De beste zonnepanelen deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Zonnepanelen Wat kosten zonnepanelen?

Wat kosten zonnepanelen?

Minimale kosten
€ 4.100
Gemiddelde kosten
€ 6.100
Maximale kosten
€ 8.100
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 5.368 - € 7.198

Wil je een steentje bijdragen aan een beter milieu en overstappen op zonne-energie? Dan zijn zonnepanelen een goede investering. Maar wat kosten zonnepanelen? Lees hier alles over wat zonnepanelen kosten en de installatie hiervan.

Wat kosten zonnepanelen?

Gemiddeld kost het laten installeren van zonnepanelen tussen de € 4.000 en € 8.100. De uiteindelijke prijs van zonnepanelen hangt af van een aantal zaken. Denk bijvoorbeeld aan de materiaalkosten, installatiekosten en de hoeveelheid personen die in je woning wonen. Woon je alleen, dan heb je minder zonnepanelen nodig dan wanneer je een gezin met vier kinderen hebt. Bekijk wat zonnepanelen kosten in jouw situatie in onderstaande tabel.

Grootte huishoudenAantal zonnepanelenGemiddeld wat zonnepanelen kosten (inclusief installatie)
1 persoon11-12€ 4.100
2 personen16-17€ 5.450
3 personen19-20€ 6.400
4 personen22-23€ 7.250
5 personen24-25€ 8.100

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie.

Wat kosten zonnepanelen plaatsen?

Subsidie zonnepanelen

Verminder wat je zonnepanelen kosten door een subsidie aan te vragen. Er is geen landelijke regeling meer beschikbaar, maar sommige gemeenten geven subsidie op de aanschaf van een zonnepaneleninstallatie. Of er geld beschikbaar is en de hoeveelheid hiervan, verschilt per gemeente. Via de Subsidiedatabank zie je of je in aanmerking komt voor subsidie.

Wat kosten zonnepanelen: Prijsopbouw

Uit zonnepanelen offertes blijkt dat de zonnepanelen materiaalkosten voor het ongeveer 70% van de uiteindelijke prijs bepalen. Dit gaat over de zonnepanelen, het framewerk, de omvormer en eventuele extra’s zoals een zonneboiler of een slimme energiemeter. Ongeveer 30% van de totale prijs wordt gevormd door de kosten van een zonnepanelen installateur.

Prijsopbouw zonnepanelen

 

Kostenoverzicht Wat kosten zonnepanelen

Wat kosten jouw ideale zonnepanelen?

De ideale zonnepanelen zijn voor iedere woning anders. Ga je bijvoorbeeld voor een hoog rendement of voor een lage prijs? Wat zonnepanelen kosten is afhankelijk van een aantal keuzes die je maakt. Lees hier meer over de verschillende keuzes.

Keuze 1: Bepaal het soort zonnepanelen

De 3 meest gebruikte soorten zonnepanelen zijn monokristallijn, polykristallijn en dunne film. Elk soort heeft unieke eigenschappen. Bekijk in onderstaande tabel wat elke soort zonnepanelen kost en wat de bijbehorende voordelen ervan zijn.

Soorten zonnepanelenGemidddeld wat zonnepanlen kosten per stuk (inclusief btw)Voordelen
Monokristallijn€ 260-Hoog rendement
- Lange levensduur (30 jaar)
Polykristallijn€ 220-Goede rendement/prijs verhouding
- Lange levensduur (30 jaar)
Dunne film€ 150- Elegant design
- Goedkoopste keuze

Keuze 2: Welk type dak?

In Nederland haal je het meeste rendement uit zonnepanelen op een dak met een helling van 30 tot 40 graden. De meeste daken in Nederland hebben een helling van 45 graden. Dit is geen probleem. Het rendement is niet optimaal, maar de zonnepanelen kunnen zonder of met een kleine constructie geïnstalleerd worden. Heb je een plat dak? Dan is er een constructie nodig om de zonnepanelen in de juiste hoek te plaatsen. Hoeveel dat extra kost verschilt per aanbieder. Gemiddeld komt dit neer op een bedrag tussen € 10 en € 50 per zonnepaneel.

Wat kosten zonnepanelen

 

Keuze 3: Kies de geschikte omvormer

Bij een zonnepaneleninstallatie horen niet alleen zonnepanelen, maar ook een omvormer. Deze heb je nodig om de energie die de zonnepanelen opwekken naar het stroomnet te verplaatsen. De prijs is grotendeels afhankelijk van de capaciteit (Wattpiek) van de zonnepanelen. De maximale capaciteit van de omvormer mag maximaal 20% lager en 10% hoger liggen dan van de zonnepanelen.

Wattpiek omvormerGemiddelde prijs (inclusief installatie)
2200 Wp (8 - 9 zonnepanelen)€ 850
3000 Wp (11 - 12 zonnepanelen)€ 950
4000 Wp (15 - 16 zonnepanelen)€ 1.200

Keuze 4: Ga je voor een energiemeter of zonneboiler?

Extra’s zoals een energiemeter of een zonneboiler zijn niet noodzakelijk voor je zonnepanelen, maar kunnen wel een goede aanvulling zijn. Bekijk de meerprijs en voordelen in onderstaande tabel.

Extra optiesGemiddelde prijs inclusief installatieVoordeel
Slimme energiemeter€ 100 - € 130Je houdt
je energieverbruik beter in de gaten
Zonneboiler€ 2.200 - € 5.000Je bespaart extra op energiekosten doordat het leidingwater wordt verwarmt door de zon

Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd van een zonnepanelensysteem is ongeveer 6-10 jaar. Dit houdt in dat je na deze periode de kosten van zonnepanelen zich hebben terugbetaald. De terugverdientijd van een zonnepaneleninstallatie is afhankelijk van een aantal zaken:

  • de prijs van wat zonnepanelen kosten
  • de energieprijs
  • de ligging van de zonnepanelen
  • het soort omvormer
  • of je subsidie hebt ontvangen

Nadat je de investering van de zonnepanelen hebt terugverdiend, ga je eraan verdienen. Dit betekent dat, afhankelijk van de levensduur, al het geld dat je verdient aan je zonnepanelen vanaf dat moment daadwerkelijke winst is.

SoortLevensduur
Monokristallijn25 - 30 jaar
Polykristallijn25 - 30 jaar
Dunne film20 - 25 jaar
Omvormer10 - 12 jaar

Vind de beste deal

Ben jij overtuigd en wil je weten wat zonnepanelen precies kosten op jouw dak? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan van zonnepanelen specialisten bij jou in de buurt. Zo heb je snel een overzicht van de verschillende prijzen en vergelijk je de verschillende aanbieders eenvoudig.

Homedeal bespaartips

Houd de zonnepanelen schoon

Vieze zonnepanelen verliezen veel rendement. Het is daarom belangrijk dat je de zonnepanelen in het begin van de lente laat schoonmaken. De lente en zomer zijn de seizoenen met de meeste zonuren. Het is dus raadzaam om de zonnepanelen voor deze periode schoon te hebben. De kosten voor het laten reinigen liggen tussen de € 50 en € 80. De zonnepanelen specialisten maken de zonnepanelen met een bepaald middel schoon, omdat een regulier schoonmaakmiddel schadelijk voor de zonnepanelen is.

Kies voor een erkend installatiebedrijf

Met een betrouwbare installateur weet je dat het goed zit. Het is belangrijk dat de plaatsing van zonnepanelen goed wordt uitgevoerd. Kijk altijd of de vakspecialist een keurmerk heeft. Dit wordt alleen uitgegeven aan erkende specialisten die al eerder zonnepanelen hebben geplaatst en hier dus ervaring in hebben.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden