De beste dakwerker deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Dakwerken Dak vernieuwen

Dak vernieuwen

Daken beschermen ons tegen alle Belgische weersomstandigheden, zoals regenbuien, windhozen en ook de zon. Het is daarom belangrijk dat onze daken in topconditie verkeren. Helaas is het om de zoveel tijd nodig om je dak te laten vernieuwen. Lees hier over het vernieuwen van een schuin- of plat dak, kosten, vergunning en handige tips zodat jij straks weer de perfecte bescherming boven je hoofd hebt.

Kosten | Dakbedekking | Schuin dak | Plat dak | Vergunning | Bespaartips

Wat kost een dak vernieuwen?

Door je dak op tijd te vernieuwen, zorg je ervoor dat de dakconstructie vochtvrij blijft. De kosten voor het vernieuwen van het dak lopen erg uiteen. Bekijk hieronder in het prijzenoverzicht de gemiddelde prijzen per soort dakbedekking.

Soort dakbedekkingGemiddelde prijs per m2
Bitumen€ 90
EPDM€ 90
PVC€ 90
Groen€ 90
Dakpannen€ 90
Zink€ 90
Aluminium€ 90
Riet€ 90
Koper€ 130

Vraag hier gratis en vrijblijvend tot 6 dakbedekking offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie.

Dak vernieuwen

Wanneer is je dak toe aan vernieuwing?

Een dak moet sterk genoeg zijn om twee keer het eigen gewicht te dragen. Bij hevige regen of sneeuwval is de belasting op het dak namelijk zwaar. Krijg je last van lekkages of zit de levensduur van je dakbedekking erop? Dan is het tijd je dak te vernieuwen.

Platte dakbedekking gaat gemiddeld 40 jaar mee en schuine dakbedekking gemiddeld 70 jaar. Regenwater en vuil spoelt namelijk gemakkelijk van het schuine dak af. Bekijk onderstaand de gemiddelde levensduur per soort dakbedekking.

Soort dakbedekkingLevensduur
Platte daken
Bitumen20 jaar
PVC40 jaar
EPDM40 jaar
Groendak60 jaar
Schuine daken
Riet45 jaar
Dakpannen50 jaar
Aluminium50 jaar
Koper100 jaar
Zink125 jaar

Schuin dak vernieuwen

Schuine daken gaan erg lang mee. Dit komt doordat bladeren, regenwater en vuil eenvoudig van de daken af glijdt. Toch eisen de weersomstandigheden na tientallen jaren zijn tol. Als het dak regenwater niet meer buiten houd is het tijd om je dak te vernieuwen. De goedkoopste soort dakbedekking op schuine daken is dakpannen, gemiddeld kost dit € 60 per m2.

Een schuin dak vernieuwen is gevaarlijk werk. Het is een stuk veiliger als de juiste maatregelen genomen zijn. De dakwerker plaatst speciale steigers zodat werken veilig en gemakkelijk is. Na het plaatsen van de steigers begint het dak vernieuwen. Dakwerkers gebruiken voor het vernieuwen van schuine daken vaak dakpannen, riet of metalen dakbedekking. Kies jij voor dakpannen? De kosten van een geheel nieuw dak per m2 zijn dan het laagst.

Dakwerkers gaan als volgt te werkt bij het vernieuwen van een schuin dak:

 • Plaatsen van speciale steigers rondom het dak;
 • verwijderen van de oude dakbedekking;
 • indien nodig het verwijderen van isolatielaag en dakplaten;
 • spannen van dekkleden over het open dak om de woning tussentijds te beschermen;
 • plaatsen van nieuwe dakplaten en eventueel dakisolatie;
 • aanbrengen van nieuwe dakbedekking;
 • waterdicht afwerken van de schoorsteen;
 • eventueel het plaatsen van nieuwe dakgoten.

De tijd dat een dakwerker bezig is met het vernieuwen van het dak is afhankelijk van het type dakbedekking.

Plat dak vernieuwen

De dakbedekking op een plat dak heeft het zwaar te verduren. Regen en vuil blijft vaak lang liggen, waardoor de levensduur van platte daken minder lang is dan hellende daken. Dakwerkers gebruiken voor het vernieuwen van platte daken vaak bitumen, EPDM of PVC. De kosten van een plat dak vervangen liggen relatief laag, dit komt door de goedkopere materialen.  Het goedkope EPDM en bitumen zijn al verkrijgbaar vanaf € 45 per m2.

Dakwerkers gaan als volgt te werkt bij het vernieuwen van een platte dak:

 • Het verwijderen of drogen en stofvrij maken van de oude dakbedekking;
 • aanbrengen van eventuele dakisolatie;
 • vouwloos aanbrengen van de nieuwe dakbedekking met lijm (EPDM en PVC) of een brander (bitumen en PVC)
 • aanvegen van de nieuwe lagen dakbedekking;
 • afwerken van de dakranden, dichten van de naden zodat het geheel waterdicht is;
 • plaatsen dakranden voor een mooie afwerking van het vernieuwde dak.

De tijd dat een dakwerker bezig is met het vernieuwen van het dak is afhankelijk van het type dakbedekking.

Plat dak vernieuwen

Tip: Bespaar door dakisolatie

Wist je dat tot wel 30% van de warmte in huis verloren gaat via het dak? Dakisolatie helpt je de warmte vast te houden en dat ga je merken aan je dalende energierekening. Gemiddeld bespaar je met dakisolatie tot wel € 400 per jaar. Laat daarom tijdens het vernieuwen van de dakbedekking direct dakisolatie plaatsen. De gemiddelde kosten voor het laten plaatsen van dakisolatie liggen tussen de € 40 tot € 115 per m2. In zo goed als alle gevallen, verdien je de investering van dakisolatie terug.

Vergunning dak vernieuwen

Het vernieuwen van dakbedekking is in principe vergunningvrij. Ga bij twijfel langs bij de gemeente, dit voorkomt gedoe achteraf. Enkele uitzonderingen, waardoor een vergunningsaanvraag bij de gemeente wel verplicht is zijn:

 • Als je woont in een monumentaal pand of beschermd dorpsgezicht.
 • Als het dak dikker word, door bijvoorbeeld dakisolatie.

Let op: Kies je daarnaast voor een ander type dakbedekking of een andere kleur dak, dan heb je hier geen vergunning voor nodig. Maar hou er wel rekening mee dat de gemeente (ook achteraf) de verandering kan tegenhouden. De gemeente stelt dan vast dat de verandering ernstig in strijd is met redelijke eisen van welstand. Het is dus verstandig om bij een verandering van het type dakbedekking vooraf langs te gaan bij je gemeente.

Bespaartips dak vernieuwen

Je dak vernieuwen is best een investering. Gelukkig zijn er genoeg manieren om te besparen, zonder direct in te leveren op de kwaliteit. Bekijk hieronder handige bespaartips.

 • Vergelijk dakwerker offertes

Bespaar eenvoudig door offertes voor dakwerken te vergelijken. Er zijn namelijk veel dakwerkers, die allemaal een andere prijs vragen. Zo kan de prijs voor het vernieuwen van een dak tot wel 30% uiteenlopen. Vergelijk niet alleen de totale kosten, maar ook wat wel/niet inbegrepen is zoals btw, voorrijkosten en het verwijderen van de oude dakbedekking. Let naast de kosten op levertermijnen, garantievoorwaarden, reviews en of de dakwerker in het bezit is van keurmerken.

 • Check keurmerken

Bekijk of het dakwerkersbedrijf lid is van VEBIDAK. Dakwerkers die aangesloten zijn bij VEBIDAK hebben geschoold personeel die werken onder veilige arbeidsomstandigheden. Daarnaast hebben deze dakwerkers oog voor duurzaamheid en het milieu. Zo weet je zeker dat jouw dak vernieuwing in goede handen is.

 • Onderhandel over kwantumkorting

De kans dat het dak van jouw buren ook aan vernieuwing toe is, is erg groot. Het dak is tenslotte tegelijkertijd geplaatst en heeft te maken gehad met dezelfde weersomstandigheden. Laat je samen jullie daken vernieuwen, ga dan in de onderhandeling voor de kwantumkorting met de dakwerker.

Ontdek de beste dakwerkers voor het vernieuwen van jouw dak

Offertes aanvragenWanneer jij hebt besloten je dak te laten vernieuwen, is dit een belangrijke vervolgstap: het vergelijken van dakwerkersbedrijven. Kom hier vrijblijvend in contact met betrouwbare dakwerkersbedrijven. Vraag bij Homedeal gratis en vrijblijvend tot wel 6 dakwerken offertes aan uit jouw regio. Kies de dakwerker die het beste aansluit bij jouw wensen zodat je straks weer geniet van een droog dak boven je hoofd.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden