De beste zonnepanelen deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Zonnepanelen Zonnepanelen installateurs

Zonnepanelen installateurs

Minimale kosten
€ 1.250
Gemiddelde kosten
€ 2.100
Maximale kosten
€ 2.750
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 1.720 - € 2.480

Wil je zonnepanelen installateurs in België vergelijken en informatie over het laten plaatsen van zonnepanelen? Steeds meer mensen maken gebruik van zonnepanelen. Door energie op te wekken via zonnepanelen ben je niet alleen bezig met het verbeteren van het milieu, maar ook met een investering die je binnen 10 jaar hebt terugverdiend. Lees verder om meer over zonnepanelen installateurs te weten te komen.


Inhoudsopgave

Wat kost een zonnepanelen installateur?

Er zijn al veel mensen je voor gegaan met het kopen van zonnepanelen. De investering in zonnepanelen is momenteel namelijk gunstiger dan je geld op de bank zetten. Het installeren van zonnepanelen is een moeilijke opdracht waar je een zonnepanelen installateur voor nodig hebt, dit brengt kosten met zich mee. Kijk in het onderstaande kostenoverzicht wat de prijzen van een zonnepanelen installateur zijn.

HuishoudenAantal panelenGemiddelde kosten zonnepanelenGemiddelde zonnepanelen installateur prijzen
1 persoon11-12€ 5.000€ 1.250
2 personen16-17€ 7.500€ 1.875
3 personen19-20€ 8.500€ 2.125
4 personen22-23€ 10.000€ 2.500
5 personen24-25€ 11.000€ 2.750
Vraag hier je offertes gratis en vrijblijvend aan en kom erachter wat een zonnepanelen installateur in jouw situatie gaat kosten.
Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Om een nog beter beeld van de kosten te krijgen, zie je onderstaand 3 prijsvoorbeelden.

2 persoons huishouden

Het elektriciteitsverbruik in een 2 persoons huishouden is gemiddeld 3400 kWh per jaar. Om dit zelf op te wekken heb je 16 à 17 zonnepanelen nodig. De kosten hiervoor zijn gemiddeld € 7.500, inclusief installatie. Realiseer een besparing op je energierekening van gemiddeld € 782 per jaar.

4 persoons huishouden

Het stroomverbruik van je 4 persoons huishouden is gemiddeld 4600 kWh per jaar en dit wil je zelf gaan opwekken met zonnepanelen. Hiervoor heb je 22 à 23 zonnepanelen nodig. Voor het plaatsen van deze zonnepanelen ligt de prijs gemiddeld rond de € 10.000, inclusief installatie. Realiseer een besparing op je energierekening van gemiddeld € 1.055 per jaar.

5 persoons huishouden

Als je een 5 persoons huishouden hebt verbruik je gemiddeld 5300 kWh per jaar. Je hebt hiervoor 24 à 25 zonnepanelen nodig om volledig zelfvoorzienend te zijn qua energie. Het prijskaartje wat hier aan hangt is gemiddeld € 11.000, inclusief installatie. Realiseer een besparing op je energierekening van gemiddeld € 1.212 per jaar.

Lees meer over zonnepanelen prijzen.

Hoe kies je de beste zonnepanelen installateur?

Bij het vergelijken van zonnepanelen installateurs zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden om een weloverwogen keuze te maken. Hier zijn enkele belangrijke punten van overweging:

 1. Ervaring en Referenties: Kijk naar de ervaring van het bedrijf in de sector en vraag naar referenties of case studies van eerdere installaties. Een betrouwbare installateur zal geen probleem hebben met het delen van deze informatie.
 2. Certificeringen en Keurmerken: Controleer of de installateur over de juiste certificeringen en keurmerken beschikt. In België zijn er specifieke kwaliteitslabels en certificaten die de deskundigheid en betrouwbaarheid van installateurs aantonen.
 3. Persoonlijk advies en maatwerk: Een goede installateur neemt de tijd om je situatie te beoordelen en biedt advies op maat. Dit omvat een inspectie ter plaatse, advies over het type en aantal panelen, en een berekening van de verwachte opbrengst.
 4. Prijs en Financiële Voorwaarden: Vergelijk de prijzen en financiële voorwaarden van verschillende offertes. Let hierbij niet alleen op de initiële kosten, maar ook op de verwachte opbrengsten en terugverdientijd. Controleer ook of er mogelijkheden zijn voor subsidies of groene leningen.
 5. Garantie en Service: Informeer naar de garantie op zowel de zonnepanelen als de installatiewerkzaamheden. Een goede garantie kan veel zeggen over de kwaliteit van zowel de producten als de installatie. Kijk ook naar de servicevoorwaarden, zoals onderhoud en reparaties.
 6. Productkwaliteit: Vraag naar de specificaties van de zonnepanelen en de omvormer(s). De efficiëntie, levensduur en fabrikant van de panelen kunnen een grote impact hebben op de prestaties van je systeem.
 7. Communicatie: Een goede installateur communiceert duidelijk en transparant gedurende het hele proces, van offerte tot installatie. Let op hoe snel en duidelijk ze reageren op je vragen.
 8. Na-installatieservice: Controleer of de installateur ook na de installatie beschikbaar is voor service en onderhoud. Een langdurige relatie met je installateur kan voordelig zijn voor toekomstig onderhoud en eventuele uitbreidingen.

Prijsopbouw van de zonnepanelen

installateur zonnepanelen prijsopbouw

De zonnepanelen zelf brengen de meeste kosten met zich mee. De prijzen van zonnepanelen zijn de laatste jaren fors gedaald omdat ze op grotere schaal gemaakt worden. Echter wordt er niet verwacht dat deze prijs de komende jaren nog veel gaat dalen.

Kosten installateurs van zonnepanelen – variabelen

Krijg de volgende variabelen wanneer je een installateur voor je zonnepanelen inhuurt.

Variabel 1 : Schuin dak of plat dak?

Bij een plat dak heeft een zonnepanelen installateur meer materiaal nodig om de zonnepanelen in de juiste hoek te plaatsen. Hou bij een plat dak rekening met onderstaande gemiddelde meerprijs per zonnepaneel.

Soort dakExtra kosten per paneel
Schuin dak€ 0
Plat dak€ 10 tot € 50

Variabel 2 : Installateur inhuren voor onderhoud

Liggen de zonnepanelen op je dak, dan heb je er weinig onderhoud aan. Regen spoelt veel van het vuil van je zonnepanelen weg, maar niet alles. Het is goed eens in de zoveel tijd een onderhoudsbeurt te doen, vuile zonnepanelen kunnen tot wel 3% rendementsverlies opleveren. Naast de controle en schoonmaak heb je nar gemiddeld 10 tot 12 jaar ook een nieuwe omvormer nodig. Bekijk onderstaand wat de gemiddelde onderhoudskosten zijn.

Onderhoud zonnepanelenGemiddelde kosten per keer
Zonnepanelen inspecteren en reinigen€ 100 – € 150
Vervagen omvormer inclusief omvormer€ 1.400 – € 1.600

Variabel 3 : Soorten zonnepanelen

Er zijn momenteel 3 soorten zonnepanelen

 • Polykristallijne zonnepanelen
 • Dunne film zonnepanelen
 • Monokristallijne zonnepanelen

Zie in het onderstaande overzicht wat de voor- en nadelen zijn per soort, zodat je de juiste keuze maakt. Uiteraard is het ook mogelijk om je zonnepanelen installateur om advies te vragen.

Soorten zonnepanelenLevensduurOpbrengstGemiddelde kosten per paneel
Dunne film25 jaar15%€ 120
Polykristallijne30 jaar15 tot 16%€ 220
Monokristallijne30 jaar17%€ 260

Zonnepanelen installateurs vergelijken via Homedeal

Wil jij gaan bijdragen aan een betere wereld, zoveel mogelijk besparen en dat ook al doen bij het installeren van je zonnepanelen? Vraag dan hier tot wel 6 gratis en vrijblijvende zonnepaneel offertes aan van zonnepanelen installateurs bij jou uit de regio en ontvang deze binnen 2 dagen. Vergelijk de offertes, hierdoor is het mogelijk om tot wel 40% te besparen. Prijzen van zonnepanelen installateurs kunnen namelijk erg verschillen, grijp je kans en bespaar!

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het installeren van zonnepanelen?

In totaal, van start tot finish, kun je verwachten dat het proces van het installeren van zonnepanelen enkele weken tot enkele maanden duurt, inclusief voorbereiding en afhandeling. De daadwerkelijke installatie op het dak is echter relatief snel en wordt meestal binnen enkele dagen afgerond.

Homedeal bespaartips

Help de installateur

Door de installateur te helpen bij het plaatsen van de zonnepanelen, zorg je ervoor dat het plaatsen een stuk minder lang duurt. Vergeet niet van te voren afspraken te maken met de installateur voor een eventuele korting bij het helpen plaatsen van zonnepanelen.

Subsidie

Landelijke subsidies zijn er niet meer voor het installeren van zonnepanelen, maar sommige regionale overheden hebben nog wel subsidieregelingen. Dus controleer op vlaaderen.be altijd of er subsidies worden verstrekt in jouw regio, want die wil je toch niet mislopen?

Zonnepanelen kopen in een groep

Je hebt een aantal bedrijven die online groepskorting aanbieden bij het aanschaffen van zonnepanelen. Als je dus in een groep zonnepanelen gaat kopen is het mogelijk om een korting te krijgen. Haal dus je buren over om ook zonnepanelen aan te schaffen en bespaar op de kosten van de zonnepanelen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden