De beste schilderwerk deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Schilder

Schilder

Een schilder geeft uitstraling aan je huis, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Is jouw schilderwerk aan een nieuwe lik verf toe? Een schilder voert dit project graag voor je uit en voorziet jouw huis van een mooie nieuwe laag verf. In dit artikel lees je meer over de prijzen die schilders hanteren, wat een schilder doet, binnen schilders en buitenschilders, de winterschilder en handige tips.

Prijzen | Werkzaamheden | Soorten schilders| Winterschilder | Btw | Tips

Kosten schilder

Wat kost het inhuren van een schilder eigenlijk? De kosten van een schilder zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het oppervlak dat de schilder voorziet van verf. De kosten van een huis schilderen zijn natuurlijk hoger dan het schilderen van een muur. Daarnaast is de prijs van schilderwerk ook afhankelijk van het uurtarief van de schilder en of de kosten van de verf inbegrepen zijn.

Hoewel de prijs die de schilder hanteert afhankelijk is van meerdere factoren, is er wel een gemiddelde prijs te geven. Bekijk hieronder een handig prijsoverzicht.

ProjectBuitenschilderBinnenschilder
Schilderwerk per m2€ 35 - € 40€ 30 - € 35
Sauswerk per m2€ 10 - € 15-
Spuitwerk per m2€ 6 - € 10-
Uurtarief schilder€ 35 - € 40€ 40 - € 50
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie

Wat doet een schilder?

Een schilder heeft meerdere werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan schilderwerk aanbrengen. Benieuwd wat een schilder voor jou kan betekenen? Lees hier meer over de werkzaamheden van een schilder.

 • Schilderwerk voorbereiden

Voordat de schilder aan de slag gaat met het verven, moet de ondergrond worden voorbereid op het schilderwerk. Zo moet de ondergrond zo vlak mogelijk zijn en het schilderwerk moet worden ontvet. Op deze manier hecht de verf het best en zorgt de schilder ervoor dat je zo lang mogelijk van je schilderwerk geniet.

 • Schilderwerk onderhouden

Om je schilderwerk mooi te houden en er langer van te genieten, is het onderhouden van schilderwerk nodig. Bij het onderhouden van je moet je denken aan het schoonmaken en controleren van het schilderwerk. Het onderhoud van je schilderwerk kan je zelf doen, maar een schilder neemt dit graag van je over. Heb je schilderwerk waar je zelf moeilijk bij komt? Dan is het fijn om een schilder te vragen om het na te lopen.

 • Schilderwerk aanbrengen

De meeste tijd spendeert een schilder natuurlijk aan het schilderen zelf. Dakkapellen schilderen of muren schilderen, de schilder draait zijn of haar hand er niet voor om. De schilder vertelt je meer over de mogelijkheden voor jouw schilderwerk en adviseert ook in het kiezen van de verfsoort. Er zijn 2 manieren waarop een schilder je muur verft:

 • Sausen

Sausen is de traditionele manier van schilderen, namelijk met een roller en een kwast. Omdat dit lichamelijk veel vergt van de schilder, is de prijs van sauswerk gemiddeld hoger dan de kosten van spuitwerk.

 • Spuitwerk

Wil je een grote muur laten verven? Dan is kiest de schilder waarschijnlijk voor spuitwerk. Hierbij wordt de verf op de muur gespoten, waardoor je snel een groot oppervlak schildert. Bij spuitwerk is het belangrijk dat de rest van de ruimte goed is afgedekt, om spatten te voorkomen.

Weet je niet zeker of je schilderwerk aan vernieuwing toe is? Een schilder is goed in staat om je schilderwerk te beoordelen en aan te geven of het herstellen van je schilderwerk misschien al voldoende is.

 • Schilderwerk herstellen

Is je schilderwerk beschadigd geraakt na verloop van jaren? Vooral aan de buitenkant van je huis gebeurt komt dit voor. Een schilder herstelt je schilderwerk graag voor je. Dit is fijn, omdat je vaak niet overal bij kan en een schilder een expert is op het gebied van schilderwerk herstellen. Als de schilder houtrot in je houtwerk aantreft, repareert hij dit voor je en herstelt je schilderwerk vervolgens. Ook het repareren van stucwerk is een koud kunstje voor een ervaren schilder. Zo geniet je snel weer van prachtig schilderwerk dat nog jaren meegaat.

schilderen

Binnenschilder en buitenschilder

Er zijn 2 soorten schilders, elk met een eigen expertise en werkzaamheden. Wil je meer weten over de binnenschilder en de buitenschilder? Lees hier een handige uitleg.

 • Binnenschilder

Een binnenschilder neemt al het schilderwerk binnen je huis voor zijn of haar rekening. Zitten er scheurtjes in de verf op je muur of zie je dat de verf aan de binnenkant van je kozijnen begint te bladderen? Schakel een schilder in die gespecialiseerd is in binnenschilderwerk om dit voor je te herstellen of opnieuw aan te brengen.

 • Buitenschilder

Zoals de naam al suggereert, doet de buitenschilder al het schilderwerk aan de buitenkant van je huis, zoals een buitenmuur schilderen. Bijgehouden schilderwerk zorgt ervoor dat je huis een frisse uitstraling heeft. Daarnaast beschermt een verflaag je kozijnen ook tegen eventuele beschadigingen. Wist je dat het loont om meerdere buitenschilder klussen te combineren? Wil je je dakkapel laten schilderen, maar moeten je kozijnen ook geschilderd worden? Het is dus handig om deze projecten te combineren en in een keer uit te laten voeren. Daarmee bespaar je flink wat geld, zeker iets om te overwegen dus.

Winterschilder

Wil jij het schilderwerk aan de buitenkant van je huis laten doen, maar zit je niet te wachten op de kosten? Door een winterschilder in te schakelen bespaar op de kosten van je schilderwerk. Hoe? In de winter is er minder werk voor buitenschilders, vanwege de lage temperaturen en het slechtere weer. Bijna iedere schilder hanteert daarom in de periode van november tot en met maart lagere tarieven, waardoor jij in die periode een goedkope schilder inhuurt.

Btw en de schilder

Hoe zit het met de btw van je schilderwerk? Als je in een woning woont die ouder is dan 5 jaar en je je schilderwerk laat doen, dan betaal je maar 6% btw. Dit geldt ook voor de gebruikte materialen, het voorbereiden en het voorbehandelen van je schilderwerk.  Is het werk van de schilder aftrekbaar? Zowel binnenschilderwerk als buitenschilderwerk zijn aftrekbaar van de belasting.

Schilder inhuren

Tips bij het inhuren van een schilder

Met het vernieuwen van je schilderwerk heb je de mogelijkheid om zowel de binnenkant als de buitenkant van je woning te voorzien van een fris uiterlijk. Je wilt natuurlijk dat dit project zo goed mogelijk wordt uitgevoerd en dat je er zelf weinig omkijken naar hebt. Waar moet je op letten bij het laten doen van je schilderwerk? Lees hier een aantal handige tips.

 • Combineer projecten

Zijn je kozijnen toe aan een nieuwe lik verf, maar zie je dat je deuren schilderen ook hard nodig is? Ook andere projecten zoals stucen is goed te combineren met werkzaamheden die de schilder uitvoert. Zo zit je maar 1 keer met de ongemakken van stukadoors en schilders in huis en geniet je zo snel mogelijk van fris stucwerk en schilderwerk. 

 • Let op keurmerken

Binnen de schildersbranche zijn er een aantal keurmerken waar je op kan letten. Keurmerken garanderen bepaalde kwaliteitseisen van de schilder en service. Een van deze keurmerken zijn het MDF met het FSC en PEFC-keurmerk. Deze keurmerken zijn dé keurmerken voor de erkende schilder en onderwerpt schildersbedrijven aan intensieve kwaliteitscontroles. Schilders krijgen niet zomaar een keurmerk en door hier goed op te letten bij het inhuren van een schilder, ben je verzekerd van een goed eindresultaat.

 • Vergelijk schilders

Er zijn veel schilders die jouw project kunnen uitvoeren, en iedere schilder hanteert een eigen prijs. Door meerdere schilderwerk offertes aan te vragen bij verschillende schilders, krijg je een beter beeld van de kosten voor jouw schilder project door schilders te vergelijken. Leg de verschillende offertes naast elkaar en bekijk de voor- en nadelen van elke offerte. Zo krijg je snel een goed beeld van het schildersbedrijf dat het best bij jou past en start je met een goed gevoel aan jouw schilderproject.

Wat zijn de kosten voor het inhuren van jouw schilder?

Nu je alle informatie in 1 artikel hebt en je een idee hebt van de gemiddelde prijzen, ben je natuurlijk benieuwd naar de prijzen voor jouw project. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van schildersbedrijven bij jou in de buurt en kom erachter wat de prijzen voor jouw project zijn. Vergelijk de offertes en kies de schilder die het best bij jou past.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden