De beste zonnepanelen deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Zonnepanelen Kleine zonnepanelen

Kleine zonnepanelen

Heb je al eens nagedacht over kleine zonnepanelen? Kleine zonnepanelen met een hoog rendement zijn perfect voor wie duurzaam wil leven zonder veel ruimte in te leveren. Ideaal voor op een klein dak of in de tuin, kleine zonnepanelen passen moeiteloos in je dagelijks leven en bieden een groene energiebron.

Voor wie zijn kleine zonnepanelen geschikt? 

In sommige gevallen zijn reguliere zonnepanelen niet geschikt en kun je beter voor kleinere zonnepanelen kiezen. Kleine zonnepanelen zijn ideaal als je beperkte ruimte hebt of weinig energie verbruikt. Ze passen perfect op een stedelijk balkon of kleine dak en helpen je duurzamer te leven zonder grote uitgaven. Op platte daken zijn ze eenvoudig te installeren, licht van gewicht en flexibel te positioneren voor maximale zonopvang, wat essentieel is voor structuren die niet veel gewicht kunnen dragen.

Voor liefhebbers van kamperen of frequente reizigers zijn draagbare zonnepanelen een praktische oplossing om apparaten op te laden zonder netstroom. Ze zijn handzaam en eenvoudig in gebruik, ideaal voor onderweg.

Daarnaast zijn kleine panelen een slimme start voor wie kleinschalig met zonne-energie wil beginnen. Je kunt het systeem naar behoefte uitbreiden, wat een kosteneffectieve en flexibele manier biedt om je energiegebruik te verduurzamen.

Kleine zonnepanelen met hoog rendement in de tuin
Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Wat kosten kleine zonnepanelen? 

Kleine zonnepanelen variëren in prijs afhankelijk van het type en de capaciteit. Hieronder vind je een overzicht van de kosten voor de drie meest voorkomende soorten: 

Fotovoltaïsche systemen (PV)

Fotovoltaïsche zonnepanelen, die direct zonlicht omzetten in elektriciteit, zijn de meest gebruikelijke keuze voor zonne-energiesystemen. De kosten voor kleine PV-systemen variëren meestal tussen de € 500 en € 1.500, afhankelijk van de grootte en het vermogen van de panelen.

Hybride zonnepanelen

Hybride zonnepanelen, die zowel zonne-energie als thermische energie kunnen opwekken, zijn vaak duurder door de geavanceerde technologie die ze bevatten. Een klein hybride systeem kan kosten tussen de € 1.200 en € 2.500. 

Draagbare zonnepanelen

Draagbare zonnepanelen zijn ideaal voor individueel gebruik, zoals opladen tijdens het kamperen of andere buitenactiviteiten. Deze panelen zijn aanzienlijk goedkoper, met prijzen die variëren van € 50 tot € 400, afhankelijk van de capaciteit en het specifieke gebruik

Soorten kleine zonnepanelen

Kleine zonnepanelen zijn er in diverse soorten en maten. Wij maken onderscheid tussen drie modellen: 

 1. Fotovoltaïsche systemen
 2. Hybride systemen
 3. Draagbare zonnepanelen

Fotovoltaïsche systemen

Fotovoltaïsche systemen zijn het meest voorkomende type kleine zonnepanelen. Deze panelen zetten zonlicht direct om in elektriciteit en zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: dunne film zonnepanelen en poly- en monokristallijn zonnepanelen.

Hybride systemen

Hybride zonnepanelen combineren fotovoltaïsche cellen en zonne-thermische systemen om zowel elektriciteit als warmte te produceren. Deze dubbele functionaliteit maakt ze bijzonder efficiënt en ze kunnen zelfs in minder zonnige klimaten effectief zijn. Ze zijn wel duurder in aanschaf, maar de gecombineerde energieopbrengst kan de extra kosten compenseren.

Draagbare zonnepanelen

Draagbare zonnepanelen zijn een flexibele oplossing voor energievoorziening onderweg. Ze zijn licht van gewicht, makkelijk mee te nemen en perfect voor gebruik tijdens kamperen, wandelen of andere buitenactiviteiten. Deze panelen zijn beschikbaar in verschillende maten en capaciteiten: 

Zonnepanelen voor consumentenelektronica

Zo is er een draagbaar klein zonnepaneel dat ontworpen is om mobiele telefoons, tablets en andere kleine apparaten op te laden. Deze kleine panelen zijn handig voor dagelijks gebruik buiten de deur en zorgen voor een constante energiebron.

Zonnepanelen voor kamperen en buitenactiviteiten

Daarnaast heb je ook kleine zonnepanelen die iets groter en krachtiger zijn dan deze draagbare panelen. Deze panelen zijn ideaal voor het opladen van grotere apparaten zoals laptops of zelfs kleine koelkasten tijdens langere verblijven in de natuur.

Kleine draagbare zonnepanelen om mobiele telefoon op te laden

Vermogen

Hoewel kleine zonnepanelen compacter zijn, kunnen ze toch een verrassend goede hoeveelheid energie leveren. Het specifieke vermogen van deze panelen varieert meestal tussen 10 en 300 watt per paneel, afhankelijk van de grootte en de technologie die wordt gebruikt. Dit maakt ze ideaal voor kleinere energiebehoeften, zoals het opladen van apparaten of het ondersteunen van enkele huishoudelijke apparaten. Voor wie meer energie nodig heeft, kan het combineren van meerdere kleine panelen een effectieve manier zijn om aan hun behoeften te voldoen zonder te veel ruimte in beslag te nemen.

Kleur

Kleine zonnepanelen zijn meestal beschikbaar in verschillende kleuren, hoewel de meest voorkomende kleuren zwart en blauw zijn. Zwarte panelen, vaak gemaakt van monokristallijn silicium, staan bekend om hun hoge efficiëntie en strakke uitstraling. Blauwe panelen, gemaakt van polykristallijn silicium, zijn iets minder efficiënt maar meestal goedkoper. 

Daarnaast zijn er dunnefilm panelen die vaak een uniforme donkergrijze of zelfs zwarte kleur hebben. Deze panelen zijn flexibel en lichter van gewicht, wat ze ideaal maakt voor kleine oppervlaktes die geen zware belasting kunnen dragen. De kleurkeuze biedt de mogelijkheid om de panelen esthetisch beter te laten aansluiten bij verschillende soorten daken en omgevingen. 

Kleine zonnepanelen vs standaard afmetingen

Bij het overwegen van zonnepanelen voor jouw huis, is het belangrijk om de afmetingen van zowel kleine als standaard panelen te begrijpen. 

 • Kleine zonnepanelen, vaak gebruikt voor kleinere oppervlakken of specifieke toepassingen, zijn meestal rond de 1,2 meter bij 0,6 meter. 
 • Standaard zonnepanelen, die vaker op daken van huizen worden geïnstalleerd, meten ongeveer 1,6 meter bij 1 meter per standaard paneel. 

De keuze tussen deze twee formaten kan invloed hebben op de totale opbrengst van jouw zonne-energiesysteem. Hoewel kleine zonnepanelen flexibeler zijn in plaatsing, kunnen standaard panelen vaak meer energie opwekken. Overweeg dus goed de beschikbare ruimte en jouw energiebehoeften bij het maken van een keuze.

Voor- en nadelen van kleine zonnepanelen

Het gebruik van kleine zonnepanelen komt met zowel voordelen als nadelen, die belangrijk zijn om te overwegen voordat je een aankoop doet.

Voordelen

 • Duurzaam en milieuvriendelijk: ze helpen je om minder fossiele brandstoffen te gebruiken en dat is beter voor onze planeet.
 • Bespaart geld: na een tijdje kun je met deze panelen geld besparen op je energierekening.
 • Makkelijk te plaatsen: je kunt ze bijna overal neerzetten, of je nu in de stad woont of op het platteland. Zonnepanelen installeren wordt hiermee een eitje. 

Nadelen

 • Investering: de aanschaf en installatie van kleine zonnepanelen kunnen prijzig zijn, vooral als je een uitgebreid systeem nodig hebt.
 • Weer afhankelijk: als de zon niet schijnt, werken ze niet optimaal, wat in sommige seizoenen of plekken lastig kan zijn.
 • Beperkte energieopbrengst: kleine panelen zijn handig en compact, maar leveren niet zoveel energie als de grotere panelen en standaard zonnepanelen, wat een probleem kan zijn als je veel energie nodig hebt.

Hoe zorg je voor kleine zonnepanelen met een hoog rendement? 

Als je kleine zonnepanelen hebt geïnstalleerd of overweegt dit te doen, wil je natuurlijk het meeste uit je investering halen. Een hoog rendement is niet alleen afhankelijk van de kwaliteit van de kleine zonnepanelen, maar ook van hoe je ze onderhoudt en gebruikt. Hier zijn enkele tips om je te helpen: 

 • Regelmatig schoonmaken: stof, bladeren en ander vuil kunnen de efficiëntie van je panelen verminderen. Zorg ervoor dat je ze regelmatig schoonmaakt om de energieopname te maximaliseren. Een zachte borstel of doek en wat water zijn vaak voldoende.
 • Juiste positionering: het is ideaal om kleine zonnepanelen onder een hellingshoek van 35 tot 38 graden te plaatsen voor het beste rendement. Zorg er ook voor dat ze zo zuidelijk mogelijk zijn georiënteerd om het maximale zonlicht te vangen, vrij van schaduwen gedurende de dag. 
 • Inspectie van de onderdelen: controleer de bedrading en frames regelmatig op beschadigingen. Ook is het belangrijk om te zorgen dat alle verbindingen goed vastzitten en niet gecorrodeerd zijn.
 • Monitoring: houd de prestaties van je panelen in de gaten. Veel systemen bieden tegenwoordig apps of dashboards waarmee je de output en efficiëntie kunt volgen. Dit kan helpen bij het vroegtijdig identificeren van problemen.
 • Professioneel onderhoud: hoewel veel onderhoud zelf uitgevoerd kan worden, is het verstandig om periodiek een professioneel onderhoudsbedrijf in te schakelen. Zij kunnen diepgaande inspecties uitvoeren en problemen oplossen die je misschien over het hoofd ziet.
Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de kleinste zonnepanelen?

De kleinste zonnepanelen zijn vaak draagbaar en specifiek ontworpen voor kleine apparaten of individueel gebruik, zoals het opladen van mobiele telefoons of andere kleine elektronica tijdens het reizen.

Wat is beter: kleine of grote zonnepanelen?

Het hangt echt af van je behoeften. Kleine zonnepanelen zijn geweldig voor kleine oppervlaktes of voor minder energieverbruik, terwijl grote zonnepanelen beter geschikt zijn voor het leveren van meer energie voor grote huishoudens.

Welke maten van zonnepanelen zijn er?

Zonnepanelen komen in verschillende maten, van kleine draagbare eenheden tot grote zonnepanelen die op daken kunnen worden geïnstalleerd. De grootte die je kiest, moet passen bij je energiebehoeften en de beschikbare ruimte. 

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden