De beste zonnepanelen deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Zonnepanelen Zonnepanelen plat dak

Zonnepanelen plat dak

Minimale kosten
€ 5.200
Gemiddelde kosten
€ 8.700
Maximale kosten
€ 10.600
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 7.140 - € 10.270

Overweeg je zonnepanelen op een plat dak te laten plaatsen? Velen zijn je al voorgegaan en hebben zonnepanelen op hun platte dak geplaatst. Wist je dat je deze investering gemiddeld in 10 jaar gaat terugverdienen? Lees hier alles over de kosten voor zonnepanelen op een plat dak, de montage en meer.


Inhoudsopgave

Wat kosten zonnepanelen op een plat dak?

Zonnepanelen zijn moeilijker te plaatsen op een plat dak dan op een schuin dak. Dit komt omdat je voor een plat dak meer materiaal nodig hebt om de juiste hellingsgraad te krijgen. Op een schuin dak worden de zonnepanelen gemakkelijk gemonteerd en op een plat dak moeten deze worden verzwaard met gewicht. Bekijk het onderstaande kostenoverzicht voor de kosten van zonnepanelen op een plat dak of lees meer over de zonnepanelen prijzen.

HuishoudenGemiddeld energieverbruikAantal panelenKosten inclusief installatie
1 persoons2300 kWh per jaar10-11€ 5.200
2 personen3400 kWh per jaar15-16€ 7.700
3 personen4100 kWh per jaar19-20€ 9.000
4 personen4600 kWh per jaar21-22€ 9.300
5 personen5300 kWh per jaar24-25€ 10.400
6 personen5400 kWh per jaar25-26€ 10.600
Vraag hier gratis en vrijblijvend je offertes aan en krijg te weten wat zonnepanelen voor een plat dak in jouw situatie kost.
Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Zonnepanelen plat dak kostenverdeling

Soorten zonnepanelen plat dak

Er zijn vier verschillende soorten zonnepanelen op de markt voor platte daken. Let bij jouw keuze op de kenmerken en het vermogen van het zonnepaneel.

Mono- en polykristallijn zonnepanelen

De mono- en polykristallijn zonnepanelen zijn de twee meest voorkomende soorten op Nederlandse daken. Beide zonnepanelen zijn gemaakt van silicium, een speciaal soort zand. Silicium zorgt voor het opvangen van licht en het produceren van stroom. Mono- en polykristallijn zonnepanelen lijken op elkaar, toch hebben ze enkele verschillen.
Het grootste verschil zit in het productieproces van de mono- en polykristallijn zonnepanelen. Bij polykristallijn zonnepanelen bestaan de zonnecellen uit meerdere siliciumkristallen. Bij monokristallijn zonnepanelen bestaat het paneel slechts uit één siliciumkristal.

Monokristallijn zonnepanelen zijn door dit ene siliciumkristal net wat efficiënter dan polykristallijn zonnepanelen. Het rendement van monokristallijn zonnepanelen is per m2 hoger, maar de zonnepanelen zijn ook duurder. Er zijn aanbieders die mono- en polykristallijn zonnepanelen hebben met hetzelfde vermogen in Wattpiek. In dat geval brengen de verschillende zonnepanelen wel hetzelfde op.

Monokristallijn zonnepanelen zijn zwart van kleur en hebben afgeronde hoeken, waardoor er kleine witte of zwarte ruitjes tussen de cellen te zien zijn. Polykristallijn zonnepanelen daarentegen zijn meestal blauw van kleur en hebben onregelmatige kristalvlakken, waardoor het zonnepaneel in vergelijking wat minder rustig oogt.

Dunnefilm zonnepanelen

Dunnefilm zonnepanelen worden gemaakt van koper, indium en selenide. Deze zonnepanelen zijn licht in gewicht, buigzaam en hebben een uniforme zwarte kleur. Vergeleken met kristallijn zonnepanelen zijn dunnefilm zonnepanelen goedkoper en milieuvriendelijker. Daarnaast zijn ze minder temperatuurgevoelig, waardoor ze ook bij bewolkt weer goed presteren.

Het nadeel van dunnefilm zonnepanelen is dat het rendement per m² lager ligt. Hierdoor heb je meer zonnepanelen nodig voor dezelfde opbrengst (in Wattpiek) als kristallijn zonnepanelen.

Hybride zonnepanelen

Je kunt hybride zonnepanelen onderverdelen in PVT panelen en PVT-collectoren (Photo Voltaisch Thermisch). Dit zijn allebei zonnepanelen die tegelijkertijd stroom en warmte opwekken: een zonnepaneel en -boiler in één.

PVT panelen zijn standaard zonnepanelen waar een absorbeerplaat met koperen leidingen aan is bevestigd. Ze produceren zowel stroom als warmte, maar de focus ligt op elektriciteit opwekken.

De focus van PVT-collectoren daarentegen ligt voornamelijk op warmteopbrengst. De voorkant van het paneel bestaat uit zonnecellen die zonlicht omzetten in elektriciteit. De achterkant is een thermische wisselaar die zorgt voor de energie voor de warmtepomp.

Hybride zonnepanelen zijn duurder en minder efficiënt dan gewone zonnepanelen. Je kunt er daarom ook voor kiezen normale zonnepanelen te combineren met een zonneboiler. Een zonneboiler zorgt ervoor dat je minder energie verbruikt aan het opwarmen van water. Je kunt hiermee flink besparen op je energierekening.

Zwarte zonnepanelen op plat dak

Zonnepanelen op plat dak montage

Er zijn verschillende soorten montagesystemen die oplossingen bieden voor ieder type plat dak. Bekijk hieronder de voor- en nadelen van 3 verschillende montagesystemen voor je platte dak.

Keuze 1 : Flatfix Fusion

De Flatflix Fusion heeft als voordeel dat de ballast laag is, dit betekent dat er weinig ballast nodig is om te voorkomen dat de wind grip krijgt op de zonnepanelen op je platte dak. Een Flatflix Fusion montage systeem kost per paneel ongeveer € 60,00.

VoordelenNadelen
Bijna geen ballastPlaatsing van korte rijen is relatief duur
Afgewerkt met windkappenAlleen maar 2 tussen-afstanden mogelijk (50 – 70 cm)
Voor zowel Zuid-west als Oost-west plaatsingAlleen landscape plaatsing is mogelijk

Keuze 2 : Zonneschansen

Zonneschansen hebben wat nadelen, maar zijn wel perfect wanneer je smalle stroken op je dak hebt. Omdat de zonneschansen erg veel wind vangen, zijn ze niet geschikt voor grote hoogtes. Voor het montagesysteem van de zonneschansen betaal je ongeveer € 63,50 per paneel.

VoordelenNadelen
Perfect voor smalle stroken op een plat dakBallast is hoog
Constructie is extra robuustVeel schaduw als er meerdere rijen zijn
Een te aarden constructieZe vangen veel wind op
Niet voor grote hoogtes

Keuze 3 : Oost- West montage plat dak

Oost- West montage voor zonnepanelen op een plat dak zorgt ervoor dat jouw dakoppervlak optimaal wordt benut. Van buitenaf zie je deze zonnepanelen op een plat dak bijna niet. Als nadeel heeft de Oost- West montage dat de opbrengst lager uitvalt dan een Zuid-oost of een Zuid-west plaatsing. De Oost-West montage is een stuk goedkoper dan de andere 2 montagesystemen, voor de Oost-West montage betaal je ongeveer € 53,50 per paneel

VoordelenNadelen
Maximalisatie opbrengst uit het dakoppervlakOpbrengst is iets lager dan een Zuid-plaatsing
Bijna geen ballast
Weinig last van de wind
Zichtbaarheid is minimaal

Aandachtspunten plaatsing zonnepanelen plat dak

Waar moet je op letten bij het plaatsen van zonnepanelen op plat dak? Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Lees hieronder hoe je jouw zonnepanelen het beste kan plaatsen en waarop je kan letten bij het kopen van zonnepanelen.

Gewicht als ballast op een plat dak

Zonnepanelen op platte daken worden niet vastgemonteerd en dienen daarom voorzien te worden van een ballastgewicht, zodat ze stabiel blijven liggen tijdens stormachtig weer. Het is cruciaal om te berekenen hoeveel ballast noodzakelijk is en of je dakstructuur dit extra gewicht kan ondersteunen. Over het algemeen varieert het gewicht van de ballast tussen de 20 en 50 kg.

De oriëntatie van de zonnepanelen

Voor het maximale rendement uit je zonnepanelen is de oriëntatie essentieel. Dit is vooral het geval bij schuine daken. Op een plat dak heb je de vrijheid om zelf de richting te bepalen. Toch is het verstandig om ook hier strategisch over de plaatsing na te denken.

Zonnepanelen die op het zuiden gericht zijn, genereren het hoogste rendement. In sommige gevallen wordt echter gekozen voor een andere opstelling. Wanneer de zonnepanelen parallel aan de dakrand worden geplaatst, passen er meer op het dak. Dit kan leiden tot een lager rendement per paneel, maar de totale opbrengst kan alsnog hoger uitvallen.

Positionering van de zonnepanelen

Bij het positioneren van de zonnepanelen moet je rekening houden met de hellingshoek, de oriëntatie (liggend of staand) en de onderlinge afstand van de panelen.

Hellingshoek

Onder hellingshoek verstaan we de hoek waarin de zonnepanelen geplaatst worden. Een ideale hellingshoek voor zonnepanelen op een plat dak is 35 graden, om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen.

Liggend of staand

Zonnepanelen kunnen zowel horizontaal (liggend) als verticaal (staand) geïnstalleerd worden. Op platte daken worden zonnepanelen meestal horizontaal geplaatst vanwege de windweerstand en de benodigde ballast. Verticale plaatsing zou een verhoogd risico op verschuiving met zich meebrengen door de verhoogde windvang.

Afstand tussen de panelen

De capaciteit van het dak qua aantal zonnepanelen hangt af van de onderlinge afstand. Om onderlinge schaduwval te vermijden is het belangrijk een optimale afstand te bewaren. Tijdens de installatie houdt de zonnepanelen installateur tevens rekening met de grootte van de zonnepanelen en de afstand tot de dakrand, waar de invloed van wind het grootst kan zijn. Een specialist in zonnepanelen zal de optimale configuratie bepalen.

Vraag offertes aan voor zonnepanelen op een plat dak

Ga je het kale oppervlak op je platte dak optimaal benutten? Dan is aan te raden als 2de stap om zonnepanelen specialisten met elkaar te gaan vergelijken. Wist je dat door concurrentie het prijsverschil kan oplopen tot wel 40%? Vraag hier gratis en vrijblijvend zonnepaneel offertes aan van tot wel 6 betrouwbare specialisten uit je buurt. Je ontvangt de offertes binnen 48 uur, waarna je eenvoudig ziet welke specialist het beste aansluit bij jouw wensen.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Homedeal bespaartips

Zonnepanelen in een groep kopen

Hebben je buren ook platte daken en zijn zij ook geïnteresseerd in zonnepanelen? Dan is het bij sommige bedrijven mogelijk om zonnepanelen te plaatsen met groepskorting. Zorg er dus voor als je geld wilt besparen, dat je zonnepanelen in een groep koopt.

Subsidie

Landelijke subsidies zijn er niet meer voor het installeren van zonnepanelen, maar sommige regionale overheden hebben nog wel subsidieregelingen. Dus controleer op vlaaderen.be altijd of er subsidies worden verstrekt in jouw regio, want die wil je toch niet mislopen?

Vraag je btw terug

Wanneer je als particulier zonnepanelen koopt, dan is het mogelijk om na de aanschaf en de installatie de btw terug te vragen bij de Belastingdienst. Hou er wel rekening mee dat de belasting van 21 naar 6% is verlaagd. Vraag het zo snel mogelijk aan en krijg een deel van je aankoopbedrag terug.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden