De beste zonnepanelen deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Zonnepanelen Zonnepanelen vergelijken

Zonnepanelen vergelijken

Wil je zonnepanelen vergelijken, bijvoorbeeld om kosten te besparen of de kwalitatief hoogste zonnepanelen te kiezen? In dit artikel vergelijken we de prijzen van een aantal zonnepaneelaanbieders. We vertellen je bovendien welke soorten zonnepanelen er allemaal zijn, zodat jij straks uitkomt bij de beste zonnepaneelprofessional voor jou.


Inhoudsopgave

Zonnepaneelaanbieders vergelijken

Om een beter beeld te krijgen van de zonnepanelenmarkt, hebben we de prijzen van 4 zonnepaneelaanbieders met elkaar vergeleken. Deze aanbieders staan bekend om hun betrouwbaarheid en goede service. Bovendien hebben we een onderscheid gemaakt in verschillende prijssegmenten. Zo vind je in onderstaande tabel de prijzen van 2 zonnepaneelaanbieders uit het lagere segment en de prijzen van 2 aanbieders uit het hogere segment. Het gaat om de volgende aanbieders:

  • Zelfstroom
  • Vereniging Eigen Huis
  • Sungevity
  • Nuon

Zie in het onderstaande overzicht een vergelijking tussen de 4 aanbieders op de belangrijkste punten om zonnepanelen te vergelijken qua kwaliteit:

ZelfstroomVereniging Eigen HuisSungevityNuon
Merk ZonnepanelenTrina SolarTrina SolarCanadian SolarLG
Vermogen per zonnepaneel
(in Wattpiek*)
275270275285
Totaal vermogen per 10 zonnepanelen
(in Wattpiek*)
27502700 2750 2850

*Wattpiek is een meeteenheid die wordt gehanteerd om het vermogen van zonnepanelen aan te geven.

Wanneer je naar dit overzicht kijkt, zie je dat de zonnepanelen van Nuon het meeste Wattpiek opleveren van alle zonnepanelen. De zonnepanelen van Vereniging Eigen Huis hebben het laagste vermogen van de 4 aanbieders.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Prijzen zonnepanelen vergelijken

De meeste mensen vinden de prijs het belangrijkste bij het vergelijken van zonnepanelen. Het is verstandig om te kijken naar de prijs én naar het vermogen van de zonnepanelen. Het beste is dan ook om te kijken naar de prijs per Wattpiek.
Bekijk het overzicht hieronder voor de prijzen en garanties voor 10 zonnepanelen van de verschillende aanbieders:

ZelfstroomVereniging Eigen HuisSungevityNuon
Gem. prijs + installatie € 3.400€ 3.440€ 3.930€ 4.450
Garantie in jaren10101012
Totaal prijs per Wattpiek€ 1,23€ 1,27€ 1,50€ 1,61

De prijzen voor het aanschaffen van 10 zonnepanelen variëren van € 3.400 tot € 4.450. De totaalprijs per Wattpiek verschilt erg veel van elkaar. Deze totaalprijs per Wattpiek is berekend met de prijs en het vermogen van de zonnepanelen. Uit deze test komt Zelfstroom er het beste uit met € 1,23 per Wattpiek. Vergeet ook niet de subsidies te checken die er zijn voor de verschillende soorten zonnepanelen. Lees meer over zonnepanelen subsidies.

Soorten zonnepanelen vergelijken

Naast de aanbieders van de zonnepanelen is het verstandig om ook de verschillende soorten zonnepanelen met elkaar te vergelijken om de beste zonnepanelen voor jouw te vinden. Bij het vergelijken kom je de volgende 3 soorten zonnepanelen tegen:

  • Polykristallijn zonnepanelen  (Meest gemaakte keuze)
  • Monokristallijn zonnepanelen (Hoogste vermogen)
  • Dunne film zonnepanelen (Beste prijs-kwaliteitverhouding)

Wil je meer weten over deze zonnepanelen? Lees hier meer over de verschillende soorten zonnepanelen.

Als je naar de specificaties kijkt van mono-en  polykristallijne zonnepanelen, dan zie je dat de levensduur hetzelfde is. De levensduur van de dunne film is wel een stuk lager. De duurste zonnepanelen zijn die van monokristallijn, deze hebben ook de hoogste opbrengst. In het volgende overzicht zie je hoeveel zonnepanelen er ongeveer moeten worden geplaatst om aan je gemiddelde energieverbruik te voldoen:

HuishoudenGemiddeld energieverbruikAantal panelen
1 persoons2300 kWh per jaar10-11
2 personen3400 kWh per jaar15-16
3 personen4100 kWh per jaar19-20
4 personen4600 kWh per jaar21-22
5 personen5300 kWh per jaar24-25
6 personen5400 kWh per jaar25-26

Als je beperkte ruimte hebt om de zonnepanelen te plaatsen, is het dus verstandig om de zonnepanelen te kiezen met het hoogste vermogen, aangezien je anders niet aan je gemiddelde energieverbruik komt. De dunne film zonnepanelen zijn qua prijs-kwaliteitverhouding het best. Het enige nadeel hiervan is dat de levensduur een stuk korter is.

Opbrengsten zonnepanelen vergelijken

Bij het vergelijken van de opbrengsten van zonnepanelen zijn er meerdere factoren die van invloed zijn op de hoeveelheid opgewekte energie. Het gaat niet alleen om de efficiëntie van de zonnepanelen zelf, maar ook om de locatie, de hoek en de oriëntatie ten opzichte van de zon, en de hoeveelheid zonlicht die de locatie gemiddeld ontvangt. Daarnaast spelen het type en de kwaliteit van de gebruikte omvormer een rol, evenals eventuele schaduwvorming op de panelen. Om een goede vergelijking te maken, is het essentieel om rekening te houden met al deze variabelen. Hierdoor kun je de potentiële terugverdientijd en de langetermijnvoordelen van hun investering in zonnepanelen beter inschatten. Lees meer over hoe zonnepanelen werken.

In het onderstaande overzicht zie je de levensduur, opbrengst en gemiddelde kosten per paneel per soort:

Soorten zonnepanelenLevensduurOpbrengstGemiddelde kosten per paneel
Dunne film25 jaar15%€ 120
Polykristallijne30 jaar15 tot 16%€ 220
Monokristallijne30 jaar17%€ 260

Garantie zonnepanelen vergelijken

Let er na het aanschaffen van zonnepanelen op of je alle garantiecertificaten hebt gekregen van je installateur. Op je zonnepanelen moet een garantie zitten van de producent. Deze garanties moeten ook overdraagbaar zijn, voor als je je woning doorverkoopt. Op je zonnepanelen krijg je 3 soorten garanties:

Fabrieksgarantie – De fabrieksgarantie op zonnepanelen dekt doorgaans defecten in materialen en vakmanschap voor een bepaalde periode. Deze garantie wordt door de fabrikant aangeboden en beschermt de consument tegen fabricagefouten die kunnen optreden. De duur van deze garantie kan variëren per fabrikant, maar ligt meestal tussen de 10 en 25 jaar. Het is belangrijk om te begrijpen wat precies onder de fabrieksgarantie valt, aangezien sommige fabrikanten mogelijk beperkingen stellen aan de dekking of vereisen dat defecte panelen naar de fabrikant worden teruggestuurd voor reparatie of vervanging.

Vermogensgarantie – De vermogengarantie van zonnepanelen waarborgt dat de panelen een bepaald percentage van hun nominale vermogen zullen produceren over een vastgestelde periode, vaak 25 tot 30 jaar. Deze garantie houdt in dat de zonnepanelen niet meer dan een bepaald percentage aan efficiëntie zullen verliezen per jaar. Typisch garanderen fabrikanten dat de panelen na 25 jaar nog ten minste 80% van het oorspronkelijke vermogen kunnen opwekken. Dit biedt de koper zekerheid over de lange termijn prestaties en de te verwachten energieopbrengst van hun zonnepaneelsysteem.

Plaatsingsgarantie – De plaatsingsgarantie wordt verstrekt door de installateur van de zonnepanelen en dekt de kwaliteit van het werk tijdens de installatie. Deze garantie zorgt ervoor dat eventuele problemen die voortkomen uit de installatie, zoals schade aan het dak of foutief geïnstalleerde panelen, binnen een bepaalde periode na installatie kosteloos worden hersteld. De duur van de plaatsingsgarantie kan variëren, maar is doorgaans korter dan de fabrieks- of vermogengarantie, meestal tussen de 1 en 10 jaar. Een degelijke plaatsingsgarantie biedt extra gemoedsrust, aangezien het verzekert dat de zonnepanelen correct en veilig zijn geïnstalleerd.

Zonnepanelen worden geplaatst door twee vakspecialisten

Zonnepanelen kleuren vergelijken

Bij het vergelijken van zonnepanelen op basis van kleur, zijn er voornamelijk twee opties beschikbaar op de markt: traditionele blauwe zonnepanelen en de zwarte zonnepanelen, die vaak als mooier worden gezien.

De blauwe panelen zijn meestal geproduceerd van polykristallijn silicium, waarbij de veelhoekige kristallen een uniek patroon vormen dat lichtblauw reflecteert. Deze panelen zijn vaak voordeliger in aanschaf. Zwarte zonnepanelen, gemaakt van monokristallijn silicium, bieden daarentegen een uniforme, donkere look die door velen als esthetisch aantrekkelijker wordt beschouwd. Hoewel ze meestal iets duurder zijn dan hun blauwe tegenhangers, hebben zwarte panelen vaak een hogere efficiëntie en kunnen ze meer energie opwekken per oppervlakte-eenheid. Dit maakt ze een populaire keuze voor huishoudens met beperkte dakruimte of voor diegenen die grote waarde hechten aan het uiterlijk van hun woning.

Het kiezen tussen blauwe of zwarte zonnepanelen hangt dus niet alleen af van esthetische voorkeuren, maar ook van overwegingen zoals budget, beschikbare ruimte en gewenste energieopbrengst. Terwijl zwarte panelen een strakke, moderne uitstraling bieden die goed past bij veel daktypen, kunnen blauwe panelen een voordeligere oplossing zijn met een aanzienlijke energieopbrengst.

Extra tips voor zonnepanelen vergelijken

1. Kies voor de juiste afmetingen van je zonnepanelen

Wanneer je een klein dak hebt moet je rekening houden met de ruimte die je tot je beschikking hebt. Zonnepanelen zijn er ruwweg in 3 verschillende formaten, namelijk: klein (ca. 125x100cm), gemiddeld (ca. 165x100cm) en groot (ca. 195x100cm). Let hierbij dus op welk formaat zonnepaneel het best bij je huis past.

2. Kijk naar de prijzen van de zonnepanelenspecialisten

Naast het vergelijken van de prijzen van de zonnepanelen is het ook verstandig om naar de prijzen van de zonnepanelen installateur te kijken. Voorkom onverwachte kosten door je hier van te voren in te verdiepen.

3. Kies voor de uitstraling die bij je past

Vind jij het uiterlijk van je zonnepanelen van groot belang? Wil jij dat je zonnepanelen opvallen of juist niet? Wanneer je zoekt naar zonnepanelen die niet opvallen is het een tip om te kiezen voor zonnepanelen die verwerkt zijn in dakpannen. Wanneer je wilt dat je zonnepanelen juist wel opvallen, kies dan voor de monokristallijne zonnepanelen, deze hebben een erg donkere kleur of voor de polykristallijne zonnepanelen die hebben meer een blauw-paarse kleur.  

Vergelijk zonnepanelen offertes

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk geld besparen bij het aanschaffen van zonnepanelen. Via Homedeal vraag je gratis en vrijblijvend tot zonnepaneel offertes aan en ontvang binnen 48 uur de informatie die je nodig hebt van tot wel 6 specialisten uit de buurt. Het is mogelijk om veel te besparen door offertes van zonnepanelenspecialisten te vergelijken, dit komt doordat de prijzen van concurrenten dusdanig verschillen dat je tot wel 40% kunt besparen.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Veelgestelde vragen

Hoe kun je zonnepanelen vergelijken?

Als je zonnepanelen wil vergelijken, kun je naar verschillende factoren kijken. Belangrijk is om in ieder geval verschillende aanbieders, prijzen, soorten zonnepanelen, vermogen en garanties te vergelijken. Daarnaast is kun je ook kijken naar de kleuren van zonnepanelen en de uitstraling.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden