De beste hovenier deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Hovenier Drainage aanleggen kosten

Drainage aanleggen kosten

Minimale kosten
€ 1.000
Gemiddelde kosten
€ 1.300
Maximale kosten
€ 1.600
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 1.065 - € 1.535

Staat je tuin of kelder regelmatig vol met water? Laat dit water voortaan afvoeren door drains. Drainage zorgt ervoor dat water na een hevige regenbui snel afgevoerd wordt zodat je weer zonder regenlaarzen op pad gaat. Lees op Homedeal hoeveel de aanleg van drainage gemiddeld kost.

Kosten drainage aanleggen

Met name in de laaggelegen gebieden zijn steden en dorpen afhankelijk van de aanleg van drainage. Het is ook niet vreemd dat er in België op sommige plekken lang plassen blijven liggen, dan moeten we maar niet onder de zeespiegel leven. Drainage aanleggen biedt uitkomst om van de plassen in je tuin of kelder af te komen. Prijsinformatie over de aanleg van drainage vind je in het overzicht hieronder.

Aanleg drainageGemiddelde prijs aanleg drainage, incl. btw
Hovenier€ 35 - € 55 per uur
Drainagebuizen 50mm€ 80 per 50 meter
Drainagebuizen 60mm€ 90 per 50 meter
Drainagebuizen 80mm€ 125 per 50 meter
Drainagebuizen 100mm€ 170 per 50 meter
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie

Bespaar op de aanleg van drainage

Hoeveel kost drainage aanleggen precies in jouw situatie? Vraag bij Homedeal gratis tot wel 6 vrijblijvende offertes aan van specialisten uit jouw buurt. De prijsinformatie heb je snel in huis, waarna je kan beginnen met het vergelijken van specialisten en je kan besparen op de prijs kosten voor drainage aanleggen.

Prijsvoorbeelden

Zie onderstaand prijsvoorbeelden van een goedkope en een duurdere aanleg van drainage voor gemiddeld 100 meter aan drainagebuizen.

Goedkoop drainage aanleggen:
De bodem van je tuin is van zand of veen en er blijven lang plassen water op het gras liggen na een hevige regenbui. In de tuin wordt een sleuf gemaakt die wordt opgevuld met drainagebuizen van 50mm en zand. Drainage aanleggen kost in deze situatie voor 100 meter gemiddeld € 1.050.

Duur drainage aanleggen:
Je kelder loopt regelmatig onder met water. Om je kelder te ontwateren wordt er een drainagesysteem aangebracht met drainagebuizen van 100mm. De bodem waarop het huis gebouwd is is van klei. De drainagebuizen worden nu niet alleen onder de tuin aangebracht, maar vooral langs de gevel van je huis. Na afloop wordt de sleuf opgevuld met schelpen. De kosten bedragen naar aanleiding van deze situatie gemiddeld € 1.500.

Wat bepaalt de kosten van drainage aanleggen?

Laat jij drainage aanleggen in je tuin? Dan komen de volgende variabelen op je pad die alle invloed hebben op de prijs.

Variabel 1: Situatie

Er bestaan meerdere manieren om de bodem van je tuin te draineren.

  • Oppervlaktedrainage: Is de bodem van je tuin erg nat en groeien er geen planten op? Dan is oppervlaktedrainage de oplossing. De buizen worden aan het oppervlak geplaatst. Om de 5 meter moet er een nieuwe buis aangelegd worden.
  • Ringdrainage: Je brengt ringdrainage aan om kelders en de bodem naast de woning te ontwateren. Deze buizen worden tussen de 50 à 60 centimeter onder het maaiveld geplaatst. Het aanbrengen van ringdrainage is duurder dan oppervlaktedrainage doordat dit moeilijker te plaatsen is.

Variabel 2: Soorten omhulling drainagebuis

Afhankelijk van het soort bodem, moet een omhulling gekozen worden voor om de geperforeerde PVC buis. De omhulling werkt als een soort spons, waardoor het water makkelijker in de buis stroomt, maar gronddeeltjes er buiten houdt.

  • Kokosomhulling: Een drainagebuis met kokosomhulling wordt gebruikt bij een zand- of veenbodem. De kokosomhulling zorgt voor een lange levensduur van wel 55 jaar. Gemiddeld kost een drainagebuis met kokosomhulling van 50mm breed en 50 meter lang € 90.
  • Polypropeen omhulling: Kies bij een kleibodem juist voor een drainagebuis met polypropeenomhulling. Door de kunststof vezels gaat de buis minder snel rotten en is een zure grond geen gevaar. Voor een polypropeenomhulling betaal je gemiddeld € 65 voor een 50mm brede en 50 meter lange buis.

Variabel 3: Vulling sleuf

Onder de drainagebuis wordt in de sleuf een laagje van 3 centimeter van schelpen, zand of grind aangebracht. Dit wordt gedaan omdat water vooral aan de onderzijde de buis indringt. Nadat de drainagebuis geplaatst is, wordt de sleuf opgevuld met de rest van de schelpen, zand of grind tot 20 centimeter onder het maaiveld. De bovenste 20 centimeter wordt aangevuld met aarde. Een laag van grind of schelpen onttrekt het oppervlaktewater het snelst, vandaar dat de prijs iets hoger ligt.

MateriaalGemiddelde prijs per 1000 kg, incl. btw
Schelpen€ 165
Grind€ 115
Zand€ 80

Variabel 4: Gras aanleggen

Wil je na het aanleggen van drainage zo snel mogelijk weer een groene tuin? Laat dan direct een verse laag gras aanleggen in je tuin, zodat je tuin er weer netjes komt uit te zien. Voor het laten aanleggen van gras betaal je gemiddeld € 6,50 per m².

Vind de beste deal

Drainage aanbrengen is geen alledaags project, maar is in de lage landen zoals België wel heel belangrijk. Wil je verzekerd zijn van het beste resultaat? Schakel dan een ervaren hovenier in. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan van tot wel 6 specialisten in jouw regio. Je hebt de offertes snel in huis en daarna start je met vergelijken en zie je in één oogopslag bij welke vakspecialist je de beste deal vindt.

Homedeal bespaartips

Werk samen met je buren

Hoe groter het oppervlakte is waar je drainage laat aanleggen, hoe voordeliger de prijs per meter wordt. Ga vooraf bij je buren langs om te bespreken om de drainage tegelijk aan te laten leggen. Daarnaast heb je minder kans op grondwateroverlast in de toekomst als de drainage over een groter oppervlakte verspreid is. Hoe meer drainagebuizen jullie laten aanleggen, hoe meer water er afgevoerd wordt.

Haal je tuin leeg

Maak het te draineren oppervlakte alvast vrij van tegels, planten en andere obstakels voordat je hovenier langskomt. Hierdoor bespaar je niet alleen geld, maar gaat de aanleg van drainage ook een stuk sneller.

Voorkom verstoppingen

Is de bodem van je tuin van heel fijn zand, dan bestaat de kans dat dit mee de buis ingaat. Om het doorspuiten van je drainagebuizen te voorkomen, laat je direct een ontstoppingsput aan het einde van de buis plaatsen.

Leg een deel drainage zelf aan

Het is niet heel moeilijk om zelf een drainagesysteem aan te leggen, het is vooral zwaar werk. De kosten blijven hierdoor wel een stuk lager. Wil je niet alles zelf doen, maar wel een deel? Een sleuf is het gat waar de drainagebuizen in komen te liggen. Graaf de sleuf bijvoorbeeld zelf en laat de hovenier de drainage aanleggen. Echter is een hovenier wel sneller met dit zware werk omdat de hovenier werkt met een minikraan. Je kan er ook voor kiezen om een hovenier de sleuf te laten graven en zelf de buizen te plaatsen. Overleg met je hovenier wat de mogelijkheden zijn.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden