Stelkostenindicatie op
- Verzorgt bouwaanvraag
- Begeleidt bouw
- Bewaakt budget en planning
Gemiddelde prijzen€ 250 - € 800€ 2.000 - € 5.000€ 5.000 - € 15.000

Lees het artikel hieronder verder voor meer informatie over verschillende architecten, prijzen, hoe jij een geschikte architect vindt en bekijk de tips.  

Architect

Architect

Droom jij al jaren over je eigen ontworpen huis? Een architect zet jouw woonwensen op papier. De architect doorloopt samen met jou het hele ontwerp en tekenproces. Zo sluit elke kamer precies aan op jouw wensen en behoeftes. Bekijk de tabel voor gemiddelde prijzen van architecten.

Soort onderwerp Gemiddelde kostenOmschrijving
Ontwerp woning€ 7.000De architect maakt (bouw)tekeningen voor een woning.
Ontwerp woning en definitief ontwerp€ 8.700De architect maakt (bouw)tekeningen voor een woning en een definitief ontwerp.
Ontwerp woning, definitief ontwerp en begeleiding tijdens de bouw€ 18.500De architect maakt (bouw)tekeningen voor een woning, definitief ontwerp, aannemersselectie en begeleiding tijdens de bouw.

Ontwerpen van de woning

Een architect tekent jouw droomhuis voor je uit. Dit ontwerp zal de basis vormen voor verdere bouwtekeningen en de bouw van de woning. De gemiddelde kosten van zo’n ontwerp zijn € 7.000.

Definitief ontwerp

Als het ontwerp van jouw droomhuis getekend is, maakt de architect een definitieve tekening. Om een definitieve tekening te maken, zal de architect nogmaals de wensen  uitvoerig bespreken en eventueel aanpassingen maken. Een ontwerp van de woning en het definitieve ontwerp kosten gemiddeld € 8.700.

Ontwerp en begeleiding tijdens de bouw

Wil jij zoveel mogelijk gebruikmaken van de ervaring van de architecten? Kies er dan voor om de architect de gehele periode van de bouw erbij te betrekken. Het project start met het maken van een schets en vervolgens het definitieve ontwerp. Vervolgens zoek je samen naar een juiste aannemer. Tijdens de bouw zal de architect aanwezig blijven voor eventuele aanpassingen en de begeleiding van het bouwproces. Het inhuren van een architect voor het hele bouwtraject kost gemiddeld € 18.500.

Architect woning

Binnenhuisarchitect

Vind jij het fijn als een specialist meedenkt over woonoplossingen? Kies dan voor een binnenhuisarchitect. Een binnenhuisarchitect geeft jou advies over inrichting, maar regelt ook eventueel een volledige aanbouw. Bekijk de tabel voor gemiddelde prijzen van binnenhuisarchitecten.

WerkzaamhedenGemiddelde kosten per ruimteOmschrijving
Advies en schetsen€ 500 - € 800De binnenhuisarchitect geeft advies en schetst een ontwerp.
Volledig ontwerp€ 1.500 - € 3.000De binnenhuisarchitect tekent een volledig ontwerp. De architect zorgt daarnaast voor een vergunningsaanvraag.
Volledig ontwerp met bouwbegeleiding€ 7.000De binnenhuisarchitect zorgt voor het ontwerpen en de aanvragen van een vergunning. Daarnaast begeleidt de binnenhuisarchitect de verbouwing.

Advies en schetsen

Aan de hand van jouw wensen ontwerpt en schetst de binnenhuisarchitect een inrichting. De schetsen maken jouw woonwensen visueel. Daarnaast zal de binnenhuisarchitect meedenken en advies geven. Zo haal jij het maximale uit je woonruimte. Advies en schetsen kosten gemiddeld tussen de € 500 tot € 800.

Volledig ontwerp

Wil jij een ruimte volledig laten ontwerpen door een specialist? Een binnenhuisarchitect geeft advies over meubels, sfeer en uitstraling. De architect maakt een 3D-tekening. Zo weet je precies hoe jouw woning eruit komt te zien. Een volledig ontwerp kost gemiddeld € 1.500 tot € 3.000.

Volledig ontwerp met bouwbegeleiding

Heb jij een grote verbouwing in gedachte? Vraag dan de binnenhuisarchitect voor een volledige begeleiding tijdens het bouwproces. De binnenhuisarchitect maakt een volledig ontwerp. Daarnaast begeleidt de architect de  verbouwing en zorgt hij voor de aanvraag van vergunningen. Het maken van een  volledig ontwerp en het verzorgen van de  bouwbegeleiding kost gemiddeld € 7.000.

Interieuradviseur

Wil jij graag advies over een nieuwe inrichting? Schakel dan de hulp in van een interieuradviseur. Een interieuradviseur geeft jou advies over kleuren, inrichting, meubels en accessoires. De adviseur maakt moodboards en plattegronden. Wil jij graag een personal shopper tijdens het winkelen? Ook daarvoor gaat de  interieuradvies graag met je mee. Bekijk de tabel voor verschillende soorten adviezen en prijzen van interieuradviseurs.

AdviesGemiddelde kostenOmschrijving
Uurtarief interieuradviseur€ 80Geeft specifiek advies over kleuren en maakt een plattegrond.
Interieuradvies op locatie€ 250De adviseur komt langs voor een persoonlijk advies (duur: ongeveer 2 uur) De adviseur geeft kleur- en interieuradvies.
VerkoopstylingVanaf € 250Gaat de verkoop van jouw huis niet zo vlot? Vraag dan een interieuradviseur om verkoopstyling. De adviseur zal jouw woning zo aantrekkelijk mogelijk inrichten voor potentiële kopers.
Basis interieuradvies met 2D- of 3D-plattegrond€ 400Kleur- en interieuradvies aangevuld met een moodboard en plattegrond.
Uitgebreid interieuradvies en personal shopping€ 700Kleur- en interieuradvies aangevuld met een moodboard en plattegrond. Daarnaast zoekt de adviseur mee naar meubels en accessoires.
Totaal interieurontwerp€ 800Op basis van een intakegesprek creëert de adviseur een interieurplan en maakt hij/zij een plattegrond.
Interieuradvies op maat Vanaf € 1.500Interieuradvies op maat is geschikt voor grote projecten als verbouwingen of verhuizingen.

Interieuradvies op locatie

Wil jij graag advies, maar betaal je liever niet te veel? Kies dan voor interieuradvies op locatie. Voor advies bij jou thuis betaal je gemiddeld € 250. Een adviseur vertelt jou meer over kleur en interieur. In 2 uur tijd krijg je tips over een  mogelijke nieuwe indeling van de ruimtes.

Uitgebreid interieuradvies en personal shopping

Heb je geen idee hoe jij je huis moet inrichten? Vraag om een uitgebreid interieuradvies. Dit advies, samen met personal shopping, kost gemiddeld € 700. Je krijgt van de adviseur een kleur- en interieuradvies. Daarnaast maakt de adviseur een moodboard en een plattegrond. Samen met de interieuradviseur bezoek je woonwinkels, op zoek naar meubels die aansluiten aan jouw wensen.

Totaal interieurontwerp

Ben jij op zoek naar een ontwerper die een volledig interieurplan kan maken? Kies dan voor een totaal interieurontwerp door een interieurarchitect, dit kost gemiddeld € 800. De interieuradviseur komt langs voor een intake gesprek. Je bespreekt de wensen en behoeftes. De adviseur maakt een compleet interieurplan, inclusief plattegrond en moodboards. Vervolgens komt  hij/zij langs om het plan te presenteren en advies te geven. Zo kan je zelfstandig, op basis van het advies, een prachtige ruimte inrichten.

Architect tekenen

Hoe vind jij een geschikte architect?

Hopelijk heb je nu een goed beeld van verschillende architecten en de werkzaamheden van architecten. Weet jij al welk soort architect jou gaat helpen? Doorloop de volgende 4 stappen om de juiste architect te vinden voor jouw project.

Stap 1: Oriëntatie

Bekijk allereerst welke soort architect of adviseur geschikt is voor jouw project. Voor een aanbouw aan de woonkamer is geen dure architect nodig. Een binnenhuisarchitect kan dit prima uitvoeren. Wil je jouw huis volledig renoveren? Dan moet je wel aanbellen bij een architect. Is alleen interieuradvies genoeg? Dan is een interieuradviseur de juiste keuze voor jou.

Daarnaast is het belangrijk dat jij in zee gaat met een specialist die bekend is met jouw woonstijl. Gaat jouw voorkeur uit naar een moderne woning of creëer je liever een landelijke uitstraling? Kies een architect die gespecialiseerd is in jouw voorkeur. Om jouw voorkeur duidelijk te maken aan de architect is het handig om jouw stijl te visualiseren. Maak een moodboard, zoek afbeeldingen online of blader door woonbladen.

Stap 2: Stel je budget vast

Het is lastig om een correcte inschatting te maken van de uiteindelijke bouwkosten. Een architect helpt jou hierbij. Heb je geen ruim budget? Bekijk dan of het mogelijk is om werkzaamheden zelf uit te voeren. Vergeet daarnaast niet rekening te houden met onverwachte kosten. Zorg ervoor dat geld beschikbaar blijft voor deze onverwachte kosten.

Stap 3: Offertes aanvragen

Vergelijk meerdere offertes van architecten. Vergelijk deze op prijs, werkwijze en portfolio. Bekijk of prijs die de architect hanteert binnen jouw budget past. Daarnaast moet de werkwijze aansluiten bij jouw wensen. Bekijk bovendien de portfolio’s van de architecten. Sluiten de portfolio’s aan bij jouw woonstijl?

Stap 4: Eerste gesprek

Vraag bij architecten om een vrijblijvend gesprek. Architecten zijn gedurende het project jouw aanspreekpunt. Bekijk tijdens het gesprek of er een goede samenwerking mogelijk is tussen jou en de architect. Zeker bij grote projecten heb je voor een lange tijd veel contact met de architect.

Architect om tafel

Architect tips

  • Referenties – Voordat jij in zee gaat met een architect is het verstandig om op zoek te gaan naar referenties. Probeer in gesprek te komen met huiseigenaren die eerder hun huis hebben laten bouwen. Zo weet jij of je te maken hebt met een goede architect.
  • Stijl – Bekijk wat jouw architect eerder heeft ontworpen. Wil jij graag een landelijk huis, maar heeft de architect vooral ervaring met moderne huizen? Het is dan verstandig om door te zoeken naar een architect die beter bij jou past.
  • Architecten – Vraag verschillende offertes aan bij architecten. Vergelijk naast de prijs ook ervaring, ontwerpstijl, keurmerken en de samenwerking. Bekijk tijdens een kennismakingsgesprek of er een goede samenwerking mogelijk is. Je werkt tijdens het bouwen van je droomhuis nauw samen met je architect.

Vind de beste deal

Weet jij al wat voor soort architect jij nodig hebt? Nu je alle informatie doorgenomen hebt, is het tijd om een keuze te maken. Vraag bij Homedeal gratis en vrijblijvend 6 offertes op van architecten bij jou in de buurt. Architecten helpen jou bij het ontwerpen van jouw woonwens.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden