Beste asbestverwijdering deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Asbest Asbestinventarisatie

Asbestinventarisatie

Minimale kosten
€ 150
Gemiddelde kosten
€ 350
Maximale kosten
€ 1.600
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 285 - € 415

Sinds 1993 is het gebruik van asbest verboden. In huizen die voor dit jaar gebouwd zijn wordt nog regelmatig asbest aangetroffen, het was in die tijd een goedkoop, sterk en isolerend bouwmateriaal. Wil jij laten controleren of jouw woning asbest bevat? Laat een gespecialiseerd bedrijf een asbestinventarisatie doen. Via Homedeal kom je erachter wat de kosten hiervan zijn.

Kosten asbestinventarisatie | AsbestattestVergelijking situaties | Onderdelen | Beste deal | Bespaartips

Wat kost een asbestinventarisatie?

De kosten voor asbestinventarisatie lopen uiteen van € 100 voor een type O onderzoek tot € 1.500 voor een type B onderzoek. Iedere asbestinventarisatie is anders, zie deze prijzen daarom vooral als indicatie, in de praktijk kan het veel hoger of lager uitvallen. Er zijn 3 typen onderzoek, namelijk: type 0, type A en type B. Bekijk in onderstaand kostenoverzicht de gemiddelde asbestinventarisatie prijzen voor een woonhuis.

Onderzoek
Gemiddelde kosten (incl. btw)
Aanvullende informatie
Type 0
€ 100 - € 200Het type 0 onderzoek is een visuele beoordeling op de aanwezigheid van asbestverdachte materialen die direct waarneembaar zijn. Let op: de resultaten van dit onderzoek zijn niet te gebruiken om een asbestsanering in gang te zetten.
Type A
€ 300 - € 400Indien je wilt slopen heb je een asbestinventarisatie nodig. Deze ontvang je na een type A onderzoek.
Type B
€ 650 - € 1.500Het type B onderzoek is nodig wanneer er dingen kapot gemaakt moeten worden om de mogelijkheid te hebben de asbest te inventariseren.

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie.

Asbestattest

Sinds 23 november 2022 is een asbestattest nodig bij de verkoop of schenking van jouw woning. Dit attest bevat informatie over de aanwezige asbest in het gebouw en controleert of het gebouw asbestveilig is. De asbestattest is niet inbegrepen in de categorie asbest inventariseren die via Homedeal bij onze aangesloten vakspecialisten kan worden aangevraagd. Meer informatie over de asbestattest en het aanvragen van een asbestattest is terug te vinden op de website van de Vlaamse overheid.

Vergelijking situaties

De volgende situaties geven je een goed beeld van de kosten voor jouw asbestinventarisatie.

Meest voordelige optie:
Heb je een huis van voor 1993 en ben je van plan te gaan verbouwen? Wellicht zit er asbest in je muren of plafond. Laat een type 0 onderzoek uitvoeren voordat je begint met slopen. Mocht uit de visuele indruk blijken dat er geen asbest in je huis aanwezig is, dan beperken de kosten zich tot het type 0 onderzoek dat gemiddeld € 150 kost.

Gemiddelde optie:
Is er asbest aanwezig en wil je dit laten verwijderen? Dan heb je een asbestinventarisatierapport nodig. In dit rapport wordt aan de hand van schetsen en foto’s aangegeven waar de asbest zich bevindt. Dit rapport wordt opgesteld aan de hand van een type A onderzoek, gemiddelde kosten: € 350.

Meest dure optie:
De kosten vallen uiteraard het hoogste uit wanneer je eerst een type 0 onderzoek laat uitvoeren, type A onderzoek nodig blijkt te zijn en vervolgens nog type B. Ga in dit geval uit van de gemiddelde kosten van € 1.600 voor de asbestinventarisatie.

Welke onderdelen bepalen de asbestinventarisatie kosten?

De volgende keuzes, bepalen de hoogte van de kosten van de asbestinventarisatie:

1: Type onderzoek
Zoals eerder besproken zijn de kosten afhankelijk van het type asbestinventarisatie. Onderstaand lees je wat de onderzoeken inhouden:

Type 0
Dit onderzoek wordt uitgevoerd om vast te stellen of er asbest aanwezig is in een gebouw. Het type 0 onderzoek staat ook wel bekend als de ‘quickscan’ en wordt uitgevoerd zonder iets af te breken. Het is een visuele beoordeling op de aanwezigheid van asbestverdachte materialen die direct waarneembaar zijn. Doel van dit type onderzoek is om, in geval van verkoop van het gebouw, melding te kunnen maken van de aanwezigheid van asbesthoudende materialen. Het productsoort (plaat, vloerbedekking, isolatie, pakking etc.) en de vindplaats worden aangegeven. Let op: de resultaten van dit onderzoek zijn niet te gebruiken om een asbestsanering in gang te zetten.
Type A
Dit type onderzoek omvat een inspectie naar de aanwezigheid van asbesthoudende materialen die direct waarneembaar zijn. Er wordt gebruik gemaakt van handgereedschap en er wordt licht destructief onderzoek uitgevoerd. Indien nodig worden er materiaalmonsters genomen. Na de asbestinventarisatie van het gebouw ontvang je een asbestinventarisatierapport. Dit rapport heb je nodig voor als je gaat slopen. Onderzoek type A vindt plaats nadat er uit type 0 gebleken is dat er asbest aanwezig is of wanneer je zelf de aanwezigheid van asbest vermoedt.
Type B
Het type B onderzoek is altijd een aanvulling op het type A onderzoek. Een type B onderzoek is nodig als er tijdens het type A onderzoek een redelijk vermoeden bestaat dat er nog verborgen asbest in het bouwwerk aanwezig is, maar dat op dat moment niet te onderzoeken is. Bij type B gaat het dus uitsluitend om verborgen materialen die door middel van zwaar destructief onderzoek moeten worden geïnventariseerd. Bij dit type onderzoek moet het bedrijf in de meeste gevallen dingen kapot maken en afbreken om de mogelijkheid te hebben de asbest te inventariseren.

2: Extra monster
De gemiddelde kosten van een asbestinventarisatie type A voor een gemiddelde woning bedragen € 350. Bij dit onderzoek wordt er, indien nodig, 1 of 2 materiaalmonsters genomen. Het is mogelijk dat er meer monsters nodig zijn. Reken op gemiddeld € 45 (inclusief btw) aan extra kosten per aanvullend monster dat genomen moet worden.

Keuze 3: Grootte ruimte
De kosten van de asbestinventarisatie zijn uiteraard ook afhankelijk van de grootte van de ruimte die onderzocht moet worden. Het kan gaan om een inventarisatie van één ruimte zoals bijvoorbeeld het toilet, de badkamer of keuken. In dit geval vallen de kosten voor type A lager uit dan de gemiddelde prijs van € 350. Deze gemiddelde prijs is gebaseerd op een compleet woonhuis. Wil je een grote schuur of bedrijfshal laten onderzoeken, dan vallen de asbestinventarisatie kosten hoger uit.

Keuze 4: Extra opties
Blijkt uit de asbestinventarisatie dat er asbest aanwezig is en wil je dit direct laten verwijderen? Houd dan rekening met de volgende extra kosten.

ActiviteitGem. kosten, incl. btw
Asbesthoudende golfplaten laten verwijderen€ 675 - € 925
Asbest in ruimtes laten verwijderen€ 1.050 - € 1.700
Asbesthoudend materiaal afvoeren€ 0 - € 25 per 100 kilogram

Vind de beste deal

  1. Vraag hier gratis en vrijblijvend tot 6 asbestsaneringspecialisten offertes aan.
  2. Homedeal selecteert de meest geschikte asbestsaneringspecialist bij jou uit de buurt.
  3. Je ontvangt een e-mail met daarin tot maximaal 6 geschikte asbestsaneringspecialisten.
  4. Binnen 2 werkdagen nemen de asbestsaneringspecialisten contact met je op.
  5. Vergelijk de offertes op basis van kwaliteit en prijs en vind de beste asbestspecialist voor jouw project.

Homedeal bespaartips

Monsterafname

Asbest is met het blote oog vaak moeilijk te herkennen, het is daarom mogelijk om zelf een monsteranalyse te doen. Er zijn diverse bedrijven die de mogelijkheid bieden om je monster te laten analyseren. Na het laboratoriumonderzoek ontvang je een analyserapport waarop staat vermeld of het materiaal asbest bevat of niet. De gemiddelde kosten voor een monsteranalyse zijn € 45 inclusief btw. Echter mag een volledig asbestonderzoek (type A of B) alleen verricht worden door een speciaal gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf, die in het bezit is van een SC540 certificaat.

Lokaal bedrijf

Het is zonde om een asbestinventarisatiebedrijf van ver te laten komen wanneer er ook genoeg bedrijven in je buurt actief zijn. Zo bespaar je heel eenvoudig op de voorrijkosten.

Subsidie aanvragen

Helaas is er voor particulieren geen subsidie voor asbestsanering, maar voor een bedrijf zijn er wel diverse regelingen. Maak als bedrijf gebruik van enkele fiscale regelingen om je stal, loods, schuur of kantoor asbestvrij te maken zodat het project een stuk betaalbaarder wordt.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden