De beste zonnepanelen deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Zonnepanelen Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen plaatsen is een goed idee om je maandelijkse lastente verlagen. Er zijn redelijk wat zaken waaraan je moet denken als je zonnepanelen laat plaatsen. Wil je alle belangrijke tips weten zodat je straks het hoogste rendement hebt? Lees snel verder.

Inhoudsopgave

Kosten zonnepanelen plaatsen

HuishoudenAantal panelenGemiddelde kostenGemiddelde besparing per jaar
1 persoon11€4.800 – €5.500€500
2 personen16€7.400 – €8.000€750
4 personen22€9.800 – €10.500€1.000
6 personen26€11.600 – €12.600€1.200
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie
Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Wil je meer weten over de kosten van het laten plaatsen van zonnepanelen? Bekijk dan de prijsgids: Zonnepanelen prijs.

Waar zonnepanelen plaatsen?

Wil je zonnepanelen plaatsen, maar twijfel je waar? Bekijk hier de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen:

  1. Op het dak: De meest voorkomende optie is het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het huis. Dit kan zowel op schuine daken als op platte daken. Bij schuine daken worden de panelen vaak direct op de dakbedekking gemonteerd, terwijl bij platte daken gebruik kan worden gemaakt van frames die de panelen in de ideale hoek plaatsen.
  2. Geïntegreerd in dakpannen of dakbedekking: Tegenwoordig zijn er ook zonnepanelen die geïntegreerd zijn in dakpannen of dakbedekking, waardoor ze esthetisch aantrekkelijker kunnen zijn. Deze optie is vooral interessant bij nieuwe daken of wanneer het dak vervangen moet worden.
  3. Op de grond in de tuin: Als het dak niet geschikt is voor zonnepanelen, bijvoorbeeld vanwege schaduw van bomen of een ongunstige ligging, dan kunnen zonnepanelen ook op de grond geplaatst worden. Dit vereist wel voldoende ruimte in de tuin en is minder gebruikelijk in dichtbevolkte gebieden.
  4. Op een carport of garage: Een andere mogelijkheid is het plaatsen van zonnepanelen op het dak van een carport, garage of een ander bijgebouw. Dit kan een goede optie zijn als het hoofddak niet geschikt is of als er extra ruimte nodig is voor meer panelen.
  5. Zonne-energie delen: Voor huiseigenaren die zelf geen geschikt dak hebben of in een appartement wonen, bestaat er de mogelijkheid om deel te nemen aan een collectief zonnepanelenproject. Dit kan bijvoorbeeld een zonnedak zijn op een gemeenschappelijk gebouw of een lokaal zonne-energiepark.

Hoeveel zonnepanelen plaatsen?

Het aantal zonnepanelen dat je moet plaatsen, hangt af van een aantal factoren. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt:

  1. Jaarlijks energieverbruik: Begin met het vaststellen van je jaarlijkse energieverbruik in kilowattuur (kWh), dat je kunt vinden op je energiefactuur. Dit is de totale hoeveelheid elektriciteit die je op jaarbasis gebruikt en dient als basis voor het berekenen van hoeveel energie je met zonnepanelen wilt opwekken.
  2. Opwekkingscapaciteit van een paneel: De capaciteit van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp), wat staat voor de hoeveelheid elektriciteit die het paneel onder ideale omstandigheden kan genereren. In België hebben de meeste zonnepanelen een capaciteit tussen de 250 en 400 Wp.
  3. Zonuren: Het aantal zonuren in België varieert, maar gemiddeld kun je uitgaan van ongeveer 1.000 tot 1.100 volle zonuren per jaar. Dit is een schatting; de werkelijke opbrengst kan variëren afhankelijk van het weer en de specifieke locatie binnen België.
  4. Dakoriëntatie en -helling: Voor België is de optimale oriëntatie van zonnepanelen naar het zuiden, met een hellingshoek rond de 35 graden. Oost- of westgerichte daken kunnen ook nog steeds een goede opbrengst leveren, zij het iets minder optimaal dan een perfect zuidgerichte installatie.

Rekenvoorbeeld

Stel, je wilt het totale jaarverbruik van 3.500 kWh volledig dekken met zonnepanelen. Aangenomen dat een paneel met een capaciteit van 300 Wp gemiddeld ongeveer 270 kWh per jaar produceert in België, kun je het benodigde aantal panelen als volgt berekenen:

Aantal panelen = Jaarlijks energieverbruik / Opbrengst per paneel per jaar

Laten we dit berekenen.

Om een jaarlijks energieverbruik van 3.500 kWh volledig te dekken met zonnepanelen, zou je in België ongeveer 13 zonnepanelen nodig hebben, uitgaande van een gemiddelde opbrengst van 270 kWh per paneel per jaar. Dit aantal kan variëren afhankelijk van de daadwerkelijke opbrengst van de panelen, die beïnvloed wordt door factoren zoals locatie, oriëntatie, hellingshoek, en de specifieke eigenschappen van de zonnepanelen zelf.

Zonnepanelen worden geplaatst door twee vakspecialisten

Correct plaatsen van zonnepanelen

Ga je zonnepanelen aanschaffen, dan is het uiteraard van belang dat de plaatsing van de zonnepanelen goed wordt gedaan. Het is tenslotte geen kleine investering. Voor garantie op je zonnepanelen en het hoogste rendement is het dan ook aan te raden een zonnepanelen specialist in te schakelen. Het plaatsen van zonnepanelen bestaat globaal uit de volgende stappen:

Stap 1: Zonnepanelen plaatsen

Het is van belang dat de zonnepanelen geplaatst worden met een hellingsgraad tussen de 36 en 38 graden. In België zijn de meeste schuine daken 45 graden, dit ligt dichtbij de ideale hellingsgraad.  De opbrengst is het grootst wanneer de zonnepanelen in zuidelijke richting worden geplaatst. De zonnepanelen installateur zal hier rekening mee houden.

Stap 2: Omvormer aansluiten

Nadat je zonnepanelen zijn geplaatst, moet de omvormer worden aangesloten in de meterkast op een bestaande of nieuwe groep (als je meer dan 600 Wp aan zonnepanelen aansluit). De omvormer zorgt ervoor dat de elektrische stroom van je zonnepanelen wordt omgezet in wisselstroom, de stroom die gebruikt wordt voor alle apparaten in je huis.

Stap 3:  Aansluiten op het netwerk

Het aansluiten op het openbare netwerk is een belangrijk onderdeel van het plaatsen van zonnepanelen. Wanneer het niet aan het openbare elektriciteitsnetwerk is aangesloten, dan is het niet mogelijk om een eventueel overschot af te leveren en hier een klein bedrag voor terug te krijgen én om stroom te krijgen wanneer je zonnepanelen niet genoeg opwekken, zoals in de avonden. Lees hier meer over salderen.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Tips bij het plaatsen van zonnepanelen

1. Voorkom schaduw op je zonnepanelen

Wanneer er een gedeelte van de zonnepanelen bedekt wordt door schaduw dan zie je dit gelijk terug in de opbrengst, omdat de zonnepanelen dan minder energie opwekken. Hier moet bij het plaatsen van zonnepanelen rekening mee worden gehouden.

2. Ventilatie tussen de zonnepanelen

Het is mogelijk om het rendement van je zonnepanelen te verhogen wanneer er een beetje lucht onder de panelen doorgaat. Te warme zonnepanelen, wekken ook minder stroom op. Ventilatie zorgt ervoor dat de zonnepanelen bij sterk zonlicht ook goed functioneren.

3. Zorg voor de juiste hellingsgraad

Zonnepanelen vangen meer licht op wanneer zij op de juiste manier staan gericht naar de zon. Volgens experts is een hellingsgraad van 36 tot 38 graden de meest ideale positie voor het optimale rendement.

Hoe bespaar je op het plaatsen van zonnepanelen

1. Vraag je btw terug

Bij het aanschaffen van zonnepanelen, is het mogelijk om als particuliere gebruiker je btw terug te vragen. Het btw van zonnepanelen is sinds enkele jaren 6%. Mooi meegenomen.

2. Aanvragen van subsidie 

In sommige gemeentes geven ze subsidies voor een aantal energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen. Check daarom altijd bij je gemeente of je subsidie kunt krijgen voor het plaatsen van zonnepanelen.

3. Check de verzekering voor zonnepanelen

Zonnepanelen vallen niet automatisch onder de opstalverzekering. Wil je weten of jouw opstalverzekering eventuele schade aan de zonnepanelen dekt? Controleer dan je verzekering en wijzig in dien nodig.

Vraag gratis zonnepanelen offertes op

Ben jij overtuigd om zonnepanelen te laten plaatsen, maar wil je wel eerst weten hoeveel het plaatsen hiervan in jouw situatie gaat kosten?  Vraag hier dan tot wel 6 gratis en vrijblijvende zonnepanelen offertes aan van specialisten uit jouw buurt. Mensen die je voorgingen, hebben ervaren dat het prijsverschil tussen concurrenten tot wel 40% kan oplopen. Offertes vergelijken loont.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Veelgestelde vragen

Hoeveel zonnepanelen mag ik plaatsen?

Er is geen algemeen bepaald limiet op het aantal zonnepanelen dat je mag laten installeren. Er kunnen wel gemeentelijke beperkingen gelden. Dit kun je dus het beste bij je gemeente checken voordat je zonnepanelen plaatst.

Hoe plaats ik zonnepanelen?

Het is van belang dat de zonnepanelen geplaatst worden met een hellingsgraad tussen de 36 en 38 graden. Vervolgens kun je de omvormer aansluiten en de zonnepanelen aansluiten op het netwerk.

Waar plaats ik zonnepanelen?

Je kunt zonnepanelen op veel verschillende plaatsen kwijt, bijvoorbeeld: op het dak, op de grond, op een garage of geïntegreerd in dakpannen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden