De beste ramenzetter deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Ramen

Ramen

Beginnen jouw ramen hun glans te verliezen? Dan is dit hét moment om nieuwe ramen aan te schaffen. Op deze pagina vind je informatie over de verschillende soorten ramen en de bijbehorende kosten.

Ramen kosten

De prijzen van de ramen worden voor een groot deel bepaald door de verschillende materiaalsoorten, de raam- en glassoorten en de afmetingen (prefab of ramen op maat). Bekijk hieronder de tabel die de gemiddelde kosten van verschillende ramen per materiaalsoort weergeeft.

Soorten kozijnenGemiddelde prijzen voor 2,5 m2
Kunststof€ 850 - € 1.300
Hout € 2.000 - € 3.000
Aluminium€ 2.500 - € 3.200
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie.

ramen

Wat zijn kozijnen?

Een kozijn kun je zien als de omlijsting van je raamwerk. Hierin is een deur of raam gemonteerd. De 3 meest voorkomende kozijnen ofwel ramen zijn gemaakt van kunststof, hout of aluminium. De verschillende type ramen hebben allen voor- en nadelen. In de de onderstaande tabel vind je 3 verschillende kozijnsoorten. Vergelijk de ramen op basis van verschillende eisen:

Kunststof kozijnenHouten kozijnenAluminium kozijnen
Prijs-kwaliteitverhouding++++++
Isolatie+++++++
Onderhoud++++++
Veiligheid (inbraakwerend) ++++++++
Stijl en kleur (de kozijn soort beschikt over een veelzijdig design)++++++
Milieuvriendelijk+++++++
Levensduur +++
ongeveer 50 jaar
++
-Hardhouten kozijnen: 40 - 75 jaar
-Zachthouten kozijnen 15 - 25 jaar
+++
ongeveer 40 jaar

Hieronder vind je per materiaalsoort meer uitleg over de voor- en nadelen.

PVC ramen

PVC ramen dragen het meest aantrekkelijke prijskaartje met zich mee. De gemiddelde kosten bedragen namelijk tussen de € 850 en € 1.300. Bovendien gaan kunststof ramen bijzonder lang mee, zo’n 50 jaar. Aan kunststof ramen beleef je daarnaast langdurig plezier doordat deze weinig tot geen onderhoud nodig hebben en isolerend werken.

Houten ramen

Ben jij een bewuste koper? Hout lijkt dan de geschikte keuze voor jou. Dit materiaal is van nature een vocht- en warmteregelaar die zeer goed isoleert. Je maakt een natuurlijke keuze en bespaart bovendien een hoop op jouw stookkosten. Een verbeterd raam met dubbel glas levert je een gemiddelde besparing van 25 procent op. Op deze manier draag jij je steentje bij aan een verbeterd milieu.

Aluminium ramen

Wie slim is denkt vooruit. Aluminium ramen zijn de grootste investering, maar daardoor niet de minst voordelige. De kosten van aluminium ramen lopen uiteen van gemiddeld € 2.500 tot € 3.200. Voor deze investering krijg je een degelijk kozijn dat weinig tot geen onderhoud vereist. Wist je bovendien dat aluminium ramen niet onderdoen voor houten ramen qua duurzaamheid? Aluminium ramen zijn namelijk vaak herbruikbaar.

Aluminium gecombineerd met hout

Met het karakter van hout en de degelijkheid van aluminium combineer je de materialen die elkaar ideaal aanvullen. Deze combinatie zorgt voor een hoog rendement dankzij de hoge isolatiewaarde. De prijs hiervan ligt wel iets hoger.

Enkel glas

Raam en glassoorten

Maak het kozijn af door er geschikt glas in te zetten. De isolatiewaarde van glas is uitgedrukt in U-waardes. Hoe lager de U-waarde hoe beter de isolatie. Hieronder vind je diverse glassoorten en de gemiddelde prijzen.

Soort glasU-waardeGemiddelde kosten per m2 (inclusief montage en btw)
Standaard dubbel glas2.5 - 3€ 100
HR glas1.5 - 2€ 110
HR+1.2 - 1.7€ 130
HR++0.9 - 1.2€ 130
HR+++0.5 - 1 € 150

Wij raden aan om enkel glas in je kozijn zo snel mogelijk te vervangen voor dubbel glas. In een woning van gemiddeld 20m2 bespaar je daardoor gemiddeld 240 euro op jaarbasis. Bekijk de 5 voordelen van dubbel glas hieronder.

1.Minder stookkosten

Doordat minder warmte ontsnapt, hoef je minder te stoken en verbruik je minder gas. Afhankelijk van het soort dubbelglas verdien je deze investering meestal binnen 5 tot 7 jaar terug. De besparing HR++ glas is per m2 glas zo’n 24 m3 gas op je stookkosten. Dat komt neer op € 12 per m2 glas ten opzichte van enkel glas.

2. Meer wooncomfort

Dankzij dubbel glas woon je behaaglijker. Er stroomt minder minder koude lucht via de ramen binnen. Bovendien voorkomt dubbel glas de vorming van condens aan de binnenkant. Ook is dubbel glas inbraakwerend.

3. Beter voor het milieu

Verklein CO2-uitstoot dankzij het behoud van warmte en bespaar op de stookkosten. Brandwerend glas draagt niet bij aan het blussen van de brand, maar zorgt er voornamelijk voor dat de brand zich lastiger kan uitbreiden.

4. De waarde van je huis stijgt

Je huis stijgt in waarde door het betere energielabel dat dubbel glas met zich meebrengt.

 

Hoe vervang je je ramen?

Laat je ramen vervangen door een specialist. Het voordeel is dat een specialist de kennis en ervaring heeft, waardoor je zeker weet dat je ramen aan je wensen en eisen voldoen. Bovendien weet je zeker dat de schade is gedekt als je een professional inhuurt en dat je de juiste maten binnenkrijgt, de maten van ramen berekenen is een nauwkeurig werk. Vergelijk daarom ramen offertes van specialisten bij jou in de buurt met elkaar.

Ramen die toe zijn aan vervanging kun je herkennen aan:

 • Afbladderende verf – de ramen worden poreus
 • Kleurverlies – de ramen verliezen hun glans
 • Tocht – de ramen bevatten beschadigingen en laten lucht door
 • Condensvorming – de binnenkant van het glas wordt vochtig

Om te achterhalen of je ramen aan vervanging toe zijn, raden wij je aan een ramenspecialist in te schakelen.

Ramen onderhoud

De onderhoudskosten van je kozijn zijn afhankelijk van het materiaal. Hout heeft bijvoorbeeld meer onderhoud nodig dan aluminium. Verschillende onderhoudsbehandelingen zijn:

 • Houten kozijnen: 1 keer per 5 – 7 jaar schilderen
 • Kunststof en aluminium kozijnen: 1 keer per jaar waxen
 • Stalen kozijnen: 1 keer per jaar reinigen
 • Hang- en sluitwerk: 1 – 2 keer per jaar invetten

Onderhoud houten ramen

Hardhouten ramen hebben 1 keer in de 5 jaar een schuur- en schilderbeurt nodig. Een houten kozijn is vochtgevoeliger en heeft daarom 1 keer per 2 jaar een nieuwe schilderbeurt nodig. Wanneer je deze ramen schoonmaakt en onderhoud uitvoert, kun je deze direct controleren op zwakke plekken.

Onderhoud kunststof ramen

Deze ramen hebben weinig tot geen onderhoud nodig. Heet water is voldoende om de ramen mee schoon te maken. Zet je kozijn daarna in de wax, want dit product zorgt voor een extra laagje dat vuil en viezigheid weert. Hierdoor blijft de kleur bovendien behouden.

Onderhoud aluminium ramen

Net als kunststof ramen hebben aluminium ramen weinig tot geen onderhoud nodig. Een jaarlijkse schoonmaakbeurt is voldoende. Ook hier is wax aanbrengen een kleine moeite, waardoor je vuil weert van buitenaf.

Enkele schoonmaaktips

-Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen;

-Gebruik geen schuurspons;

-Gebruik geen bleek of chloor;

-Spoel je ramen na de onderhoudswerkzaamheden zorgvuldig af;

-Breng wax aan na het schoonmaken om de ramen te beschermen;

-Vraag advies aan de specialist.

Kozijnen schilderen

Eens in de 3-5 jaar dien je het buitenschilderwerk van je kozijnen te vernieuwen, afhankelijk van de ligging en de weersinvloeden. Het binnenschilderwerk dien je eens in de 5-7 jaar bij te werken. Wanneer je blaasjes in de verf aantreft of wanneer je verf afgeeft, is het tijd om je verf bij te werken. Het schilderen van je ramen is een secuur werkje. Twijfel je of deze klus zelf aankan, neem dan altijd contact op met een schilder bij jou in de buurt.

Ramen kopen tips

Je bent van plan je huis in waarde te laten stijgen door nieuwe ramen te laten plaatsen. Voor je dit doet, geven wij jou graag nog wat eenvoudige, maar zeer nuttige tips mee.

 1. Kwantumkorting – Ken jij mensen die ook nieuwe ramen willen kopen? Laat deze projecten in één keer uitvoeren door de ramenspecialist. Informeer vervolgens naar kwantumkorting zodat je goedkoper je ramen hebt zonder in kwaliteit in te leveren.
 2. Kies voor ramen met kwalitatief sterk hang- en sluitwerk – Voorkom inbraak in jouw woning door goed hang- en sluitwerk aan te schaffen. Het SKG-keurmerk waarborgt de kwaliteit van hang- en sluitwerk. Dankzij dit label denken inbrekers wel 2 keer na voor ze jouw huis binnenvallen. Zorg dus voor hang- en sluitwerk met het SKG-label.
 3. Vergelijk offertes en vind de geschikte ramen –Vergelijk offertes van verschillende specialisten om zo de voordeligste en kwalitatief beste ramen aan te schaffen.

Vergelijk specialisten in de zoektocht naar de ideale ramen

Jij wilt toch ook het maximale uit je ramen halen? Voordeligheid en kwaliteit gaan hand in hand dankzij het vergelijken van offertes. Zo vind je de ramen die bij jouw situatie passen. De prijzen van ramen zijn vrij uiteenlopend. De specialist neemt eerst contact met je op om de opdracht te bespreken. Vervolgens ontvang je offertes in huis. Vergelijk deze vind de beste specialist voor jouw project.

Vraag hier gratis en altijd vrijblijvend tot wel 6 offertes aan bij ramenspecialisten uit jouw buurt.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden