De beste zonnepanelen deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Zonnepanelen Zonnecollector

Zonnecollector

Wil je duurzaam wonen, een lager gasverbruik hebben en gebruik maken van een aantrekkelijke subsidieregeling? Kies dan voor zonnecollectoren. Je bespaart hiermee niet alleen op je energiekosten, maar leeft ook nog eens energiebewust. Lees hier alles over zonnecollectoren: de kosten, de soorten en handige tips.

Voordat je besluit om deze duurzame oplossing op je dak te plaatsen, is het belangrijk om te weten wat zonnecollectoren kosten. De gemiddelde kosten van een zonnecollector liggen tussen de € 550 en €750. Zonnecollectoren plaats je altijd in combinatie met een zonneboiler. Onderstaand overzicht geeft een gemiddelde prijs van alleen de zonnecollectoren weer. De zonneboiler prijzen lees je hieronder.

Soort zonnecollectorGemiddelde prijs (inclusief btw)Gemiddelde jaarlijkse besparing op energiekostenGemiddelde jaarlijkse besparing aardgas
Vlakke plaat€ 550€ 80133 m³
Vacuümbuis€ 750€ 95145 m³

Bekijk het onderstaand overzicht met de gemiddelde prijs voor het kopen van een zonneboiler.

Aantal zonnecollectorenGemiddelde prijs zonneboiler inclusief collector(en), installatie en btwGemiddelde inhoud zonneboilerGemiddelde jaarlijkse besparing gasverbruik
1€ 2.200 - € 2.600100 liter100 m3
2€ 2.800 - € 3.400100 liter135 m3
2€ 3.400 - € 3.800200 liter185 m3
3€ 4.800 - € 5.600300 liter285 m3

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie

Zonnecollectoren

Wat is een zonnecollector?

Veel mensen scheren zonnecollectoren en zonnepanelen over één kam. De overeenkomst is dat ze beiden de kracht van de zon gebruiken. Het verschil is dat zonnepanelen zon opvangen en dit omzetten in elektriciteit. Zonnecollectoren gebruiken de zon voor het verwarmen van water uit de kraan of voor het verwarmen van je woning.

Hoe werkt een zonnecollector?

De optimale werking van zonnecollectoren valt of staat met de juiste combinatie tussen één of meerdere zonnecollectoren en een zonneboiler. De zonnecollectoren plaats je op het dak waar de meeste zon schijnt. Dit is niet anders dan bij het plaatsen van zonnepanelen. Als de zonnecollectoren geïnstalleerd zijn, pompt de zonneboilervloeistof door de zonnecollectoren. De zon verwarmt deze vloeistof en pompt het terug via het met leidingwater gevulde voorraadvat waar het water in wordt verwarmd. Een cv-ketel met zonneboiler zorgt er hierna voor dat het warme water uit de kraan komt en de woning verwarmt.

Soorten zonnecollectoren

Er bestaan verschillende soorten zonnecollectoren. Lees hier meer over de 2 meest voorkomende soorten.

Vlakke plaat zonnecollectoren

Deze zonnecollector bestaat uit een paneel met daarin een absorberende plaat. De afdekplaat houdt de opgevangen warmte vast in het paneel. Het buizensysteem vervoert de door de zon verwarmde vloeistof naar de zonneboiler waarmee het het leidingwater verwarmt. Het voordeel van een vlakke plaat zonnecollector is dat deze goedkoper is dan een vacuümbuis zonnecollector. Het nadeel is dat het rendement op koudere dagen minder is.

Vacuümbuis zonnecollectoren

Dit buizensysteem werkt met koperen heatpipes. De speciale coating aan de binnenzijde van de buizen, houdt de warmte langer vast waardoor het in de winter minder gebruik hoeft te maken van een naverwarmer. De naverwarmer ondersteunt wanneer de zon niet genoeg kracht heeft om het water te verwarmen. Met de heatpipes is deze ondersteuning dus minder snel nodig. De vloeistof in de buizen zitten in een vacuüm waardoor een extra isolerende werking ontstaat. Het voordeel van deze zonnecollectoren is dat ze zelfs op koudere dagen een hoog rendement hebben. Daarentegen zijn ze wel duurder dan een vlakke plaat zonnecollector.

Hoeveel zonnecollectoren heb je nodig?

Het aantal zonnecollectoren is afhankelijk van de grootte van de zonneboiler. Door te kijken naar het oppervlakte weet je hoeveel zonnecollectoren je nodig hebt en welke zonneboiler hierbij past.

Grootte huishoudenOppervlakte zonnecollectoren (m²)Inhoud zonneboiler
23 tot 5150 liter
44 tot 6300 liter
65 tot 7450 liter

Zonnecollectoren kopen: Tips

Je hebt nu veel informatie gelezen over zonnecollectoren. Lees hieronder een aantal tips waardoor je extra profiteert bij het kopen van zonnecollectoren.

Controleer de geschiktheid van je woning

Voordat je de zonnecollectoren gaat plaatsen, is het belangrijk om te kijken of je woning hier geschikt voor is. Controleer als eerst de ligging van je dak, een dak op het zuiden heeft het hoogste rendement. Ook op een dak op het oosten of westen is het goed mogelijk om zonnecollectoren te plaatsen. Kijk daarnaast of er genoeg ruimte beschikbaar is voor de zonnecollectoren. Dit controleer je door te kijken of het aantal vierkante meter op je dak overeenkomt met het aantal zonnecollectoren dat je nodig hebt.

Wil je kopen of leasen?

Een zonneboilerinstallatie is een behoorlijke investering. Ben je op zoek naar zonnecollectoren, zonder dat je zo’n investering hoeft te doen? Kies er dan voor om de zonneboilerinstallatie te leasen. De prijzen zijn al vanaf € 45 euro per maand. In sommige gevallen neem je de zonnecollectoren met zonneboiler zelfs automatisch over aan het einde van het leasecontract.

Goedkoop is duurkoop

In veel gevallen is een lage prijs niet de beste optie. Goedkope zonnecollectoren hebben in veel gevallen een lager rendement een kortere levensduur. Let daarnaast goed op of er garantie wordt geboden. Met een lange garantie heb je een grotere zekerheid dat je zonnecollectoren lang meegaan. Vraag altijd bij de vakspecialist welke zonnecollectoren zij aanraden, omdat zij al ervaring hebben met verschillende merken.

Vind de beste deal

Wil je weten wat de exacte prijs is voor zonnecollectoren op jouw dak? Elke zonnepanelen specialist hanteert andere prijzen, daarom is het slim om verschillende zonnepanelen offertes met elkaar te vergelijken. Zo heb je een goed beeld van de prijzen en kies je voor de vakspecialist die het best bij jouw project past. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan, ontvang binnen 2 werkdagen de offertes en start met vergelijken.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden