De beste hovenier deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Hovenier Vijver aanleg

Vijver aanleg

Minimale kosten
€ 1.100
Gemiddelde kosten
€ 2.900
Maximale kosten
€ 40.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 2.380 - € 3.420

Vijvers zijn er in vele soorten en maten. Daarom zitten er ook grote verschillen in prijzen. Daarnaast kan het onderhoud van de vijver ook verschillen in kosten. Ben je benieuwd naar wat de kosten voor jouw vijver zullen zijn? De verschillende prijzen vind je in dit artikel

Wat kost een vijver aanleggen?

Gemiddeld kost het aanleggen van een vijver € 2.900, maar deze prijs loopt zeer uiteen afhankelijk van je wensen. Wil je een klein vijvertje, dan kan je ook voor € 100 al klaar zijn. Wil je in je vijver zwemmen? Dan ga je eerder richting de € 20.000. Voor precieze prijsinformatie over jouw gewenste vijver is het daarom verstandig om offertes aan te vragen. In de onderstaande tabel zijn ter indicatie veel gekozen opties en maten gegeven.

Soort vijverGemiddelde prijs
Zwemvijver 30 m2€ 20.000 - € 40.000
Kleine Koi vijver exclusief Koi van 10 m3€ 4.000 - € 5.000
Kleine siervijver inclusief planten en vissen€ 2.000 - € 3.000
Kleine natuurvijver inclusief planten€ 1.000 - € 2.000
Vijverpomp€ 100 - € 1.500
Filter€ 100 - € 1.000

Haal de scherpste prijs boven water

Iedere specialist hanteert een andere prijs voor de aanleg van een vijver. Wil je zeker weten dat je een eerlijke prijs betaalt? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan van tot wel 6 specialisten in jouw regio. Binnen 48 uur heb je de prijsinformatie in handen. Leg de offertes naast elkaar en ontdek welke vakspecialist jouw project tegen de beste prijs uitvoert. Door het vergelijken van offertes bespaar je eenvoudig op je nieuwe vijver.

Prijsvoorbeelden:

De prijs voor het aanleggen van een vijver  hangt af van je wensen. Wil jij een vijver om in te zwemmen of puur voor decoratie? Bekijk hieronder 3 handige prijsvoorbeelden en ontdek meer over de prijs van een vijver.

Vijver om in te zwemmen:
Wil je een zwembad in je tuin, maar vind je het aanzicht van een zwembad niet mooi? Een zwemvijver is een mooi alternatief. Het ziet er niet alleen mooier uit, maar biedt je ook de mogelijkheid om in gezond en helder water te zwemmen, zonder chloor en andere chemicaliën. Voor een zwemvijver heb je wel veel ruimte nodig, want een zwemvijver moet minimaal 30 m2 zijn om in te kunnen zwemmen. De kosten van een zwemvijver liggen gemiddeld tussen de € 20.000 en € 40.000.

Vijver met planten en vissen:
Een vijver met planten en vissen wordt een siervijver of gemengde vijver genoemd. Omdat er in deze vijver zowel planten als vissen leven, is het belangrijk dat je vissen kiest die niet van de planten gaan eten. Een kleine siervijver kost gemiddeld tussen de € 2.000 en € 3.000.

Vijver met planten:
Een vijver kost altijd veel onderhoud. Als je daar geen zin in hebt, maar toch graag wilt genieten van een vijver in je tuin, dan is een plantenvijver de beste optie. Het onderhoud van een plantenvijver, ook wel natuurvijver genoemd, beperkt zich tot het onderhoud aan de planten en het controleren van de waterkwaliteit. Ook zijn de kosten van aanleg en onderhoud in verhouding tot andere soorten vijvers relatief laag. De aanleg van een kleine natuurvijver kost gemiddeld tussen de € 1.000 en € 2.000.

Welke keuzes bepalen de prijs van jouw vijver?

Als je een vijver laat aanleggen, zijn er verschillende keuzes die de prijs bepalen.

Keuze 1: Wat voor soort vijver

De keuze die het meest bepalend is voor de prijs is het soort vijver dat je laat aanleggen.

Zwemvijver: Een zwemvijver bestaat uit 2 delen: een gedeelte zonder planten waar je in kan zwemmen en een filterend moerasplantengedeelte. Het houden van vissen wordt meestal niet in een zwemvijver gedaan. Het is wel mogelijk, maar de vissen zullen het niet heel fijn vinden dat er ook mensen in hun leefomgeving zwemmen. Een zwemvijver moet minstens 30 m2 groot en 140-160 cm diep zijn om in te kunnen zwemmen. Dit is ook de reden dat een zwemvijver meestal een van de duurdere vijvers is qua aanleg. Omdat het aanleggen van een zwemvijver een behoorlijk grote en moeilijke opgave is, is het beter om dit werk door een vakspecialist te laten doen. De prijzen van een zwemvijver liggen gemiddeld tussen de € 20.000 en € 40.000.

Koivijver: Een andere populaire vijver is een vijver waarin koikarpers gehouden worden. Koikarpers kun je niet in een vijver met planten plaatsen, omdat het planteneters zijn en ze dus alle planten zullen opeten. De koivijver heeft veel verzorging en onderhoud nodig, omdat de koikarpers optimale leefomstandigheden nodig hebben. Koivijvers hebben een hoogwaardige filterinstallatie nodig om gezond te blijven. Een koivijver moet minimaal 10 m3 inhoud hebben, en 120 à 150 cm diep zijn. Dit is belangrijk, want koi kunnen tot wel een meter lang worden, en hebben dus leefruimte nodig. De kosten voor een koivijver met een minimale inhoud van 10 m3 liggen gemiddeld tussen de € 4.000 en € 5.000 (de koi niet inbegrepen).

Siervijver: Een siervijver is een vijver waarin zowel planten als vissen leven. Deze vijver wordt in principe hetzelfde aangelegd als een natuurvijver, maar bij een siervijver worden er ook vissen toegevoegd. Om de vissen gezond te houden, is het belangrijk om goede filtersystemen aan te leggen. Het is verstandig om geen plantenetende vissen aan te schaffen omdat er anders niet veel van je planten overblijft. Een siervijver inclusief planten en vissen kost gemiddeld tussen de € 2.000 en € 3.000.

Natuurvijver: Een natuurvijver is een vijver waarin alleen planten leven. Een natuurvijver trekt wel vaak andere dieren zoals insecten of amfibieën, waardoor het nog steeds een levendige uitstraling heeft. Doordat er geen vissen in leven, blijft een natuurvijver vaak ook zonder filtersysteem helder en evenwichtig, al wordt een filtersysteem alsnog wel aangeraden om het water mooi helder te houden. Het onderhoud van een natuurvijver kost relatief weinig onderhoud omdat je alleen de planten hoeft te onderhouden en het water te controleren. Daarnaast zijn de kosten lager omdat je geen vissen en visvoer hoeft te kopen en alleen eenmalig de waterplanten aanschaft. Voor een kleine natuurvijver inclusief planten betaal je gemiddeld tussen de € 1.000 en € 2.000.

Keuze 2: Vissen of geen vissen?

Voordat je een vijver gaat aanleggen, is het verstandig om na te denken of je vissen in je vijver wilt laten zwemmen. Je hebt dan voor de aanleg de mogelijkheid om na te denken over het soort filter, de grootte, wat voor soort waterplanten je neemt en hoeveel. Voor een vijver is het namelijk belangrijk dat er een goed biologisch evenwicht is. Op die manier blijft de vijver mooi helder. Je wilt daarom dus niet te veel planten of te veel vissen hebben.

Niet alle vissen zijn geschikt om in een vijver te houden. Je wilt geen planteneters, omdat die al je planten opeten. Vissen die wil geschikt zijn, zijn:

  • Oppervlakte-azers. Dit zijn vissen die hun voedsel aan de oppervlakte zoeken en niet in de bodem. Doordat ze op de oppervlakte zwemmen, zijn ze beter te zien en maken ze geen rommel van je vijver.
  • Vissen zonder schutkleur: Vissen uit de natuur hebben vaak een schutkleur waardoor je ze niet goed ziet. Koop daarom ook je vissen bij een speciaalzaak en vang ze niet zelf.
  • Vissen die niet snel groeien en voortplanten: Om biologisch evenwicht te houden in de vijver, is het belangrijk dat er niet te veel vissen in de vijver zwemmen. Als er te veel of te grote vissen in de vijver zwemmen, kunnen de planten en het filter de afvalstoffen niet aan, waardoor het water troebel wordt.

Voorbeelden van wel geschikte vissen zijn: de goudwinde, de sarasa en de goudselrits.

Keuze 3: Zelf de vijver aanleggen of door een specialist?

De aanleg van een vijver is een lastig project. Je moet aan een hoop verschillende dingen denken, en als je geen kennis en ervaring hebt met het aanleggen van een vijver, is het verstandig om het door een specialist te laten doen. De kosten lopen veel hoger op als de aanleg niet goed blijkt te zijn gegaan en je de vijver moet laten repareren, of zelfs helemaal opnieuw moet laten aanleggen. Dan kun je het beter meteen goed laten doen door een vakspecialist.

Keuze 4: Extra opties

ProductGemiddelde prijsVoordeel
Voorgevormde bak€ 100 - € 2.500Eenvoudig aan te leggen, omdat de juiste vorm en de maten niet bepaald hoeven te worden.
PVC.HPDE folie€ 3 - € 7 per m2Je kan zelf de vorm bepalen en hoe groot de vijver wordt. Goedkoper soort folie en gaat ongeveer 15 jaar mee.
EPDM folie€ 8 - € 10 per m2Sterkere folie, gaat langer mee. (gemiddeld 30 jaar)

Vind de beste deal

De laatste bespaartip voer je al meteen makkelijk en snel uit, door hier via Homedeal geheel gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen van specialisten bij jou in de buurt. Al binnen 48 uur krijg je de offertes binnen en weet je precies wat jouw vijver zal gaan kosten. Als je offertes aanvraagt weet je niet alleen de exacte kosten, maar profiteer je ook nog eens doordat je de beste deal kiest! Vraag hier gemakkelijk je offertes aan.

 

Homedeal bespaartips

Natuurvijver is goedkoopst

Een vijver is voor iedereen mogelijk, ook als je niet een enorm budget klaar hebt liggen. Een vijver is altijd een investering, en kost naast geld ook tijd, vanwege het onderhoud. Als je wel wilt genieten van een mooie vijver, maar zo veel mogelijk geld wilt besparen, is een natuurvijver de beste optie. Deze vijver heeft geen groot filtersysteem nodig en er hoeven ook geen kosten gemaakt te worden voor de aanschaf van vissen.

Laat je goed informeren over de materialen en apparatuur

Sommige materialen en apparaten zijn goedkoper, maar gaan ook minder lang mee, waardoor je ze sneller zal moeten vervangen. Op lange termijn is het de goedkoopste manier om niet te besparen op de goede materialen, omdat je vijver zo veel langer mee gaat. Als je je goed laat informeren en daardoor de juiste keuzes maakt, hoef je maar eenmalig de kosten voor de vijveraanleg te maken. Als je bespaart op de verkeerde dingen, waardoor je alsnog een specialist in moet huren voor aanpassing of vervanging van de vijver, lopen de kosten vele malen hoger op.

Vergelijk altijd offertes

De kosten van een vijver liggen vaak al erg hoog, je wilt dus niet dat je te veel betaalt! De tarieven van vijverspecialisten verschillen sterk van elkaar. Vergelijk daarom altijd offertes om zo voor de beste deal te kunnen kiezen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden