De beste warmtepomp deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Warmtepomp Hybride warmtepomp

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een slimme combinatie van conventionele verwarming en warmtepomptechnologie voor optimale energiebesparing. Ben je benieuwd naar de ervaringen met hybride warmtepompen en hoe je hiermee zowel je energierekening als milieubelasting kunt verkleinen? In dit artikel bespreken we uitgebreid wat een hybride warmtepomp is, hoe het werkt, voor wie het geschikt is en wat de kosten zijn. 

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp combineert een elektrische warmtepomp met een cv-ketel. Dit zorgt voor een efficiënt hybride systeem dat zowel gas als elektriciteit gebruikt. Met een hybride warmtepomp kun je intelligent schakelen tussen de cv-ketel en de elektrische warmtepomp, afhankelijk van de temperatuur en de energieprijzen, waardoor je comfortabel blijft bij verschillende graden zonder volledig afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen.

Daarnaast maakt deze combinatie de hybride warmtepomp volgens ervaringen tot een van de beste opties voor wie geleidelijk van gas wil overstappen naar duurzamere energiebronnen. Het gebruik van radiatoren gecombineerd met dit type warmtepomp zorgt voor een flinke besparing op energierekening en helpt de CO2-uitstoot te verlagen. Kortom, het is een kostenbesparende en milieuvriendelijke keuze voor moderne huishoudens.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.
Hybride warmtepomp systeem in huis

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een slimme combinatie van een elektrische warmtepomp en een cv-ketel. Dit systeem speelt in op wisselende weersomstandigheden door automatisch te schakelen tussen deze twee componenten, wat zodoende zorgt voor optimale efficiëntie en comfort gedurende het hele jaar.

Werking van het systeem:

  1. Bij milde temperaturen haalt de elektrische warmtepomp efficiënt warmte uit de buitenlucht om de woning te verwarmen.
  2. Bij dalende buitentemperaturen neemt de cv-ketel het over, zodat er continu warmte beschikbaar is, zelfs tijdens strenge vorst.

Voordelen voor energie-efficiëntie:

  • Het systeem zal de uitstoot van CO2 en het gasverbruik verminderen. 
  • In de zomer kan de warmtepomp ook koelen door warmte van binnen naar buiten te verplaatsen.

Bediening en gebruiksgemak:

  • De temperatuur en instellingen zijn eenvoudig aan te passen via een thermostaat of een mobiele app, wat gebruikers in staat stelt het energieverbruik actief te monitoren en te reguleren.
  • Het systeem is compatibel met bestaande installaties zoals vloerverwarming en kan naadloos integreren met zonnepanelen, wat verder bijdraagt aan de verlaging van elektriciteitskosten.

Wat kost een hybride warmtepomp?

De hybride warmtepomp kosten liggen doorgaans tussen de € 7.000 en € 15.000, afhankelijk van het model en installatiekosten. Deze initiële investering wordt vaak snel terugverdiend door lagere energierekeningen en mogelijke subsidies, wat het een kosteneffectieve oplossing maakt voor je verwarmingsbehoeften.

Soort warmtepompPrijs (inclusief plaatsing)
Hybride warmtepomp 4kW€ 7.000 - € 10.000
CV ketel + hybride warmtepomp 4kW€ 10.000 - € 15.000

Hybride warmtepomp ervaringen 

Bij het overwegen van een hybride warmtepomp zijn de ervaringen van huidige gebruikers een waardevolle bron van informatie. Veel mensen die gekozen hebben voor dit type warmtepomp melden significante verlagingen van hun energierekeningen dankzij het systeem. De mogelijkheid om tussen gas en elektriciteit te schakelen afhankelijk van de buitentemperatuur en energieprijzen zorgt voor optimale kostenbesparing en comfort.

Gebruikers waarderen vooral de flexibiliteit van het systeem tijdens seizoenswisselingen, waarbij het systeem naadloos integreert met bestaande radiatoren en vloerverwarming. Dit elimineert de noodzaak voor grote aanpassingen in huis, wat vaak gezien wordt als een groot voordeel. Daarnaast rapporteren veel gebruikers dat, ondanks de hogere investeringskosten, de besparingen op lange termijn en het toegenomen woningcomfort de investering rechtvaardigen.

Een punt van kritiek dat soms naar voren komt, is de complexiteit van de installatie. Het is cruciaal om een betrouwbare en ervaren vakspecialist te kiezen om zeker te zijn van een correcte installatie. Een goed geïnstalleerde warmtepomp minimaliseert de kans op problemen en maximaliseert de prestaties, wat essentieel is om de voordelen van een hybride warmtepomp volledig te benutten.

Voor wie is een hybride warmtepomp geschikt? 

Een hybride warmtepomp kopen is voornamelijk interessant als onderstaande situatie(s) bij jou van toepassing zijn: 

  1. Huizen met onvoldoende isolatie: heb je een woning die niet volledig of goed geïsoleerd is? Dan kan een hybride warmtepomp een betere en praktischere optie zijn dan een volledige overstap naar een standaard warmtepomp. 
  2. Geleidelijk afstappen van gas: wil je van het gas af, maar ben je nog niet klaar om een volledige overstap naar elektrische verwarmingssystemen te maken? Dan biedt een hybride systeem een tussenoplossing die zowel duurzaam als praktisch is.
  3. Koude klimaatomstandigheden: woon je in een gebied waar de temperatuur sterk kan dalen. Dan biedt de combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel de flexibiliteit om efficiënt te verwarmen, zelfs tijdens extreem koude dagen. Denk hierbij aan temperaturen die vaak onder het vriespunt zakken, meestal rond de -5°C tot -10°C. In Nederland zal dit niet zo vaak voorkomen. 

Laat je warmtepomp installeren door Homedeal

Ben je overtuigd van de voordelen van een hybride warmtepomp? Overweeg dan om de installatie ervan uit te laten voeren door een professionele warmtepomp installateur via Homedeal. Op ons platform vraag je gratis en vrijblijvend warmtepomp offertes aan bij verschillende vakspecialisten. Zo vind je eenvoudig een goede installateur voor jouw project. 

Een vakspecialist die aangesloten is bij Homedeal zorgt voor een nauwkeurige en goede installatie. Daarnaast kom je in aanmerking voor de subsidie: MijnVerbouwPremie als je de installatie laat uitvoeren door een erkende warmtepomp installateur. Dit kan de totale kosten en terugverdientijd aanzienlijk verlagen. 

Homedeal biedt een hoogstaande service, waarbij de vakspecialisten je adviseren over de beste hybride warmtepomp voor jouw woning en zorgen voor een perfecte integratie met je huidige cv-ketel. Dit leidt niet alleen tot een duurzamer huis, maar ook tot een lagere energierekening en terugverdientijd. 

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Veelgestelde vragen

Is het verstandig om een hybride warmtepomp te nemen?

Ja, het is verstandig om een hybride warmtepomp te overwegen als je energie wilt besparen en je milieu-impact wilt verminderen. Deze systemen combineren de efficiëntie van een warmtepomp met de betrouwbaarheid van een cv-ketel, wat zorgt voor comfort tijdens koude dagen en lagere energiekosten.

Wat is het verschil tussen een hybride warmtepomp en een gewone warmtepomp?

Hybride warmtepompen combineren een elektrische warmtepomp met een cv-ketel, die inspringt bij extreem koude temperaturen. Een standaard warmtepomp gebruikt alleen elektriciteit en is afhankelijk van de buitentemperatuur voor zijn efficiëntie, wat minder betrouwbaar kan zijn in koudere klimaten.

Wat kost een hybride warmtepomp inclusief installatie?

De totale kosten voor een hybride warmtepomp inclusief installatie liggen tussen de € 7.000 en € 15.000. Deze prijs hangt af van het type pomp, de complexiteit van de installatie en jouw huidige cv-ketel. Het is belangrijk om offertes te vergelijken en te checken op subsidies om de kosten te drukken.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden