Beste asbestverwijdering deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Asbest Asbest herkennen

Asbest herkennen

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal mineralen. Deze mineralen zijn in de natuur gevormd en bestaan uit kleine vezels, die niet met het blote oog te zien zijn. Klinkt onschuldig toch?

Helaas – schijn bedriegt. Deze vezels zijn dan wel microscopisch klein, ze kunnen een groot gevaar voor je gezondheid vormen – levensbedreigend zelfs. Het is dan ook van groot belang om asbest tijdig te herkennen. Zo kan de asbest, indien nodig, worden verwijderd door een asbestsaneringsbedrijf vóórdat de asbest een bedreiging voor je gezondheid gaat vormen.

Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om asbest tijdig te herkennen. Daarnaast geven we je een overzicht van de kosten die gepaard gaan met asbestverwijdering.

Asbest herkennen begint bij begrijpen wat asbest is

Om asbest te kunnen herkennen, is het eerst raadzaam om kennis te verwerven over wat asbest eigenlijk precies is.

‘Asbest’ is een verzamelnaam voor zes verschillende mineralen die in de natuur voorkomen. Deze mineralen bestaan uit vezels. In het verleden werd asbest regelmatig verwerkt in allerlei verschillende bouwmaterialen. Denk bijvoorbeeld aan golfplaten, cement, lijm of kunststof.

Asbest vormt pas een gevaar voor de gezondheid op het moment dat de vezels loskomen en ingeademd worden. De vezels komen vrij op het moment dat in het asbesthoudend materiaal wordt gezaagd, geboord (doe dit dus vooral niet) of dat het materiaal op een andere manier aangetast wordt (bijvoorbeeld door het weer, in het geval van een asbestdak). Wanneer deze vezels ingeademd worden, tast dit te longen aan. Het langdurig inademen van asbestvezels kan dan ook tientallen jaren later verschillende longaandoeningen tot gevolg hebben, waaronder longkanker.

Het herkennen van materialen met hechtgebonden asbest

Asbest is niet altijd even gevaarlijk. Zoals hierboven al werd vermeld, is asbest onschuldig zolang er geen vezels vrijkomen. Bij hechtgebonden asbest is de kans dat vezels loskomen klein omdat de asbestvezels vast zitten in hard materiaal. Deze vorm van asbest is dus relatief ongevaarlijk. Tik je bijvoorbeeld met een schroevendraaier op hechtgebonden asbest dan klinkt dit als tikken op een schoolbord. Hechtgebonden asbest is voor 1994 verwerkt in materiaal zoals kunststof, lijm en cement.

Het herkennen van materialen met niet-hechtgebonden asbest

In tegenstelling tot hechtgebonden asbest is niet-hechtgebonden asbest erg gevaarlijk. Deze vorm van asbest is namelijk een stuk zachter, zit niet vast in ander materiaal, en brokkelt hierdoor snel af waardoor de vezels makkelijker vrijkomen. Niet-hechtgebonden asbest werd tot de jaren 80 regelmatig gebruikt in de bouw.

asbest herkennen

Hoe herken je asbest?

Asbest zelf is wit, blauw of bruin. Alleen asbestvezels zijn microscopisch klein en zie je met het blote oog niet. Asbestvezels kun je daardoor niet herkennen, alleen via een microscoop. Wat je gelukkig wel herkent, zijn de materialen waarin de asbestvezels zijn verwerkt.

Sinds 1993 is het gebruik van asbest verboden, maar asbest kan zich nog steeds bevinden in producten, materialen en gebouwen van vóór die tijd. 70% van de woningen tussen ‘45 en ‘94 bevat namelijk asbest volgens het onderzoek van Eigenhuismagazine. Kortom, een eerste stap is te kijken naar jaartallen van producten of materialen in je huis.

Doordat asbest in het verleden in de meest uiteenlopende materialen en producten werd verwerkt, kan het lastig zijn om de mineralen te herkennen. Er zijn echter een aantal algemene eigenschappen die alle asbesthoudende materialen delen. Deze kenmerken kunnen je helpen om asbesthoudende materialen te herkennen.

  • Asbest heeft een groot isolerend vermogen, zowel met betrekking tot geluid, warmte en elektriciteit. Asbest werd vroeger dan ook veel gebruikt als isolatiemateriaal, bijvoorbeeld rondom warme leidingen, bij plafonds en daken.
  • Asbest werkt niet alleen isolerend, maar is ook bestand tegen zeer hoge temperaturen en temperatuurschommelingen. Asbest werd daarom veel gebruikt voor kachelplaten, die op hun beurt weer verwerkt werden in haarden en cv-installaties.
  • Asbest is een zeer goedkope grondstof. Er kan gesteld worden dat asbest dan ook eerder tegengekomen zal worden in goedkope materialen dan in duurdere varianten.
  • Asbest is erg duurzaam en heeft een hoge slijtvastheid. Dit zie je ook terug in de oorsprong van de naam de mineralen. De naam ‘asbest’ komt namelijk van het Griekse ‘asbestos’, hetgeen onverwoestbaar betekent.

Asbest in golfplaten herkennen

Waar het in de meeste materialen dus gokken is of er wel of geen asbest in is verwerkt, bij golfplaten kun je dit wel controleren. Op de één-na-laatste golfplaat staan namelijk letters.

  • Golfplaten bevatten géén asbest bij de letters: NT, AF, AFM, NA, AP of AV
  • Golfplaten bevatten wél asbest bij de letters: AT, NF, CAF

Waar kan asbest zitten in en rond je huis?

Asbest buitenkant woningType asbest
Schoorsteen- Asbestcement in de buis en kap
Dak, dakkapel of dakraam- Asbestcement gevelpaneel, spouw- en kozijnbekleding
- Asbesthoudende dakbeschot
- Asbesthoudende bitumineuze dakbedekking
- Asbesthoudende daklei
- Asbesthoudende kit tussen kozijn en muur
- Asbesthoudende coating op stalen damwandprofielen
- Afdichting metselwerk, voegen, sponningen, kozijnen
Regenpijp en dakgoot- Asbestcement buis
- Asbestcement vlakke plaat/bekleding
Gevelbekleding- Gevelpaneel en kozijn bekleding
- Spouwbekleding
- Asbesthoudende kit (vulmiddel) tussen kozijn en muur en in voeg
- Asbesthoudende lijmen
- Asbesthoudende structuurverf
- Asbesthoudende coating op stalen damwandprofielen
- Asbestvezels als wapening in kunststoffen
- Afdichting metselwerk, voegen, sponningen, kozijnen
Schuurdak- Asbestcement vlakke platen
- Asbestcementgolfplaat
- Asbesthoudende bitumineuze dakbedekking
- Asbesthoudende coating op stalen damwandprofielen
Balkonscherm/privacy schermen tussen balkon- Asbestcement vlakke paneel, spouw- en kozijnbekleding
Asbest binnenkant woningType asbest
Vloerzeil of vloertegels- Asbesthoudende vinyltegels
- Asbesthoudende lijm
- Vloerzeil met onderlaag van asbesthoudend papier
- Ondervloerplaten van asbesthoudend karton
Vensterbank en aftimmering onder kozijn- Vensterbank van asbesthoudend kunstmarmer
- Aftimmering van asbesthoudend cement, vezelplaat of karton
- Aftimmering achter radiator
Cv-ketel, boilers, geisers en andere installaties- Asbesthoudende plaat onder CV, gips of cement
- Pakkingen, afdichtkoord
- Afvoerbuis (riool, ventilatie) van asbestcement
- Isolatie rond afvoerbuis - asbesthoudend gips, cement, vezelplaat of karton
Meterkast- Aftimmering meterkast
- Bekleding deur en bovenlicht met asbesthoudend karton, vezelplaat of cement
- Afdekplaat kruipruimte luik van asbestcement
Tussenwand, verlaagd plafond, aftimmering zolder- Systeemwanden met asbesthoudend cement
- Aftimmering en bekleding met asbesthoudend cement, vezelplaat of karton
Stortbak toilet en riolering- Afdekplaat asbestcement op stortbak
- Riolering, standleiding van asbesthoudend cement
- Ventilatiekanaal van asbesthoudend cement
Afvoerpijp- Afvoerkanaal van asbesthoudend cement
- Aftimmering rondom dakdoorvoer asbesthoudend cement, karton of vezelplaat.

Tip: Infomil heeft interactive visuals gemaakt waarin je per onderdeel van de woning kan zien waar zich welk type asbest kan bevinden voor zowel asbest in je woning als asbest aan de buitenkant van je woning.

asbest herkennen lab

Asbestinventarisatie: wat kost dat?

Denk je asbest te herkennen in of rondom je woning? Voor de gezondheid van jou, je huisgenoten en de omwonenden is het verstandig om dit te laten controleren door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf. Alleen door met een microscoop naar een monster te kijken kun je met zekerheid zeggen of er asbest aanwezig is en je de asbest moet verwijderen. Er zijn drie type onderzoeken, zie hieronder welke dit zijn en wat de gemiddelde asbestinventarisatie kosten voor zijn:

OnderzoekGemiddelde kosten (incl. btw)Aanvullende informatie
Type 0€ 100 - € 200Het type 0 onderzoek is een visuele beoordeling of er asbestverdachte materialen aanwezig zijn die direct waarneembaar zijn.
Type A€ 300 - € 400Het type A onderzoek omvat een inspectie naar de aanwezigheid van asbesthoudende materialen die ‘direct’ waarneembaar zijn.
Type B€ 650 - € 1.500Het type B onderzoek moet worden uitgevoerd wanneer tijdens het Type-A onderzoek wordt vermoed dat er niet waarneembaar asbest aanwezig is.

Een zo voordelig mogelijke asbestinventarisatie

Denk je asbest te herkennen in of rondom je huis? Het is belangrijk om dit te laten vaststellen door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf om vervolgstappen te bepalen. Uiteraard wil je onnodig hoge kosten het liefst vermijden. Door de vele asbestsaneringsbedrijven kan het echter lastig zijn om de beste deal te vinden. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij asbestsaneringsbedrijven bij jou in de buurt. Op het offerteformulier geef je een omschrijving van je wensen, en de vakspecialisten sturen je zo snel mogelijk een vrijblijvende offerte toe. Vervolgens kun je op je gemak de offertes vergelijken en de professional kiezen die het beste aansluit bij je wensen én je portemonnee.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden