De beste zonnepanelen deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Zonnepanelen Omvormer zonnepanelen

Omvormer zonnepanelen

Een zonnepanelen omvormer is onmisbaar bij je zonnepaneleninstallatie. Het vormt namelijk de opgewekte elektriciteit om tot elektriciteit. Een zonnepanelen omvormer kopen is dan ook is noodzakelijk als je een zonnepaneelinstallatie op je dak laat plaatsen. Lees in dit artikel alle informatie over de functie, de verschillende soorten en de prijzen van omvormers voor zonnepanelen.

Kosten omvormer zonnepanelen

De prijs van een omvormer voor zonnepanelen is afhankelijk van het type, het aantal aangesloten zonnepanelen en het maximaal elektrisch vermogen uitgedrukt in ‘Wattpiek’ dat de omvormer verwerkt. Houd er rekening mee dat de prijs van een omvormer bovenop de zonnepanelen prijs komt, maar dat de vakspecialist bij de zonnepanelen installatie hier vaak één prijs van maakt. Bekijk hieronder de gemiddelde prijzen van zonnepanelen omvormers.

Type omvormerGemiddelde kosten (inclusief installatie en btw) Maximale vermogenAantal zonnepanelen
Micro omvormer€ 150 - € 450n.v.t.1
String omvormer€ 1.000 - € 1.2002.200 Wattpiek9 - 10
String omvormer€ 1.050 - € 1.3003.000 Wattpiek10 -13
String omvormer€ 1.450 - € 1.6504.000 Wattpiek13 - 17
ExtraGemiddelde kosten inclusief installatie en btwFunctieVoordeel
Power optimizer€ 80 - € 120Verbetert de opbrengst per zonnepaneel Maximaal 25% hoger rendement

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie.

Omvormer zonnepanelen

Werking omvormer zonnepanelen

De energie die zonnepanelen opwekken is niet gelijk aan de stroom die je gebruikt in huis. Een zonnepanelen omvormer zet daarom de energie van je zonnepanelen direct om in stroom die bruikbaar is voor in huis. Daarnaast houdt de omvormer in de gaten hoeveel energie de zonnepanelen produceren. Als dit te hoog is, schakelt de omvormer automatisch uit, zodat er nooit teveel spanning op het net komt te staan.

Omvormer zonnepanelen: De soorten

Er zijn 3 soorten zonnepanelen die het meest voorkomen. Bekijk hieronder deze 3 soorten zonnepanelen omvormers met daarbij de voor- en nadelen.

Soort omvormer zonnepanelenEigenschappenVoordelenNadelen
Micro omvormerGeschikt voor 1 zonnepaneel- Je hoeft geen dure omvormer te kopen
- Je plaatst meerdere zonnepanelen op verschillende plaatsen
- In verhouding duurder dan een string omvormer
- Een storing is lastig te verhelpen, omdat de omvormer onder het zonnepaneel is bevestigd
String omvormerGeschikt voor een serie zonnepanelen- Door het simpele systeem is er een kleinere kans op storingen
- Relatief goedkoper dan een micro omvormer
- Alle zonnepanelen presteren minder als er op 1 zonnepaneel schaduw valt
- Alle zonnepanelen moeten dicht bij elkaar liggen
Power optimizerAanvulling op een string omvormer, geschikt voor 1 zonnepaneel - Hoger rendement op je zonnepanelen
- Minder effect door schaduw of vuil
- Je hebt alsnog een centrale omvormer nodig
- Is storingsgevoeliger

Soort zonnepanelen omvormer per situatie

Type omvormer zonnepanelenSituatie
String omvormerGaat het over een installatie waarbij alle zonnepanelen dezelfde oriëntatie hebben en er geen sprake is van schaduw? Elk zonnepaneel wekt dan ongeveer evenveel elektriciteit op. In zo'n situatie is een stringomvormer de beste keuze. Eén stringomvormer is meestal voldoende voor een installatie.
Micro omvormerAls jouw zonnepanelen niet allemaal hetzelfde georiënteerd zijn of als er op sommige zonnepanelen schaduw valt, maak je best gebruik van micro-omvormers. Een centrale omvormer is dan niet meer nodig, maar de kostprijs van meerdere micro-omvormers is wel hoger dan van één centrale (string-)omvormer.
Power optimizerBij schaduw op een deel van de zonnepanelen of bij ongelijke oriëntatie is het ook mogelijk om elk zonnepaneel te voorzien van een optimizer systeem. In dit geval heb je nog wel een centrale omvormer nodig, maar blijven de zonnepanelen wel constant goed presteren.

Kosten omvormer zonnepanelen

 

Installatie omvormer zonnepanelen

Bij de installatie van zonnepanelen en de omvormer houdt de zonnepanelen installateur rekening met een aantal factoren. Bekijk hieronder de stappen voor het laten installeren van een omvormer voor zonnepanelen.

Stap 1. Bepaal het vermogen van de omvormer

Voordat de vakspecialist de zonnepanelen omvormer plaatst, is het belangrijk om het vermogen te bepalen. Het vermogen is afhankelijk van de volgende factoren:

  • Het maximaal vermogen (aantal Wattpiek) van je zonnepanelen
  • De hellingshoek van je zonnepanelen
  • De oriëntatie van je zonnepanelen ten opzichte van het zuiden
  • De locatie in Nederland

Meestal kiest de vakspecialist voor een zonnepanelen omvormer met een vermogen dat 20% lager tot 10% hoger ligt dan het maximale vermogen (Wattpiek) van de zonnepanelen.

Stap 2. Plaatsing omvormer zonnepanelen

Een zonnepanelen omvormer produceert warmte en moet dus op een locatie hangen waar er voldoende ventilatie is. Als de zonnepanelen veel zonlicht opvangen, stijgt de temperatuur van de omvormer. Houd er rekening mee dat de levensduur van een zonnepanelen omvormer verkleint als het apparaat zijn warmte onvoldoende kwijt kan. Bovendien produceert een omvormer voor zonnepanelen een bepaalde hoeveelheid geluid. Je plaatst een zonnepanelen omvormer daarom het best niet te dicht bij woonruimten, maar wel op een locatie waar het niet te warm wordt, zoals de garage.

Stap 3. Aansluiten omvormer zonnepanelen

Nadat de locatie van de zonnepanelen omvormer is bepaald, controleert de vakspecialist eerst de hoofdaansluiting in huis. Aan de hand van de hoofdaansluiting weet hij hoeveel energie de zonnepanelen maximaal mogen leveren, zonder dat er te veel spanning op het energienet ontstaat. Daarna plaatst hij de omvormer en verbindt hier de zonnepanelen mee.

Tips omvormer zonnepanelen

Je weet nu alles over een zonnepanelen omvormer. Lees hieronder nog een aantal slimme tips voor jouw ideale zonnepaneleninstallatie.

Sluit zonnepanelen aan op het stopcontact

Rechtstreeks zonnepanelen aansluiten op een stopcontact is bij sommige zonnepanelen mogelijk. Het lijkt alsof dit zonnepanelen zonder omvormer zijn, maar in feite is de omvormer geïntegreerd in het zonnepaneel. Het zonnepaneel is voorzien van een stekker die je op een gewoon stopcontact aansluit. Dit is een goede oplossing voor mensen die slechts een kleine zonnepaneelinstallatie willen.

Monitor je omvormer

Via de zonnepanelen omvormer is het mogelijk om de opbrengst van je zonnepanelen te monitoren. Hoe dat kan, hangt af van de gekozen omvormer. Sommige omvormers zijn uitgerust met een internetaansluiting of draadloze wifi verbinding, zodat je via de website van de fabrikant de opbrengst van je zonnepanelen kan opvolgen.

Kies voor een gecertificeerde vakspecialist

Laat je zonnepanelen omvormer altijd aansluiten door een erkende zonnepanelen specialist. Iemand met veel ervaring weet waar hij op moet letten en levert altijd vakwerk af. Controleer bijvoorbeeld of de vakspecialist een keurmerk bezit. Door verschillende offertes te vergelijken, heb je daarnaast inzicht op beoordelingen van andere huiseigenaren, waardoor je nog een beter beeld hebt van de kwaliteit.

 

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden