Beste asbestverwijdering deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Asbest Asbestinventarisatierapport

Asbestinventarisatierapport

Voordat asbest daadwerkelijk verwijderd mag worden, moet er eerst een speciaal asbestinventarisatierapport worden opgesteld. Er zijn verschillende soorten asbestinventarisaties. Op deze pagina vind je alle informatie en kosten met betrekking tot een asbestinventarisatie.

Wat is een asbestinventarisatierapportSoorten asbestinventarisaties | Hoe laat ik het uitvoeren | Waar op letten | Veelgestelde vragen

Wat is een asbestinventarisatierapport?

In het verleden werd asbest vaak gebruikt ter isolatie van de woning of schuur. Toen wist men nog niet dat asbest zeer slecht is voor de gezondheid en dat het materiaal zelfs kankerverwekkend kan zijn. Sinds 1995 is het verboden om asbest in materialen te verwerken.

Een asbestinventarisatierapport is een verslag van een onderzoek waarin de hoeveelheid asbest in een woning wordt vastgelegd. De bouwgeschiedenis van een woning speelt hierbij ook een rol. Het asbestinventarisatierapport moet altijd worden opgesteld voordat sloopwerkzaamheden plaatsvinden. Op vertoning van het rapport is het vervolgens mogelijk om een sloopmelding in te dienen bij de gemeente.

Wat voor soorten asbestinventarisaties zijn er?

Er zijn 3 soorten asbestinventarisaties: type 0, type A en type B. Aan deze inventarisaties zijn ook verschillende kosten verbonden. Bekijk het onderstaande overzicht van de verschillende onderzoekstypes met daarbij een beschrijving van het doel van deze onderzoeken.

OnderzoekGemiddelde kosten voor een woonhuis (incl. btw)Aanvullende informatie
Type 0€ 100 - € 200Het type 0 onderzoek is een visuele beoordeling op de aanwezigheid van asbestverdachte materialen die direct waarneembaar zijn. Let op: de resultaten van dit onderzoek zijn niet te gebruiken om een asbestsanering in gang te zetten.
Type A€ 300 - € 400Indien je wilt slopen heb je een asbestinventarisatie nodig. Deze ontvang je na een type A onderzoek.
Type B€ 650 - € 1.500Het type B onderzoek is nodig wanneer er dingen kapot gemaakt moeten worden om de mogelijkheid te hebben de asbest te inventariseren.
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie

Hoe laat ik een asbestinventarisatierapport uitvoeren?

De regels rondom de uitvoer van een asbestinventarisatie zijn streng. Niet elke instantie of bedrijf mag dit onderzoek uitvoeren, omdat er strenge veiligheidsregels aan zijn verbonden. Zo moeten bedrijven beschikken over een SC-540 certificaat. Dit houdt in dat bedrijven voldoen aan het juiste kwaliteitsmanagementsysteem waarmee ze op een juiste manier een asbestinventarisatie uitvoeren. De asbestsaneringsbedrijven die bij Homedeal zijn aangesloten, beschikken over het SC-540 certificaat.

Waar moet ik op letten?

Als je asbest wil laten verwijderen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Lees onderstaande punten zodat je goed voorbereid bent.

1. Check de certificaten van het bedrijf

Het inventariseren en opstellen van een asbestinventarisatierapport mag niet zomaar door elk bedrijf worden uitgevoerd. Bedrijven die dit onderzoek willen uitvoeren, moeten beschikken over het SC-540 certificaat.

2. Extra kosten asbestinventarisatie

Als blijkt dat onderzoek type B moet worden uitgevoerd, moet eerst onderzoek type A plaatsvinden. In dit geval betaal je dus voor 2 onderzoeken. Houd hier rekening mee.

3. Zelf asbest verwijderen

Het is mogelijk om zelf asbest te verwijderen, maar er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo mag je tot maximaal 35 vierkante meter asbest verwijderen. Daarnaast geldt dit alleen voor hechtgebonden asbest. De verwijdering van niet-hechtgebonden asbest moet worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf. Overigens is het niet aan te raden om zelf asbest te verwijderen, aangezien dit een gevaarlijke en schadelijke klus is.

4. Subsidie aanvragen

Beschik je over een asbestdak dat in de buitenlucht staat en groter is dan 35m2? Dan is het mogelijk om voor de asbestverwijdering subsidie aan te vragen bij de gemeente. De subsidie bedraagt namelijk € 4,50 per m2 met een maximum van € 25.000.

Veelgestelde vragen

1. Zijn er kosten verbonden aan het aanvragen van offertes voor asbestsaneringsbedrijven?

Nee, de aanvraag van offertes is volledig gratis en vrijblijvend.

2. Voeren de asbestsaneringsbedrijven van Homedeal de inventarisatie uit?

Nee, Homedeal is hét platform waarop huiseigenaren en meer dan 2.000 vakspecialisten samenkomen. Naar aanleiding van jouw aanvraag selecteert Homedeal voor jou tot wel 6 gecertificeerde asbestsaneringsbedrijven bij jou uit de buurt die bij je aanvraag passen.

3. Ben ik verplicht om asbest uit mijn huis te verwijderen?

Je hoeft niet altijd verplicht asbest te verwijderen. Wel is het zo dat je verplicht bent om niet-hechtgebonden asbest te (laten) verwijderen. Bij niet-hechtgebonden asbest komen de vezels gemakkelijk vrij en dat levert grote gezondheidsrisico’s op.

4. Is een asbestinventarisatierapport verplicht of vrijblijvend?

Een asbestinventarisatierapport is normaal gesproken vrijblijvend. In het geval dat er (gedeeltelijk) gesloopt, gerenoveerd of verbouwd dient te worden is dit echter wel verplicht. Vraag voor alle zekerheid bij een specialist na of dit verplicht is om onduidelijkheden te voorkomen.

5. Hoe lang is het asbestinventarisatierapport geldig? 

Een asbestinventarisatierapport is 3 jaar geldig. Na deze 3 jaar wordt gekeken of actualisering van het asbestinventarisatierapport noodzakelijk is.

6. Waarom zijn de kosten van asbestsanering zo hoog?

Het verwijderen van asbest is een specialistisch project dat alleen door een gecertificeerd bedrijf uitgevoerd mag worden. Er zijn een aantal factoren die meespelen in de prijs.

  • Asbestinventarisatie
  • Het vervoeren van asbest
  • Beschermingsmiddelen van personeel
  • Stortkosten
  • De toegepaste techniek

Vind de beste specialist voor jouw project

  1. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes van asbestverwijderingsbedrijven aan.
  2. Homedeal zoekt de beste asbestverwijderingsbedrijven bij jou uit de buurt.
  3. Binnen 2 werkdagen nemen de asbestverwijderingsbedrijven contact met je op.
  4. Je ontvangt per e-mail tot wel 6 offertes van geschikte asbestverwijderingsbedrijven.
  5. Vergelijk de ontvangen offertes van asbestverwijderingsbedrijven op basis van prijs en kwaliteit en kies het beste asbestsaneringsbedrijf voor jouw project.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden