De beste hovenier deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Hovenier Tuin egaliseren

Tuin egaliseren

Is jouw tuin verzakt en eigenlijk niet meer om aan te zien? Het egaliseren van je tuin zorgt er voor dat deze er weer helemaal netjes uitziet. Maar wat kost het egaliseren van je tuin nu eigenlijk en waarom is dit belangrijk? Hoe gaat het egaliseren van je tuin in zijn werk? Lees het antwoord op deze vragen hieronder.

Wat kost een tuin egaliseren?

Voordat je je tuin laat egaliseren moeten er een aantal dingen gebeuren.

  • Eerst laat je je tuin uitgraven om een goede ondergrond te maken. Dit zorgt ervoor dat er geen zwarte aarde meer in het te egaliseren stuk tuin voorkomt. Dit gebeurt tot een diepte van minimaal 20 cm.
  • Daarna moet de tuin weer opgehoogd worden met ophoogzand.
  • Heb je een vijver waar je graag vanaf wilt? Dan heb je gebroken puin nodig om de vijver te vullen.

Bekijk in onderstaand overzicht de  gemiddelde prijzen voor je tuin egaliseren per m2.

Werkzaamheden tuin egaliserenGemiddelde kosten
Uitgraven en ophogen tuin€ 10 - € 15 per m2
Egaliseren tuin€ 1 - € 3 per m2
Terugleggen bestrating€ 10 - € 20 per m2
Ophoogzand€ 15 per kuub
Gebroken puin voor vullen vijver€ 75 per kuub

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van tuin specialisten bij jou uit de regio en vind de perfecte specialist voor het egaliseren van jouw tuin.

Redenen om je tuin te egaliseren

  • Voorkomen van verzakkingen: De meeste mensen laten hun tuin egaliseren om verzakkingen te voorkomen.
  • Nieuwe tuin aanleggen: Als je een nieuwe tuin gaat aanleggen is het belangrijk om de tuin eerst te laten egaliseren. Zo begin je met een mooie, vlakke ondergrond en voorkom je verzakkingen. Hierdoor blijft je nieuwe tuinaanleg zo lang mogelijk mooi.
  • Tuin renoveren: Wil je niet een hele nieuwe tuin maar is je tuin wel nodig toe aan een grote opknapbeurt? Bij het renoveren van je tuin helpt het vaak om de tuin te egaliseren. Als je je bestrating dan terug legt ziet de tuin er al een stuk netter en mooier uit.
  • Gazon aanleggen: Wil je een prachtig gazon aanleggen met graszoden? Door de grond vlak te trekken zorg je ervoor dat het gazon lange tijd recht en vlak blijft. Egaliseren bij gras hoeft minder nauwkeurig dan bij tegels. Omdat de grond vaak hard is, is het verstandig om de grond eerst te frezen voor je het laat egaliseren.
  • Tuin bestraten: Als je je tuin opnieuw laat bestraten is een vlakke ondergrond essentieel. Door de grond goed te egaliseren voorkom je dat de bestrating snel weer gaat verzakken.

tuin egaliseren

Stappenplan tuin egaliseren

Je tuin egaliseren is een behoorlijk project en neemt wat tijd in beslag. De tijd die het duurt om de tuin leeg te halen, uit te graven en te egaliseren is afhankelijk van de grootte van je tuin. Daarna moet je tuin nog minimaal 48 uur inklinken. Hierbij loopt het water uit de grond waardoor het grondoppervlak daalt. Je tuin laten egaliseren gaat in 6 stappen:

Stap 1: Droge ondergrond
Bij het egaliseren van je tuin is het belangrijk dat de ondergrond droog is. Wanneer de grond te nat is breng je meer schade aan, dan dat je goed maakt. Daarom wacht een hovenier met het egaliseren van je tuin tot de grond voldoende droog is. Houd ook de weersverwachting in de gaten, zodat je niet precies je tuin wilt laten egaliseren wanneer er een week lang regen op de voorspelling staat.

Stap 2: Grove rommel verwijderen
Als de ondergrond droog is, begint het egaliseren. De hovenier start met het verwijderen van grove rommel, zoals stenen, wortels en takken uit de grond. Dit is zwaar werk, bij grote tuinen maakt de hovenier dan ook gebruik van een graafmachine.

Stap 3: Tuin uitgraven en vullen
Nadat alle rommel uit de tuin verwijderd is, gaat de hovenier de tuin uitgraven. Dit omdat er vaak een verkeerde ondergrond ligt voor je tuin, zoals aarde waar je een terras wilt, of juist zand terwijl je een gazon wilt plaatsen. Door de grond eerst af te graven legt de hovenier gemakkelijk de juiste ondergrond neer. De hovenier vult het uitgegraven deel met grond of zand om daarna te beginnen met egaliseren.

Stap 4: Ondergrond aandrukken
Ligt de nieuwe laag grond er, dan begint de hovenier met het aandrukken van de grond. De hovenier gaat met een machine of een roller over de oppervlakte. Een goed aangedrukte grond is de basis voor een mooi gazon, terras of bestrating. Als de grond niet goed aangedrukt is, zakt deze bij regenval in en is je tuin niet meer vlak. Gebruik nooit een trilplaat voor het aandrukken van de ondergrond, omdat de bodem dan volkomen dicht is en er geen planten of gras meer kunnen groeien.

Stap 5: Grond afrijen
Nadat de grond goed aangedrukt is, laat je de grond afrijen. Hierbij wordt er heel precies geëgaliseerd, met behulp van een plank of waterpas. Bij grote stukken tuin heeft de hovenier hier speciaal materiaal voor. Afrijen zorgt ervoor dat er geen putten, bulten of oneffen hoogtes in de grond ontstaan. Na het afrijen mag je niet meer op de grond lopen tot de graszoden of bestrating zijn gelegd.

Stap 6: Lichtjes harken
Als de hovenier helemaal klaar is met het egaliseren van de grond, harkt de hovenier deze nog lichtjes. Hierdoor zijn bijvoorbeeld de graszoden gemakkelijker neer te leggen.

Hoe egaliseer je een tuin met een vijver?

Een tuin met een vijver egaliseren kost iets meer werk, omdat de hovenier eerst het gat van de vijver dicht moet maken. Hiervoor gebruikt de hovenier grof bouwpuin. Hoeveel je hiervan nodig hebt is afhankelijk van de grootte van je vijver. Voor het uitgraven van de vijver gebruikt een hovenier een minigraafmachine. Nadat de vijver uitgegraven en gedicht is, begint de hovenier met het egaliseren van je tuin.

tuin egaliseren vijver

Veelgestelde vragen bij het egaliseren van je tuin

1. Doe ik het tuin egaliseren zelf of huur ik een hovenier in?
Je kunt je tuin zelf egaliseren, maar dit is zwaar en nauwkeurig werk. Als je je tuin te hard aandrukt groeit er namelijk niks meer. Met een hovenier ben je zeker van een goed geëgaliseerde ondergrond. Ga op zoek naar hoveniers met een keurmerk, om zeker te zijn dat ze goede kwaliteit leveren.

2. Wat doe ik met al het afval van het egaliseren van mijn tuin?
Het leeghalen en uitgraven van je tuin brengt veel tuinafval met zich mee. Om kosten te besparen kun je het tuinafval zelf afvoeren. Als je dit zelf moet doen ben je wel wekenlang bezig met het vullen van je container. Heb je hier geen zin in? Een tuinman voert het afval voor je af aan het einde van de klus, zodat je hier geen last meer van hebt.

3. Hoeveel zand of tuinaarde heb ik nodig om mijn tuin te egaliseren?
Wil je tuintegels of bestrating leggen? Dan vul je de afgegraven tuin met zand. Wil je een gazon of andere planten plaatsen? Gebruik dan tuinaarde. Om te weten hoeveel je hiervan nodig hebt, meet je de lengte, breedte en hoogte van het te afgegraven gat, en deze vermenigvuldig je met elkaar. Vervolgens tel je hier 15% bij op, omdat de grond tijdens het egaliseren nog 15% gaat inklinken. De benodigde hoeveelheid zand of tuinaarde bereken je dus door de volgende formule in te vullen: lengte x breedte x hoogte x 1,15 = het aantal kuub benodigde grond of zand.

Vind de beste hovenier om je tuin te laten egaliseren

Er zijn vele specialisten die je tuin voor je willen egaliseren, maar wie biedt je de beste prijs-kwaliteitverhouding? Daar kom je achter door offertes te vergelijken. Vraag hier daarom gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan van hoveniers in jouw regio. Na je aanvraag ontvang je meerdere prijsvoorstellen zodat je eenvoudig ziet wie de beste specialist is voor het egaliseren van je tuin.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden