De beste stucwerk deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Stukadoor Stucwerk

Stucwerk

Minimale kosten
€ 300
Gemiddelde kosten
€ 1.500
Maximale kosten
€ 5.300
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 1.230 - € 1.770

Stucwerk geeft ruwe wanden en plafonds in je woning een mooie gladde afwerking. Mooi afgewerkte muren zorgen voor de perfecte basis voor letterlijk ieder interieurstijl. Ben je benieuwd naar wat stucwerk kost? Alle informatie vind je in dit artikel.

Wat kost stucwerk?

De kosten voor stucwerk variëren van gemiddeld € 5 per m2 tot € 25 per m2, inclusief het laten aanbrengen door een stukadoor. De hoogte van de stucwerk kosten is afhankelijk van het type stucwerk dat je kiest en wat je laat stucen: muur of plafond. Bekijk onderstaand wat de gemiddelde stucwerk kosten zijn per soort.

DienstGemiddelde prijzen per m2, incl. materiaal, loonkosten en btw
Spackspuitwerk€ 5 - € 11
Behangklaar stucen€ 8 - € 15
Sausklaar stucen€ 9 - € 23
Sierpleister€ 12 - € 23
Plafond stucen€ 5 - € 23
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie

Voordeligste optie:
Heb je een ruimte die je niet heel vaak gebruikt, maar wil je wel dat die mooi gestuct is? Dan is spackspuitwerk een goede optie, dit is namelijk de voordeligste manier van stucen. Heb je een oppervlakte van 100 m2 dat je gestuct wilt hebben? Reken dan op een bedrag van gemiddeld € 800 voor het totale projecy.

Gemiddelde optie:
Wil je een sterke en egale muur die geschikt is om te sausen of verven? Dan laat je sausklaar stucwerk op je muur aanbrengen. Voor een oppervlakte van 100 m2 betaal je dan gemiddeld € 1.600.

Meest luxe optie:
Sierpleister geeft een bijzonder effect aan je muur door de korrelstructuur. Voor een oppervlakte van 100 m2 betaal je gemiddeld € 1.800.

Hoe ziet de prijsopbouw van stucwerk eruit?

De kosten voor het laten aanbrengen van stucwerk zijn als volgt opgebouwd:
stucwerk kosten

Welke keuzes bepalen de stucwerk kosten?

Hoe hoog de kosten zijn van jouw ideale stucwerk hangt af van de onderstaande keuzes:

Keuze 1: Wat voor soort stucwerk wil je laten aanbrengen?

Er zijn 3 verschillende soorten stucwerk, bekijk waarin ze van elkaar verschillen:

Spackspuitwerk: De meest voordelige manier van stucwerk is spackspuitwerk. Dit komt doordat spackspuitwerk machinaal op de muur wordt gespoten. De prijzen variëren van € 5 tot € 11 per m2. Het prijsverschil wordt bepaald door in wat voor kleur je het spackspuitwerk wilt laten aanbrengen. Spackspuitwerk heeft wit als basiskleur, maar je kan ook voor een andere kleur kiezen. Kies je voor kleur, dan is het aan te raden om dat gelijk tijdens het spackspuiten te laten doen, zodat de muur niet naderhand nog geverfd hoeft te worden en de muur door-en-door gekleurd is waardoor eventuele beschadigingen minder opvallen. Stukadoors hanteren een kleurtoeslag van € 2 per m2. Spackspuitwerk in wit kost gemiddeld € 5 tot € 9 per m2 en in een andere kleur gemiddeld tussen de € 7 en € 11 per m2.

Behangklaar en sausklaar stucwerk: Zoals je in het kostenoverzicht bovenaan de pagina kan zien zit er een prijsverschil in behangklaar en sausklaar stucwerk. Behangklaar stucwerk is voordeliger dan sausklaar stucwerk doordat sausklaar stucwerk meer moeite en tijd kost voor de stukadoor. Sausklaar stucwerk is een afwerking waarbij het stucwerk helemaal glad en egaal is gemaakt, zodat het geschikt is om te schilderen of sausen. Behangklaar stucwerk is een manier van stucwerk waarbij de muur grover wordt gestuct, zodat de muur geschikt is om te behangen of om sierpleister overheen te stucen. Een behangklaar gestucte muur is niet geschikt om te schilderen omdat de muur te ruw is, waardoor de verf niet goed hecht.

Sierpleister: Sierpleister is momenteel een zeer populaire manier van stucwerk, omdat het een bijzondere structuur aan je muur geeft. Sierpleister is stucwerk op basis van kunststof waardoor het stootvast en weerbestendig is, en is daardoor voor zowel binnen als buiten geschikt. Er zijn verschillende soorten sierpleister te onderscheiden. Het meest gekozen sierpleister van dit moment is spachtelputz, een sierpleister met een korrelstructuur van 1 mm tot 2,5 mm. Je bepaalt zelf of er een fijne of grove structuur ontstaat. Een andere vorm van sierpleister is rustiekputz, dit wordt ook wel barokpleister genoemd. Rustiekputz heeft een korreldikte van 1,5 mm of 1,8 mm en toont kleine groefjes. Rustiekputz ligt daardoor tussen spachtelputz en granol in. Granol is de meest grove sierpleister, omdat het diepe groeven heeft die variëren van 3 mm tot 4 mm.

Keuze 2: Uitbesteden aan stukadoor of zelf doen?

Als je wilt besparen op het stucwerk en je eraan zit te denken om het zelf te doen, is het belangrijk dat je rekening houdt met de volgende 3 zaken:

  1. Stucen is minder eenvoudig dan dat het lijkt en voor goed stucwerk heb je ervaring en kwalitatieve materialen nodig. Als je een stukadoor inhuurt weet je zeker dat hij die kwalitatieve materialen heeft en over de juiste techniek beschikt.
  2. Als je geen ervaring hebt is stucen een tijdrovend project. Doordat je zonder ervaring minder snel en efficiënt werkt, droogt het stucwerk te snel op, waardoor de muur meer oneffenheden krijgt dan wanneer een stukadoor de muur in snel tempo stuukt.
  3. Waar je ook rekening mee moet houden is dat stucen fysiek zwaar werk is.

Wil je er zeker van zijn dat je kwaliteit krijgt, iets wat erg cruciaal is bij de muren van bijvoorbeeld je woonkamer waar je iedere dag tegenaan kijkt, schakel dan een stukadoor in.

Keuze 3: Wat moet er gestuct worden?

De prijs wordt ook bepaald door wat je wilt laten stucen. Een plafond stucen is bijvoorbeeld duurder dan het stucen van een wand omdat een plafond lastiger te bereiken is. Als een stukadoor lastige plekken, zoals plafonds of moeilijke hoekjes moet stucen, gaat voor die plekken de prijs per m2 omhoog. Reken dan op de hoogste prijs in de prijsrange van het kostenoverzicht bovenaan de pagina. Stel je laat je plafond sausklaar stucen, dan kan je ervan uitgaan dat je dichter bij de € 23 per m2 zit dan bij de € 9 m2.

Keuze 4: Extra opties

Tot slot zijn er nog een aantal extra opties die wellicht gelden voor jouw stucwerk project.

DienstGemiddelde prijs, incl. btwWanneer?
Schuurwerk€ 15 - € 25 per m2Wil je een mooi schaduweffect op bijvoorbeeld je plafond, kies dan voor schuurwerk. De stukadoor werkt met een schuurspons waarmee hij in draaiende bewegingen een zanderig oppervlakte op het plafond aanbrengt.
Raapwerk€ 15 - € 30 per m2Heb je wanden of plafonds die te ruw zijn, laat dan een laag gipsmortel aanbrengen als basis voor andere vormen van stucwerk. Een raapwerk laag is tussen de 5 en 7 mm dik.
Starttarief€ 290 - € 320

Vind de beste deal

Naast de bovenstaande tips heeft Homedeal nog een belangrijke bespaartip voor je! Echt besparen op het stucwerk doe je door offertes aan te vragen en zo meerdere stukadoors te vergelijken. Het prijsverschil kan namelijk oplopen tot wel 40%. Als je offertes aanvraagt krijg je binnen 48 uur precies te zien hoeveel het project voor jou gaat kosten zonder dat je gelijk ergens aan vast zit. Vraag hier geheel gratis en vrijblijvend offertes aan van maximaal 6 stukadoors in jouw regio.

Homedeal bespaartips

Profiteer van een lager btw-tarief

Op het gehele stucwerk project geldt momenteel bij huizen ouder dan 2 jaar een verlaging van het btw-tarief: 6% in plaats van 21%. Laat je bijvoorbeeld een wand van 50 m2 van sierpleister voorzien dan betaal je in plaats van € 157 maar € 45 aan btw.

Tijd is geld

Je bespaart de stukadoor tijd en daardoor jezelf geld door zelf al voorbereidende werkzaamheden te doen. Zet meubels aan de kant en plak vloeren en andere zaken alvast af. Ruim naderhand ook alles zelf op zodat je echt alleen voor het stucwerk betaald en niet voor de zaken die je zelf ook kan doen.

Laat alles in 1 keer doen

Als je van plan bent om meerdere ruimtes in je huis te laten stucen is het verstandig om dit in één keer te laten doen. Als de stukadoor alle werkzaamheden in 1 opdracht kan doen, daalt de prijs per m2. Een stukadoor werkt efficiënter als hij een groot oppervlak kan stucen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden