De beste hovenier deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Hovenier Tuinafscheiding

Tuinafscheiding

Heb je net een nieuwe tuin aan laten leggen of wil je meer privacy? Tuinafscheidingen zijn er in allerlei soorten en maten, waardoor je altijd kiest voor datgene dat perfect past bij jouw tuin. Lees in dit artikel de gemiddelde prijzen en mogelijkheden voor een tuinafscheiding.

Wat kost een tuinafscheiding?

Bij het plaatsen variëren de schutting prijzen tussen de € 25 en € 200 euro per schuttingdeel (180 x 180 cm), afhankelijk van het materiaal van de tuinafscheiding. Daarnaast zijn de schutting prijzen inclusief plaatsen hoger omdat het afhankelijk is van wat een tuinman kost. Gemiddeld kost hovenier € 35 tot € 55 per uur. Onderstaande prijzen geven je een goed beeld van de totale schutting kosten.

Soort tuinafscheidingGemiddelde prijs per schuttingdeel (180 cm) inclusief btw
Composiet tuinafscheiding€ 80 - € 170
Beton tuinafscheiding€ 60 - € 160
Houten tuinafscheiding€ 25 - € 200
Stenen tuinafscheiding€ 200 - € 350
Groene tuinafscheiding€ 40 - € 100
Betongaas tuinafscheiding€ 20 - € 100
Overige benodigdhedenGemiddelde prijs inclusief btw
Verbindingshoekjes€ 5 - € 10 per 6
Steunpaal€ 10 - € 40
Poortdeur€ 60 - € 750
Poort bevestigingsmaterialen€ 25 - € 50
Overige kostenGemiddeld uurtarief inclusief btw
Hovenier€ 35 - € 55

Bij het kopen van een tuinafscheiding lopen de prijzen bij een aantal soorten uiteen. Bij een houten schutting zit er een groot verschil in het houtsoort. De goedkope houten schutting wordt bijvoorbeeld gemaakt van grenenhout en de duurdere van hardhout. Een afscheiding van beton varieert ook in prijs wanneer je besluit om hout te plaatsen in het betonnen frame. Deze schutting kosten zijn niet in de bovengenoemde prijs opgenomen.

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie.

Heb je een vergunning nodig voor een tuinafscheiding?

Voordat je begint aan je tuinafscheiding, is het belangrijk om te weten wat de regelgeving is. Niets is zo vervelend als een boze buur of gemeente nadat de schutting net is geplaatst. Als je een koopwoning hebt ben je samen met je buren verantwoordelijk voor de erfafscheiding.

Je mag daarom volgens de erfafscheiding regels ook alleen in overleg met de buren de schutting op de erfgrens plaatsen. Als je de schutting wilt plaatsen op eigen grond, zet je de afscheiding op minimaal een halve meter van de buren. Stel de buren dan ook nog op de hoogte.

Het is per gemeente verschillend of je een schutting vergunningvrij mag plaatsen. Bij een tuin die grenst aan gemeentegrond gelden weer andere regels dan wanneer je tuin aan de buren grenst. Doorgaans geldt de regel dat de maximale hoogte van een schutting die grenst aan een andere plaats dan gemeentelijk grond 2 meter hoog mag zijn. Is dit wel het geval? Dan is de toegestane hoogte van de erfafscheiding 1 meter.

Tuinafscheiding kosten

Soorten tuinafscheidingen

Bij het kiezen van het soort tuinafscheiding komen een aantal dingen kijken. Het eerste is natuurlijk je persoonlijke voorkeur. Hou je van een strakke, onderhoudsvrije afscheiding? Kies dan voor de variant zonder groen. Ben je een liefhebber van een klassieke tuin? Ga dan voor hout.

Ook de ondergrond is van belang voor de afscheiding. Een losse ondergrond is voor een groene tuinafscheiding geen probleem, maar voor alle andere soorten moet de hovenier een fundering storten of de palen verankeren. Bekijk hieronder een handig overzicht met de voor- en nadelen van de meest voorkomende soorten.

Soort tuinafscheidingVoordelenNadelen
Composiet tuinafscheiding- Vrijwel onderhoudsvrij
- Qua prijs vergelijkbaar met hout.
- Vrije kleurkeuze.
- Kans bestaat op kleurverschillen tussen de panelen.
Beton tuinafscheiding- Vrijwel identiek aan een stenen muur.
- Onderhoudsvriendelijk.
- Geluidswerend schutting.
- Zware fundering nodig.
Houten tuinafscheiding- Met schuttingplanken in elkaar te zetten.
- Klassieke uitstraling.
- Met het FSC-keurmerk weet je dat het hout duurzaam is gekapt.
- Elk kwartaal schoonmaken en elke 5 jaar beitsen.
Stenen tuinafscheiding- Natuurlijke uitstraling.
- Verkrijgbaar in verschillende vormen.
- Opvulbaar met verschillende natuursteensoorten.
- Duurdere optie.
- Begroeiing is moeilijk aan te brengen.
- Kans op kalkuitbloei.
Groene tuinafscheiding- Veel groen in de tuin.
- Trekt vogels aan.
- Een goedkopere optie.
- Je kijkt er in het begin doorheen.
- 2 keer per jaar laten snoeien.
Betongaas tuinafscheiding- Makkelijk te plaatsen.
- Een goedkopere optie.
- Je kijkt er in het begin doorheen.

Wat is de levensduur van je tuinafscheiding?

Als je investeert in een mooie tuinafscheiding, is het altijd belangrijk om te weten hoe lang deze meegaat. De levensduur van tuinafscheidingen is onder andere afhankelijk van het materiaal, de ondergrond, weersomstandigheden en het onderhoud.Bekijk hieronder de gemiddelde geschatte levensduur van een tuinafscheiding:

Soort tuinafscheidingGemiddelde levensduur
Houten tuinafscheiding
- Douglas hout7 -15 jaar
- Geïmpregneerd hout10 - 15 jaar
- Hardhout20 - 25 jaar
Groene tuinafscheiding50 - 100 jaar
Composiet tuinafscheiding50 - 100 jaar
Stenen tuinafscheiding50 - 100 jaar
Betongaas tuinafscheiding20 -25 jaar
Beton tuinafscheiding50 - 100 jaar

Een tuinafscheiding plaatsen

Het laten plaatsen van een hekwerk of tuinafscheiding vergt een aantal stappen. Voordat de hovenier begint, bepaal je eerst waar de schutting wordt geplaatst. Komt je tuinafscheiding tussen jouw tuin en die van je buren? Dan is het goed om even te overleggen. Het is gebruikelijk om samen het type tuinafscheiding uit te kiezen en de kosten te delen. Zo is iedereen tevreden met het eindresultaat.

Stap 1: Bepaal de plaats van de schutting

De hovenier lijnt eerst de plaats uit waar de tuinafscheiding komt. Bij een zowel een lage tuinafscheiding in de voortuin als een hoge afscheiding in de achtertuin moet deze mooi recht komen te staan. De hovenier kijkt daarnaast naar de plaats van de erfgrens. Je wilt namelijk niet dat de schutting bij de buren in de tuin komt.

Stap 2: Voorbereiding van het plaatsen

Het plaatsen van een omheining is afhankelijk van de het materiaal dat je gebruikt. Daarbij is de ondergrond ook belangrijk. Alle afscheidingen, behalve de de natuurlijke schutting, hebben een fundering of verankering nodig. Daarnaast verschilt de duur van het laten plaatsen. De hovenier is langer bezig met storten van een fundering voor een stenen afscheiding dan voor het plaatsen van een heg.

Stap 3: Plaatsen van de tuinafscheiding

Bij het plaatsen van de tuinafscheiding is de hovenier het snelst klaar met een heg. Bij het plaatsen van schuttingpalen of het plaatsen van de korven, voor de stenen afscheiding heeft de hovenier langer de tijd nodig. Dit is afhankelijk van de lengte van de tuinafscheiding al mogelijk in een dag.

Stap 4: Afwerking van de tuinafscheiding

Het afwerken is de laatste stap van de plaatsen van een tuinafscheiding. De hovenier werkt de details af en maakt de locatie schoon. Wanneer het nodig is, maakt de hovenier van de directe omgeving van de tuinafscheiding weer een geheel met de tuin.

Een tuinafscheiding voor balkons

Ook op het balkon is het ook natuurlijk mogelijk om een schutting te laten plaatsen. De prijzen van een balkonhekwerk zijn vergelijkbaar met een gewone tuinafscheiding. De regelgeving is vergelijkbaar voor een gewone tuinafscheiding. Dat betekent dus dat, de afscheiding maximaal 2 meter hoog mag zijn. Ook hier is het goed om met de buren te overleggen over het soort en de kosten.

Een balkonscherm is een simpele manier voor een balkonafscheiding. De hovenier monteert de lage schutting schermen tegen een bestaand hekwerk of plaatst er eerst een zelf. Het nadeel is dat deze balkon afscheiding niet erg stevig is. Andere veelvoorkomende afscheidingen zijn hout of composiet.

Tuinafscheiding laten plaatsen

Handige tips voor jouw tuinafscheiding

Je hebt nu een goed beeld bij alles wat er komt kijken bij het plaatsen van een tuinafscheiding. Onderstaande tips helpen je om nog langer te genieten van je schutting.

Laat je schutting regelmatig onderhouden

Schuttingen hebben onderhoud nodig. Een klus die een hovenier graag voor je doet. Daarnaast is jouw hovenier gespecialiseerd in al het andere tuinonderhoud. Zo blijft niet alleen je schutting, maar ook je tuin het hele jaar stralen.

Goedkoop is duurkoop

‘Hoe goedkoper hoe beter’ denk je misschien. Je loopt de kans dat je hierdoor van een koude kermis thuis komt. Het plaatsen van een afscheiding vergt enige precisie. Hoveniers hebben veel ervaring en weten precies waar ze op moeten letten.

Vergelijk verschillende offertes

Vergelijk en krijg inzicht in prijs en kwaliteit. Door meerdere offertes te vergelijken kies je vrijblijvend voor de goedkoopste optie met het beste eindresultaat. Offertes vergelijk je door te kijken naar de verschillende kostenposten, zoals materiaal en arbeid.

Vind de beste deal

Ben je benieuwd wat de exacte kosten zijn voor een tuinafscheiding in jouw situatie? De prijzen verschillen per aanbieder, waardoor het lastig is om de beste prijs te vinden. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vergelijk de prijzen in de offertes. Zo weet je precies wat er inbegrepen zit in de prijs en kies je voor de vakspecialist die het best bij jouw project past.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden