De beste dakwerker deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Dakwerken Dakbedekking vervangen

Dakbedekking vervangen

Je dak heeft door de seizoenen heen heel wat te verduren. Van sneeuw tot felle zon, en dat jaar in jaar uit. Dakbedekking beschermt je en al je spullen, daarom is het belangrijk om oude of kapotte dakbedekking tijdig te vervangen. Hoe je dit het beste aanpakt lees je hier.

Kosten dakbedekking vervangen

De keuze in dakbedekking is groot, maar een groot gedeelte streep je al weg omdat niet alle type dakbedekking geschikt zijn voor ieder dak. Om je een beeld te geven van de kosten voor je dakbedekking vervangen, zie je hier gemiddelde prijzen en levensduur per soort dakbedekking.

Soort dakbedekkingGemiddelde levensduurGemiddelde prijs per m2, inclusief btw, materiaal, verwijderen oude dakbedekking en arbeid
Plat of gebogen dak
Bitumen20 jaar€ 45
PVC40 jaar€ 55
EPDM
40 jaar€ 45
Groendak60 jaar€ 55
Hellend of gebogen dak
Betondakpannen30 jaar€ 50
Leien40 jaar€ 70
Riet45 jaar€ 90
Kleidakpannen50 jaar€ 60
Aluminium50 jaar€ 75
Koper100 jaar€ 130
Zink125 jaar€ 60
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie

Soorten dakbedekking

Zoals je hebt gezien is de keuze in dakbedekking reuze. Om je een beter beeld te geven van de mogelijkheden hebben we alle soorten dakbedekking op een rij gezet zodat je kan bepalen of je je dakbedekking gaat vervangen voor dezelfde soort of kiest voor een ander materiaal.

Dakbedekking vervangen bij een plat dak
Een plat dak heeft het zwaarder te verduren dan een hellend dak. Regen blijft bijvoorbeeld vaak liggen in plaats van dat het eraf glijdt. Voor het vervangen van dakbedekking bij een plat dak heb je de keuze uit 4 verschillende mogelijkheden.

 1. PVC vervangen: PVC is van kunststof gemaakt en gaat gemakkelijk 25 jaar lang mee. Het  voordeel van PVC, en een trend op het gebied van duurzaamheid, is dat PVC ook in het wit verkrijgbaar is. Witte dakbedekking weerkaatst het zonlicht waardoor de ruimte eronder minder warm wordt dan bij een zwart dak.
 2. Bitumen vervangen: Bitumen is de meest gebruikte dakbedekking voor platte daken in België en is gemaakt van ruwe aardolie. Bitumen dakbedekking staat bekend om zijn goede prijs kwaliteit verhouding.
 3. EPDM vervangen: EPDM lijkt op het eerste oog erg op bitumen, maar EPDM is gemaakt van synthetisch rubber wat zeer elastisch is. Deze elasticiteit zorgt ervoor dat temperatuurverschillen het dak minder beïnvloeden waardoor EPDM tot wel 40 jaar meegaat.

Dakbedekking vervangen bij een hellend dak
Bijna alle huizen in België zijn voorzien van een hellend dak. Wanneer je je dakbedekking vervangt van je hellende dak heb je de keuze uit deze opties:

 1. Dakpannen vervangen: Dakpannen zijn veruit de meest populaire dakbedekkers van België. Je hebt de keuze uit 3 verschillende materialen bij het vervangen van je dakpannen; keramisch, beton en leisteen.
 2. Rieten dakbedekking vervangen: Rieten dakbedekking is één van de oudste vormen van dakbedekking en tegenwoordig ook de meeste dure optie. Het rieten dak moet eens in de 45 jaar compleet vervangen worden. Daarnaast is het aan te raden om eens in de 5 jaar je rieten dak te laten onderhouden. Je krijgt daar wel een prachtige authentieke uitstraling voor terug.
 3. Metalen dakbedekking vervangen: Waar een metalen dak vroeger alleen uit praktische overwegingen werd geplaatst, kiezen steeds meer mensen voor een metalen dak vanwege de looks. Een metalen dak heeft een zeer lange levensduur, is onderhoudsvrij en makkelijk te plaatsen. Je hebt de keuze uit: koper, zink en aluminium.

Tips bij dakbedekking vervangen

Wanneer je de keuze hebt gemaakt met welk materiaal je je dakbedekking wilt laten vervangen, is het belangrijk om te letten op de kwaliteit. Deze tips helpen je daarbij.

1. Let op keurmerken
Zowel voor dakdekkers als voor de dakbedekking zijn er verschillende keurmerken te verdienen. Keurmerken bieden je meer zekerheid en kwaliteit bij het vervangen van je dakbedekking.

 • KOMO: Het KOMO keurmerk waarborgt de kwaliteit van diverse soorten dakbedekking.
 • Vebidak: Vebidak is een brancheorganisatie die de kwaliteit waarborgt van dakdekkers die bitumineuze en kunststof dakbedekking vervangen.
 • VCA: Een VCA-certificaat geeft aan dat het dakdekkersbedrijf voldoet aan eisen omtrent veiligheid, gezondheid en milieu.
 • Dakmeester: Deze stichting is een landelijk netwerk van gekwalificeerde dakdekkers en materialen voor schuine daken.
 • Dumedo DWS: Dumedo DWS is de branchevereniging waar je op let als je metalen dakbedekking laat plaatsen. Dakdekkers die hierbij aangesloten zijn werken met metalen van hoge kwaliteit.

2. Check of je te maken hebt met een ervaren dakdekker
Dakbedekking vervangen is een specialistisch project waar één fout tot nare lekkages kan leiden. Zorg daarom dat je met een ervaren dakdekkersbedrijf in zee gaat. Check hoelang het bedrijf al bestaat, bekijk recensies en vraag naar een portfolio van eerdere projecten. Aan te raden is om de dakdekker die je op het oog hebt een keer uit te nodigen voor een kop koffie, samen naar je dak kijken en de opties te overleggen. In de meeste gevallen is zo’n gesprek gratis.

3. Controleer de service die je dakdekker aanbiedt
Dakbedekking vervangen is gelukkig niet iets wat je dagelijks doet. Check daarom de aangeboden garantietermijn (gemiddeld 10 jaar), de werkwijze van de dakdekker, wat er allemaal bij de prijs inbegrepen is (bijvoorbeeld voorrijkosten) en zet alles op papier. Door goede voorwaarden te creëren zorg je ervoor dat het vervangen van je dakbedekking soepel en zonder verrassingen verloopt.

4. Ga voor een groendak
Een groendak is de laatste tijd sterk in opkomst. Naast dat een groendak een lust voor het oog is, zijn er nog veel meer voordelen. De groene laag zorgt ervoor dat je dakbedekking minder aangetast wordt waardoor de levensduur kan oplopen tot wel 60 jaar bij bijvoorbeeld een plat dak. Daarnaast werkt het groendak isolerend, geluidsdempend en zorgt het voor meer schone lucht rondom je huis. Een groendak wordt op een goede nieuwe laag dakbedekking geplaatst.

Voordelen van dakbedekking vervangen

Je dakbedekking vervangen zorgt er natuurlijk voor dat jij weer jarenlang beschermt bent tegen alle weersomstandigheden. Maar er zijn meer voordelen. Je dakbedekking vervangen zorgt voor:

 • betere isolatie, dus een lagere energierekening;
 • een waardevermeerdering van je woning;
 • weer een stralende uitstraling van je woning;
 • dat het geraamte van je dak niet wordt aangetast waardoor je een duurdere rekening voorkomt.

Ontvang dakbedekking prijzen in huis

Op zoek naar de beste deal voor het vervangen van je dakbedekking? Vergelijk diverse dakdekkers op het gebied van prijs en kwaliteit. Vraag bij Homedeal gratis en vrijblijvend offertes aan van dakdekkers in jouw omgeving. Met 1 aanvraag ontvang je tot wel 6 offertes zodat je direct ziet welke dakdekker de beste deal biedt.

 

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden