De beste zonnepanelen deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Zonnepanelen Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen plaatsen

Wil jij lagere maandelijkse lasten? Dan is het een goed idee om zonnepanelen te laten plaatsen. Er zijn redelijk wat zaken waaraan je moet denken als je zonnepanelen laat plaatsen. Wil je alle belangrijke tips weten zodat je straks het hoogste rendement hebt? Lees snel verder.

Kosten zonnepanelen plaatsen

HuishoudenAantal panelenGemiddelde kostenGemiddelde besparing per jaar
1 persoon11€4.800 - €5.500€500
2 personen16€7.400 - €8.000€750
4 personen22€9.800 - €10.500€1.000
6 personen26€11.600 - €12.600€1.200
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie

Wil je meer weten over de kosten van het laten plaatsen van zonnepanelen? Bekijk dan de prijsgids: Zonnepanelen prijs.

Correct plaatsen van zonnepanelen

Ga je zonnepanelen aanschaffen, dan is het uiteraard van belang dat de plaatsing van de zonnepanelen goed wordt gedaan. Het is tenslotte geen kleine investering. Voor garantie op je zonnepanelen en het hoogste rendement is het dan ook aan te raden een zonnepanelen specialist in te schakelen. Het plaatsen van zonnepanelen bestaat globaal uit de volgende stappen:

Stap 1: Zonnepanelen plaatsen

Het is van belang dat de zonnepanelen geplaatst worden met een hellingsgraad tussen de 36 en 38 graden. In België zijn de meeste schuine daken 45 graden, dit ligt dichtbij de ideale hellingsgraad.  De opbrengst is het grootst wanneer de zonnepanelen in zuidelijke richting worden geplaatst.

Stap 2: Omvormer aansluiten

Nadat je zonnepanelen zijn geplaatst, moet de omvormer worden aangesloten in de meterkast op een bestaande of nieuwe groep (als je meer dan 600 Wp aan zonnepanelen aansluit). De omvormer zorgt ervoor dat de elektrische stroom van je zonnepanelen wordt omgezet in wisselstroom, de stroom die gebruikt wordt voor alle apparaten in je huis.

Stap 3:  Aansluiten op het netwerk

Het aansluiten op het openbare netwerk is een belangrijk onderdeel van het plaatsen van zonnepanelen. Wanneer het niet aan het openbare elektriciteitsnetwerk is aangesloten, dan is het niet mogelijk om een eventueel overschot af te leveren en hier een klein bedrag voor terug te krijgen én om stroom te krijgen wanneer je zonnepanelen niet genoeg opwekken, zoals in de avonden. Lees hier meer over salderen.

Tips bij het plaatsen van zonnepanelen

1. Voorkom schaduw op je zonnepanelen

Wanneer er een gedeelte van de zonnepanelen bedekt wordt door schaduw dan zie je dit gelijk terug in de opbrengst, omdat de zonnepanelen dan minder energie opwekken. Hier moet bij het plaatsen van zonnepanelen rekening mee worden gehouden.

2. Ventilatie tussen de zonnepanelen

Het is mogelijk om het rendement van je zonnepanelen te verhogen wanneer er een beetje lucht onder de panelen doorgaat. Te warme zonnepanelen, wekken ook minder stroom op. Ventilatie zorgt ervoor dat de zonnepanelen bij sterk zonlicht ook goed functioneren.

3. Zorg voor de juiste hellingsgraad

Zonnepanelen vangen meer licht op wanneer zij op de juiste manier staan gericht naar de zon. Volgens experts is een hellingsgraad van 36 tot 38 graden de meest ideale positie voor het optimale rendement.

Hoe bespaar je op het plaatsen van zonnepanelen

1. Vraag je btw terug

Bij het aanschaffen van zonnepanelen, is het mogelijk om als particuliere gebruiker je btw terug te vragen. Het btw van zonnepanelen is sinds enkele jaren 6%. Mooi meegenomen.

2. Aanvragen van subsidie 

In sommige gemeentes geven ze subsidies voor een aantal energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen. Check daarom altijd bij je gemeente of je subsidie kunt krijgen voor het plaatsen van zonnepanelen.

3. Check de verzekering voor zonnepanelen

Zonnepanelen vallen niet automatisch onder de opstalverzekering. Wil je weten of jouw opstalverzekering eventuele schade aan de zonnepanelen dekt? Controleer dan je verzekering en wijzig in dien nodig.

Vraag gratis zonnepanelen offertes op

Ben jij overtuigd om zonnepanelen te laten plaatsen, maar wil je wel eerst weten hoeveel het plaatsen hiervan in jouw situatie gaat kosten?  Vraag hier dan tot wel 6 gratis en vrijblijvende offertes aan van specialisten uit jouw buurt. Mensen die je voorgingen, hebben ervaren dat het prijsverschil tussen concurrenten tot wel 40% kan oplopen. Zonde dus om niet eerst te vergelijken aangezien het in eerste instantie een kostbaar project is.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden