De beste zonnepanelen deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Zonnepanelen Zonnepanelen opbrengst

Zonnepanelen opbrengst

Op een milieuvriendelijke manier energie opwekken is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Dat is nog niet alles! Binnen 10 jaar heb je de investering terugverdiend terwijl de installatie daarna nog zo’n 15 jaar mee gaat. Lees hier alles over de opbrengst van zonnepanelen

Kosten vs. zonnepanelen opbrengst

Op ruim 90% van de energiekosten heb je zelf invloed. Met zonnepanelen beïnvloed je deze kosten. Het is natuurlijk de bedoeling dat het laten plaatsen van zonnepanelen op den duur zichzelf terugverdiend. De meeste zonnepanelen gaan tegenwoordig minstens 25 jaar mee. Als je de investering binnen 10 jaar hebt terugverdiend, kan je de besparing in de minstens 15 jaar daarna zien als pure winst. In onderstaande kosten en opbrengst overzicht is af te lezen hoeveel je gemiddeld per jaar bespaart met zonnepanelen.

HuishoudenAantal panelenGemiddelde kostenBesparen per jaar
1 persoon11€ 4.800 - € 5.500€ 500
2 personen16€ 7.400 - € 8.000€ 750
4 personen22€ 9.800 - € 10.500€ 1.000
6 personen26€ 11.600 - € 12.600€ 1.200
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie

Wil je meer prijsinformatie over het kopen van zonnepanelen? Ga naar Zonnepanelen prijzen.

Zonnepanelen opbrengst

De opbrengst van zonnepanelen helpt bij het berekenen van de terugverdientijd. De opbrengst van zonnepanelen bereken je aan de hand van de volgende factoren:

 • aantal en soort zonnepanelen
 • vermogen van de zonnepanelen in Wp (Wattpiek)
 • zonnepanelen opbrengst in kWh (kiloWattuur)
 • huidige stroomprijs per kWh

Bestaat het huishouden uit 4 personen? Dan zou het goed kunnen zijn dat jouw situatie er als volgt uitziet:

 • aantal zonnepanelen: 22
 • vermogen van de zonnepanelen: 5.500 Wp (250 Wp per paneel)
 • zonnepanelen opbrengst in kWh: 4.675 (aantal Wp vermenigvuldigd met 0,85)
 • huidige stroomprijs per kWh: € 0,23

Hierboven zie je dat je met 22 zonnepanelen van elk 250 Wp een opbrengst kan behalen van 4.675 kWh per jaar. De huidige stroomprijs ligt op € 0,23 per kWh. Dit betekent dat je jaarlijks wel € 1.075 bespaart op je energierekening en dat de zonnepanelen hiermee makkelijk binnen 10 jaar zijn terugverdiend. Dankzij de lange levensduur van zonnepanelen, minstens 25 jaar, zijn zonnepanelen dus een winstgevende en aantrekkelijke investering.

zonnepanelen opbrengst

Zonnepanelen opbrengst in België

Het is een fabel dat zonnepanelen in België niet goed zouden werken. De opbrengst van zonnepanelen wordt inderdaad hoger naarmate het aantal zonuren en de intensiteit van het zonlicht hoger worden, maar ook bij bewolkt weer kunnen zonnepanelen nog prima functioneren. Bij licht bewolkt weer daalt de opbrengst met ongeveer 15% en bij bewolkt weer met ongeveer 55%. Daarnaast telt België gemiddeld zo’n 1.500 zonuren per jaar. Ook in België vangen zonnepanelen dus nog meer dan genoeg zon. In een zonnig land als Spanje is de opbrengst van zonnepanelen slechts 1,5 keer zo groot als in België.

Rendement zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen geeft weer hoe winstgevend een investering in zonnepanelen is. Dankzij de lagere aanschafprijs en de hogere opbrengst, zijn zonnepanelen de laatste jaren een stuk aantrekkelijker geworden. Het huidige rendement van zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 6% op een spaarrekening. Dit maakt het winstgevender om je spaargeld te investeren in zonnepanelen, dan het op je spaarrekening te laten staan.
Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van enkele factoren:

 • soort zonnepaneel
 • plaatsing
 • weersomstandigheden
 • leeftijd
 • vuil

Besparen op zonnepanelen tips

 1. Onderhoud
  Het meeste vuil wordt automatisch van uw zonnepanelen worden afgespoeld wanneer het regent, maar eventueel vuil dat achter blijft, kan het rendement van je zonnepanelen negatief beïnvloeden. Maak daarom, wanneer dit nodig is, uw zonnepanelen schoon met een zachte borstel of spons en lauw water.
 2. Stand zonnepanelen
  Het is belangrijk om te weten dat je in België het meeste rendement haalt als de panelen 30 tot 40 graden hellend zijn. De meeste daken hebben ongeveer een helling van 45 graden. Op een plat dak worden speciale bakken geplaatst om de panelen in de goede hoek te krijgen.
 3. Zelf helpen
  Je kan de specialist vast helpen bij het installeren van zonnepanelen. Denk hierbij aan het aangeven van de materialen of, voor de handige doe-het-zelver, het werk in de meterkast en het aanleggen van de kabel naar de omvormer. Overleg wel altijd met je specialist om problemen te voorkomen. Zonder hulp plaatst hij ongeveer 20 panelen op een dag, dus met jouw hulp gaat dat nog sneller.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen kopen?

 • Zonnepanelen steeds voordeliger:
  De prijzen van zonnepanelen zijn in de afgelopen jaren gehalveerd. Dit komt door de toenemende vraag, waardoor productie op grotere schaal gebeurt.
 • Besparen op je energierekening:
  Met zonnepanelen op je dak bespaar je eenvoudig honderden tot wel duizenden euro’s per jaar op je energierekening.
 • Milieuvriendelijk:
  Zonnepanelen produceren schone energie. Hierdoor verminderd de CO2-uitstoot aanzienlijk.
 • Lange levensduur:
  De terugverdientijd is 10 jaar. Dit zorgt voor 15 jaar aan opbrengst die je kunt zien als pure winst.
 • Onderhoudsarm:
  Zonnepanelen hebben nauwelijks onderhoud nodig en zijn dus goedkoop in gebruik. Dit is gunstig voor het rendement van zonnepanelen.
 • Hogere woningwaarde:
  Zonnepanelen laten de waarde van je woning stijgen.

Ontvang eenvoudig en snel zonnepanelen prijzen in huis

Wanneer je zonnepanelen gaat kopen, wil je dit natuurlijk tegen de beste prijs doen. Vraag bij ons tot wel 6 gratis en vrijblijvende offertes op van zonnepanelen specialisten in jouw omgeving. Dit doe je al in 2 minuten en binnen 48 uur heb jij dan de informatie die je nodig hebt. Vergelijken kan tot wel 40% schelen. Dus wees geen dief van je eigen portemonnee en bespaar op je zonnepanelen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden