De beste stucwerk deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Stukadoor

Stukadoor

Wil jij een strakke afwerking van je muren en plafonds? Een stukadoor zorgt hiervoor. De stukadoor geeft je de keuze uit verschillende afwerkingen. Wil je meer weten over de stukadoor en het pleisterwerk dat de stukadoor uitvoert? In dit artikel lees je meer over de prijs die de stukadoor hanteert, de soorten pleisterwerken en handige tips.

Prijzen | Stukadoor | Soorten stucwerk | Het proces | Schilderen | Tips

Wat kost een stukadoor?

Aan pleisterwerk hangt een prijskaartje, maar wat kost het inhuren van een stukadoor precies? Stukadoor kosten zijn onder meer afhankelijk van het te stucen oppervlak en de afwerking. Daarnaast is de prijs van een stukadoor afhankelijk van het uurtarief dat wordt gehanteerd. Bekijk hieronder een handig overzicht met gemiddelde prijzen.

ProjectGemiddelde prijs per m2
(inclusief btw, materiaal en loonkosten)
Spackspuitwerk€ 5 - € 11
Behangklaar stucen€ 8 - € 15
Sausklaar stucen€ 9 - € 23
Sierpleister€ 12 - € 23
Plafond stucen€ 5 - € 25

ProjectStukadoor kosten
(inclusief stucwerk)
Spuitwerk€ 25 - € 35 per uur
Stucwerk € 12 - € 25 per uur
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie

Wat is pleisterwerk?

Pleisterwerk is het egaliseren van muren en plafonds in het hele huis. Dit doet een stukadoor door middel van gips of via cementmortel. Als dit pleisterwerk is gedaan en muren glad zijn, zijn de muren behangklaar en kan je starten met het plakken van behang. Wil je jouw muur niet behangen? Dan zijn er verschillende afwerkingen waar je uit kunt kiezen, waardoor de stukadoor de muur eventueel van structuur voorziet.

Werkzaamheden van de stukadoor

Ben jij op zoek naar een stukadoor om kale muren mooi strak te maken? Dat is mogelijk. Heb je scheuren in je pleisterwerk of zie je verkleuringen? Na verloop van tijd ziet je pleisterwerk er minder mooi uit. Buiten het stucen van je muren, kan de stukadoor ook je pleisterwerk repareren. De stukadoor vertelt je graag wat de mogelijkheden zijn, voor zowel binnenmuren als het bezetten van je buitenmuren. Zo geniet jij weer van prachtige muren en gestucte plafonds zonder beschadigingen en verkleuringen.

stukadoor

Soorten pleisterwerk die de stukadoor uitvoert

Er zijn verschillende soorten pleisterwerk die de stukadoor aan kan aanbrengen op je muren en plafond. Ben je benieuwd welke soorten dat zijn? Hieronder vind je een overzicht van de meest gekozen stucsoorten met handige uitleg.

 • Spackspuitwerk

Dit pleisterwerk wordt met een machine aangebracht, waardoor het goedkoper is dan wanneer een stukadoor het handmatig doet. Bij spackspuitwerk is het ook mogelijk om voor een kleur te kiezen, waardoor je muur direct de juiste kleur bevat en mooi is afgewerkt. Vraag aan je stukadoor naar de mogelijkheden voor jouw situatie.

 • Sierpleister

Sierpleister is pleisterwerk met een structuur waarmee de stukadoor een bijzondere uitstraling geeft aan je muren. Er zijn 3 soorten sierpleister:

 1. Granol

Granol is al jaren populair onder huizenbezitters. Het is pleisterwerk met een grove afwerking, waardoor er putjes en groeven in het pleisterwerk ontstaan. Granol is een betaalbare afwerking, wat ook bijdraagt aan de populariteit ervan.

 1. Spachtelputz

Deze sierpleister variant is te zien in veel huizen. Spachtelputz wordt gemaakt van kunststof en heeft een regelmatige korrelstructuur. De stukadoor kan spachtelputz aanbrengen in een grove of mildere afwerking.

 1. Rustiekputz

Vind je granol te grof en spachtelputz te fijn? Rustiekputz wordt ook wel barokpleister genoemd en zit tussen granol en spachtelputz in.

 • Behangklaar pleisterwerk

Wil je een gladde ondergrond op je muren, zodat je daarna aan de slag kan met behangen? Behangklaar pleisterwerk is voordelig, omdat het de stukadoor weinig tijd kost. Een behangklare muur is niet geschikt om te schilderen, omdat de muur dan nog te ruw is.

 • Sausklaar pleisterwerk

Sausklaar stucwerk is glad afgewerkt door de stukadoor, waardoor het klaar is om te sausen of verven. Direct na het drogen van het pleisterwerk kan je aan de slag. Omdat sausklaar pleisterwerk meer tijd kost dan behangklaar stucwerk, hanteert de stukadoor meestal een hogere prijs.

Andere luxere pleisterwerk varianten zijn: tadelakt, leemstuc en beton ciré.

Hoe gaat de stukadoor te werk?

Wanneer je je plafond en/of muren laat stucen, is dat een flinke klus. De stukadoor moet verschillende stappen doorlopen om het pleisterwerk te maken. Lees hieronder de verschillende stappen.

 1. De voorbereiding

Een goede voorbereiding is heel belangrijk bij stucen. Tijdens deze voorbereiding wordt de vloer afgeplakt, eventueel oud behang verwijderd en worden gaten in de muur opgevuld.

 1. Het stucen

Tijdens het stucen maakt de stukadoor de muren en plafonds egaal, zodat je deze vervolgens kan behangen of schilderen.

 1. Het drogen

Het is belangrijk dat het pleisterwerk goed droogt, maar hoelang moet het drogen? Het vocht uit het pleisterwerk moet verdampen voordat het pleisterwerk goed gedroogd is. Over het algemeen duurt het drogen van pleisterwerk 24 uur per millimeter dikte van het pleisterwerk.

Om ervoor te zorgen dat je pleisterwerk snel en goed droogt, is het belangrijk om het goed te ventileren en de kamertemperatuur te behouden. De stukadoor zal hier dan ook zeer alert op zijn.

Aandachtspunten bij het drogen van pleisterwerk

Zoals je hierboven hebt gelezen, is het belangrijk dat de stukadoor het pleisterwerk goed droogt. Er zijn een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

 • Ventileren

Het is belangrijk dat de stukadoor de ruimte met het pleisterwerk goed ventileert. Zet niet alle ramen open, maar zorg ervoor dat er genoeg verse lucht de ruimte binnenkomt.

 • Verwarmen

Let er bij het drogen van het pleisterwerk op dat de verwarming niet te hoog staat. Wanneer dit wel zo is, beschadigt het pleisterwerk.

Stucadoor woning

Pleisterwerk schilderen

Ben jij van plan om je pleisterwerk te schilderen? Zoals je eerder gelezen hebt, is het belangrijk om in dit geval je pleisterwerk sausklaar op te laten leveren door de stukadoor. Dit pleisterwerk is, in tegenstelling tot behangklaar pleisterwerk, geschikt om overheen te schilderen. Een muur verven die voorzien is van pleisterwerk is geen moeilijk project en dit kan je door een schilder laten doen of zelf. Wist je dat er ook pleisterwerk in kleur bestaat? Hierbij wordt glad stucwerk in kleur opgespoten, waardoor je muur of plafond niet geschilderd hoeft te worden.

Tips bij het inhuren van een stukadoor

Nu je alles weet over de werkzaamheden van een stukadoor en de soorten pleisterwerk, is het tijd om een stukadoor in te huren. Waar moet je op letten bij het inhuren van een stukadoor? Je wilt de stukadoor zo goedkoop mogelijk inhuren, maar natuurlijk wel met kwaliteit. Lees hieronder een aantal handige tips:

 • Vergelijk verschillende stukadoors

Stukadoors hanteren verschillende prijzen. Door pleisterwerk offertes op te vragen bij verschillende stukadoors heb je meer prijsinformatie. Vergelijk je stukadoors op prijs en kwaliteit dan weet je welk stukadoorsbedrijf bij jou past.

 • Zet je wensen op papier

Bedenk van tevoren goed wat je wilt laten uitvoeren door de stukadoor. Door alles op papier te zetten weet je zeker dat je niets vergeet. Door je wensen goed met de stukadoor te communiceren verloopt je project zo snel en vlekkeloos mogelijk

Vind de exacte prijzen voor jouw pleisterwerk

Ben je benieuwd naar de specifieke prijzen voor jouw project? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van verschillende stukadoors bij jou in de buurt. De specialisten nemen eerst contact met je op om het project door te spreken. Vervolgens sturen ze je offertes toe, zodat jij deze kunt vergelijken. Zo vind je uiteindelijk de stukadoor met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden