De beste airco deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Airco

Airco

Zomers zijn fijn, maar de temperatuur loopt in huis snel op. Met een airco zorg je ervoor dat de lucht in huis aangenaam koel blijft terwijl het buiten warm is. Wil je meer weten over airco’s? In dit artikel lees je meer over de airco prijzen, soorten airco’s en bespaartips.

Kosten | Airco en aircooler | Airco specialist | Soorten airco’s | Vermogen | Tips

Wat kost een airco?

Voordat je een airco gaat kopen is het handig om te weten wat je qua prijzen te wachten staat. Bij het kopen van airconditioning is de prijs afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte en het type dat je kiest. Bekijk hieronder een handig prijsoverzicht met airco kosten.

Soort aircoGemiddelde prijs
(inclusief installatie en btw)
Split airco€ 1.250 - € 2.000
Multi split airco€ 2.100 - € 2.800
Airco zonder buitenunit€ 1.400 - € 2.200
Mobiele airco€ 350 - € 600
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie

Verschil tussen een airco en een aircooler

Voordat je je verdiept in de verschillende soorten airco’s, is het handig om te weten wat het verschil is tussen airco’s en aircoolers. Deze airco’s verschillen namelijk nogal van elkaar. , In onderstaande tabel vind je de verschillen samen met de voor- en nadelen.

AircoAircooler
Werking
- Lucht wordt in het apparaat gezogen
- Vocht verdampt
- Koele lucht gaat de kamer in, warme lucht wordt naar buiten afgevoerd
- Lucht wordt langs een koelelement geleid
Voordelen- Temperatuur zelf in te stellen
- Snelle daling van de temperatuur in je kamer
- Geen droge lucht
- Makkelijk neer te zetten
- Goedkoper dan een airco
- Laag stroomverbruik
Nadelen- Hoog stroomverbruik
- Vereist aanpassingen aan je huis
- Geluid is harder dan bij een aircooler
- Kans op verkoudheid
- Temperatuur kan je niet zelf instellen
- Ventilatie is nodig voor aanvoer van verse lucht

Werkzaamheden van een airco specialist

Een airco specialist is een expert op het gebied van airco’s, maar waar schakel je een airco specialist nog meer voor in? Lees hieronder wat de verschillende werkzaamheden van een airco specialist zijn.

 • Airco installeren

Het spreekt voor zich dat een airco specialist in te zetten is om je nieuwe airco te installeren. Bij het installeren van een airco komt flink wat kijken, omdat er bij de klassieke airco een buis naar buiten loopt die de warme lucht afvoert. De airco specialist kijkt samen met jou naar de beste plek om de airco te plaatsen en neemt vervolgens de installatie op zich. Het is belangrijk om een airco installateur in te huren die gecertificeerd is, om er zeker van te zijn dat je met een vakman te maken hebt.

 • Airco vervangen

Heb jij een airco in huis, maar is het apparaat na jarenlange dienst aan vervanging toe? Je airco vervangen behoort ook tot het takenpakket van een airco specialist. Als je merkt dat je airco niet goed meer koelt, is het een indicatie dat hij toe is aan vervanging. Nieuwe airco’s zijn een stuk milieuvriendelijker dan een aantal jaar geleden en verbruiken dus minder energie. De airco specialist adviseert je graag over het wel of niet vervangen van je airco.

 • Airco reparatie

Geeft je airco een storing aan of is er een onderdeel kapot? De airco specialist repareert je airco graag voor je. Bij een grote airco reparatie kan het zo zijn dat het voordeliger is om een nieuwe airco te kopen. De specialist geeft je vrijblijvend advies wat betreft nieuwe airco’s, waardoor je geld bespaart en in no time geniet van een goed werkende airco.

 • Airco onderhoud

Door je airco goed te onderhouden, geniet je niet alleen van een koele kamer, maar gaat je airco ook langer mee. De airco specialist doet het periodiek airco onderhoud en zorgt zo dat jij er geen omkijken naar hebt. Je airco bijvullen is iets dat 1 à 2 keer per jaar gedaan moet worden, samen met het vacumeren van je koelsysteem. Daarnaast is het goed om je airco periodiek na te laten kijken; zodat je airco goed blijft werken.

Airco

Soorten airco’s

Er zijn verschillende soorten airco’s verkrijgbaar, elk met eigen voordelen en nadelen. Maar welke soorten zijn er precies? Lees hieronder meer over verschillende soorten airco’s en de bijbehorende kenmerken.

 • Split unit airco

Een split airco plaats je permanent in een ruimte en wordt aan de muur bevestigd. Een split unit airco bestaat uit 2 delen: een deel dat binnen de ruimte koelt en een deel dat buiten staat en zorgt voor de af- en aanvoer van lucht. Deze airco is geschikt voor middelgrote ruimtes en is verkrijgbaar in verschillende afmetingen en kleuren.

 • Multi split airco

Een multi split airco werkt op dezelfde manier als een split unit airco, maar deze variant heeft meerdere units. Hierdoor koel je meerdere ruimtes met 1 buitenunit.

 • Airco zonder buitenunit

Een airco zonder buitenunit is ook wel bekend als een monoblock airco. Deze airco is geschikt voor het koelen van 1 ruimte en er hoeft geen slang naar buiten geplaatst te worden. De afvoer van deze airco wordt geregeld via een leiding in de muur.

 • Mobiele airco

Het grote voordeel van een mobiele airco is dat je het apparaat neerzet waar je wil. Een mobiele airco is een airco zonder afvoerslang. Een mobiele airco is een stuk goedkoper dan een  vaste airco. Een mobiele airco maakt over het algemeen wel meer geluid, wat hinderlijk kan zijn.

Het vermogen van je airco

Bij het uitzoeken van airco’s kom je er al snel achter dat er verschillende vermogens zijn. Maar welk vermogen moet jouw airco hebben? Met een eenvoudige rekensom bereken je het vermogen van jouw toekomstige airco. Lees hieronder een kort stappenplan om het vermogen eenvoudig te berekenen.

 1. Bereken de inhoud van de ruimte in m3

De inhoud van een ruimte bereken je door de lengte, de breedte en de hoogte met elkaar te vermenigvuldigen.

 1. Bepaal de vermenigvuldigingsfactor

Factor 30: Laat je de airco installeren in een goed geïsoleerde ruimte met een schuin dak en weinig elektrische apparatuur? Dan vermenigvuldig je de inhoud van je ruimte met 30.

Factor 40: Is de ruimte minder goed geïsoleerd of bestaat de ruimte uit veel glas? Kies dan 40 als vermenigvuldigingsfactor.

Factor 50: Bij een minder goed geïsoleerde ruimte waar het extra belangrijk is dat de temperatuur laag blijft, kies je  voor factor 50.

 1. Het koelvermogen

Vermenigvuldig de inhoud van je ruimte met de bijbehorende factor. Zo kom je uit op het koelend vermogen van jouw toekomstige airco. Dit vermogen wordt aangeduid in  Watt.

airco

Tips voor het kopen van een airco

Nu je meer weet over de verschillende soorten airco’s en het bijbehorende vermogen, is het tijd om een airco te kopen. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een airco? Lees hier een aantal handige tips.

 • Let op de energieklasse

In de EU is een energielabel op airco’s verplicht, dit wordt het EPDB keurmerk genoemd. Het energielabel loopt van A tot en met G, waarbij A het energiezuinigst is en G het minst energiezuinig. Als je een airco koopt is het belangrijk om op het energielabel te letten. Hierdoor bespaar je uiteindelijk op de kosten van je  energierekening. Bovendien is een energiezuinige airco natuurlijk aanzienlijk beter voor het milieu.

 • Check het geluid

Airco’s maken geluid tijdens het koelen van de lucht, dat is een gegeven. Het is wel aan te raden om bij het uitzoeken van een airco te letten op het aantal decibels. Dit is belangrijk als je een airco in je slaapkamer of een airco in de woonkamer wilt laten installeren. Vaak wordt het aantal decibels vermeld bij airco’s.

 • Bekijk de verschillende functies

Nieuwe airco’s hebben veel meer functies dan airco’s die een aantal jaren geleden op de markt verschenen. Zo zijn er airco’s met wifi, maar ook extra stille airco’s. Maak van tevoren een lijstje met de functies die voor jou belangrijk. Wil je weten welke functies belangrijk zijn voor jouw situatie? Vraag het gerust aan de specialist.

Vind de beste specialist

Ga jij een airco aanschaffen en heb je een airco specialist nodig? Nu je alle informatie op een rijtje hebt, ben je benieuwd naar de exacte prijs voor jouw project. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en krijg offertes van aircospecialisten bij jou in de buurt opgestuurd. De specialisten nemen eerst contact met je op om je project door te bespreken. Vervolgens sturen zij je offertes toe. Zo heb je specifieke prijsinformatie en kies je de specialist die bij jou past.

Meer informatie over
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden