De beste dakwerker deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Dakwerken Nieuw dak plaatsen

Nieuw dak plaatsen

Is jouw dak dermate beschadigd dat een nieuw dak geplaatst moet worden? Of laat jij een nieuw huis bouwen en heb je nog geen keuzes gemaakt over het dak? Voor dit grote project wil je van tevoren alle informatie, van mogelijkheden tot richtprijzen op een rij hebben. Zo krijg je inzicht in de prijzen en wat er allemaal bij het project komt kijken.

Nieuw dak plaatsen: de kosten

Een nieuw dak laten plaatsen is een groot project, waar veel bij komt kijken. Een groot project betekent vaak ook hoge kosten. Om goed te weten waar je aan toe bent en je een inzicht te geven van de kosten die je kan verwachten, hebben we de gemiddelde prijzen onder elkaar gezet. 

Type dakGemiddelde kosten bij een dak van 50 m2
(inclusief arbeid en btw)
Plat dak
Bitumen€2.300
EPDM€ 3.300
PVC€ 4.000
Schuin dak
Dakpannen€ 4.300
Riet€ 4.300
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie

Wanneer is een nieuw dak plaatsen nodig?

Een dak bestaat onder de dakbedekking uit een houten balkenconstructie die het dak draagt. Wanneer er bijvoorbeeld termieten of houtwormen in je dakconstructie zitten, raakt de dakconstructie beschadigd en is het noodzakelijk om een nieuw dak te laten plaatsen. Dit wordt pas besloten als de rot in het dak in een zeer ver stadium is en gebeurt dan ook niet standaard bij houtworm of termieten. Ook ernstige lekkage waarbij de onderliggende dakconstructie ernstig verzwakt is of verwaarlozing van het dak zorgen ervoor dat het hele dak vernieuwd moet worden. Bij een doorgezakte dakconstructie is het vaak mogelijk om deze door een dakdekkersbedrijf te laten verstevigen door steunbalken te plaatsen.

Natuurlijk heeft een nieuw huis ook een dak nodig. De bovengenoemde dakconstructie kan door dakdekkers op maat gemaakt worden, maar tegenwoordig worden veel dakconstructies in een fabriek geproduceerd, waarna ze alleen nog maar op de woning bevestigd hoeven te worden.

Welke soorten dakbedekking kies je?

Er zijn veel soorten dakbedekkingen beschikbaar, maar welke dakbedekking kies je? Elke soort heeft zijn eigen voordelen, ook heeft het natuurlijk te maken met smaak en budget. Zie hieronder de populairste soorten dakbedekkingen voor een plat en hellend dak.

Dakbedekkingen voor een plat dak:

  • Bitumen

Dit is de dakbedekking die je het meest op Belgische platte daken terugziet. Deze dakbedekking is waterdicht en heeft een grote kleefkracht, daarnaast is het materiaal goed betaalbaar. Bitumen wordt met een brander op je dak bevestigt, hiermee worden ook de naden aan elkaar bevestigd. De nadelen van bitumen zijn de relatief korte levensduur van 20 jaar en de inelasticiteit.

  • EPDM

EPDM dakbedekking wordt gemaakt van synthetisch rubber en wordt op maat gemaakt. Hierdoor wordt het op je dak aangebracht en hoeft er verder niets aan gesneden of bewerkt te worden, de kans op een lekkage is zo kleiner. EPDM is onderhoudsvrij, recyclebaar en wortelbestendig. Deze dakbedekking gaat gemiddeld 40 jaar mee. Een nadeel van EPDM is dat de gemiddelde prijs relatief hoog is, gemiddeld 30% duurder dan bitumen.

  • PVC

Deze dakbedekking wordt gemaakt van kunststof en wordt op maat gesneden op het moment dat het op je dak geplaatst wordt. PVC dakbedekking is milieuvriendelijk, recyclebaar en onderhoudsvrij. Dit materiaal gaat tot wel 40 jaar mee, waardoor je er lang van geniet. De prijs van PVC ligt hoger dan bijvoorbeeld bitumen en EPDM.

Dakbedekkingen voor een hellend dak:

  • Dakpannen

In elke straat vind je wel een aantal huizen met dakpannen op het dak. Wanneer je voor dakpannen op je nieuwe dak kiest, ben je verzekerd van een goede prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast gaan dakpannen gemiddeld minimaal 50 jaar mee, zijn ze makkelijk in onderhoud en worden ze snel geplaatst. Dakpannen zijn wel vatbaar voor mossen en algen, waardoor ze beschadigen.

  • Riet

Rieten daken geven een landelijke, rustieke uitstraling aan je huis. Rieten daken hebben de reputatie dat ze zeer brandbaar zijn, maar tegenwoordig bestaat er kunstriet en zijn de eisen voor een rieten dak aangescherpt. Rieten daken zijn dus niet meer zo brandgevaarlijk als dat ze vroeger waren. Riet ventileert en heeft een hele lichte constructie, daarnaast gaat het gemiddeld 35 jaar mee. Nadelen van een rieten dak zijn dat het moeilijk te isoleren is en dat het moeilijk stofvrij te krijgen is.

Tips bij een nieuw dak plaatsen

Informeer naar isolatie

Door je dak te isoleren, bespaar je veel energie en daarmee geld. Daarnaast is het natuurlijk een stuk beter voor het milieu om minder energie te verspillen. Wanneer je een nieuw dak laat plaatsen, is dit de perfecte gelegenheid om degelijke dakisolatie te plaatsen. Informeer bij je dakdekkersbedrijf naar de exacte kosten voor jouw project.

Controleer op keurmerken

Net als veel klusbedrijven, moeten ook dakdekkersbedrijven aan strenge eisen voldoen. Wanneer de bedrijven aan de eisen voldoen, wordt dit beloond met een keurmerk. Binnen de dakdekkersbranche zijn er 6 erkende keurmerken, die je kwaliteit en deskundigheid garanderen:

KeurmerkOmschrijving
Vebidak
Waarborgt de kwaliteit van dakwerkersbedrijven die bitumineuze en kunststof dakbedekking plaatsen.
KOMO
Dit keurmerk waarborgt dat er kwalitatief waardige producten worden gebruikt.
Dakmeester
Netwerk van gekwalificeerde dakwerkers die werken met hellende daken.

Check de garantievoorwaarden

Voordat je met een dakdekkersbedrijf in zee gaat en je nieuwe dak laat plaatsen, is het verstandig om na te gaan hoelang je garantie op je dakbedekking hebt. Gemiddeld genomen heb je 10 jaar garantie op je dakbedekking.

Vraag subsidies aan

Ook op het gebied van daken geeft de overheid subsidies om je woning duurzamer te maken. Deze subsidies verschillen vaak per gemeente, vraag dit dus van tevoren na. Er zijn bijvoorbeeld subsidies voor het laten plaatsen van een groendak. Profiteer hiervan en geniet van een verbeterd dak.

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

Na het lezen van dit artikel ben je goed op de hoogte van alle informatie wat betreft het plaatsen van een nieuw dak. Homedeal heeft nog één tip voor je, waarmee je flink bespaart op de kosten van dit project. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontvang binnen 2 werkdagen tot wel 6 offertes van dakdekkersbedrijven uit jouw regio. Door de offertes goed te vergelijken, bespaar je tot wel 40% op de kosten van je project. 

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden