De beste zonnepanelen deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Zonnepanelen Zonneboiler prijs

Zonneboiler prijs

Minimale kosten
€ 2.500
Gemiddelde kosten
€ 4.750
Maximale kosten
€ 7.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 3.900 - € 5.600

Een zonneboiler is een slimme investering voor wie wil besparen op energiekosten en het milieu wil helpen door te investeren in zonne-energie. Maar wat is de zonneboiler prijs precies? In dit artikel ontdek je wat een zonneboiler kost, de voordelen, en hoe je kunt profiteren van subsidies. Zo maak je een weloverwogen keuze voor jouw duurzame toekomst.

Wat kost een zonneboiler?

De zonneboiler prijs varieert tussen € 2.500 en € 7.000, afhankelijk van het type zonneboiler, de grootte en capaciteit van het systeem, en de installatiekosten. Door zonneboilers te combineren met zonnepanelen, kun je zowel elektriciteit als warm water produceren, wat leidt tot extra besparingen en een kleinere ecologische voetafdruk. Bekijk onderstaande tabel om te zien wat een zonneboiler gemiddeld kost.

Gemiddelde inhoud zonneboiler Aantal zonnecollectoren Gemiddelde prijs zonneboiler inclusief collector(en), installatie en btw
150 liter1€ 3.500 - € 4.500
250 liter2€ 5.000 - € 6.000
350 liter3€ 6.500 - € 7.500
Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Hoe is de zonneboiler prijs opgebouwd? 

Een cirkeldiagram waarin staat hoe de zonneboiler prijs is opgebouwd

De kosten van een zonneboiler zijn meestal opgebouwd uit verschillende componenten: materiaalkosten en arbeidskosten. Gemiddeld is de kostenverdeling als volgt:

  • Materiaalkosten: dit deel omvat de kosten voor de zonnecollectoren, opslagvat, pomp, regelunit en andere benodigde onderdelen. Materiaalkosten vormen meestal het grootste deel van de totale prijs, namelijk rond de 70% tot 80%. Dit betekent dat als je een zonneboiler systeem koopt voor € 5.000, ongeveer € 3.500 tot € 4.000 naar de materialen gaat.
  • Arbeidskosten: de arbeidskosten zijn gerelateerd aan de installatie van het systeem, inclusief het plaatsen van de zonnecollectoren, het aansluiten van de leidingen en het integreren van het systeem in je bestaande verwarmingssysteem. Arbeidskosten maken ongeveer 20% tot 30% van de totale kostprijs. Dus voor een systeem van €5.000 zou dit tussen de € 1.000 en € 1.500 zijn.

Welke factoren beïnvloeden de zonneboiler prijs? 

De prijs van een zonneboiler installatie is afhankelijk van verschillende factoren. 

Soorten zonneboilers 

Het soort zonneboiler is een van de belangrijkste factoren die de prijs beïnvloeden. Een compacte zonneboiler is meestal goedkoper, met prijzen vanaf ongeveer € 2.500. Vlakke plaatcollectoren zijn efficiënter en duurzamer, maar duurder, variërend van € 4.000 tot € 7.000. De keuze tussen de types hangt af van je budget en de gewenste efficiëntie.

Type zonneboiler systeemGemiddelde kosten (incl. installatie)
Compacte zonneboiler€ 2.500 - € 4.000
Vlakke plaatcollectoren€ 4.000 - € 5.500
Premium systemen€ 5.500 - € 7.000

Installatiekosten

De installatiekosten kunnen sterk variëren. Een eenvoudige installatie door een erkend installateur kost gemiddeld tussen de € 500 en € 1.000. Voor complexere installaties, bijvoorbeeld het integreren van het systeem in een bestaand verwarmingssysteem, kunnen de kosten oplopen tot € 2.000 of meer. Ook de toegankelijkheid van je dak en de locatie van je woning kunnen de installatiekosten beïnvloeden.

Grootte en capaciteit van het systeem

De grootte en capaciteit van de zonneboiler bepalen hoeveel water je kunt verwarmen en opslaan. Kleinere systemen met een capaciteit van 100 liter kosten ongeveer € 2.500 tot € 3.000. Grotere systemen, zoals 200-liter tanks, kunnen tussen de € 3.500 en € 5.000 kosten. Hoe groter het systeem, hoe hoger de investering, maar ook hoe groter de potentiële besparingen.

Kwaliteit en merk van het systeem

De prijs van een zonneboiler wordt ook beïnvloed door de kwaliteit en het merk van het systeem. Bekende merken die hoogwaardige en betrouwbare systemen leveren, kunnen duurder zijn. Voor een premium merk betaal je tussen de € 5.000 en € 7.000. Goedkopere merken bieden systemen aan vanaf € 2.500, maar deze kunnen minder betrouwbaar zijn en een kortere levensduur hebben. Een ervaren zonneboiler installateur heeft vaak gewerkt met diverse merken en kan je hierover goed adviseren.

Zonneboiler op het dak

Premies om de zonneboiler prijs te verlagen

In Vlaanderen zijn er verschillende subsidies en incentives beschikbaar om de aanschaf van een zonneboiler aantrekkelijker te maken. Deze financiële steun kan de initiële kosten aanzienlijk verlagen, waardoor de investering sneller wordt terugverdiend. De belangrijkste subsidies zijn de Vlaamse premies en gemeentelijke subsidies.

Vlaamse premies

De Vlaamse overheid biedt via netbeheerder Fluvius een premie voor de installatie van zonneboilers. Deze premie bedraagt meestal € 550 per m² zonnecollector, met een maximum van € 2.750 per installatie. De exacte voorwaarden en premiebedragen kunnen jaarlijks wijzigen, dus het is belangrijk om de actuele informatie te controleren op de website van de Vlaamse overheid.

Gemeentelijke subsidies

Naast de Vlaamse premies bieden veel gemeenten in Vlaanderen extra subsidies voor zonneboilers. Deze gemeentelijke subsidies variëren per regio en kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s. Via de Premiezoeker kun je eenvoudig vinden welke premies jouw gemeente aanbiedt. 

Hoe kan je deze subsidies aanvragen?

Het aanvragen van subsidies kan in een paar eenvoudige stappen:

  1. Controleer de voorwaarden: Zorg ervoor dat je installatie aan alle voorwaarden voldoet. Dit omvat vaak het gebruik van erkende installateurs en het kiezen van goedgekeurde systemen.
  2. Verzamel de benodigde documenten: Dit omvat meestal facturen, bewijs van betaling, technische specificaties van de zonneboiler, en een attest van de installateur.
  3. Dien je aanvraag in: Je doet dit op de website van de Vlaamse overheid. Gemeentelijke subsidies worden aangevraagd bij het lokale gemeentebestuur.

Regionale variaties in subsidies

Er kunnen aanzienlijke verschillen zijn tussen de subsidies die in verschillende gemeenten beschikbaar zijn. Sommige gemeenten bieden hogere bedragen of extra incentives voor energie-efficiënte renovaties. Bijvoorbeeld, een gemeente kan een extra premie bieden als je naast de standaard zonneboiler ook andere duurzame energieoplossingen installeert, zoals zonnepanelen of een warmtepomp.

Specifieke voorbeelden van regionale initiatieven

In Antwerpen kan je bijvoorbeeld tot € 400 extra subsidie krijgen voor een zonneboilerinstallatie. In Gent biedt de stad aanvullende premies voor energiezuinige woningen, waardoor de totale steun voor een zonneboiler aanzienlijk kan oplopen. Deze regionale initiatieven stimuleren huiseigenaren om te investeren in duurzame (zonne) energie en helpen de kosten verder te drukken.

Rendement en terugverdientijd van de zonneboiler prijs

Het rendement van een zonneboiler verwijst naar de efficiëntie waarmee het systeem zonlicht omzet in bruikbare warmte voor je huis. Dit wordt gemeten als het percentage van de zonnestraling dat daadwerkelijk wordt omgezet in thermische energie. Een hoog rendement betekent dat het systeem meer energie produceert uit dezelfde hoeveelheid zonlicht, wat resulteert in hogere besparingen op je energierekening.

Factoren die het rendement beïnvloeden

Het rendement wordt beïnvloed door onderstaande factoren.

Kwaliteit van het systeem

De kwaliteit van de zonneboiler is cruciaal voor het rendement. Hoogwaardige systemen van gerenommeerde merken hebben doorgaans een hoger rendement. Deze systemen maken gebruik van geavanceerde technologieën en duurzame materialen, wat zorgt voor betere prestaties en een langere levensduur.

Zonuren

De hoeveelheid zonlicht die je regio ontvangt, beïnvloedt ook het rendement van je zonneboiler. In Vlaanderen varieert het aantal zonuren, maar over het algemeen is er voldoende zonlicht om een zonneboiler rendabel te maken. Tijdens zonnige maanden zal het rendement hoger zijn, terwijl het in de wintermaanden iets lager ligt.

Zonneboiler onderhoud en installatiekwaliteit

Regelmatig onderhoud en een goede installatie zijn essentieel voor een optimaal rendement. Een slecht geïnstalleerde of slecht onderhouden zonneboiler kan minder efficiënt werken. Zorg ervoor dat je systeem door een erkende installateur wordt geplaatst en volg de onderhoudsrichtlijnen van de fabrikant.

Terugverdientijd zonneboiler

De terugverdientijd van een zonneboiler is de periode waarin je de investering terugverdient door besparingen op je energierekening. De gemiddelde terugverdientijd tussen de 5 en 10 jaar, afhankelijk van de grootte van het systeem, de installatiekosten, en de beschikbaarheid van subsidies.

Gemiddelde tijd om de zonneboiler prijs terug te verdienen

Stel, je investeert € 4.000 in een standaard zonneboiler en bespaart jaarlijks € 500 op je energiekosten. Met een Vlaamse premie van € 1.100 (voor 2 m² collectoroppervlak) wordt de effectieve investering € 2.900. In dit geval is de terugverdientijd ongeveer 5,8 jaar (€ 2.900 / € 500).

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Veelgestelde vragen

Is een zonneboiler nog interessant?

Ja, een zonneboiler is zeker nog interessant, vooral als je kijkt naar de lange termijn besparingen en de milieuvriendelijke voordelen. Ondanks de hoge investering, biedt een zonneboiler je lagere energiekosten en een vermindering van je CO2-uitstoot. Bovendien maken beschikbare subsidies en premies het financieel aantrekkelijker.

Wat kost een zonneboiler inclusief montage?

De kosten van een zonneboiler inclusief montage variëren meestal tussen de € 2.500 en € 7.000. Dit omvat de materiaalkosten voor de zonnecollectoren, het opslagvat en andere componenten, evenals de arbeidskosten voor de installatie. Subsidies kunnen deze kosten verder verlagen, waardoor je netto-investering aantrekkelijker wordt.

Wat doet een zonneboiler in de winter?

In de winter werkt een zonneboiler minder efficiënt door het lagere aantal zonuren en de lagere intensiteit van het zonlicht. Echter, moderne zonneboilers zijn ontworpen om zelfs bij bewolkt weer en lage temperaturen een aanzienlijke hoeveelheid warmte te produceren. Vaak wordt de zonneboiler in de winter ondersteund door conventionele centrale verwarming om te zorgen voor voldoende warm water.

Bespaartips

Maak gebruik van subsidies en premies

Informeer naar beschikbare subsidies bij zowel de Vlaamse overheid als je lokale gemeente. Deze kunnen de kosten van de zonneboiler aanzienlijk verlagen, waardoor je investering sneller wordt terugverdiend.

Kies een systeem dat past bij je behoeften

Koop geen overmatig groot systeem als je het niet nodig hebt. Een zonneboiler die precies is afgestemd op de grootte van je huishouden en je warmwaterverbruik kan je veel geld besparen op de aanschaf- en installatiekosten.

Onderhoud je zonneboiler regelmatig

Goed onderhoud zorgt ervoor dat je zonneboiler efficiënt blijft werken en verlengt de levensduur van het systeem. Regelmatige inspecties en reiniging kunnen helpen om dure reparaties te voorkomen en ervoor zorgen dat je zonneboiler optimaal presteert.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden