De beste zonnepanelen deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Zonnepanelen Zonnepanelen prijs

Zonnepanelen prijs

Minimale kosten
€ 5.100
Gemiddelde kosten
€ 8.900
Maximale kosten
€ 11.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 7.300 - € 10.500

Wil je net als vele anderen zonnepanelen laten plaatsen? Dan kies je voor de bewuste keuze. Deze natuurvriendelijke manier van energie opwekken is niet alleen beter voor het milieu, maar als extraatje ook nog voor je portemonnee. En dat is nog niet alles, want binnen 10 jaar heb je de investering terug verdiend terwijl de installatie daarna nog zo’n 15 jaar mee gaat.

Wat kosten zonnepanelen?

Gemiddeld ligt de zonnepanelen prijs rond de € 9.000, voor het volledig dekken van de energierekening. Een behoorlijke investering, maar wel een investering die je gaat terug verdienen. Bekijk onderstaand hoeveel panelen het beste bij jouw gezinssamenstelling pas, de daarbij behorende kosten en de jaarlijkse besparing op de energierekening:

HuishoudenAantal panelenGemiddelde kostenGemiddelde besparing per jaar
1 persoon11€4.800 - €5.500€500
2 personen16€7.400 - €8.000€750
4 personen22€9.800 - €10.500€1.000
6 personen26€11.600 - €12.600€1.200
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie

Om je duidelijk te maken waar deze aantallen op gebaseerd zijn, zijn hier 3 situaties geschetst:

  • Je hebt een 2 persoons huishouden. Het elektriciteitsverbruik is 3400 kWh en om dit zelf op te wekken met zonnepanelen moet je 16 panelen met goed rendement aanschaffen. De kosten hiervoor zijn ongeveer € 7.400.
  • Je hebt een 4 persoons huishouden met een gemiddeld verbruik van 4.600 kWh. Dit wil je zelf gaan opwekken met zonnepanelen dus heb je er 22 aangeschaft en laten installeren. Het heeft je uiteindelijk rond de € 9.800 gekost.
  • Je hebt een groot huishouden van 6 personen. Het stroomverbruik is hoog met 5.400 kWh, maar je hebt een groot dak en besluit dus om alles zelf op te wekken. Je moet dan 26 zonnepanelen aanschaffen en de prijs daarvoor is ongeveer € 11.600.

Waaruit bestaat de zonnepanelen prijs?

zonnepanelen prijs

De grootste kostenpost bij de aanschaf van zonnepanelen zijn de materialen. De prijzen van de materialen zelf staan vast, maar er is toch aanzienlijk te besparen op materiaalkosten doordat de verschillende soorten materialen behoorlijk van prijsverschillen. De arbeidskosten (installatie + bezorgen) zijn in verhouding maar een klein gedeelte van de totaal prijs, maar ook daar valt vaak wel te besparen. Doe dit door meerdere offertes te vergelijken en de voor jou beste keuze te maken.

Welke keuzes hebben invloed op de prijs?

Er zijn een aantal keuzes die je dient te maken voor dat de zonnepanelen geïnstalleerd kunnen worden:

Keuze 1: Soort panelen

Je kiest voor zonnepanelen, maar je dient wel de keuze te maken tussen onderstaande 3 soorten, waarbij elke soort zijn eigen voordeel heeft. In België bestaan er meerdere keurmerken wat betreft kwaliteit die verplicht zijn. Dit betekent dat elke soort die te verkrijgen is van prima kwalitatieve waarde is.

SoortGemiddelde prijzenVoordeel
Monokristallijn€675 per paneelUitstekend rendement
Polykristallijn€600 per paneelGoede rendement/prijs verhouding
Dunne film€400 per paneelGoedkoopste soort

Keuze 2: Schuin dak of plat dak?

Je hebt misschien de keuze tussen een schuin dak of een plat dak om je zonnepanelen op te installeren. Hierbij is het belangrijk te weten dat je in België het meeste rendement haalt wanneer de panelen 30 tot 40 graden hellend zijn. De meeste daken hebben ongeveer een helling van 45 graden. Dit houdt in dat er slechts een kleine of niet eens een constructie geplaatst hoeft te worden. Op een plat dak verbruikt de installateur meer materiaal om de panelen in de goede hoek te krijgen. De meerprijs bij een plat dak per paneel kan erg verschillen per installateur, maar je moet een bedrag verwachten van € 10 tot € 50.

Keuze 3: Extra opties

Er zijn ook extra opties die je kan kiezen wanneer je zonnepanelen laat installeren. Deze zijn tegen een meerprijs te verkrijgen.

Extra optiemeerprijsVoordeel
Monitorsysteem (energiemeter)€80 - €150Houd je eigen energieverbruik in de gaten
Zonneboiler€2.800 - €3.800Warmte opwekken, meer besparen op stookkosten

Vind de beste deal

Bespaar op de kosten van de installatie van de zonnepanelen door nu gratis en vrijblijvend offertes te vergelijken. Dit doe je al in 2 minuten en binnen 48 uur heb jij dan de informatie die je nodig hebt. Vergelijken kan tot wel 40% schelen. Dus wees geen dief van je eigen portemonnee en bespaar op je zonnepanelen.

Homedeal Bespaartips

Gedeeltelijk energie opwekken

Je hoeft natuurlijk niet per se alles of niets te kiezen als het om zonnepanelen gaat. Je hebt ook de mogelijkheid om maar een paar panelen te laten plaatsen. Er is hiervoor geen minimum waardoor je zelfs de mogelijkheid hebt voor 1 paneel. Slechts enkele panelen plaatsen vergt een minder grote investering en toch bespaar je hiermee op de energiekosten en is het beter voor het milieu.

Zelf helpen

Je kan de specialist vast helpen. Denk hierbij aan het aangeven van de materialen of, voor de beetje handige doe-het-zelver, het werk in de meterkast en het aanleggen van de kabel naar de omvormer. Overleg wel altijd met je specialist om problemen te voorkomen. Zonder hulp plaatst hij ongeveer 20 panelen op een dag, dus met jouw hulp gaat dat nog sneller.

Stabiele prijzen

Op het moment zijn is de zonnepanelen prijs stabiel en voor een redelijk bedrag te verkrijgen. Dit is dus het moment voor jou om tot koop over te gaan als je niet de hoofdprijs wil betalen voor een uitstekende verhouding tussen kosten en besparingen.

Subsidie

Landelijke subsidies zijn er niet meer voor het installeren van zonnepanelen, maar sommige regionale overheden hebben nog wel subsidieregelingen. Dus controleer op vlaaderen.be altijd of er subsidies worden verstrekt in jouw regio, want die wil je toch niet mislopen?

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden