De beste warmtepomp deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Warmtepomp

Warmtepomp

Heb je interesse in een warmtepomp, maar wil je eerst meer informatie verzamelen? Dan ben je hier op de juiste plek. Warmtepompen vormen een belangrijke stap in duurzame verwarming en koeling van je woning. Maar wat is een warmtepompsysteem precies en hoe werkt een warmtepomp? Dit artikel gaat over de werking, voordelen, en verschillende soorten van deze technologie. Ontdek hoe dit systeem jou kan helpen besparen op energiekosten en tegelijkertijd bijdraagt aan een beter milieu.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een innovatief en duurzaam alternatief voor traditionele verwarmings- en koelsystemen. Dit apparaat haalt warmte uit de buitenlucht, de grond of het grondwater en gebruikt dit om je huis te verwarmen. Maar daar houdt het nog niet mee op, tijdens de warmere maanden kan het systeem ook gebruikt worden om je woning te koelen. Dat maakt het systeem natuurvriendelijk, omdat het minder afhankelijk is van fossiele brandstoffen.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Warmtepomp bevestigd aan de buitenmuur van een woning.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp maakt slim gebruik van bestaande en hernieuwbare energiebronnen om je huis te verwarmen of te koelen. Hieronder lichten we toe hoe een warmtepomp precies werkt:

 1. Energie verzamelen: in de eerste stap haalt de warmtepomp energie uit de buitenlucht, het grondwater, of de aarde. Dit zijn voorbeelden van hernieuwbare energiebronnen die de warmtepomp gebruikt om efficiënt te werken. Zelfs op koude dagen kan de buitenlucht nog steeds voldoende warmte bieden voor het systeem om te functioneren.
 2. Omzetten van energie: de verzamelde energie wordt naar de warmtepomp geleid. Hier wordt het door een speciale vloeistof, het koelmiddel, geabsorbeerd. Dit koelmiddel circuleert door het systeem en wordt naar een compressor geleid, waar elektrische energie wordt gebruikt om de temperatuur van het koelmiddel te verhogen tot een niveau dat geschikt is voor verwarming.
 3. Warmte of koeling produceren: eenmaal opgewarmd, geeft het koelmiddel de bruikbare warmte af aan het verwarmingssysteem van de woning, zoals vloerverwarming of radiatoren, voor het leveren van warm water of het verwarmen van ruimtes. Voor koeling werkt het proces in omgekeerde richting. De warmtepomp onttrekt warmte uit het interieur van het huis en geeft deze af aan de buitenlucht of een waterbron, wat leidt tot de productie van koele lucht of het verkoelen van water voor passieve koeling. Sommige systemen bieden de mogelijkheid tot actieve koeling door de cyclus om te keren en direct koude lucht te produceren.
 4. Distributie: de laatste stap in het proces is het distribueren van de gegenereerde warmte of koelte door het hele huis. Afhankelijk van het systeem en de behoeften van de woning, kan dit gebeuren via een reeks van bestaande radiatoren, een vloerverwarmingssysteem, of zelfs via geforceerde lucht voor directe verwarming of koeling van de leefruimtes.

Door de manier hoe een warmtepomp werkt om van groene energiebronnen je huis te verwarmen of te koelen, maakt het apparaat een veelzijdige en milieuvriendelijke keuze voor jouw huis.

Voordelen van warmtepompen

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp? Dat zijn er heel veel, van een hoog rendement tot milieuvriendelijkheid. Hieronder worden er enkele voordelen toegelicht:

 1. Hoog rendement: een warmtepomp gebruikt relatief weinig elektriciteit om een grote hoeveelheid thermische energie te verplaatsen, wat betekent dat het meer energie levert dan het verbruikt. Dit hoge rendement maakt de warmtepomp tot een kostenbesparende optie voor centrale verwarming en het verwarmen van sanitair water.
 2. Duurzaamheid: een warmtepomp maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen, wat zorgt voor minder gebruik van fossiele brandstoffen. Dit maakt de warmtepomp een groen alternatief voor traditionele cv-ketels, die vaak gas of olie verbranden.
 3. Veelzijdigheid: een warmtepomp is niet alleen ideaal voor het verwarmen van je huis, het kan ook sanitair water verwarmen en zelfs passief koelen bieden tijdens de warmere maanden. Dit maakt de warmtepomp tot een alles-in-één oplossing voor het hele jaar door comfort.
 4. Combinatiemogelijkheden: voor huizen met zonnepanelen, ook wel pv panelen genoemd, kan een warmtepomp gemakkelijk worden gecombineerd met deze vorm van hernieuwbare energie om de elektriciteit die nodig is voor de werking te verminderen of zelfs volledig te compenseren. Dit verhoogt de duurzaamheid van je energieverbruik nog meer.
 5. Verbeterde luchtkwaliteit: een warmtepomp kan bijdragen aan een verbeterde luchtkwaliteit binnenshuis. Het filtert en circuleert de lucht als onderdeel van zijn werking, wat helpt om verontreinigende stoffen en allergenen te verminderen.
 6. Lage operationele kosten: door het hoge rendement en de mogelijkheid om hernieuwbare energie te gebruiken, zijn de verbruikskosten van een warmtepomp over het algemeen lager dan die van veel andere verwarmingssystemen zoals een cv-ketel. Dit betekent dat je op lange termijn geld kunt besparen op je energierekening.

Verschillende soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen waarvan elke soort weer zijn eigen voor- en nadelen heeft. Bekijk ze hieronder:

Lucht-water warmtepomp

Voordelen: lucht-water warmtepompen zijn veelzijdig en relatief eenvoudig te installeren. Ze gebruiken de buitenlucht als energiebron, wat betekent dat er geen ingrijpende grondwerken nodig zijn. Ze zijn ideaal voor zowel verwarming als het produceren van warm water op een natuurvriendelijke manier.

Nadelen: de werking kan afnemen bij extreem lage buitentemperaturen. Daarnaast heeft deze warmtepomp elektriciteit nodig om te werken.

Grond-water warmtepomp

Voordelen: deze systemen bieden een zeer stabiele en goede werking, zelfs bij lage buitentemperaturen, dankzij de constante temperatuur van de grond. Ze zijn perfect voor centrale verwarming en vloerverwarming.

Nadelen: de installatie kan duur zijn vanwege de benodigde grondboringen of graafwerken.

Water-water warmtepomp

Voordelen: water-water warmtepompen zijn zeer efficiënt doordat ze warmte onttrekken uit grondwater, wat een constante temperatuur behoudt. Dit maakt ze geschikt voor zowel het verwarmen van ruimtes als het verwarmen van sanitair water.

Nadelen: net als een grond-water warmtepomp vereist het een bron van water dicht bij je woning, die niet altijd beschikbaar is.

Lucht-lucht warmtepomp

Voordelen: lucht-lucht warmtepompen zijn relatief goedkoop in aanschaf en installatie. Ze zijn geschikt voor ruimtes waar je geen vloerverwarming of centrale verwarming hebt, aangezien ze werken door warme of koude lucht direct in de leefruimte te blazen. Ze kunnen ook zorgen voor snelle verwarming van de ruimte.

Nadelen: ze bieden geen oplossing voor het verwarmen van water en kunnen meerdere binnenunits vereisen om het hele huis te dekken.

Hybride warmtepomp

Voordelen: hybride systemen, die een warmtepomp combineren met een traditionele cv-ketel, leveren een verwarmingsoplossing die automatisch schakelt naar de meest kosteneffectieve verwarmingsmodus. Dit zorgt voor een flexibele en energiezuinige keuze.

Nadelen: de aanschafkosten kunnen hoger zijn vanwege de complexiteit van het systeem.

Geothermische warmtepompen

Voordelen: geothermische (of bodem-water) warmtepompen halen warmte uit de grond op grotere dieptes, wat zorgt voor een milieuvriendelijke manier van verwarmen en koelen. Ze zijn ideaal voor zowel lage temperatuur radiatoren zoals vloerverwarming als voor het produceren van sanitair warm water.

Nadelen: de installatie is aanzienlijk duurder en complexer dan bij andere soorten warmtepompen.

All-electric warmtepomp

Voordelen: all-electric warmtepompen zijn volledig afhankelijk van elektriciteit en stoten geen CO2 uit bij het verwarmen van je woning. Ze zijn de beste keuze voor volledig elektrische huizen.

Nadelen: deze warmtepomp past het best bij goed geïsoleerde woningen en vereist mogelijk een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit, vooral als je geen toegang hebt tot alternatieve energiebronnen zoals zonnepanelen is het niet geschikt voor jouw woning.

Bij het kiezen van de beste warmtepomp voor je huis, is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke kenmerken van je woning, je verwarmingsbehoeften, en je toegang tot verschillende energiebronnen. Elke soort warmtepomp werkt anders, wat hem geschikt maakt voor verschillende huizen.

Twee warmtepompen naast elkaar aan de buitenkant van een woning.

Kosten en besparingen van warmtepompen

De prijs van een warmtepomp kan variëren tussen de € 6.000 en € 30.000. Deze prijs is afhankelijk van het type warmtepomp, de grootte van je woning, en de complexiteit van de installatie. Bij het kopen van een warmtepomp is het cruciaal om deze kosten af te wegen tegen de potentiële besparingen op lange termijn.

Type warmtepompGemiddelde kosten (incl. plaatsing)
Lucht-lucht warmtepomp€ 6.000 - € 10.000
Lucht-water warmtepomp€ 8.000 - € 14.000
Hybride warmtepomp€ 7.000 - € 15.000
Water-water warmtepomp€ 15.000 - € 25.000
Grond-water warmtepomp€ 20.000 - € 30.000

Initiële kosten

De aanschafprijs laat niet alleen de kosten van de apparatuur zelf zien, maar ook de installatiekosten, die kunnen verschillen op basis van de specifieke eisen van je woning en de gekozen warmtepomp. Een lucht-water warmtepomp is bijvoorbeeld over het algemeen goedkoper in aanschaf dan geothermische warmtepompen, die uitgebreidere installatiewerkzaamheden vereisen.

Financiële voordelen

Ondanks de flinke investering, bieden warmtepompen veel voordelen op de lange termijn. Dit komt door de lagere verbruikskosten vergeleken met andere verwarmingssystemen, zoals cv-ketels op gas of olie. Warmtepompsystemen zijn zuiniger in het gebruik van elektriciteit voor het produceren van warmte, wat resulteert in lagere maandelijkse energierekeningen.

Premies en terugverdientijd

Om de aanschaf van warmtepompen te stimuleren, biedt de overheid premies aan die de kosten kunnen verlagen en zo de terugverdientijd verkorten. Doordat België een regionale overheid heeft, verschillen de voorwaarden per regio. De regio waar jij de aankoop doet: Vlaanderen, Wallonië of Brussel, bepaalt dus welke voorwaarden op jou van toepassing zijn.

Voor gedetailleerde informatie over de subsidies en het aanvraagproces kun je voor de regio Vlaanderen terecht bij Mijn Verbouwpremie, voor Brussel valt de warmtepomp onder de premie Renolution en in Wallonië kun je voor de premies terecht op de Waalse overheidssite.

Installatie warmtepomp

De installatie van een warmtepomp vereist een correcte plaatsing voor de beste prestaties en efficiëntie. Hier volgt het proces van een warmtepomp plaatsen in vier overzichtelijke stappen, onder begeleiding van een erkende vakspecialist.

 1. Planning en ontwerp: een vakspecialist beoordeelt de behoeften van je huis om het juiste type en de optimale locatie voor de units te bepalen. Op basis hiervan wordt een offerte opgesteld.
 2. Installatie buitenunit: de buitenunit, cruciaal voor het halen van warmte uit de omgeving, wordt geïnstalleerd op een strategisch gekozen plek voor optimale prestatie.
 3. Aansluiting op het bestaande systeem: de binnenunit wordt aangesloten op je huidige verwarmingssysteem, of dit nu radiatoren, vloerverwarming of een systeem voor sanitair water is, voor een naadloze integratie.
 4. Afstelling: na installatie wordt het systeem door de vakspecialist ingeschakeld en nauwkeurig afgesteld voor optimale werking en energie-efficiëntie.

Onderhoud

Regelmatig onderhoud door een vakspecialist is cruciaal om ervoor te zorgen dat je warmtepompsysteem goed blijft werken. Onderhoud zorgt voor:

 1. Langere levensduur: regelmatige controles en aanpassingen kunnen de levensduur aanzienlijk verlengen.
 2. Behoud van efficiëntie: voorkomt dat de efficiëntie afneemt door slijtage of ophoping van vuil.
 3. Kostenbesparing: voorkomt dure reparaties door vroegtijdige identificatie van potentiële problemen.
 4. Veiligheid: verzekert dat het systeem veilig werkt voor zowel het huishouden als het milieu.

Een warmtepomp installateur kan tijdens het installatieproces adviseren over een onderhoudsschema dat past bij jouw specifieke warmtepompsysteem. Op die manier kun je zorgeloos genieten van de voordelen van je investering.

De toekomst van warmtepompen

Warmtepompen staan centraal in de overgang naar een groenere energievoorziening. Deze systemen zijn bijzonder effectief in koude klimaten en bieden een milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele cv-ketels. Dit komt doordat het zowel woningen kan verwarmen als warm water levert. De aantrekkelijkheid van deze systemen neemt toe door hun vermogen om energieverbruik en CO2-uitstoot te verminderen. Dit maakt ze tot een goede keuze voor zowel nieuwe als bestaande bouw.

De toekomst van warmtepompen wordt beïnvloed door de technologische vooruitgang en overheidssteun. Nieuwe innovaties maken ze namelijk goedkoper en efficiënter. Daarnaast bevorderen overheidssubsidies de aanschaf van deze systemen.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden