Vergelijk metselaar offertes
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Metselaar

Metselaar

Metselwerk, omvat het samenvoegen van bakstenen, stenen en andere materialen met mortel. Het biedt een stabiele basis die door de jaren heen gebruikt kan worden, of je nu droomt van fundering voor je toekomstige huis of een bakstenen muur in je tuin. In dit artikel kom je meer te weten over de soorten metselwerk en materialen evenals onderhoudstips om ervoor te zorgen dat jouw metselwerk jarenlang mooi blijft.

Metselwerk kosten

De kosten van metselwerk kunnen variëren op basis van enkele factoren zoals het soort metselwerk, de gebruikte materialen en de mate van complexiteit van het project. De gemiddelde prijs is € 50 tot € 150 m².
We raden aan om gratis en vrijblijvend metsel offertes aan te vragen op Homedeal voor een specifieke prijs.

Soort metselwerkGemiddelde kosten
Standaard metselwerk€ 50 - € 65 per m²
Halfsteenmuur€ 105 - € 125 per m²
Platte voeg in metselwerk€ 30 - € 40 per m²
Tarief metselaar€ 25 - € 35 per uur

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Soorten metselwerk

Je hebt een divers aantal soorten metselwerk. Afhankelijk van het doel en jouw voorkeuren heeft elk type unieke eigenschappen en voordelen. Of het nu gaat om binnen- of buitenruimtes. Het kan bijvoorbeeld een gezellige open haard in huis maken of een sfeervolle tuinmuur aanleggen.

Traditioneel

Het meest klassieke type, hierbij, wordt gebruikgemaakt van natuursteen of baksteen die verbonden worden met mortel. Het is bekend om zijn stevigheid en traditionele look.

Voegloos

Bij een voegloze stijl worden stenen precies gesneden op maat zodat ze op elkaar passen zonder mortelvoeg. Dit zorgt voor een strakke en moderne look. Hoewel voegloos visueel aantrekkelijker is, vereist het bij constructie meer precisie.

Decoratief

Decoratief maakt gebruik van unieke materialen en technieken zoals, gekleurde stenen of een speciaal patroon, om het visueel aantrekkelijk te maken. Het is vaak van toepassing voor accentmuren of kenmerkende bouwelementen.

Ecologisch

Ecologisch is gericht op duurzaamheid. Er wordt gebruikgemaakt van gerecyclede of milieuvriendelijke materialen. 
Vakspecialist die bezig is met metselwerk

Materialen

De materialen die jij voor het metselwerk gebruikt, zijn niet alleen van belang voor het uiterlijk, maar ook voor de duurzaamheid en de onderhoudsbehoeften van jouw project. Hieronder lees je meer over de meest gebruikte materialen en wat ze uniek maakt.

Baksteen

Het meest traditionele materiaal voor metselwerk is baksteen. Bakstenen bieden een klassieke uitstraling die overeenkomen met veel bouwstijlen. Bakstenen zijn beschikbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, hierdoor zijn ze geschikt voor zowel binnen als buitengebruik.

Natuursteen

Natuursteen heeft een unieke en natuurlijke uitstraling die moeilijk is na te bootsen. Natuursteen is duurzaam, onderhoudsarm, met een tijdloze uitstraling.

Betonblokken

Voor een structurele sterkte wordt vaak beton gebruikt, ze zijn met name geschikt voor ondersteunende muren en voor een fundering. Betonblokken zijn makkelijk te installeren en redelijk betaalbaar.

Kalkzandsteen

Kalkzandsteen is door zijn vermogen om geluid te isoleren een populaire keuze voor binnenmuren. Het materiaal is makkelijk te bewerken, waardoor het geschikt is voor projecten met specifieke maatvoeringen.

Gerecyclede Materialen

Gerecyclede glasblokken of bakstenen zijn een alternatief voor milieuvriendelijker metselwerk. De materialen helpen bij het verminderen van afval tijdens jouw project en geven een unieke stijl.

Metselwerk verbanden

Metselverband is een essentieel aspect dat de duurzaamheid, sterkte en de uitstraling van de muur beïnvloedt. Metselverband verwijst naar het patroon waarin de stenen gelegd worden. Het is essentieel voor zowel stabiliteit als het visuele aspect van jouw bouwwerk. Hieronder lees je meer over het belang van een verband en de verschillende soorten die worden gebruikt bij het metselen.

Belang van goed verband

Voor een gelijkmatige verdeling van de belasting moet er gekozen worden voor een passend verband wat structurele stabiliteit toevoegt. Het helpt ook bij het voorkomen van lange, ononderbroken verticale voegen die een zwakke muur kunnen vormen. Bovendien, door ritme, textuur en visuele interesse toe te voegen, kan het verband van het metselwerk het esthetische karakter van een gebouw aanzienlijk verbeteren.

Veelgebruikte verbanden

Een aantal veelgebruikte verbanden in metselwerk zijn:

Halve steen verband

In de metselindustrie is halfsteenverband misschien het meest bekende type. Zoals de naam al doet vermoeden, overlapt elke steen de onderliggende steen met de halve lengte van een andere steen, wat zorgt voor een stevige verbinding en een uniforme look. Dit verband wordt zowel voor esthetische als voor dragende muren gebruikt.

Staand verband en de staande tand

Een techniek waarbij stenen verticaal worden geplaatst, staat bekend als de “staande tand”. Dit resulteert in een opvallend patroon dat vaak wordt gebruikt voor decoratieve metselonderdelen. Het geeft de muur een unieke textuur en kan dienen als een visueel intrigerend accent.

Kruisverband

Kruisverband kent afwisselend een rij strekken boven een rij koppen, dit kan resulteren  in een sterke en visueel aantrekkelijke structuur. Zijn constructieve kracht en het vermogen om intrigerende patronen te creëren, waardoor het zowel functioneel als decoratief is, maken deze methode een populaire keuze.

Vlaams verband

Vlaams verband combineert afwisselend een kop en een strek in elke laag, wat resulteert in een evenwichtig en harmonieus patroon. Dit verband is populair vanwege zijn constructieve betrouwbaarheid en esthetische aantrekkingskracht, waardoor het een uitstekende keuze is voor binnen- en buitenmuren.

Braziliaans verband

Hoewel Braziliaanse verbanden niet erg bekend zijn, zijn ze intrigerend vanwege het speelse patroon van de stenen met onregelmatige patronen. Dit verband is ideaal voor metselwerkprojecten die een unieke uitstraling willen en geeft het een exotisch tintje.

Voorkomen van verticale voegen

Het voorkomen van de “vallende tand”, een voortdurende verticale voeg, is een essentieel onderdeel van alle metselverbanden. De muur wordt sterker en wordt visueel aantrekkelijker door de stenen zodanig te plaatsen dat de verticale voegen niet op een lijn liggen.

Kiezen van het juiste verband

De keuze voor een verband is afhankelijk van een aantal dingen, zoals de functie van de muur (of het draagt of niet), de esthetische voorkeuren en de specifieke eisen van het bouwproject. Het verband heeft een grote invloed op de duurzaamheid en het uiterlijk van het metselwerk, dus deze keuze moet zorgvuldig worden gemaakt.

Onderhoud en reparatie

Om de schoonheid en duurzaamheid van het metselwerk te behouden, is goed onderhoud noodzakelijk. Regelmatig onderhoud kan niet alleen de levensduur verlengen, maar het kan ook helpen om in de toekomst dure reparaties te voorkomen. Hier zijn enkele ideeën en methoden voor het onderhoud en repareren van je metselwerk.

Inspectie en reiniging

  • Begin door het metselwerk regelmatig te inspecteren om eventuele tekenen van schade of slijtage op te sporen. Dit omvat het opsporen van vocht, losse voegen en barsten.
  • Reinig voorzichtig je metselwerk om vuil, mos en algen te verwijderen. Vermijd agressieve chemicaliën die het metselwerk kunnen beschadigen, en gebruik een zachte borstel. 

Voegwerk repareren

  • Om verdere erosie en schade aan de stenen te voorkomen, moet beschadigd voegwerk zo snel mogelijk worden hersteld. Het uiterlijk en de structurele integriteit van het metselwerk kunnen aanzienlijk worden beïnvloed door het verwijderen en opnieuw voegen van oud voegwerk.

Vochtbeheersing

  • Een van de grootste vijanden van metselwerk is vochtigheid. Zorg ervoor dat de muren goed gedraineerd zijn en denk aan het gebruik van waterafstotende middelen om infiltratie te voorkomen.

Scheurreparatie

  • Het is mogelijk om kleine scheuren te repareren door geschikte vulmiddelen te gebruiken of door een deel van het metselwerk opnieuw te bouwen. Het is raadzaam om een vakspecialist te raadplegen als de schade aanzienlijk is om de oorzaak ervan te identificeren en te behandelen.

Bescherming tegen vorstschade

  • Het beschermen van metselwerk tegen de cyclus van bevriezen en ontdooien, die schade en breuk kan veroorzaken, is essentieel in klimaten waar vorst voorkomt. Zorgen voor goede isolatie en waterdichting zijn enkele manieren waarop dit kan worden bereikt.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden