De beste zonnepanelen deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Zonnepanelen Zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen reinigen

Heb je je ooit afgevraagd hoe je zonnepanelen kan reinigen om hun efficiëntie te verhogen? In dit artikel ontdek je waarom het reinigen van zonnepanelen essentieel is en hoe je dit het beste kunt aanpakken. We behandelen methodes, frequentie en de kosten, zodat je goed geïnformeerd de juiste keuzes kunt maken voor jouw zonnepanelen. Lees verder en leer alles wat je moet weten over zonnepanelen schoonmaken.

Het belang van zonnepanelen reinigen

Heb je nagedacht over hoe belangrijk het is om je zonnepanelen schoon te houden? Hier leggen we uit waarom regelmatig je zonnepanelen reinigen niet alleen de efficiëntie verhoogt, maar ook de levensduur van je zonnepanelen kan verlengen.

Verhoging van de efficiëntie

Wist je dat vuilophoping op jouw zonnepanelen ervoor zorgt dat de panelen aanzienlijk minder zonlicht opvangen? Dit betekent minder energieopbrengst en dat merk je in jouw portemonnee. Het rendement van de zonnepanelen kan wel met 20 tot 30% dalen als je ze niet reinigt. 

Regelmatig reinigen zorgt ervoor dat je zonnepanelen optimaal blijven presteren. Denk hierbij aan stof, bladeren, en zelfs vogelpoep, die allemaal kunnen bijdragen aan het onderpresteren van jouw panelen.

Verlenging van de levensduur

Door jouw zonnepanelen regelmatig te reinigen, voorkom je schade die veroorzaakt kan worden door vuil en weersinvloeden. Vuil kan krassen veroorzaken op het oppervlak en de weersomstandigheden kunnen het proces versnellen. Als zonnepanelen gereinigd zijn, dan zijn ze minder vatbaar voor slijtage, wat de levensduur van jouw investering aanzienlijk kan verlengen.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.
Zonnepanelen machinaal reinigen met een borstel en gedemineraliseerd water

Hoe kan je zonnepanelen reinigen? 

Voordat je bedenkt hoe je de zonnepanelen het beste kan reinigen, is het essentieel om de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen. Bij zonnepanelen op een plat dak is regelmatige controle en verwijdering van vuil en plassen belangrijk vanwege de mindere natuurlijke afwatering. Voor hellende daken zijn veiligheidsmaatregelen zoals een veiligheidsharnas belangrijk, gezien de verhoogde risico’s door de helling. Het is ook belangrijk om te controleren of de zonnepanelen uitgeschakeld zijn om elektrische schokken te voorkomen.

Methoden

Er zijn verschillende methodes om zonnepanelen te reinigen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hier zijn enkele gangbare methoden:

 • Zonnepanelen borstelen: dit is de meest gebruikelijke methode waarbij je zelf de zonnepanelen schoonmaakt met een zachte borstel of spons en gedemineraliseerd water. Deze methode is arbeidsintensief maar geeft je volledige controle over het reinigingsproces.
 • Gebruik van een tuinslang: een eenvoudige methode waarbij je de panelen afspoelt met water uit een tuinslang. Let op dat de waterdruk niet te hoog is om beschadiging van de panelen te voorkomen.
 • Geautomatiseerde reinigingssystemen: er zijn robots beschikbaar die automatisch over de zonnepanelen bewegen en deze reinigen. Deze systemen zijn vooral nuttig voor grote installaties of installaties op moeilijk bereikbare plaatsen.
 • Professionele reinigingsdiensten: deze diensten gebruiken vaak speciale apparatuur zoals telescopische borstels en osmosewater systemen, die zorgen voor een grondige en veilige reiniging van de zonnepanelen.
 • Reiniging met stoom: deze methode maakt gebruik van hete stoom om vuil en aanslag effectief van de zonnepanelen te verwijderen. Stoomreiniging is bijzonder effectief bij het verwijderen van hardnekkig vuil.

Naast de zonnepanelen zelf is het ook belangrijk om andere componenten van het zonne-energiesysteem, zoals de omvormer en de zonnecollector, te onderhouden en schoon te maken.

Waarmee kun je zonnepanelen reinigen? 

Bij het schoonmaken van zonnepanelen is het belangrijk om de juiste materialen bij de hand te hebben die zowel effectief zijn als de panelen niet beschadigen. Hier is een lijst van wat je nodig hebt:

 1. Zachte borstel of een spons: deze zijn zacht genoeg om de panelen niet te krassen.
 2. Gedemineraliseerd of osmose water: dit voorkomt kalkaanslag na het drogen van de panelen.
 3. Speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen: Ontworpen om vuil efficiënt te verwijderen zonder de coating van de panelen te beschadigen.
 4. Tuinslang: voor het afspoelen van de panelen na het schoonmaken.
 5. Niet-schurende doeken: om de panelen voorzichtig droog te vegen na het reinigen.
 6. Veiligheidsladder: om veilig bij de zonnepanelen op het dak te kunnen.

Hoe vaak moet je zonnepanelen reinigen? 

De frequentie waarmee je zonnepanelen schoonmaakt, hangt af van verschillende factoren zoals de locatie en de blootstelling aan vuil. Over het algemeen wordt aanbevolen om ze minimaal twee keer per jaar te reinigen, maar in gebieden met veel stof of bladeren kan vaker nodig zijn om optimale prestaties te behouden.

Wat kost zonnepanelen reinigen?

De kosten voor het laten reinigen van zonnepanelen variëren doorgaans tussen de € 100 en € 150 per reiniging voor een standaard huishouden. Deze prijs kan inclusief of exclusief de huur van speciale apparatuur zijn, afhankelijk van het bedrijf.

Soort reinigingGemiddelde kosten Toelichting
Zelf reinigen € 190Materiaalkosten
Professionele reiniging€ 150 - € 200 Eenmalige reiniging

De prijs van zelf zonnepanelen schoonmaken vs door een vakspecialist

Als je overweegt om zelf je zonnepanelen te reinigen, moet je rekening houden met enkele kosten voor de aanschaf van het nodige materiaal. Hieronder vallen:

 1. Zachte borstels of een wasborstel: dit kost ongeveer € 15 tot € 30, afhankelijk van de kwaliteit.
 2. Gedemineraliseerd water: een jerrycan van 20 liter kost rond de € 10.
 3. Veiligheidsladder of -harnas: een goede ladder kost ongeveer € 100, en een basis veiligheidsharnas is te koop vanaf ongeveer € 50.
 4. Reinigingsmiddel speciaal voor zonnepanelen: deze zijn meestal verkrijgbaar vanaf € 20 per fles.

De totale kosten kunnen dus oplopen tot ongeveer € 190, exclusief eventuele extra veiligheidsuitrustingen of hogere kwaliteit materialen. Daarnaast moet je ook je eigen tijd en moeite meerekenen, die niet in geld uitgedrukt kunnen worden maar wel waardevol zijn.

Zelfreinigende zonnepanelen

Zelfreinigende zonnepanelen zijn een innovatieve oplossing die onderhoud minimaliseert. Deze speciale zonnepanelen zijn uitgerust met een speciale coating die reageert op UV-licht, waardoor vuil en stof door regenwater makkelijker worden weggespoeld. Hoewel deze technologie de noodzaak van frequent handmatig schoonmaken vermindert, is het goed om te weten dat in droge perioden of bij zeer vuile zonnepanelen een aanvullende reiniging nog steeds nodig kan zijn om optimale prestaties te garanderen. 

Je zonnepanelen laten reinigen door Homedeal

Je zonnepanelen laten schoonmaken door een vakspecialist van Homedeal biedt verschillende voordelen die de extra kosten vaak rechtvaardigen. Ten eerste beschikken vakspecialisten over de juiste tools en technieken om het project goed en veilig uit te voeren.

Ze hebben ervaring met werken op hoogte en weten hoe ze ongelukken kunnen vermijden, wat jouw eigen veiligheid ten goede komt. Bovendien zijn zij getraind om de panelen grondig te reinigen zonder deze te beschadigen, iets wat met onervaren handen wel eens mis kan gaan.

Ten slotte bieden veel bedrijven garanties op hun werk, wat extra gemoedsrust geeft dat je zonnepanelen optimaal blijven presteren.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Veelgestelde vragen

Kun je zonnepanelen zelf schoonmaken?

Ja, je kunt zonnepanelen zelf schoonmaken, maar het vereist voorzichtigheid en de juiste materialen. Gebruik altijd zachte borstels en gedemineraliseerd water om beschadiging en kalkaanslag te voorkomen. Bij hardnekkige vervuiling raden we je aan om een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf in te schakelen. 

Hoe vaak moeten zonnepanelen worden schoongemaakt?

Het wordt aanbevolen om zonnepanelen minstens twee keer per jaar te reinigen. Als je in een gebied woont met veel stof, bladeren of vogeluitwerpselen, moet je mogelijk vaker de zonnepanelen schoonmaken om optimale prestaties te behouden.

Hoeveel kost zonnepanelen laten reinigen?

De kosten voor het professioneel laten reinigen van zonnepanelen variëren meestal tussen de € 100 en € 150 per sessie, afhankelijk van de grootte van je installatie en de bereikbaarheid van de panelen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden