De beste hovenier deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Hovenier Gras aanleggen prijzen

Gras aanleggen prijzen

Minimale kosten
€ 250
Gemiddelde kosten
€ 500
Maximale kosten
€ 2.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 410 - € 590

Heb je besloten dat je een mooi groen grasveld in je tuin wilt laten aanleggen en ben je benieuwd naar de kosten daarvan? Homedeal heeft de prijzen voor je opgezocht, zodat jij alle informatie tot je beschikking hebt en precies weet wat het aanleggen van gras in jouw tuin gaat kosten.

Wat kost gras aanleggen?

Er zijn verschillende keuzes te maken bij gras aanleggen. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van het gazon, maar ook de staat van je tuin. Gaat het bijvoorbeeld over het leggen van een aantal nieuwe graszoden of om een totale tuinrenovatie? De gemiddelde prijzen voor het aanleggen van gras vind je in de onderstaande tabel.

Grootte gazon
Gras aanleggen gemiddelde prijsGras verwijderen gemiddelde prijs
0 - 25 m2€ 8 per m2€ 4 per m2
26 – 50 m2€ 7 per m2
€ 4 per m2
51 – 100 m2€ 6 per m2€ 3,50 per m2
101 – 200 m2€ 5,50 per m2€ 3 per m2
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie.

Gazon aanleggen
De kosten van het aanleggen van gras worden bepaald door hoe groot je gazon is. De prijzen van de verschillende groottes zijn te zien in de bovenstaande tabel. Heb je bijvoorbeeld een gazon van 70m2, dan betaal je € 6 per m2. De totale prijs wordt dan € 420.

Gras verwijderen
Het kan ook zijn dat je een gazon wilt laten verwijderen, omdat je iets anders wilt met dat stuk grond, bijvoorbeeld laten bestraten. Schakel dan een hovenier in die het gras voor je verwijdert, en daarna ook gelijk de overgebleven troep opruimt. Voor het verwijderen van gras van een klein gazon (0-50 m2) betaal je gemiddeld € 4 per m2. Heb je dus een gazon van 30 m2, dan betaal je gemiddeld € 120 voor het verwijderen ervan.

Gras verwijderen en aanleggen
Heb je een oud gazon dat niet meer mooi is, omdat het bijvoorbeeld kale plekken heeft die niet meer hersteld kunnen worden? Om weer een mooi gazon te krijgen, is het verstandig om het helemaal opnieuw aan te laten leggen. Bij zowel het aanleggen als het verwijderen van gras geldt: hoe groter een gazon, hoe lager de prijs per m2 is. Heb je een gazon van 120 m2 dat verwijderd en opnieuw aangelegd moet worden, dan betaal je gemiddeld € 3,50 per m2 voor het verwijderen en € 5,50 per m2 voor het aanleggen. De totale prijs voor je nieuwe gazon wordt dan ongeveer € 1000.

Prijsopbouw voor gras aanleggen

De prijzen van het aanleggen van gras zijn als volgt opgebouwd:

Gras aanleggen

 

Zoals je ziet, wordt het grootste deel van de prijs bepaald door de arbeidskosten van de hovenier. Juist deze kostenpost varieert echter sterk per hovenier. Het is daarom slim om offertes te vergelijken, zodat je hierin een slimme keuze maakt.

Welke keuzes bepalen de prijs voor gras aanleggen?

Als je gras gaat aanleggen, zijn er verschillende keuzes die de prijs bepalen. Lees hieronder een aantal voorbeelden van keuzes die je kan maken.

Keuze 1: Zelf gras aanleggen of uitbesteden?

Als je wilt besparen op de kosten van het aanleggen van gras in je tuin, kun je natuurlijk ook zelf het gras aanleggen. Je koopt dan alleen de graszoden en je betaalt niet voor de kosten van een hovenier. De gemiddelde prijzen van graszoden zijn te vinden in de onderstaande tabel:

Grootte gazonGemiddelde prijs graszoden per m2
0 – 100 m2€ 1,95
101 – 350€ 1,85
251 – 500€ 1,70

Heb je bijvoorbeeld graszoden nodig voor een gazon van 55 m2, dan betaal je €1,95 per m2. De totale kosten komen dan uit op € 107,25. Als je dit laat doen door een hovenier, dan betaal je € 6 per m2, de totale kosten komen dan uit € 330. Je betaalt dus wel wat meer voor de aanleg door een hovenier, maar je krijgt er ook veel voor terug:

  • Een hovenier bemest, walst en egaliseert je tuin;
  • De graszoden worden zeer precies afgesneden;
  • De graszoden worden vakkundig aangelegd zodat er geen naden te zien zijn;
  • De grond wordt aangedrukt met een graswals voor een optimaal groeiproces;
  • Naderhand wordt de tuin netjes voor je opgeruimd.

Kortom, het scheelt je een hoop werk en een hovenier zorgt altijd voor het beste resultaat zodat je lang van het gazon geniet.

Keuze 2: De grootte van het gazon

De grootte van je gazon bepaalt voor het grootste deel de hoogte van de prijs. Een groter gazon kost meer dan een klein gazon, maar hoe groter het oppervlak is, hoe lager de kosten per m2 zullen zijn. Als je een groot stuk gras wilt laten aanleggen, lijkt het wel een stuk duurder, maar het is relatief juist erg voordelig. Vooral het uitbesteden aan een hovenier is voordeliger, omdat het soms bijna even duur is wanneer je het zelf aanlegt.

Keuze 3: Vervanging van het oude gazon?

Wil je je oude gazon vervangen? In de loop der jaren kunnen mos en onkruid je gazon flink hebben aangetast. Soms is het gras zo moeilijk te herstellen dat het beter is om het gazon gewoon te vervangen. Het vervangen van een gazon lijkt misschien een hoop werk, maar dit valt heel erg mee. Binnen 1 dag kun je al genieten van een compleet nieuw gazon. De kosten voor het vervangen van een gazon zijn heel makkelijk te berekenen. Je betaalt voor het verwijderen van het gras per m2 en daarnaast betaal je voor de aanleg van het gras per m2. Voor een gazon van 40 m2 betaal je € 7 per m2 voor het aanleggen, en € 4 per m2 voor het verwijderen van het oude gazon.

Keuze 4: Extra opties

De volgende opties komen er niet altijd bij. Dit verschilt per bedrijf, of het zijn keuzes die je nog extra kunt maken.

DienstGemiddelde prijsWaarom?
Rommel opruimen€ 2,50 - € 6 per 25 m2 Oud gras en rommel wordt voor je opgeruimd.
Aarde meebrengen€ 10 per kruiwagenAls een hovenier nog aarde moet meebrengen, omdat er niet genoeg aarde ligt.
Mest (2,5 kg is goed voor een oppervlakte van 60m2)€ 7,50 voor 2,5 kgHet is het best om je gazon 4 keer per jaar te bemesten. Als je een gazon laat aanleggen hoef je dit de eerste keer niet te betalen omdat het er al bij inbegrepen is. De andere 3 keer moet je dan wel weer betalen.

Vind de beste deal

Wil je makkelijk en snel hoveniers vergelijken en ben je benieuwd welke hovenier het best past bij jouw project? Vraag hier via Homedeal geheel gratis en vrijblijvend offertes aan. Binnen 48 uur krijg je de prijsinformatie van verschillende hoveniers uit jouw buurt binnen, en kun je in kaart brengen wat gras aanleggen in jouw geval kost.

Homedeal bespaartips

Zorg dat je je gazon goed onderhoudt

Ga je voor het eerst een gazon nemen, of laat je een nieuw gazon aanleggen omdat het huidige zo erg is beschadigd en aangetast dat het niet meer te herstellen is? Dan wil je niet dat je het gazon nog eens moet vervangen. Zorg er daarom voor dat je je gazon goed onderhoudt. Op die manier bespaar je op herstel- of vervangingskosten. Als je niet precies weet wat er bij het onderhoud van je gazon komt kijken, neem dan eens een kijkje op de pagina gazon onderhouden.

Gras laten inzaaien

Als je graszoden laat aanleggen, zie je direct een mooi resultaat, terwijl je bij het zaaien van gras veel meer geduld moet hebben tot je er wat van ziet. Gras laten inzaaien is echter wel veel voordeliger.

Kies een hovenier uit je buurt

Als je voor een hovenier uit je buurt kiest, blijven de vaste kosten laag, en soms rekent de hovenier, als de afstand onder een bepaald aantal km blijft, helemaal geen vaste kosten.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden