De beste isolatie deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Isolatie

Isolatie

Blijven je stookkosten stijgen terwijl je jouw energieverbruik niet hebt aangepast? Denk dan eens aan het isoleren van je woning. Hierdoor bespaar je 2700 m3 gas en tot wel € 1.600 op je energiekosten per jaar en draag je bij aan een gezonder leefklimaat. De prijzen voor het isoleren van je woning, de subsidiemogelijkheden en meer informatie lees je op deze pagina.

Wat is isolatie?

Isolatie is het proces dat warmteverlies tegengaat waardoor de binnentemperatuur constant blijft. Dit doet isolatie door de warmte-uitwisseling tussen binnen en buiten te verstoren. Verouderde woningen zijn vaak slecht geïsoleerd. Warmte vindt hierdoor gemakkelijk zijn weg naar buiten via kieren. Deze ontsnapte warmte is in feite verspilde energie waardoor je veel geld weggooit. Door je huis goed te isoleren, houd je jouw woning in de winter aangenaam warm en in de zomer prettig koel.

Isolatie energie besparen

Hoeveel kost isolatie?

Hoeveel kan je besparen door jouw huis te isoleren? Een gemiddeld isolatieproject kost ongeveer € 2.000. Deze isolatie prijzen hangen af van het soort isolatie en de oppervlakte die je laat isoleren. Bekijk onderstaand prijzenschema voor de verschillende isolatie prijzen, inclusief plaatsing.

Soort isolatieGemiddelde prijs inclusief arbeid
Spouwmuurisolatie (65 m2)€ 1.100 - € 1.500
Vloerisolatie (50 m2)€ 1.400 - € 2.000
Dakisolatie (60 m2)€ 2.300 - € 3.200
Gevelisolatie (65 m2)€ 6.000 - € 9.000
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie

Hoe werkt isolatie?

Muren die warmer zijn dan hun omgeving staan warmte af. Deze warmte ontsnapt via verschillende routes naar buiten. In de winter is dit zichtbaar. Wanneer het heeft gesneeuwd, zul je een paar centimeter rondom je huis minder of geen sneeuw aantreffen. Je brengt isolatie op verschillende manieren aan. Een kleine aanpassing, zoals je glas vervangen door HR++ (dubbelglas)is al nuttig. Andere manieren van isoleren worden hieronder uitgebreid behandeld.

Welke soorten isolatie zijn er?

Ben jij er nog niet uit wat voor isolatie het beste bij je woning past? De vier meest voorkomende soorten isolatie worden hieronder kort beschreven en vervolgens met elkaar vergeleken.

Spouwmuurisolatie

Een spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Een spouwmuurisolatie is een relatief goedkope vorm van isolatie. Het boren van kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuur is genoeg om het isolatiemateriaal aan te brengen. De vuistregel luidt € 15 per vierkante meter buitenmuur.

Vloerisolatie

Vloerisolatie is geschikt wanneer je huis in verouderde staat verkeerd. Wanneer je huis voor 1983 is gebouwd, beschikt deze in veel gevallen niet over vloerisolatie. Hierdoor ontsnapt, ondanks dat warmte stijgt, veel warmte via de vloer.

Dakisolatie 

De meeste warmte ontsnapt via je dak. Zoals hierboven vermeld, stijgt warmte op. Daardoor is het verstandig te investeren in goede dakisolatie.

Gevelisolatie 

Gevels bevatten soms kieren waardoor lucht ontsnapt. Een specialist dicht kieren en gaten en brengt gevelisolatie aan waardoor de warmte niet meer wegstroomt.

Hieronder vind je de verschillende voordelen van deze 4 soorten.

Soort isolatieVoordelen
Spouwmuurisolatie- Relatief goedkoop in aanbreng
- Hoog rendement (verdient zichzelf snel terug)
- Zorgt voor minder geluidsoverlast
- Temperatuur binnenmuur stijgt hierdoor
Vloerisolatie- Temperatuur vloer stijgt met wel 4 graden
- Met vloerverwarming bespaar je gemiddeld € 160
- Zorgt voor minder huisstofmijt
- Relatief goedkoop in aanbreng
Dakisolatie- Voorkomt tot wel 30% stookkosten
- Relatief goedkoop in aanbreng
- Hoog rendement
- Combineren met andere huizen goed mogelijk, bijvoorbeeld bij een 2 onder 1 kap
GevelisolatieGevel wordt beschermd tegen vorstschade
Langetermijninvestering +- 10 jaar

Ben je er nog niet uit welke materiaalsoorten je nodig hebt? En wil je meer weten over de subsidieregelingen? Hieronder gaan we in op deze vragen.

Welke verschillende soorten isolatiemateriaal zijn er?

De belangrijkste en meest voorkomende materiaalsoorten met bijbehorende eigenschappen en de voordelen vind je in onderstaande tabel. Vergelijk de soorten isolatiematerialen:

Isolatiemateriaal VoordelenGeschikt voorPrijzen per m2 inclusief btw
Steenwol- Duurzaam
- Geschikt voor spouwmuren
- Spouwmuren
- Schuindak
€ 8
Glaswol- Hoge isolatiewaarde
- Rendabel
- Brandwerend
- Geschikt voor spouwmuren
- Schuindak
- Muur
€ 8
PIR (polyisocyanuraat)- Hoge isolatiewaarde
- Vochtbestendig
- Neem weinig ruimte in beslag vanwege de dunne platen
- Muur
- Vloer
- Platdak
- Spouwmuur
€ 12
EPS (geëxpandeerd polystyreen)- Hoge isolatiewaarde
- Licht in gewicht
- Recyclebaar
- Vochtbestendig
- Milieuvriendelijk
- Vloer
- Daken
- Gevel
€ 20
PUR (polyurethaan)-
Langetermijninvestering
- Uiteindelijke besparing tot wel € 350
- Hoogste isolatiewaarde
- Zoldervloer
- Spouwmuur
- Kieren
- Spleten
- Kruipruimtes
€ 25

Wat zijn de voordelen van isoleren?

Isoleren brengt meerdere voordelen met zich mee. De belangrijkste zijn:

 • Het besparen op stookkosten
 • De bijdrage aan een gezonder leefklimaat
 • De verhoging van je woonwaarde
 • De stijging van het wooncomfort
 • Het bestrijden van vocht/condens
 • De eventuele geluidsoverlast wordt minder

Isolatie energielabel

Milieuvriendelijk

Door je woning te isoleren geef je het goede voorbeeld aan je buurtbewoners. Isolatie zorgt namelijk voor afname van je stookkosten van ongeveer € 1.600. Minder stoken leidt tot bovendien minder CO2-uitstoot. En laat dit te hoge CO2-gehalte nou net het probleem zijn waar wij wereldbewoners verantwoordelijk voor zijn. Geef het goede voorbeeld en maak je huis energiezuinig door je woning te laten isoleren.

Isoleren is besparen

Naast het feit dat je al bespaart op je energiekosten kun je de kosten nog flink beperken. Wij hebben een aantal effectieve manieren voor jou uitgekozen. Je vind ze hieronder:

 • Tip 1. Maak je woning niet compleet luchtdicht, zorg voor ventilatie. Op deze manier ontstaat er geen condensatie en voorkom je schimmelvorming.
 • Tip 2. Laat geen warmte wegglippen via de brievenbus. Dit wordt vaak vergeten, maar een brievenbus is een vrij onbekende warmte dief.
 • Tip 3. Gebruik een dampscherm bij de isolatie van je dak. Er komt een hoop vocht vrij zonder dat je het weet, tijdens het ademen bijvoorbeeld. Breng daarom een dampscherm aan om je isolatiemateriaal te beschermen tegen schimmels.
 • Tip 4. Vergelijk offertes en ontdek de beste prijs- kwaliteitverhouding. Vergelijk meerdere isolatie offertes om jezelf een beeld te geven van de aanwezige isolatiespecialisten bij jouw in de buurt en hun prijzen. Wie slim is vergelijkt. Handigheidjes bij het aanvragen van offertes:
  • Bepaal van te voren je budget.
  • Vraag het bouwbedrijf welke werkzaamheden zijn inbegrepen.
  • Kosten voor sloop- en afvoer werkzaamheden en voorrijkosten zijn inbegrepen.
  • Vraag welke materialen zijn inbegrepen.
  • Controleer de begin en einddatum van het project.
  • Vraag de aannemer naar de garantie.
  • Controleer de keurmerken en kwaliteitszegels.
  • Leg de mondelinge afspraken vast in een eindofferte. Als de afnemer is aangesloten bij een geschillencommissie regelen zij eventuele onenigheden.
 • Tip 5. Bekijk of jij recht hebt op een premie. Het isoleren van je woning wordt gestimuleerd door de overheid. De overheid heeft vele miljoenen euro’s in de vorm van premie voor isolatie uitgetrokken voor energiebesparing bij huiseigenaren. Ga zelf op onderzoek uit en ontdek of jij in aanmerking komt voor een subsidieregeling. Dit doe je door ten eerste door contact op te nemen met je gemeente en te vragen naar de mogelijkheden. Daarnaast raden wij je aan op te kijken of jij in aanmerking komt voor een subsidie en hoe hoog deze ongeveer is. Voor je investeert in isolatie wil je weten of het project rendabel is. Afhankelijk van het soort isolatie waar je voor kiest, kom je vaak in aanmerking voor subsidies. Deze subsidie kan oplopen tot wel € 750. Het is dus zeker de moeite waard om eens te kijken hoeveel jij kunt besparen door je huis te isoleren.

isolatie subsidie

Effectief isoleren

Isoleren wil je het liefst zo effectief mogelijk doen. Bepaalde maatregelen assisteren je hierbij.

 • Ten eerste is het wijs om op zoek te gaan naar de oorzaak van je warmteverlies. Het beste hulpmiddel is een warmtebeelden scan. Steeds meer gemeenten bieden deze zogenaamde ‘quick scan’ gratis aan. In een oogopslag zie je hoe energiezuinig je woning is. Je betaalt hiervoor gemiddeld tussen de € 100 en € 200.
 • Ten tweede raden we je aan om te achterhalen in welke toestand je woning verkeert en in welk jaar je woning gebouwd is. Daarbij is het verstandig om je van tevoren te verdiepen in de prijzen.
 • Ten derde tippen raden we je aan om op zoek te gaan naar  de specialist met de geschikte service die past bij jouw noodzakelijke investering. Kies daarbij een bedrijf dat duidelijke garanties kan bieden.

Slimme isolatie tips

Hieronder geven we je een aantal bespaartips en tips waarmee je de beste specialist vindt voor jouw project.

Tip 1. Stappenplan

Bedenk van tevoren goed wat je wensen zijn en wat je budget is. Maak een tijdsplanning en ga vervolgens op zoek naar de specialist die voldoet aan jouw wensen en eisen..

Tip 2. Kwantumkorting

Door meerdere projecten in één keer te laten uitvoeren kom je in aanmerking voor kwantumkorting. Ken jij mensen die ook toe zijn aan isolatie? Informeer naar kwantumkorting en hou de kosten laag.

Tip 3. Vergelijk offertes

Vind de geschikte isolatie door het vergelijken van offertes. Vergelijk verschillende specialisten om zodoende de voordeligste en kwalitatief beste kozijnen aan te schaffen.

Vind de beste specialist voor jouw isolatieproject

Haal het maximale uit je isolatie. Voordeligheid en kwaliteit gaan namelijk hand in hand dankzij het vergelijken van offertes. Vergelijk eens de offertes van de aanwezige specialisten in jouw markt. Zo vind je de isolatie geschikt voor jouw situatie. Bovendien lopen de prijzen vrij ver uiteen. Door te vergelijken vind je de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Vraag hier gratis en altijd vrijblijvend tot wel 6 offertes aan bij isolatiespecialisten uit jouw buurt.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden