De beste elektricien deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Elektricien

Elektricien

We gebruiken elektriciteit voor bijna alles wat we in huis doen. Het is dus belangrijk dat de elektriciteit in huis goed werkt. Werkt je elektriciteit niet goed of wil je elektra aanleggen in huis? In dit artikel lees je meer informatie over de verschillende werkzaamheden van elektriciens, wat je moet doen bij stroomuitval, hoe je kortsluiting voorkomt en vind je tips over het kiezen van een elektricien.

Prijzen | Werkzaamheden | Stroomuitval | Kortsluiting voorkomen | Tips

Wat kost een elektricien?

Ga jij een elektricien inschakelen voor jouw project, maar weet je niet wat je kunt verwachten qua kosten? De kosten voor een elektricien lopen uiteen, omdat er verschillende werkzaamheden zijn waarvoor je een elektricien inschakelt. Bekijk hieronder een handig prijsoverzicht met daarin het uurtarief van elektriciens.

Type elektricienGemiddeld uurloon
(inclusief btw)
Toelichting
Zzp’er of eenmanszaak€ 35 - € 45Erkende elektricien
MKB’er€ 45 - € 70Erkende elektricien
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie

Elektricien

Wat doet een elektricien?

Een elektricien zet je in voor alle werkzaamheden rondom  elektra in en om je huis. Omdat het gevaarlijk is om met elektra te werken is het altijd verstandig om een goede elektricien in te schakelen. Hieronder vind je een handig overzicht van de verschillende werkzaamheden die elektriciens uitvoeren.

 • Elektriciteit aanleggen

Een van de belangrijkste taken van een elektricien of elektro-installateur is het aanleggen van elektriciteit. Aannemers werken dan ook nauw samen met installatiebedrijven om jouw project zo goed en efficiënt mogelijk te laten verlopen. Erkende elektriciens zijn goed op de hoogte van de regels rondom het aanleggen van elektra. Het is daarom belangrijk om voor een gecertificeerde elektricien te kiezen.

 • Stopcontact aanleggen

Mis je in je woonkamer net een paar stopcontacten en word je gek van verlengsnoeren? Elektriciens leggen stopcontacten aan, maar verplaatsen en vervangen ze ook voor je. Zo sluit jij snel je elektra weer aan en heb je geen last meer van verouderde of te weinig stopcontacten.

 • Meterkast vervangen

Laat jij een nieuwe keuken plaatsen met veel apparatuur of is je meterkast gewoonweg te oud? Dan is het tijd om de meterkast te vervangen.  Een installatiebedrijf heeft de experts en kunde in huis om je meterkast te vervangen en het aantal groepen uit te breiden. Wil je niet je hele meterkast vervangen, maar alleen een deel? Ook dit doen elektriciens voor je. Dit scheelt natuurlijk weer in de kosten.

 • Aardlekschakelaar aansluiten of vervangen

De aardlekschakelaar in je meterkast beschermt je installaties tegen lekstroom. Met lekstroom wordt het lekken van spanning of elektriciteit bedoeld. Als de elektricien lekstroom opmerkt, dan haalt deze de spanning eraf. Aardlekschakelaars zijn verplicht in je meterkast. Het vervangen of aansluiten van een aardlekschakelaar is in principe iets wat je zelf mag doen, maar dit is sterk af te raden. Een erkende elektricien is hiervoor opgeleid en sluit een aardlekschakelaar dan ook kundig en goed aan.

 • Verlichting aanleggen

Droom jij altijd al van een plafond met inbouwspotjes? Een elektricien is expert in het aanleggen van verlichting. Door dit te laten doen door een goede, erkende elektricien, verklein je de kans op kortsluiting en overbelasting en geniet je van je goed aangelegde verlichting.

Wat moet je doen bij stroomuitval?

Wat moet je doen als de stroom plotseling uitvalt? Allereerst is het goed om een kijkje te nemen in je meterkast, om te zien of alle stoppen nog goed staan.

Zie je dat er een stop uit ligt en weet je welk apparaat de kortsluiting heeft veroorzaakt?

 • Haal de stekker van dit apparaat uit het stopcontact en schuif de stop weer omhoog.

Weet je niet welk apparaat de kortsluiting heeft veroorzaakt?

 • Haal alle stekkers van de apparaten op de groep uit het stopcontact
 • Schuif je stop weer omhoog
 • Steek 1 voor 1 de stekkers van de apparaten in het contact en houd in de gaten wanneer de stop er weer uitslaat.

Als je niet weet hoe je de stroomuitval in huis oplost, bel dan een elektricien. Is het buiten kantooruren? Er zijn installatiebedrijven die met spoed een elektricien naar je toe sturen, ook buiten kantooruren.

Wat kost een elektricien

Hoe voorkom ik kortsluiting?

Kortsluiting komt in elk huishouden wel een keer voor. Het  is vervelend en vaak goed te voorkomen. Hoe? Lees hieronder een aantal tips:

 • Check je elektrische kabels

Door regelmatig de elektrische kabels van je apparaten te controleren, verminder je de kans op kortsluiting. Zie je beschadigingen aan de isolatielaag? Laat de elektrische kabel dan repareren of zorg voor een nieuw apparaat. Heb je een tweedehands lamp of ander elektrisch apparaat gekocht? Dan is het extra belangrijk om de bedrading te controleren op eventuele beschadigingen.

 • Rol verlengsnoeren goed uit

Gebruik je verlengsnoeren? Zorg er dan voor dat je ze goed uitrolt. Als je dit niet doet kan er een storing (kortsluiting) in het circuit ontstaan.

 • Houd je elektrische apparaten stofvrij

Apparaten zoals föhns, wasdrogers en broodroosters zijn erg vatbaar voor stof. Het is daarom extra belangrijk om deze apparaten goed stofvrij te houden, om zo kortsluiting te voorkomen.

 • Haal stekkers goed uit het stopcontact

Trek jij weleens aan de kabel van je telefoonoplader om hem uit het stopcontact te krijgen? Hierdoor beschadig je de kabel en kan er kortsluiting ontstaan. Let er daarom op dat je de stekker en niet de kabel vasthoudt als je deze uit het stopcontact trekt.

Tips voor het kiezen van een elektricien

Heb je een elektricien nodig voor jouw project en ben je op zoek naar een goede specialist? Dan weet je vast dat er veel verschillende installatiebedrijven en zelfstandige elektriciens zijn. Hoe kies je de juiste elektricien? Lees hieronder een aantal handige tips die je helpen bij je zoektocht.

 • Kies een erkende elektricien

Of je nou een zzp’er kiest of een groter installatiebedrijf, het is altijd belangrijk dat je te maken hebt met een erkende en gecertificeerde elektricien. Zoals je aan het begin van dit artikel hebt gelezen, is een niet-erkende elektricien aanzienlijk goedkoper, maar ‘goedkoop is duurkoop’. Een niet-erkende, goedkope elektricien heeft niet de benodigde diploma’s om als elektricien te werken en dit brengt natuurlijk de nodige (veiligheids)risico’s met zich mee. De verzekering keert niets uit als er door het werk van een niet-erkende elektricien een ongeluk gebeurt of als er brand uitbreekt.

 • Let op de specialisatie van een installatiebedrijf

Ben jij op zoek naar een installatiebedrijf voor een specifiek project? Let er dan bij het uitzoeken van een elektricien op dat hij of zij beschikt over de kennis en kunde hiervan. Niet alle elektriciens zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in het installeren van domotica. Door domotica maak je je huis nog comfortabeler, denk bijvoorbeeld aan zelflerende aanwezigheidssimulatie of een film-stand waarbij je met 1 druk op de knop je gordijnen sluit en het licht dimt.

 • Vergelijk offertes

Installatiebedrijven en elektriciens vragen verschillende prijzen voor verschillende projecten. Een elektricien in de buurt rekent bijvoorbeeld geen voorrijkosten, maar wel een hogere totaalprijs. Daarom is het slim om meerdere offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken. Zo zie je snel wat de verschillen zijn tussen specialisten en welke specialist het beste bij jou past.

Bekijk de exacte prijzen voor elektriciens

Nu je alle handige informatie over elektriciens hebt gelezen en weet waar je op moet letten, is het tijd om op zoek te gaan naar elektriciens. Elektriciens vertellen je graag meer over de mogelijkheden en prijzen van jouw specifieke project en nemen graag het werk uit handen. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van elektriciens bij jou in de buurt.

 

Meer informatie over
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden