De beste hovenier deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Hovenier Tuinontwerpen

Tuinontwerpen

Minimale kosten
€ 200
Gemiddelde kosten
€ 500
Maximale kosten
€ 1.500
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 410 - € 590

Wil je je tuin laten verbouwen of ga je verhuizen en moet de tuin helemaal opnieuw worden aangelegd? Het is dan handig om je ideeën te laten verwerken in een tuinontwerp, zo kan je precies zien hoe de tuin er uit komt te zien. Ben je benieuwd naar de kosten van een tuinontwerp? Hier vind je alle prijzen.

Wat kost een tuinontwerp?

Heb je het besluit genomen om een tuinontwerp te laten maken voordat je je tuin gaat aanleggen? Er zijn verschillende mogelijkheden voor een tuinontwerp. De prijzen van de verschillende mogelijkheden zijn in de onderstaande tabel te vinden.

ProductGem. prijs per ontwerp incl. btw en arbeidskosten
Tuinontwerp tot 100 m2
€ 200 - € 500
Tuinontwerp 100 - 200 m2€ 500 - € 600
Tuinontwerp 200 - 400 m2€ 650 - € 750
Tuinontwerp 400 - 800 m2€ 800 - € 900
Beplantingsplan+50% van de ontwerpkosten
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie

Prijsvoorbeelden

De prijs van een tuinontwerp hangt onder andere af van de grootte van je tuin. Heb je een kleine of grote tuin? Lees onderstaande prijsvoorbeelden en maak een inschatting van de totaalkosten voor jouw tuinontwerp.

Kleine tuin:
Een tuinontwerp is een soort plattegrond waarop je precies kan zien hoe de tuin eruit komt te zien. Heb je een kleine tuin die ontworpen moet worden? Het ontwerp voor een tuin onder de 100 m2 kost gemiddeld tussen de € 360 en € 500.

Grote tuin:
Een ontwerp van een grotere tuin kost meer, omdat het tuinontwerp meer elementen bevat en het meer tijd kost om te bedenken en ontwerpen. Heb je bijvoorbeeld een tuin van 280 m2, dan betaal je gemiddeld tussen de € 650 en € 750 voor het ontwerp.

Met beplantingsplan:
Als je een tuin gaat laten ontwerpen is het slim om daar ook gelijk een beplantingsplan bij te laten maken. Er wordt daarin precies opgeschreven wat voor planten waar komen te staan, zodat er tijdens de aanleg van de tuin rekening wordt gehouden met de beplanting van de tuin. Voor een beplantingsplan wordt gemiddeld een meerprijs van 50% van de ontwerpkosten gerekend. Heb je bijvoorbeeld een tuin van 150 m2, dan betaal je gemiddeld € 550 voor het ontwerp en dan nog € 275 voor het beplantingsplan. De totale kosten komen dan uit op € 825.

Hoe is de prijs van tuinontwerpen opgebouwd?

De prijzen van een tuinontwerp zijn als volgt opgebouwd:
tuinontwerpen

Welke keuzes bepalen de prijs van je tuinontwerpen?

Er zijn verschillende keuzes die de prijs van het tuinontwerp bepalen.

Keuze 1: Wat is de grootte van je tuin?

De grootte van je tuin bepaalt voor het grootste deel de prijs van het tuinontwerp. Omdat het ontwerpen van een tuin maatwerk is, kan er niet een precieze prijs gegeven worden. Het ligt eraan hoe lang de ontwerper bezig is met het tuinontwerp. De prijs van het tuinontwerp wordt bij de meeste aanbieders gebaseerd op het aantal vierkante meters van de tuin. Een tuinontwerp voor een grotere tuin zal dus meer kosten dan een tuinontwerp voor een kleine tuin.

Keuze 2: Met of zonder beplantingsplan?

Bij het laten maken van een tuinontwerp heb je de keuze of je wel of geen beplantingsplan wilt laten maken. Op een beplantingsplan zijn heel gedetailleerd de soorten en het aantal planten en de locatie van de planten beschreven. Als je niet veel kennis van planten hebt is het aan te raden om een beplantingsplan te laten maken. Een beplantingsplan maken is namelijk moeilijker dan de meeste mensen denken. Dit komt omdat er gekeken moet worden naar verschillende dingen

  • Welke soort planten goed zullen groeien in jouw tuin en welke niet.
  • Er zijn enorm veel planten in allerlei verschillende groepen waaruit gekozen kan worden.
  • Er moet rekening gehouden worden met de standplaats van de planten, sommige planten groeien beter in de zon en andere beter in de schaduw.
  • Verder wordt er gekeken naar de bloeitijd, hoogte, kleurcombinaties en bladvormen.
  • Het is belangrijk dat er voor elk seizoen planten gekozen worden zodat er het hele jaar door kleur in de tuin te zien is.

Voor het maken van een goed beplantingsplan heb je dus een hoop kennis en creativiteit nodig. Voor een beplantingsplan wordt meestal een meerprijs van 50% van de ontwerpkosten gerekend.

Keuze 3: Zelf een tuinontwerp maken of uitbesteden?

Elke mooie tuin heeft een goed tuinontwerp nodig. Een tuin is een plek om tot rust te komen en is daarom zeer persoonlijk. Een ontwerper zal daarom ook goed luisteren naar wat jij wilt en wat er goed bij jou past. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de tuin zelf, wat er in de tuin past en wat er mogelijk is. Er wordt bepaald of je een terras, gazon, vijver of andere speciale elementen in de tuin wilt, er wordt een verlichtingsplan gemaakt en wat voor meubilair je in je tuin wilt. Je kan een tuinontwerp natuurlijk zelf maken, maar als je dit uitbesteedt aan een ontwerper weet je zeker dat je het maximale uit je tuin haalt. Vaak heb je wel ideeën, maar heb je geen idee hoe je die precies op papier zet. Een tuinman of tuinarchitect bevat veel kennis, ervaring en creativiteit om de tuin precies te ontwerpen naar jouw persoonlijke smaak. Daarnaast kijkt hij ook naar de praktische aspecten, zodat de tuin daarna zonder problemen aangelegd kan worden.

Keuze 4: Extra opties

De volgende opties zijn niet noodzakelijk voor iedereen, maar het is het wel waard om te bekijken of jij ze noodzakelijk vindt.

ProductGemiddelde prijsWanneer?
Tuinaanleg
€ 50 - € 400 per m2Je bent niet verplicht om na het ontwerp de tuin ook daadwerkelijk aan te leggen, maar dit zijn de gemiddelde kosten voor het aanleggen van een tuin.
Administratiekosten€ 100Dit zijn de kosten van een schetsontwerp, hierna volgt het echte uitgebreidere ontwerp.
Advies€ 70 per uurAls je nog extra advies wilt, met bijvoorbeeld een 3D ontwerp of andere bouwkundige tekeningen.
Adviesbezoek op locatie€ 120 - € 250Er wordt hier naar de locatie gekeken en daarop advies gegeven over het ontwerp.

Vind de beste deal

Wil je precies weten hoeveel een tuinontwerp voor jou gaat kosten? Vraag dan hier gemakkelijk en snel je offertes aan. Zonder verplichtingen en zonder iets te betalen ontvang je tot 6 offertes van betrouwbare aanbieders bij jou in de buurt. Vul hier het formulier in en zorg dat je de beste deal krijgt voor je tuinontwerp!

Homedeal bespaartips

Vergelijk altijd offertes

Elke tuinarchitect hanteert andere prijzen, het is daarom erg belangrijk dat je offertes vergelijkt. Op die manier weet je zeker dat je de beste tuinarchitect voor de meest voordelige prijs in de armen neemt.

Kies een lokale ontwerper

Een tuinarchitect wil graag zien voor welke tuin hij een ontwerp gaat maken. Het eerste adviesgesprek komt hij dan ook graag bij je thuis doen, zodat hij precies kan zien met wat voor tuin hij te maken heeft. Vaak is het eerste adviesgesprek tot een bepaald aantal kilometers gratis. Zoek dus iemand uit de buurt, zodat de ontwerper niet te ver hoeft te reizen om je tuin te bekijken.

Verzorg een gedeelte zelf

Heb je een grote tuin en zie je op tegen de kosten van een tuinontwerp voor een grote tuin? Als je geen ontwerp voor de hele tuin nodig hebt, omdat je een deel zelf verzorgt, geef dan aan dat je voor een klein gedeelte een ontwerp wilt. Op deze manier betaal je het tarief voor een klein ontwerp.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden