De beste zonnepanelen deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Zonnepanelen Zonnepanelen prijs

Zonnepanelen prijs

Minimale kosten
€ 4.100
Gemiddelde kosten
€ 6.100
Maximale kosten
€ 8.100
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 5.368 - € 7.198

Ben je benieuwd naar de zonnepanelen prijs? Als je een steentje wil bijdragen aan een beter milieu en wil overstappen op zonne-energie, dan zijn zonnepanelen een goede investering. Maar wat kosten zonnepanelen? Lees hier alles over wat zonnepanelen kostprijs en de installatie hiervan.


Inhoudsopgave

Hoeveel kosten zonnepanelen?

Gemiddeld kosten zonnepanelen tussen de € 4.000 en € 8.100. De uiteindelijke zonnepanelen kostprijs hangt af van een aantal zaken. Denk bijvoorbeeld aan de materiaalkosten, installatiekosten en de hoeveelheid personen die in je woning wonen. Woon je alleen, dan heb je minder zonnepanelen nodig dan wanneer je een gezin met vier kinderen hebt. Bekijk wat zonnepanelen kosten in jouw situatie in onderstaande tabel.

Grootte huishoudenAantal zonnepanelenGemiddeld wat zonnepanelen kosten (inclusief installatie)
1 persoon11-12€ 4.100
2 personen16-17€ 5.450
3 personen19-20€ 6.400
4 personen22-23€ 7.250
5 personen24-25€ 8.100

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie. Bekijk hieronder een aantal voorbeelden voor verschillende situaties ter verduidelijking.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Zonnepanelen prijzen per scenario

Benieuwd naar de zonnepanelen prijs voor jouw situatie? Hieronder geven we een aantal voorbeelden.

Scenario 1: Alleenstaande

Een alleenstaande heeft gemiddeld 11-12 zonnepanelen nodig. De totale kosten voor de aanschaf en installatie van deze zonnepanelen bedragen ongeveer € 4.100. Dit dekt zowel de materiaalkosten van de panelen zelf als de arbeidskosten voor de installatie. Voor een klein huishouden zijn minder panelen nodig, wat resulteert in lagere totale kosten.

Scenario 2: Koppel

Voor een huishouden van twee personen wordt het aantal benodigde zonnepanelen geschat op 16-17. De gemiddelde kosten voor de installatie van deze zonnepanelen liggen rond de € 5.450. Dit bedrag omvat de aankoop van meer panelen om aan de hogere energiebehoefte te voldoen, naast de kosten voor het installeren van de panelen.

Scenario 3: Gezin van drie

Een gezin bestaande uit drie personen heeft naar schatting 19-20 zonnepanelen nodig om aan hun energiebehoefte te voldoen. De gemiddelde kosten hiervoor zijn ongeveer € 6.400. Dit scenario laat een verdere stijging zien van zowel de materiaal- als installatiekosten, aangezien de energiebehoefte van het huishouden toeneemt.

Scenario 4: Gezin van vier

Voor een gezin van vier zijn ongeveer 22-23 zonnepanelen nodig, met een gemiddelde kostprijs van € 7.250 voor zowel de panelen als de installatie. Dit scenario toont aan hoe de kosten verder oplopen naarmate de grootte van het huishouden en de daarmee gepaard gaande energiebehoeften toenemen.

Scenario 5: Gezin van vijf

In het geval van een huishouden van vijf personen, waarbij de energiebehoefte nog groter is, wordt het aantal benodigde zonnepanelen geschat op 24-25. De totale kosten voor de installatie van deze panelen bedragen gemiddeld € 8.100. Dit scenario benadrukt hoe de kosten het hoogst zijn voor de grootste huishoudens, die de meeste panelen nodig hebben om in hun energiebehoeften te voorzien.

zonnepanelen prijzen voorbeelden

Verlaag de zonnepanelen prijs met subsidie

Verminder wat je zonnepanelen kosten door een subsidie aan te vragen. Er is geen landelijke regeling meer beschikbaar, maar sommige gemeenten geven subsidie op de aanschaf van een zonnepaneleninstallatie. Of er geld beschikbaar is en de hoeveelheid hiervan, verschilt per gemeente. Via de Subsidiedatabank zie je of je in aanmerking komt voor subsidie.

Wat kosten zonnepanelen: prijsopbouw

Uit zonnepanelen offertes blijkt dat de zonnepanelen materiaalkosten voor het ongeveer 70% van de uiteindelijke prijs bepalen. Dit gaat over de zonnepanelen, het framewerk, de omvormer en eventuele extra’s zoals een zonneboiler of een slimme energiemeter. Ongeveer 30% van de totale prijs wordt gevormd door de kosten van een zonnepanelen installateur.

Prijsopbouw zonnepanelen

Wat kosten jouw ideale zonnepanelen?

De ideale zonnepanelen zijn voor iedere woning anders. Ga je bijvoorbeeld voor een hoog rendement of voor een lage prijs? Wat zonnepanelen kosten is afhankelijk van een aantal keuzes die je maakt. Lees hier meer over de verschillende keuzes voor het kopen van zonnepanelen.

Keuze 1: Bepaal het soort zonnepanelen

De 3 meest gebruikte soorten zonnepanelen zijn monokristallijn, polykristallijn en dunne film. Elk soort heeft unieke eigenschappen. Bekijk in onderstaande tabel wat elke soort zonnepanelen kost en wat de bijbehorende voordelen ervan zijn.

Soorten zonnepanelenGemidddeld wat zonnepanlen kosten per stuk (inclusief btw)Voordelen
Monokristallijn€ 260-Hoog rendement
– Lange levensduur (30 jaar)
Polykristallijn€ 220-Goede rendement/prijs verhouding
– Lange levensduur (30 jaar)
Dunne film€ 150– Elegant design
– Goedkoopste keuze

Keuze 2: Welk type dak?

In Nederland haal je het meeste rendement uit zonnepanelen op een dak met een helling van 30 tot 40 graden. De meeste daken in Nederland hebben een helling van 45 graden. Dit is geen probleem. Het rendement is niet optimaal, maar de zonnepanelen kunnen zonder of met een kleine constructie geïnstalleerd worden. Heb je een plat dak? Dan is er een constructie nodig om de zonnepanelen in de juiste hoek te plaatsen. Hoeveel dat extra kost verschilt per aanbieder. Gemiddeld komt dit neer op een bedrag tussen € 10 en € 50 per zonnepaneel.

Wat kosten zonnepanelen

Keuze 3: Kies de geschikte omvormer

Bij een zonnepaneleninstallatie horen niet alleen zonnepanelen, maar ook een omvormer. Deze heb je nodig om de energie die de zonnepanelen opwekken naar het stroomnet te verplaatsen. De prijs is grotendeels afhankelijk van de capaciteit (Wattpiek) van de zonnepanelen. De maximale capaciteit van de omvormer mag maximaal 20% lager en 10% hoger liggen dan van de zonnepanelen.

Wattpiek omvormerGemiddelde prijs (inclusief installatie)
2200 Wp (8 – 9 zonnepanelen)€ 850
3000 Wp (11 – 12 zonnepanelen)€ 950
4000 Wp (15 – 16 zonnepanelen)€ 1.200

Keuze 4: Ga je voor een energiemeter of zonneboiler?

Extra’s zoals een energiemeter of een zonneboiler zijn niet noodzakelijk voor je zonnepanelen, maar kunnen wel een goede aanvulling zijn. Bekijk de meerprijs en voordelen in onderstaande tabel.

Extra optiesGemiddelde prijs inclusief installatieVoordeel
Slimme energiemeter€ 100 – € 130Je houdt
je energieverbruik beter in de gaten
Zonneboiler€ 2.200 – € 5.000Je bespaart extra op energiekosten doordat het leidingwater wordt verwarmt door de zon

Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd van een zonnepanelensysteem is ongeveer 6-10 jaar. Dit houdt in dat je na deze periode de kosten van zonnepanelen zich hebben terugbetaald. De terugverdientijd van een zonnepaneleninstallatie is afhankelijk van een aantal zaken:

 • de prijs van wat zonnepanelen kosten
 • de energieprijs
 • de ligging van de zonnepanelen
 • het soort omvormer
 • of je subsidie hebt ontvangen

Nadat je de investering van de zonnepanelen hebt terugverdiend, ga je eraan verdienen. Dit betekent dat, afhankelijk van de levensduur, al het geld dat je verdient aan je zonnepanelen vanaf dat moment daadwerkelijke winst is.

SoortLevensduur
Monokristallijn25 – 30 jaar
Polykristallijn25 – 30 jaar
Dunne film20 – 25 jaar
Omvormer10 – 12 jaar

Besparing met zonnepanelen vergroten

Om de besparing met zonnepanelen te vergroten, zijn er verschillende strategieën die je kunt toepassen. Hier zijn een aantal effectieve manieren:

 1. Optimaliseer de plaatsing van de panelen: Zorg ervoor dat de zonnepanelen zo zijn geplaatst dat ze de maximale hoeveelheid zonlicht ontvangen. Dit betekent vaak plaatsing op het zuiden in landen op het noordelijk halfrond, zonder schaduw van bomen of gebouwen.
 2. Kies voor hoogrendementspanelen: Investeer in zonnepanelen met een hoog rendement. Hoewel deze duurder kunnen zijn, produceren ze meer elektriciteit per vierkante meter dan panelen met een lager rendement, wat op de lange termijn tot grotere besparingen leidt.
 3. Gebruik een slimme omvormer: Slimme omvormers kunnen de opgewekte elektriciteit efficiënter naar het elektriciteitsnet of jouw huishouden leiden. Sommige modellen kunnen ook het verbruik optimaliseren door elektriciteit te leveren wanneer de vraag (en dus de prijs) het hoogst is.
 4. Monitor en optimaliseer je energieverbruik: Installeer een energiemanagementsysteem om je energieverbruik en de productie van je zonnepanelen te monitoren. Door inzicht te krijgen in je verbruikspatronen, kun je maatregelen nemen om energie te besparen en je zelfconsumptie te verhogen.
 5. Pas je energieverbruik aan: Probeer meer elektriciteit te verbruiken op momenten dat je zonnepanelen de meeste energie opwekken. Dit betekent bijvoorbeeld het gebruik van wasmachines, vaatwassers en andere grootverbruikers overdag in plaats van ‘s avonds.
 6. Investeer in energieopslag: Een batterijsysteem kan de opgewekte maar niet direct verbruikte zonne-energie opslaan, zodat je deze kunt gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Dit verhoogt je zelfvoorzienendheid en vermindert je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.
 7. Maak gebruik van subsidies en regelingen: Informeer bij je gemeente of er lokale subsidies of gunstige regelingen zijn voor de installatie van zonnepanelen of energieopslagsystemen. Dit kan de initiële investering verlagen en de terugverdientijd verkorten.
 8. Onderhoud je zonnepanelen regelmatig: Vuile of beschadigde zonnepanelen kunnen minder elektriciteit opwekken. Regelmatig schoonmaken en onderhoud zorgen ervoor dat je panelen efficiënt blijven werken.

Door deze maatregelen te combineren, kun je de efficiëntie van je zonnepaneelsysteem maximaliseren en je besparingen op de energierekening verhogen.

Vind de beste deal

Ben jij overtuigd en wil je weten wat zonnepanelen precies kosten op jouw dak? Vraag dan gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan van specialisten bij jou in de buurt. Zo heb je snel een overzicht van de verschillende prijzen en vergelijk je de verschillende aanbieders eenvoudig.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Veelgestelde vragen

Wat is de gemiddelde prijs van zonnepanelen?

De gemiddelde prijs van zonnepanelen ligt tussen de € 4.000 en € 8.100. De uiteindelijke zonnepanelen kosten hangen af van bijvoorbeeld de materiaalkosten, installatiekosten en de hoeveelheid personen die in je woning wonen.

Homedeal bespaartips

Houd de zonnepanelen schoon

Vieze zonnepanelen verliezen veel rendement. Het is daarom belangrijk dat je de zonnepanelen in het begin van de lente laat schoonmaken. De lente en zomer zijn de seizoenen met de meeste zonuren. Het is dus raadzaam om de zonnepanelen voor deze periode schoon te hebben. De kosten voor het laten reinigen liggen tussen de € 50 en € 80. De zonnepanelen specialisten maken de zonnepanelen met een bepaald middel schoon, omdat een regulier schoonmaakmiddel schadelijk voor de zonnepanelen is.

Kies voor een erkend installatiebedrijf

Met een betrouwbare installateur weet je dat het goed zit. Het is belangrijk dat de plaatsing van zonnepanelen goed wordt uitgevoerd. Kijk altijd of de vakspecialist een keurmerk heeft. Dit wordt alleen uitgegeven aan erkende specialisten die al eerder zonnepanelen hebben geplaatst en hier dus ervaring in hebben.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden