De beste zonnepanelen deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Zonnepanelen Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen

Steeds meer mensen kopen zonnepanelen voor op het dak. Een logische trend, want zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar zorgen ook nog eens voor een flinke besparing op je maandelijkse energierekening. Benieuwd naar wat zonnepanelen kosten en wat de voordelen zijn van het kopen van zonnepanelen? Je leest het hier.

Zonnepanelen kopen: de kosten

Maar liefst 90% van de mensen die energie willen opwekken via zonne-energie kopen zonnepanelen. Bij deze overweging ben je dus zeker niet de enige. Nu wil je natuurlijk weten hoeveel zonnepanelen kosten en wat je ermee bespaart. De kosten en besparingen per huishouden zijn weergegeven in onderstaand kostenoverzicht.

HuishoudenAantal panelenGemiddelde kostenBesparen per jaar
1 persoon11€ 4.800 - € 5.500€ 500
2 personen16€ 7.400 - € 8.000€ 750
4 personen22€ 9.800 - € 10.500€ 1.000
6 personen26€ 11.600 - € 12.600€ 1.200
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie

Het is belangrijk om te weten dat je in België het meeste rendement haalt als de panelen 30 tot 40 graden hellend zijn. De meeste daken hebben ongeveer een helling van 45 graden. Dit houdt in dat er slechts een kleine of geen constructie geplaatst hoeft te worden. Op een plat dak moet meer materiaal gebruikt worden om de panelen in de goede hoek te krijgen. De meerprijs bij een plat dak verschilt per installateur. Denk aan een meerprijs van € 10 tot € 50 per paneel.

Wil je meer prijsinformatie over zonnepanelen kopen? Ga naar Zonnepanelen prijs.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen, die het daglicht opvangen en dit omzetten naar gelijkstroom. Omdat gelijkstroom niet gebruikt kan worden in een woning, worden zonnepanelen altijd voorzien van een omvormer. Deze omvormer zet de gelijkstroom om naar wisselstroom, waardoor de elektriciteit klaar is voor gebruik. Wanneer je zonne-energie tekort komt, dan vul je dit aan met reguliere energie van je leverancier. Wanneer je juist te veel zonne-energie opwekt, lever je dit terug aan het net. De terugleververgoeding ligt tussen de € 0,04 en € 0,07 per kWh. Zonnepanelen worden ook wel PV panelen genoemd, wat staat voor ‘Photo’ (licht) en ‘Voltaic’ (elektriciteit).

Zonnepanelen in België

Het is een fabel dat zonnepanelen in België niet goed zouden werken. De opbrengst van zonnepanelen wordt inderdaad hoger naarmate het aantal zonuren en de intensiteit van het zonlicht hoger worden, maar ook bij bewolkt weer kunnen zonnepanelen nog prima functioneren. Bij licht bewolkt weer daalt de opbrengst met ongeveer 15% en bij bewolkt weer met ongeveer 55%. Daarnaast telt België gemiddeld zo’n 1.500 zonuren per jaar. Ook in België kunnen zonnepanelen dus nog meer dan genoeg zon opvangen. In een zonnig land als Spanje leveren zonnepanelen slechts 1,5 keer zo veel energie op.

zonnepanelen kopen

Welke zonnepanelen kopen?

Ga je zonnepanelen kopen, kies dan voor de juiste soort zonnepanelen. We maken onderscheid tussen:

 • monokristallijn zonnepanelen
 • polykristallijn zonnepanelen
 • dunne film zonnepanelen

Monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen worden in België het vaakst gekocht en werken momenteel ook het beste. De monokristallijn zonnepanelen herken je aan de zwarte kleur, terwijl de polykristallijn zonnepanelen over een blauwe/paarse kleur beschikken. De dunne film zonnepanelen bevatten geen kristallen en zijn hierdoor buigzaam. Deze panelen zijn ook goedkoper te produceren, maar hebben momenteel nog een aanzienlijk lager rendement dan de mono- en polykristallijn zonnepanelen. De verwachting is echter dat deze technologie zich in de toekomst steeds verder zal ontwikkelen.

SoortGemiddelde prijzenVoordeel
Monokristallijn€ 675 per paneelUitstekend rendement
Polykristallijn€ 600 per paneelGoede rendement/prijs verhouding
Dunne film€ 400 per paneelGoedkoopste soort

Zonnepanelen kopen tips

 1. Gedeeltelijk energie opwekken
  Je hoeft natuurlijk niet per se alles of niets te kiezen als het om zonnepanelen kopen gaat. Je hebt ook de mogelijkheid om maar een paar zonnepanelen te laten plaatsen. Er is hiervoor geen minimum waardoor je zelfs de mogelijkheid hebt voor één paneel. Slechts enkele panelen plaatsen vergt een minder grote investering en toch bespaar je hiermee op de energiekosten en is het beter voor het milieu.
 2. Stabiele prijzen
  Op het moment zijn de zonnepanelen prijzen stabiel en voor een redelijk bedrag te verkrijgen. Dit is dus het moment om zonnepanelen te kopen als je niet de hoofdprijs wil betalen.
 3. Subsidie
  Landelijke subsidies zijn er niet meer voor het installeren van zonnepanelen, maar sommige gemeenten hebben nog wel subsidieregelingen. Dus controleer altijd of er subsidies worden verstrekt in jouw regio, want die wil je toch niet mislopen?
  Wat zijn de voordelen van zonnepanelen kopen?

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen kopen?

 • Zonnepanelen steeds voordeliger:
  De prijzen van zonnepanelen zijn in de afgelopen jaren gehalveerd. Dit komt door de toenemende vraag, waardoor productie op grotere schaal gebeurt.
 • Besparen op je energierekening:
  Met zonnepanelen op je dak bespaar je eenvoudig honderden tot wel duizenden euro’s per jaar op je energierekening.
 • Milieuvriendelijk:
  Zonnepanelen produceren schone energie. Hierdoor vermindert de CO2-uitstoot aanzienlijk.
 • Lange levensduur:
  De terugverdientijd is 10 jaar. Dit zorgt voor 15 jaar aan opbrengst die je kunt zien als pure winst.
 • Onderhoudsarm:
  Zonnepanelen hebben nauwelijks onderhoud nodig en zijn dus goedkoop in gebruik. Dit is gunstig voor het rendement van zonnepanelen.
 • Hogere woningwaarde:
  Zonnepanelen laten de waarde van je woning stijgen.

Ontvang eenvoudig en snel zonnepanelen prijzen in huis

Wanneer je zonnepanelen gaat kopen, wil je dit natuurlijk tegen de beste prijs doen. Vraag bij ons tot wel 6 gratis en vrijblijvende offertes op van zonnepanelen specialisten in jouw omgeving. Dit doe je al in 2 minuten en binnen 48 uur heb jij dan de informatie die je nodig hebt. Vergelijken kan tot wel 40% schelen. Dus wees geen dief van je eigen portemonnee en bespaar op je zonnepanelen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden