De beste hovenier deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Hovenier Onderhoud gazon

Onderhoud gazon

Minimale kosten
€ 25
Gemiddelde kosten
€ 45
Maximale kosten
€ 140
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 35 - € 55

Wil je een mooi en groen gazon in je tuin, maar heb je niet de tijd om het zelf goed bij te houden en ben je daarom benieuwd naar wat de kosten van het laten onderhouden van je gazon zullen zijn? Lees hier een overzicht van de gemiddelde kosten die komen kijken bij het gazon onderhoud.

Wat kost het onderhoud van je gazon?

Gemiddeld kost onderhoud van je gazon rond de € 45 per uur. De prijs gaat omhoog of omlaag, afhankelijk van de tuinman en de werkzaamheden die verricht moeten worden. Zie onderstaande prijzenoverzicht voor enkele taken van een tuinman.

DienstGemiddelde Prijs
Gras maaien€ 25 - € 30 gazon tot 100m2
Gras verticuteren
Gras verticuteren
€ 100 - € 140 gazon tot 100 m2
Hovenier per uurHovenier per uur
€ 35 - € 55
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie

Alleen maaien: Wil je je gazon onderhoud uitbesteden, maar niet teveel geld kwijt zijn? Laat dan alleen je gazon maaien. Dit kost voor een gazon van 100m2 gemiddeld € 25 tot € 30.

Alleen verticuteren: Als mos, onkruid en het maaien van je gras een viltlaag op het gras hebben gecreëerd is het belangrijk om je gazon te verticuteren. Het verticuteren van je gazon zorgt ervoor dat mos niet het gras verdringt. Verticuteren kost voor een gazon van 100m2 tussen de € 100 en € 140.

Verticuteren en maaien: Wil je het gazon gelijk in 1 keer helemaal verzorgen? Laat dan je gras eerst verticuteren en daarna maaien. Het is ook mogelijk om het gras eerst te maaien, maar dan moet wel eerst al het mos en onkruid verwijderd zijn. Onderhoud van een tuin kost gemiddeld 4 uur en de kosten van een hovenier per uur liggen tussen de € 35 en € 50. De totale kosten komen dan uit op gemiddeld € 140 tot € 200.

Welke keuzes bepalen de prijs voor gazon onderhoud?

Er zijn verschillende keuzes die de kosten van het gazon onderhoud bepalen. Bekijk hier welke keuzes dat zijn.

Keuze 1: Verticuteren of maaien

Maaien: Om je gazon mooi en gezond te houden, is het belangrijk dat je regelmatig maait. Het is het beste om het gras op tijd te maaien, als het gras te lang wordt is het namelijk lastiger om te maaien. Vooral in het groeiseizoen (van mei tot oktober) is het voor het gazon het beste om het gras wekelijks te maaien. Het laten maaien kost tussen de € 25 en € 30 voor een gazon tot 100 m2.

Verticuteren: Na verloop van tijd ontstaat er een viltlaag in het gras, dit is een laagje van gedroogd gras, mos, onkruid en organisch afval. Een dunne viltlaag is goed voor je gazon, maar als het te dik wordt zal het je gazon gaan verstikken en het gras verdringen. Het is daarom belangrijk om je gazon ongeveer twee keer per jaar te verticuteren. Dit doe je zodra de nachtvorst verdwenen is. Het wordt aangeraden om het gazon in de maanden maart en augustus een keer te verticuteren. Het verticuteren kost € 100 tot € 140 voor een gazon tot 100 m2.

Keuze 2: Wat voor machines worden er gebruikt?

Grasmaaier klein gazon: Als je je gazon door een tuinman laat doen neemt hij zijn eigen spullen mee, de kosten van de machines zitten dan ook al bij de prijs inbegrepen, maar de prijs is er wel van afhankelijk. Als je een klein gazon hebt kan het gras makkelijk gemaaid worden met een kleiner soort maaier zoals een loopmaaier, een duwmaaier of een kooimaaier. De kosten van deze apparaten zijn lager dus een tuinman vraagt dan minder per uur.

Grasmaaier groot gazon: Als je een groot gazon hebt, bijvoorbeeld vanaf 500 m2, dan is het voor een tuinman te veel werk om het met een kleinere grasmaaier te maaien. Hier wordt dus vaak een grotere grasmaaier voor gebruikt, zoals een zitmaaier. De kosten van de tuinman worden dan per uur wat hoger omdat deze grasmaaiers duurder zijn. De kosten van de hovenier, bepaald door het type grasmaaier, liggen tussen de € 5 en € 10 per uur.

Elektrische verticuteermachine: Net als bij de grasmaaiers zitten de kosten van de materialen al verwerkt in de prijzen van de hovenier. Een hovenier gebruikt een elektrische verticuteermachine bij een vlak en klein oppervlak. Een elektrische verticuteermachine wordt ook meestal door hobbyisten gebruikt.

Benzine-verticuteermachine: Een benzine-verticuteermachine wordt door hoveniers het meest gebruikt. Deze machines zijn sterker dan de elektrische machines en ze zijn geschikt voor veelvoudig gebruik, dus ze kunnen ook worden ingezet als de tuinman grotere oppervlaktes of gazons met meer oneffenheden moet verticuteren.

Keuze 3: Zelf onderhouden of een tuinman inschakelen?

Een tuin onderhouden is iets wat veel mensen zelf doen. Toch kost het meer tijd en moeite om een gazon goed te onderhouden dan de meeste mensen denken. Het is belangrijk om het gras geregeld te maaien (wekelijks in het groeiseizoen) en het verticuteren moet 2 keer per jaar gebeuren. Hier heb je machines voor nodig en het zal je ook tijd en energie kosten. Als je dit niet doet zal je gazon er snel bleek en kaal bij komen te liggen en soms raakt het zelfs onherstelbaar beschadigd, waardoor je nieuw gras moet aanleggen. Het goed bijhouden is dus heel erg belangrijk. Als je hier geen zin in hebt, is het verstandig om een tuinman in te schakelen. Een tuinman heeft alle kennis en middelen om je gazon het hele jaar gezond te houden. Afhankelijk van de werkzaamheden kost een tuinman tussen de € 35 en € 55 per uur.

Keuze 4: Extra opties

De volgende opties zijn optioneel; je hoeft deze opties niet te laten doen, maar als je het gehele onderhoud van het gazon wilt uitbesteden aan een hovenier, komen deze kosten er nog bij.

Dienst
PrijsWanneer laat je dit doen
Gras afvoeren€ 2,50 - € 3 per 25 m2 maaienDit is het afvoeren van het gras dat achterblijft na het maaien.
Verticuteergroen afvoeren€ 5 - € 6 per 25m2 verticuterenNa het verticuteren blijft het groen achter, dit is rommel zoals onkruid en mos. Dit moet na het verticuteren nog worden afgevoerd.
Kantsnijden€ 0,50 - € 0,75 per meterZorgt voor een perfect afgewerkte grasrand.

Vind de beste deal

Wil je precies weten wat de kosten voor het onderhoud van je gazon zullen zijn? Dan zal je veel profijt hebben van het aanvragen van prijsoffertes. Op Homedeal vraag je geheel gratis en vrijblijvend offertes aan van aanbieders bij jou in de buurt. Binnen 48 uur heb je alle prijzeninformatie in huis die je nodig hebt voor het besparen op het onderhoud van jouw gazon. Vraag hier gratis en vrijblijvend de offertes aan.

 

Homedeal bespaartips

Groot oppervlak kost minder

De kosten per m2 zijn vaak lager als je een groot oppervlak laat onderhouden. Dus het onderhoud van een gazon met een oppervlak tot 100 m2 kost € 1 per meter, maar als je een oppervlak tot 300 m2 wilt laten doen gaan die m2-prijzen omlaag naar € 0,80, en het onderhoud van een gazon tot 500 m2 kost € 0,50 per m2. Als je dus een groot gazon hebt lijkt het prijskaartje voor onderhoud misschien duurder, maar relatief is het juist erg voordelig om het onderhoud uit te besteden.

Zorg zelf voor de materialen

Als je zelf voor de machines zorgt die een tuinman nodig heeft, bespaart dit je veel in kosten. De tuinman hoeft dan geen geld te rekenen voor de apparatuur. Je kan bijvoorbeeld een grasmaaier of verticuteermachine huren voor ongeveer € 30 tot € 45 per dag. Als je de apparatuur dan ook nog samen met een buurman huurt en de kosten deelt, ben je helemaal voordelig uit!

Houd de vorm simpel

Houd bij de aanleg van het gras rekening met de vorm. Het onderhouden van een ingewikkelde vorm is een tijdrovend project en kost dus ook meer geld. Kies daarom voor rechte gazonranden en ruime en soepele bochten. Vermijd scherpe randen, en ook het maaien om bomen, palen en andere obstakels heen is lastig. Om ervoor te zorgen dat je hier bij het onderhoud geen last van krijgt is het verstandig om dit bij de aanleg al te vermijden.

Neem kunstgras

Als je nou echt helemaal geen zin hebt in het onderhouden van je gazon en hier ook niemand voor wilt inhuren, is kunstgras nog een optie. Kunstgras heeft geen water of ander onderhoud nodig, dus is het een eenmalige investering zonder verdere bijkomende kosten.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden