De beste zonnepanelen deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Zonnepanelen Afmetingen zonnepanelen

Afmetingen zonnepanelen

Wil jij zonnepanelen op je dak laten plaatsen? Naast verschillende soorten, zijn er ook verschillende afmetingen zonnepanelen. De grootte van je zonnepanelen bepaalt voor een groot deel hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen. Lees in dit artikel meer over de verschillende afmetingen van zonnepanelen, de soorten en handige tips.

Hoe groot zijn zonnepanelen?

De standaard afmeting van een zonnepaneel is 165 cm bij 100 cm. Dit komt neer op iets meer dan 1,5 m2 per zonnepaneel. Er zijn ook andere formaten zonnepanelen te koop, die afwijken van de standaard zonnepanelen afmetingen. Bekijk in onderstaand overzicht de afmetingen, het vermogen en de prijs van zowel grote zonnepanelen als standaard en kleine zonnepanelen.

Soort zonnepaneelAfmetingen zonnepanelen (cm x cm)Vermogen (Wattpiek)Gemiddelde prijs per stuk
(inclusief btw)
Kleine zonnepanelen 158 x 81 / 126 x 100190 - 215 Wp€ 120
Standaard zonnepanelen165 x 100245 - 270 Wp€ 240
Grote zonnepanelen200 x 100245 - 270 Wp€ 320

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de prijzen in jouw situatie.

Soorten zonnepanelen

Bij zonnepanelen met een kleine afmeting, werkt de vakspecialist vaak met CIS zonnepanelen. Bij de andere afmetingen zonnepanelen heb je de keuze uit zowel dunnefilm als mono- en polykristallijn. Bekijk in onderstaand overzicht de kenmerken en de voor- en nadelen van de verschillende soorten zonnepanelen.

Afmetingen zonnepanelen

Afmeting zonnepanelen versus vermogen

Behaal je een hoger rendement door je dak vol te leggen met grote zonnepanelen? Dit is niet in alle gevallen waar. Behalve naar de afmeting van zonnepanelen te kijken, is het altijd goed om ook het vermogen in de gaten te houden. Afhankelijk van de leverancier van je zonnepanelen, verschilt het vermogen nog wel eens. Hierdoor is het mogelijk dat een dak vol zonnepanelen meer oplevert dan een dak vol grote zonnepanelen. Het is daarom altijd verstandig om met een zonnepanelen installateur te bepalen wat de beste zonnepanelen zijn voor jouw situatie.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Het aantal zonnepanelen dat je op je dak laat plaatsen is onder andere afhankelijk van de zonnepanelen afmetingen en de afmetingen van je dak. Daarnaast zijn de grootte van je huishouden en je budget van invloed. Bekijk hieronder hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, afhankelijk van de afmetingen, en de gemiddelde besparing per jaar. Kies je voor meer zonnepanelen dat er voor jouw huishouden nodig zijn? De energie die de zonnepanelen opwekken en je niet gebruikt, wordt teruggegeven aan het energienet. Zo profiteert een ander huishouden van jouw zonne-energie.

Monokristallijne zonnepanelenPolykirstallijne zonnepanelenAmorf/dunne film zonnepanelenCIGS zonnepanelen
Rendement14-20%12-16%6-10%13-15%
ZwaklichtVerlies bij diffuus lichtVerlies bij diffuus lichtWeinig verliesWeinig verlies
Thermisch
Verlies bij hoge temperaturenVerlies bij hoge temperaturenWeinig verliesWeinig verlies
KostenOp twee na goedkoopste, +/- € 260 per paneelOp één na goedkoopste, +/- € 220 per paneelGoedkoopste variant, +/- € 120 per paneelDuurste variant, +/ € 120 per paneel
Levensduur+/- 30 jaar+/- 30 jaar+/- 25 jaarNiet bekend
ProductieMateriaal silicum dat wel bewerkt wordt na stollingsproces. De kristallen worden allemaal nog in dezelfde richting gelegd, wat zorgt voor een hoger rendement.Materiaal silicum dat niet bewerkt wordt na stollingsproces.Materiaal amorf silicum, een zeer dunne laag.Materiaal koper, indium, selenium.
GebruikMeest gekozen voor huizen, vooral voor een kleiner oppervlak aan zonnepanelenMeest gekozen voor huizen, vooral voor een groter oppervlak aan zonnepanelenMeest gekozen voor boten, caravans, auto’s, rekenmachines etc omdat ook flexibele en kleine varianten mogelijk zijn. Bij huizen alleen interessant als je een groot oppervlak beschikbaar hebNog niet veel toegepast, net ontwikkeld, maar is veelbelovend met een efficiëntie rond de 20%.

Verschillende afmetingen zonnepanelen

Tips bij zonnepanelen kopen

Nu je alles weet over de verschillende afmetingen, is het tijd om aan de slag te gaan en zonnepanelen te kopen. Voordat je in zee gaat met een zonnepanelen specialist, is het fijn om nog een paar handige tips te lezen. Zo weet je zeker dat je de beste vakspecialist voor jouw project kiest en dat je het meeste haalt uit jouw zonnepanelen, welke zonnepanelen afmeting je ook kiest.

Let op keurmerken

Er zijn veel verschillende zonnepanelen specialisten in Nederland. Daarom is het goed om oog te houden voor kwaliteit. Hiermee heb je garantie dat de vakspecialist goed op de hoogte is van de regels rondom zonnepanelen plaatsen. Ook zijn ze op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen.

Vraag verschillende offertes aan

Elke zonnepanelen specialist hanteert eigen prijzen. Hierdoor is het mogelijk dat er tussen de verschillende vakspecialisten flinke prijsverschillen ontstaan. Vraag daarom altijd offertes op en leg de offertes naast elkaar. Let goed op wat er allemaal bij de totaalprijs is inbegrepen en kies zo de zonnepanelen specialist die het best bij jouw project past.

Kijk alvast vooruit

Gaat de grootte van je huishouden veranderen? Als je besluit te investeren in zonnepanelen, dan is het verstandig om dit te doen met ook op de toekomst. Daarmee bespaar je op installatiekosten en eventuele moeilijkheden bij het toevoegen van extra zonnepanelen in de toekomst. 

Vind de beste deal

Wil je precies weten wat zonnepanelen op jouw dak kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan van verschillende zonnepanelen specialisten bij jou in de buurt. Je ontvangt de offertes binnen 2 werkdagen en daarna start je met het vergelijken. Welke vakspecialist biedt jou de meest complete prijs en welke vakspecialist biedt de meest voordelige prijs? Zo kies je snel en eenvoudig voor de vakspecialist die bij jouw project past en geniet je binnenkort van zonnepanelen op je dak.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden