De beste vloer deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Vloeren

Vloeren

Vloeren vormen de basis van je interieur en kunnen de uitstraling, sfeer en het comfort van jouw huis aanzienlijk beïnvloeden. De juiste vloerkeuze kan niet alleen de uitstraling van je huis verbeteren, maar het kan ook de leefbaarheid en de waarde van je woning verhogen. In dit artikel leer je meer over soorten vloeren, onderhoud, en de afweging tussen het plaatsen van een nieuwe vloer of het repareren van je bestaande vloer.

Kosten van vloeren

De kosten van vloeren variëren afhankelijk van het type materiaal en de complexiteit van de installatie. Gemiddeld liggen de prijzen tussen € 20 en € 220 per m² voor het aanschaffen en laten leggen van een vloer.

We raden aan om gratis en vrijblijvend vloeroffertes aan te vragen op Homedeal voor een specifieke prijs.

Soort vloerGemiddelde prijs per m²
Tegel€ 42 - € 220
Tapijt€ 20 - € 70
Hout€ 50 - € 150
Parket€ 25 - € 50
Laminaat€ 20- € 55
PVC€ 20 - € 50
Vinyl€ 30 - € 50
Gietvloer€ 55 - € 110
Betonvloer€ 70 - € 150

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Reparatie of een nieuwe vloer?

Ben jij aan het twijfelen tussen het leggen van een geheel nieuwe vloer of het opknappen van je huidige vloer? Dit kan afhankelijk zijn van de staat van jouw vloer, je budget en de impact op de uitstraling van de ruimte.

Hieronder bespreken we wanneer het repareren van je vloer de beste optie is en wanneer het beter is om een nieuwe vloer te leggen.

Reparatieopties voor bestaande vloeren

Als jouw vloer tekenen van slijtage vertoont, maar nog steeds functioneel en stevig is, kunnen reparatieopties zoals schuren, lakken, verven of het herstellen van beschadigingen een kostenefficiënte manier zijn om de levensduur en het uiterlijk jouw vloer te verlengen. 

Een snelle manier die betaalbaar is en de uitstraling van jouw vloer verbeteren is verven. Schuren is effectiever voor als je houten vloeren weer een glans wilt geven. Het is verstandig om te kiezen voor repareren als je tevreden bent met jouw huidige vloer en als deze nog niet aan vervanging toe is.

Nieuwe vloer leggen

Wanneer jouw huidige vloer niet meer de gewenste uitstraling en functionaliteit heeft, kan het tijd zijn om je oude vloer te vervangen. Deze beslissing kan beïnvloed worden door factoren zoals slijtage, diepe krassen of een verouderde stijl. 

Een nieuwe vloer kan jouw huis niet alleen een nieuwe look geven, maar het kan ook de leefbaarheid verbeteren en de waarde van jouw huis verhogen. Het is belangrijk om de staat van je huidige vloer te beoordelen en te overwegen of het leggen van een vloer op lange termijn voordeliger is dan onderhoud en reparaties.Vakspecialist die een vloer aan het leggen is.

Verschillende soorten vloeren

Bij het kiezen van jouw vloer heb je veel keuzes. Elke soort vloer, van een kunststof vloer tot parket, heeft zijn eigen charme en voordelen. Om jou te helpen bij het kiezen van jouw ideale vloer, bespreken we hieronder de verschillende soorten vloeren zoals een pvc vloer en vloertegels.

Tegelvloer

Tegels zijn een klassieke optie voor ruimtes die gemakkelijk schoon te houden zijn, zoals keukens en badkamers. Je hebt een enorme keuze aan materialen en designs, zoals keramiek of een natuursteen tegel. Tegels zijn duurzaam en makkelijk te onderhouden, maar tegels kunnen koud aanvoelen en zijn relatief hard.

Tapijt

Tapijt zorgt voor warmte en comfort in elke ruimte, vooral in de slaap- en woonkamer. Tapijt heeft niet alleen een geluiddempende werking, maar het voorkomt ook warmteverlies. Een groot voordeel van tapijt is dat er veel keuze is in kleuren en texturen, maar tapijt moet regelmatig onderhouden worden om het fris en schoon te houden.

Houten en parketvloeren

Houten vloeren en parketvloeren zorgen voor een warme uitstraling van natuurlijk hout en voegen een tijdloze schoonheid aan jouw huis toe. Houten vloeren en parket zijn duurzaam en kunnen met goed onderhoud een leven lang meegaan. De vloeren zijn een investering, maar het verhoogt vaak de waarde van je woning.

Laminaatvloer

Laminaatvloeren geven je de look van een houten vloer of tegelvloer tegen een lagere prijs. Laminaat is goedkoop, eenvoudig zelf te leggen en heeft weinig onderhoud nodig.. Laminaat is bestendig tegen krassen en slijtage, maar kan minder goed tegen vocht dan andere vloeren.

PVC Vloeren

De kunststof vloer PVC staat bekend om onderhoudsgemak en duurzaamheid. Een PVC vloer is waterbestendig en biedt een zachte ondergrond. Je hebt keuze uit veel designs en patronen zoals, nagebootst hout en natuursteen.

Vinylvloer

De kunststof vloer vinyl staat apart van PVC door hun specifieke samenstelling. Daarnaast zijn vinyl vloeren ook waterbestendig, en hebben ze een breed scala aan ontwerpen. Een vinyl vloer kan een warme uitstraling hebben in vergelijking met harde vloeren omdat vinyl flexibel en zacht onder de voeten is.

Gietvloeren

Gietvloeren bieden niet alleen een moderne look, maar ook een industriële look die past bij hedendaagse interieurs. Gietvloeren zijn duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Het gemak, de levensduur en de vloeistofdichtheid van de gietvloer zijn een groot voordeel, ook al kunnen de kosten hoger zijn.

Betonnen vloeren

Betonnen vloeren zijn bekend om hun industriële look. Zonder vloerverwarming kunnen betonnen vloeren koud zijn en kunnen ze als oncomfortabel worden ervaren door de hardheid.

Al deze soorten vloeren brengen een eigen stijl en voordelen mee. Het is belangrijk om na te denken over de functionaliteit van de ruimte, je levensstijl en het onderhoud dat je bereid bent om te doen voordat je een vloer keuze maakt.

Levensduur en het onderhouden van een vloer

Bij het kiezen van een nieuw vloertype zijn de levensduur en het onderhoud belangrijke factoren om te overwegen. Goed onderhouden vloeren blijven jaren goed, terwijl vloeren snel slijtage laten zien. Hieronder een overzicht van de levensduur en het onderhoud van de diverse soorten vloeren. 

Levensduur per vloertype

De levensduur van een vloer hangt sterk af van het materiaal dat wordt gebruikt en de intensiteit van het gebruik. 

 • Tegel vloer: tegels hebben een lange levensduur. Porselein en keramische tegels kunnen gemakkelijk decennia meegaan met goed onderhoud.
 • Tapijt: tapijt gaat meestal vijf tot vijftien jaar mee, hoewel het afhankelijk is van het materiaal en de kwaliteit.
 • Parket en houten vloeren: bij goed onderhoud kunnen houten vloeren en parket een leven lang meegaan. De vloeren kunnen meerdere keren geschuurd worden en opnieuw afgewerkt worden.
 • Laminaatvloer: laminaat heeft een gemiddelde levensduur van 15 tot 25 jaar, afhankelijk van de kwaliteit van de vloer en het gebruik.
 • PVC vloer: PVC vloeren kunnen met juist onderhoud 20 jaar of langer meegaan.
 • Vinyl vloer: vinyl vloeren kunnen tussen de 10 en 20 jaar meegaan afhankelijk van de kwaliteit van de vloer.
 • Gietvloer: gietvloeren kunnen meer dan 20 jaar meegaan afhankelijk van onderhoud en het gebruik.
 • Beton: betonvloeren zijn erg duurzaam en kunnen met het juiste onderhoud een leven lang meegaan.

Onderhoudsadviezen om de levensduur te verlengen

Het verlengen van de levensduur van jouw vloer begint met regelmatig en juist onderhoud. 

 • Tegel vloer: tegels zijn relatief makkelijk te onderhouden. Het is voldoende om de tegels regelmatig te vegen en te dweilen om ze schoon te houden.
 • Tapijt: om stof en allergenen te verwijderen moet tapijt regelmatig worden gestofzuigd. Als er een vlek opkomt dient er snel behandeld te worden om schade te beperken. Een dieptereiniging wordt aanbevolen om de paar jaar te laten doen door een vakspecialist.
 • Parket en houten vloeren: houten vloeren en parket vereisen regelmatig vegen of stofzuigen en ook dweilen met een product dat speciaal is ontworpen om hout te behandelen. Om kromtrekken of verkleuring in de vloer te voorkomen, raden we je aan om overmatig water en direct zonlicht te vermijden. 
 • Laminaatvloer: laminaat is gemakkelijk te onderhouden, stofzuig en dweil met het daarvoor bestemde schoonmaakmiddel. Om bobbels te voorkomen, dien je niet te veel water te gebruiken tijdens het schoonmaken.
 • PVC vloer: PVC vloeren zijn makkelijk te onderhouden door regelmatig vegen of stofzuigen en af en toe met een mild schoonmaakmiddel te dweilen.
 • Vinyl vloer: een vinyl vloer is vergelijkbaar met PVC, eenvoudig schoon te houden met vegen, stofzuigen en dweilen met een mild schoonmaakmiddel.
 • Gietvloer: gietvloeren zijn erg onderhoudsvriendelijk, met regelmaat stofzuigen en dweilen is voldoende. Gebruik geen schurende middelen die de vloer kunnen beschadigen.
 • Beton: Betonvloeren vereisen regelmatig stofzuigen en dweilen. Door de vloer periodiek te verzegelen kunnen vlekken worden voorkomen.

Ondervloeren

Het voorbereiden van een stabiele en geschikte ondervloer is een cruciale stap die vaak wordt over het hoofd gezien bij het kiezen van een vloer. Een goede ondervloer is essentieel voor de duurzaamheid, het comfort en het uiterlijk van je vloer. Hier bespreken we het belang van chapewerken en het egaliseren van de vloer, twee belangrijke stappen bij het voorbereiden van jouw ondervloer.

Chapewerken

Chapewerken zijn essentieel voor het creëren van een stabiele en vlakke ondergrond en vormen de basis voor de uiteindelijke vloerafwerking. Een chape, ook wel dekvloer genoemd, is een mengsel van zand, cement en soms additieven dat over de isolatielaag of draagvloer wordt aangebracht. Deze laag zorgt niet alleen voor een egale basis voor je vloerbedekking, maar kan ook de vloer akoestisch en thermisch isoleren. Het correct uitvoeren van chapewerken is een moeilijk vak dat veel expertise en precisie vereist, omdat fouten in deze laag later op de vloer kunnen worden gezien.

Vloer egaliseren

Het egaliseren van jouw vloer is een belangrijke stap, vooral als je een renovatie uitvoert en de bestaande vloer oneffenheden heeft. De ondervloer moet glad zijn voordat je nieuwe vloerbedekking zoals laminaat, PVC, vinyl of tegels legt. Egalisatie corrigeert kleine oneffenheden en onregelmatigheden in de ondervloer en zorgt voor een gladde en uniforme basis. Dit is van cruciaal belang voor zowel de functionaliteit als het uiterlijk van jouw vloer. Ongelijke ondervloeren kunnen problemen zoals krakende vloerdelen, snellere slijtage van de vloer en zelfs vochtproblemen veroorzaken.

Daarom zijn het correct uitvoeren van chapewerken en het egaliseren van de vloer cruciale stappen in het proces van vloerinstallatie. Deze voorbereidende taken zorgen ervoor dat je vloer lang meegaat en niet alleen mooi oogt. Het is altijd raadzaam om deze taken uit te laten voeren door vakspecialisten, die de kennis en ervaring hebben om een uitstekende basis voor jouw vloer te leggen.

Vloerspecialist

Het kiezen van de juiste vloer voor jouw huis gaat verder dan alleen kijken naar het uiterlijk. Het gaat ook om de kwaliteit en duurzaamheid die worden gegarandeerd door professionele keurmerken. Het FSC-keurmerk voor houtproducten garandeert dat de materialen duurzaam en milieubewust zijn gemaakt. Certificeringen voor installatie- en onderhoudsdiensten geven je ook de garantie dat de vakspecialisten over de kennis en ervaring beschikken die nodig zijn om jouw vloer op de juiste manier te installeren en te onderhouden.

Vloer tips

 • Selecteer de juiste materialen: overweeg wat elke kamer doet en kies vloermaterialen die passen bij het gebruik en de sfeer. Gebruik duurzame materialen zoals hardhout, tegels of hoogwaardig vinyl in drukbezochte gebieden.
 • Zorg voor de kleur en het patroon: de sfeer van een kamer kan aanzienlijk worden beïnvloed door de kleur van de vloer. Dark vloeren zorgen voor intimiteit en warmte, terwijl lichtere vloeren de ruimte groter en luchtiger maken. Hoewel patronen in kleine ruimtes overweldigend kunnen zijn, kunnen ze een gebied levendiger maken.
 • Het onderhoud is essentieel: het uitvoeren van regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van je vloer. Afhankelijk van het materiaal kan dit variëren van eenvoudig stofzuigen en dweilen tot meer gespecialiseerde procedures zoals polijsten of verzegelen. 
 • Bescherming gebruiken: vermijd het slepen van zware voorwerpen over de vloer en plaats viltjes onder meubelpoten om krassen en deuken te voorkomen. Om modder en water op te vangen in vochtgevoelige gebieden, gebruik matten of kleden. 
 • Plan voor onderhoud in de toekomst: bij het kiezen van een vloer moet je rekening houden met hoe gemakkelijk het zal zijn om deze te vervangen of te repareren. Tegels en laminaatplanken zijn voorbeelden van materialen die stuk voor stuk gemakkelijker kunnen worden vervangen.

Door deze richtlijnen te volgen, kun je de levensduur van jouw vloer verlengen en tegelijkertijd een weloverwogen keuze maken die past bij je levensstijl, budget en esthetische voorkeuren.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden