Vergelijk loodgieter offertes
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Loodgieter

Loodgieter

Heb je je ooit afgevraagd wat een loodgieter precies doet en waarom hun werk zo belangrijk is? Een loodgieter is essentieel voor het onderhouden van verschillende onderdelen in huis, zoals sanitaire voorzieningen of installaties. De loodgieter zorgt ervoor dat leidingen, rioleringen en verwarmingssystemen betrouwbaar functioneren. Lees in dit artikel meer over de cruciale rol van de loodgieter en ontdek waarvoor je ze in kunt schakelen.

Wat doet een loodgieter?

Wat een loodgieter doet, omvat een breed scala aan werkzaamheden. Loodgieterswerk kan over het algemeen worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën: 

Installatie

Loodgieters zijn verantwoordelijk voor het installeren van sanitair en verwarmingssystemen in zowel nieuwe als bestaande bouw. Dit omvat onder andere de plaatsing van een nieuwe kraan, leiding, wastafel of douche.

Onderhoud

Om ervoor te zorgen dat alles naar behoren blijft functioneren, voert de loodgieter regelmatig onderhoudswerkzaamheden uit. Dit kan variëren van het ontkalken van boilers tot het controleren van leidingen op lekkages.

Reparaties

Een loodgieter is ook de vakspecialist die je belt bij problemen zoals lekkage, lekkende kranen, verstopte afvoeren en kapotte cv-ketels. Een loodgieter heeft de kennis en vaardigheden om deze problemen snel en op de juiste wijze te verhelpen.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Een loodgieter die een lekkende kraan repareert

Wat is het takenpakket van een loodgieter?

Er zijn verschillende specialisaties binnen het loodgieterswerk. Bekijk hieronder wat het takenpakket van een loodgieter per specialisatie precies inhoudt:

Sanitaire voorzieningen

Loodgieters spelen een belangrijke rol in de installatie en het onderhoud van sanitaire voorzieningen. Ze zorgen voor de juiste aansluiting van toiletten, wastafels en douches. Daarnaast verhelpen ze problemen zoals lekkages en verstoppingen die vaak voorkomen in deze installaties. Een aantal veel voorkomende projecten in de badkamer of het toilet zijn:

 • Installatie van een nieuwe douche: kosten variëren tussen de € 400 en € 800, afhankelijk van het type douche en de moeilijkheidsgraad van de installatie.
 • Vervanging van het toilet: prijzen liggen doorgaans tussen de € 350 en € 750, inclusief de kosten voor het nieuwe toilet en arbeid.
 • Renovatie van het sanitair: het vervangen van oude leidingen en kranen kan kosten van € 45 tot € 600 met zich meebrengen, afhankelijk van de materialen en het werk.

Keuken

De keuken is een plek waar diverse loodgieterswerkzaamheden plaatsvinden. Hier volgt een overzicht van enkele veelvoorkomende taken en de bijbehorende kosten:

 • Installatie van waterleidingen: kosten variëren tussen € 45 en € 600, afhankelijk van de lengte van de waterleidingen, de grootte van de ruimte en de methode van aanleggen.
 • Vervangen en repareren van kranen: een nieuwe keukenkraan installeren kost doorgaans tussen de € 40 en € 80, inclusief de kraan. Reparaties kunnen variëren van € 30 tot € 60, afhankelijk van het probleem.
 • Installeren van afvalvermalers: de installatie van een afvalvermaler kan tussen de €250 en €500 kosten, afhankelijk van het merk en model van de vermaler.
 • Aanleggen van gasleidingen voor gasfornuizen: dit is een gespecialiseerde taak en de kosten liggen meestal tussen de € 200 en € 800, afhankelijk van de lengte van de gasleiding en de benodigde aanpassingen.
 • Installeren en aansluiten van vaatwassers: de installatiekosten voor een vaatwasser variëren tussen € 100 en € 300. Dit is exclusief eventuele kosten voor het aanpassen van kastjes of het installeren van extra stopcontacten, wat de prijs kan verhogen.

Verwarmingsinstallaties

Naast sanitair zijn veel loodgieters gespecialiseerd in verwarmingsinstallaties. Ze installeren en onderhouden boilers, radiatoren en andere verwarmingscomponenten om een optimaal en energiezuinig gebruik te garanderen.

 • Installatie van centrale verwarming: het aanleggen van een nieuwe cv ketel kost gemiddeld tussen € 3.000 en € 7.000, afhankelijk van het type systeem en de grootte van de woning.
 • Vervangen van radiatoren: het vervangen van oude radiatoren kan tussen de € 250 en € 600 per radiator kosten, afhankelijk van de grootte en het type radiator.
 • Onderhoud van de CV-ketel: regelmatig onderhoud, zoals het reinigen en het controleren van de ketel, kost ongeveer € 80 tot € 150 per jaar.

Verstoppingen en riolingerswerkzaamheden

Verstoppingen in de afvoer en problemen met de riolering zijn veelvoorkomende problemen die vaak de kennis en ervaring van een loodgieter vereisen. Loodgieters bieden de volgende ontstoppingsdiensten en rioleringswerkzaamheden aan:

 • Ontstoppen van afvoeren: het vrijmaken van verstopte gootstenen, douches, en toiletten. De kosten voor het ontstoppen variëren van € 75 tot € 150, afhankelijk van de ernst en locatie van de verstopping.
 • Camera-inspectie van leidingen: Om de oorzaak en locatie van verstoppingen of schade nauwkeurig te identificeren, gebruiken loodgieters speciale camera’s. Een dergelijke inspectie kost gemiddeld tussen € 100 en € 150.
 • Reparatie en vervanging van riolering: beschadigde of verouderde rioleringspijpen kunnen worden gerepareerd of vervangen, wat essentieel is om verdere schade en verstoppingen te voorkomen. De kosten hiervoor kunnen oplopen van € 500 tot € 4.000, afhankelijk van de omvang van de benodigde werkzaamheden.

De hoogte van de ontstoppingsdienst prijzen is afhankelijk van de werkzaamheden, de locatie en het moment van aanvraag.

Gasinstallaties

De installatie en het onderhoud van gasleidingen en -apparatuur zijn eveneens belangrijke taken van sommige loodgieters. Ze zorgen voor veilige aansluitingen en voeren regelmatige controles uit om lekkages te voorkomen en veiligheid te waarborgen.

Het installeren en onderhouden van gasinstallaties zijn taken die die precisie en kennis vereisen, gezien de hoge risico’s bij lekkages:

 • Aanleggen van nieuwe gasleidingen: dit vereist specifieke expertise en kost gemiddeld tussen de € 20 en € 50 per meter, afhankelijk of het gaat om nieuwe leidingen binnen- of buitenshuis.
 • Vervangen van gasmeters: de kosten voor het vervangen van een gasmeter variëren tussen de € 200 en € 400.
 • Controles en lekdetectie: periodieke inspecties en het opsporen van lekken zijn essentieel voor de veiligheid en kosten tussen de € 150 en € 300.

Wat kosten de werkzaamheden van een loodgieter?

De kosten voor het inschakelen van een loodgieter kunnen variëren, maar gemiddeld ligt het uurtarief tussen de € 40 en € 70. Dit tarief hangt af van de complexiteit van het project en de ervaring van de loodgieter. Heb je de loodgieter met spoed of buiten de reguliere werktijden nodig? Dan rekent het loodgietersbedrijf vaak een meerprijs van € 25 per uur.

Een loodgieter inschakelen via Homedeal

Heb je een loodgieter nodig? Via Homedeal kun je eenvoudig een geschikte loodgieter vinden door jouw postcode en de gewenste werkzaamheden in te voeren. Homedeal stuurt jouw aanvraag door naar gespecialiseerde loodgietersbedrijven uit jouw regio. Vervolgens nemen deze vakspecialisten contact met jou op en bieden ze gratis en vrijblijvend hun offerte aan. 

Homedeal maakt het op die manier mogelijk om offertes van verschillende loodgieters te vergelijken. Je kunt loodgieter offertes aanvragen, ontvangen en deze verschillende opties naast elkaar leggen om te bepalen welk loodgietersbedrijf het beste aan jouw behoeften en budget voldoet.

Voordelen van het gebruik van Homedeal

De grootste voordelen aan het gebruik van Homedeal zijn: 

 • Gemak en efficiëntie
  Het gebruik van Homedeal vereenvoudigt het proces om een betrouwbare loodgieter te vinden. Ons platform is ontworpen om je snel toegang te geven tot gespecialiseerde loodgietersbedrijven, waardoor je veel tijd bespaart.
 • Betrouwbaarheid en recensies
  Op Homedeal kun je de ervaringen van eerdere klanten lezen, wat helpt bij het vergelijken van de verschillende opties. De recensies en beoordelingen geven een duidelijk beeld van de kwaliteit en betrouwbaarheid van de loodgieters.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden