De beste warmtepomp deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Warmtepomp Warmtepomp installatie

Warmtepomp installatie

Overweeg je een warmtepomp installatie voor je huis? Of je nu zelf aan de slag gaat of een vakspecialist inschakelt, je vraagt je vast af wat een warmtepomp installatie is en wat het precies kost. Je bent hier op de juiste plek om dat te ontdekken. Lees in dit artikel alles over warmtepompen installeren en hoe dit jouw huis kan verbeteren.

De basis van een warmtepomp installatie

Een warmtepomp is een systeem dat energie uit de lucht, grond of water haalt om je huis te verwarmen en te voorzien van warm water. Wat nuttig is aan een installatie van een warmtepomp is dat het veel efficiënter is dan traditionele verwarmingssystemen, omdat het minder energie verbruikt voor hetzelfde resultaat. Dit betekent niet alleen een lagere energierekening voor jou, maar ook een kleinere ecologische voetafdruk.

Wat kost een warmtepomp installatie?

Een warmtepomp installatie kost ongeveer € 6.000 tot € 30.000. Wat een warmtepomp installatie precies kost hangt af van het type systeem en de omvang van je woning. Deze kosten omvatten zowel de aanschaf van de warmtepomp als de installatie en kunnen verschillen door specifieke behoeften van je huis. 

Type warmtepompInstallatiekosten
Lucht-lucht warmtepomp€ 2.000 - € 3.000
Lucht-water warmtepomp€ 4.500 - € 7.500
Hybride warmtepomp€ 2.000 - € 3.500
Water-water warmtepomp€ 7.000 - € 10.000
Grond-water warmtepomp€ 7.000 - € 10.000
Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Type warmtepomp installatie

Er zijn verschillende soorten warmtepompen met elk hun eigen unieke installatieproces en voordelen. Om de juiste keuze te maken moet je rekening houden met diverse factoren zoals de eigenschappen van je woning, de beschikbaarheid van ruimte voor installatie van een warmtepomp, en je persoonlijke voorkeuren wat betreft energieverbruik en milieu-impact.

Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp combineert de buitenlucht met je centrale verwarming om je huis te verwarmen en te voorzien van warm water. Dit systeem is efficiënt omdat het voornamelijk gebruik maakt van elektriciteit, wat het een groen alternatief maakt voor de cv-ketel. 

De installatie van de warmtepomp is relatief eenvoudig, omdat de buitenunit warmte uit de lucht haalt en deze via de binnenunit overdraagt aan het watersysteem. De installatiekosten variëren ongeveer tussen de € 4.500 en € 7.500.

Geothermische warmtepomp

Deze grond-water warmtepomp haalt zijn energie uit de grond met behulp van horizontale collectoren of verticale boringen. Een geothermische warmtepomp combineert een stabiele grondtemperatuur met je centrale verwarming, wat zorgt voor verwarming en koeling van je woning. 

De installatie van deze warmtepomp vereist meer werk, gezien de noodzaak voor grondboringen of het aanleggen van collectoren, maar de energiezuinigheid en het minimale gebruik van fossiele brandstoffen compenseren de inspanning. De installatiekosten liggen tussen de € 7.000 en € 10.000. 

Hybride warmtepomp

Een hybride systeem combineert een warmtepomp met de betrouwbaarheid van een cv-ketel of condensatieketel. Dat is bijvoorbeeld ideaal voor situaties waarin volledig vertrouwen op elektriciteit niet wenselijk is. 

Deze warmtepomp installatie schakelt tussen gas en elektriciteit, afhankelijk van wat op dat moment het meest efficiënt is. De installatiekosten variëren afhankelijk van het systeem en de configuratie, maar liggen ongeveer tussen de € 2.000 en € 3.500

Lucht-lucht warmtepomp

Lucht-lucht systemen zijn gericht op het verwarmen evenals het koelen van de lucht in je huis. Dankzij een snelle en efficiënte plaatsing vallen de installatiekosten relatief mee. De installatiekosten variëren tussen de € 2.000 en € 3.000. 

Deze soorten warmtepompen zijn eenvoudig te installeren en vormen een alternatief voor centrale verwarmingssystemen die nog werken met gas. Deze warmtepomp is ideaal voor woningen waar het installeren van complexe leidingen niet mogelijk is.

Close-up van een warmtepomp installatie door een vakspecialist

Opbouw van warmtepomp kosten

De kosten van een warmtepomp zijn opgebouwd uit verschillende componenten:

  • Aanschafkosten warmtepomp: de prijs van de warmtepomp zelf hangt af van het type pomp (lucht-lucht, lucht-water, water-water, of thermische) en het vermogen. Dit is doorgaans de grootste kostenpost binnen de totale kosten.
  • Installatiekosten: de installatie van de warmtepomp omvat het plaatsen van binnen- en buitenunits, het aanleggen van leidingen. En, indien nodig, het installeren van een afgiftesysteem zoals vloerverwarming, wandverwarming of convectoren. 

De kosten voor een vakspecialist kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van de warmtepomp installatie. Een gedetailleerde inschatting van de totale installatiekosten, inclusief arbeid, is te vinden in een offerte.

Installatieproces en locatie

De installatie van een warmtepomp bestaat uit meerdere stappen:

  1. Locatiebepaling: de buiteneenheid van een lucht-water- of lucht-lucht warmtepomp wordt meestal buiten het huis geplaatst op een locatie waar voldoende luchtstroming mogelijk is. Voor geothermische systemen gaat het om het boren van putten of het graven van sleuven in de tuin.
  2. Aansluiten binnenunit: de binnenunit wordt vaak in de technische ruimte of bij de centrale verwarming geïnstalleerd. Omdat de locatie toegankelijk moet zijn voor onderhoud.
  3. Aanleggen leidingwerk: het verbinden van de binnen- en buitenunit vereist precisie en kennis van zaken, vooral als het gaat om het waarborgen van de energie-efficiëntie van het systeem.

Duur van de warmtepomp installatie

De installatie van een warmtepomp duurt één dag tot een werkweek, afhankelijk van het type systeem en de aanpassingen aan de woning. Aanpassingen aan de woning kunnen inhouden: het verbeteren van isolatie, het aanleggen of aanpassen van het afgiftesysteem zoals vloerverwarming voor optimaal rendement met de warmtepomp en het installeren van extra leidingwerk of elektrische voorzieningen om de warmtepomp van stroom te voorzien. 

Welk type warmtepomp installatie is geschikt voor jouw woning? 

Het kiezen van de juiste warmtepomp en de bijbehorende installatie hangt sterk af van het type woning waarin je leeft. Of het nu gaat om een woning die al bestaat, een goed geïsoleerde woning of een nieuwbouwproject. Elke situatie vereist een specifieke benadering om de efficiëntie en het comfort te maximaliseren.

Bestaande woning

Voor bestaande woningen kan het installeren van een warmtepompsysteem een uitdaging zijn, vooral als het gaat om isolatie en de aanpassing van het bestaande verwarmingssysteem. Een lucht-water warmtepomp is vaak een populaire keuze vanwege de relatief eenvoudige installatie. 

Het is cruciaal om de woning eerst goed te isoleren en te controleren of het bestaande systeem van radiatoren compatibel is met de lagere aanvoertemperaturen van de warmtepomp.

Geïsoleerde woning

In een goed geïsoleerde woning kan bijna elk type warmtepomp goed worden ingezet. Een geothermische of een water-water warmtepomp kan hier goed presteren dankzij de stabiele binnentemperaturen, waardoor het systeem optimaal kan functioneren. De hogere investering in deze systemen wordt gecompenseerd door lagere verbruikskosten. 

Nieuwbouw

Nieuwbouwprojecten bieden de beste mogelijkheden voor het integreren van warmtepompen, omdat je vanaf het begin rekening kunt houden met de benodigde specificaties voor installatie, zoals verticale boringen voor een geothermische warmtepomp of de installatie van horizontale collectoren. Dit biedt de vrijheid om het meest efficiënte en geschikte warmtepompsysteem te kiezen, volledig afgestemd op de behoeften van de woning en de bewoners.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Veelgestelde vragen

Wat kost een complete warmtepomp installatie?

De kosten voor een complete warmtepomp installatie variëren tussen de € 4.000 en € 30.000, afhankelijk van het type warmtepomp en de specificaties van je woning. Lucht-water systemen zijn doorgaans voordeliger dan geothermische systemen.

Kun je zelf een warmtepomp installeren?

Hoewel het zelf installeren van eenvoudige lucht-lucht warmtepompen mogelijk is, vereisen de meeste pompen professionele installatie voor optimale veiligheid en prestaties.

Hoe lang duurt het installeren van een warmtepomp?

De installatieduur varieert: een lucht-lucht systeem kan binnen een dag klaar zijn, terwijl complexere systemen zoals geothermische warmtepompen enkele dagen tot een week kunnen duren.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden