De beste hovenier deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Hovenier Voortuin aanleggen

Voortuin aanleggen

Minimale kosten
€ 500
Gemiddelde kosten
€ 900
Maximale kosten
€ 1.400
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 740 - € 1.065

Je voortuin is een rommeltje, de hoogste tijd om iets aan je voortuin te gaan doen. Wie wil er nou niet ieder seizoen genieten van een mooie voortuin? Homedeal zet voor je op een rij wat een voortuin aanleggen kost.

Wat kost een voortuin aanleggen?

De kosten van een voortuin aanleggen liggen gemiddeld rond de € 900. Uiteraard kan dit veel lager of hoger uitvallen afhankelijk van je wensen: zet je een hovenier aan het werk (€ 40 per uur), ga je voor veel bestrating (€100 per m2) of juist voor gras (€10 per m2). Bekijk onderstaand de gemiddelde prijzen per onderdeel van het aanleggen van een voortuin:

ProductGemiddelde prijs incl. btw en aanleg
Gras aanleggen€ 5 - € 10 per m2
Beplanting€ 10 – € 30 per m2
Hovenier€ 35 – € 55 per uur
Straatwerk€ 50 - € 150 per m2
Verlichting€ 80 – € 100 per m2
Schutting€ 60 – € 200 per meter
Tuinontwerp€ 200 – € 500 per ontwerp

Bespaar op een voortuin aanleggen

Tijd voor een nieuwe voortuin? Voor iedere wens is er een passende oplossing, maar wat past binnen je budget? Vraag hier tot wel 6 gratis en vrijblijvende offertes aan van vakspecialisten uit jouw buurt. De prijsinformatie heb je al binnen 48 uur in huis, waarna je kan beginnen met het vergelijken van vakspecialisten en je kunt besparen op de prijs voor de aanleg van je voortuin.

Prijsvoorbeelden

Om een idee te krijgen van de prijsklasse waar je aan moet denken, zie je hier 3 prijsvoorbeelden.

Voordelige voortuin aanleggen:

De kosten voor het laten aanleggen van een simpele voortuin bedragen gemiddeld € 60 per m². Bij een voortuin van 12 m² met de aanleg van bestrating en mooie planten door een hovenier, betaal je gemiddeld € 650.

Gemiddelde voortuin aanleggen:

De meeste mensen gaan voor een strakke voortuin, maar wel met iets meer elementen zoals plantenbakken, een bank en een sierhekwerk om de voortuin heen. De kosten liggen gemiddeld rond de € 75 per m². Een voortuin van 12 m² laten aanleggen kost gemiddeld € 900.

Luxe voortuin aanleggen:

Voor een luxe voortuin betaal je gemiddeld € 90 per m². Bij een luxe voortuin wordt ook nog eens licht in de grond verwerkt. Je kent ze wel, van die spotjes waar je overheen kan rijden en een pad vormen naar je voordeur. Daarnaast worden duurdere stenen voor de oprit gebruikt en plaats je een kleine vijver. Voor het laten aanleggen van een voortuin van 12 m² betaal je gemiddeld € 1.200.

Welke keuzes bepalen de kosten voor een voortuin aanleggen?

Ga jij je voortuin onder handen laten nemen? Dan komen er een aantal keuzes op je pad die invloed hebben op de totaalprijs voor jouw ideale voortuin:

Keuze 1: Tuinontwerp

Het is verstandig om een tuinontwerp te laten maken voordat je een voortuin laat aanleggen. Dit houdt in dat alle details op papier komen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en je een goed beeld kan vormen van het resultaat. Een tuinarchitect luistert naar je wensen en kan deze goed combineren met zijn eigen kennis, creativiteit en ervaring om de perfecte voortuin te ontwerpen. Voor een ontwerp van je voortuin betaal je gemiddeld € 350.

Keuze 2: Beplanting

Je ziet steeds vaker dat voortuinen strak aangelegd worden. Dit houdt in dat er steeds minder planten gebruikt worden. Een voordeel is dat het onderhoud van je voortuin hierdoor minimaal is. Uiteraard is een voortuin zonder groen minder gezellig, dus vergeet planten niet. Het laten aanleggen van beplanting kost gemiddeld € 20 per m². Heb je geen zin om na te denken over welke planten? Laat dan naast een tuinontwerp ook een beplantingsplan maken. Een beplantingsplan kost gemiddeld 50% van het tuinontwerp. Afhankelijk van het soort plant betaal je meer of minder. Een simpele struik koop je al voor een paar tientjes terwijl een olijfboom al snel oploopt naar € 250.

Keuze 3: Bestrating en/of gras aanleggen

Dat je niet door het zand je huis in wilt, is logisch. Kies voor bestraten als je een auto op de oprit plaatst en als pad naar je voordeur. Het laten bestraten van je voortuin kost gemiddeld € 100 per m². Een goedkopere optie is gras aanleggen. Hiervoor betaal je gemiddeld € 7,50 per m2, maar dan heb je wel onderhoud. Ga je voor bestraten, dan zijn er meerder factoren die de prijs beïnvloeden. Een betonnen tegel is een stuk goedkoper dan natuursteen, maar ook het laten leggen van tegels in een legverband kost € 25 meer per m².

Keuze 4: Verlichting

Ga je in het donker van huis en kom je weer in het donker thuis? Dan is verlichting geen verkeerde keuze. De kosten voor verlichting lopen enorm uiteen, maar gemiddeld kost het € 90 per m² om aan te leggen. Deze prijs is afhankelijk van het soort lamp; denk aan een lamp voor aan de muur van € 45 of spotjes die netjes in de grond verwerkt worden van € 75 per stuk.

Keuze 5: Schutting

Afhankelijk van het soort voortuin plaats je wel of geen schutting om je voortuin. Een kleine voortuin heeft vaak geen schutting of een laag hekwerk. Wat je dan vaak tegenkomt is sierhekwerk. Je betaalt hiervoor gemiddeld € 80 per m², inclusief plaatsen. Ben je van plan om een schutting om je voortuin te plaatsen, dan betaal je gemiddeld € 130 per m². Deze kosten zijn tevens afhankelijk van het materiaal. Geïmpregneerd hout is het voordeligste, maar niet van hoogkwaliteit. Hardhout en metaal is daarentegen duurder, maar wel van goede kwaliteit. Dit materiaal gaat langer dan 25 jaar mee.

Keuze 6: Hovenier

Voor de aanleg van je voortuin is het inhuren van een hovenier geen overbodige luxe vanwege zijn expertise. Een tuinman heeft je voortuin in korte tijd aangelegd, omdat hij beschikking heeft tot groot materieel voor zwaar werk. Hierdoor bespaar je jezelf een hoop lichamelijke klachten. Een hovenier kost gemiddeld € 40 per m².

Vind de beste deal

Heb je besloten om een nieuwe voortuin aan te laten leggen? Dan wil je natuurlijk weten hoeveel dit gaat kosten. Vraag op Homedeal gratis en vrijblijvend tot wel 6 offertes aan van hoveniers bij jou in de buurt. Wist je dat de prijsverschillen flink uiteen kunnen lopen? Het is dan ook verstandig om offertes aan te vragen en die te vergelijken zodat je nooit te veel betaalt. Binnen 48 uur heb je de offertes al thuis met alle prijzeninformatie over het aanleggen van jouw voortuin.

Homedeal bespaartips

Hovenier uit de buurt

Ga voor een hovenier bij jou uit de buurt, zodat de voorrijkosten laag blijven. Sommige hoveniersbedrijven adverteren zelfs met helemaal geen voorrijkosten. Hou hier rekening mee bij het vergelijken van hoveniers.

Doe inspiratie op

Ideeën en inspiratie zijn een belangrijke basis voor de aanleg van je voortuin. Kijk om je heen naar verschillende stijlen die er zijn. Zoek naar foto’s op internet, blader eens door tuintijdschriften of kijk stiekem om je heen bij de buren. Een hovenier kan sneller aan de slag als jij al weet wat je wilt.

Verkoop je oude tegels

Gooi je oude tegels niet meteen weg, maar zet deze bijvoorbeeld op Marktplaats. Wie weet is er iemand die jouw tegels goed kan gebruiken en levert het je nog een leuk bedrag op.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden