De beste warmtepomp deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Warmtepomp Verbruik warmtepomp per jaar

Verbruik warmtepomp per jaar

Het verbruik van een warmtepomp per jaar is een belangrijk aspect om te overwegen als je je energieverbruik wilt optimaliseren. In dit artikel ontdek je hoeveel stroom een warmtepomp gemiddeld verbruikt per jaar en welke factoren dit beïnvloeden. 

Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp gemiddeld per jaar? 

Het gemiddelde stroomverbruik van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren, maar over het algemeen ligt dit rond de 3.200 kWh per jaar. Dit verbruik kan variëren afhankelijk van het type warmtepomp en de grootte van je huis. Een goed geïsoleerd huis zal minder energie nodig hebben om te verwarmen, wat resulteert in een lager stroomverbruik. Dit betekent dat je met een warmtepomp niet alleen je energieverbruik kunt verminderen, maar ook je jaarlijkse kosten kunt verlagen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat er een verschil is tussen de warmtebehoefte van je huis en het stroomverbruik van de warmtepomp. De warmtebehoefte is de totale hoeveelheid warmte-energie die je huis nodig heeft om op de gewenste temperatuur te blijven. Dit wordt vaak uitgedrukt in kWh. Het stroomverbruik van de warmtepomp is de hoeveelheid elektriciteit die nodig is om deze warmte-energie te produceren.

De efficiëntie van een warmtepomp wordt uitgedrukt in de Coefficient of Performance (COP). De COP geeft aan hoeveel warmte-energie de warmtepomp levert per eenheid elektriciteit die het verbruikt. Bijvoorbeeld, een COP van 4 betekent dat voor elke kWh elektriciteit die de warmtepomp verbruikt, deze 4 kWh aan warmte-energie levert.

De berekening is als volgt: 

Verbruik warmtepomp = energieverbruik in kWh / COP

Als je vervolgens de jaarlijkse kosten per jaar wilt berekenen dan doe je dit op deze manier: 

Jaarverbruik (kWh) x elektriciteitsprijs (€ / kWh) = de kosten in € van het verbruik per jaar

De kosten van het verbruik van een warmtepomp per jaar kunnen aanzienlijk verschillen, afhankelijk van je energieprijs en het type warmtepomp dat je gebruikt. Als we uitgaan van een gemiddelde elektriciteitsprijs van € 0,29 per kWh, dan zul je moeten rekenen op kosten van: 3.200 kWh x € 0,29 / kWh = € 928 per jaar. Houd er rekening mee dat deze kosten dus afhankelijk zijn van het energieverbruik en de elektriciteitsprijs. 

Vrouw schrijft het verbruik per jaar van haar warmtepomp op.
Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Wat is het stroomverbruik per type warmtepomp per jaar?

Het stroomverbruik van een warmtepomp is afhankelijk van het soort warmtepomp. Dit komt doordat het rendement van de soorten warmtepompen kan verschillen.

Type warmtepompRendement warmtepompStroomverbruik per jaar*Toelichting
Lucht-lucht warmtepomp3,53.571 kWh
Lucht-water warmtepomp3,23.906 kWh
Grond-water warmtepomp4,52.778 kWh
Hybride warmtepomp3,52.500 kWhDe COP geldt voor het gedeelte dat door de warmtepomp wordt geleverd.

We gaan ervan uit dat 70% van de warmtebehoefte door de warmtepomp wordt geleverd.

Het verbruik van een lucht-lucht warmtepomp per jaar

Een lucht-lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en blaast deze direct de woning in zonder gebruik te maken van water als tussenmedium. Dit type warmtepomp wordt vaak gebruikt voor zowel verwarming als koeling van ruimtes.

 • Warmtebehoefte: 12.500 kWh
 • COP: 3,5

De berekening voor het verbruik van de lucht-lucht warmtepomp per jaar is als volgt:

Jaarlijkse warmtebehoefte ÷ COP = 12.500 kWh ÷ 3,5 = 3.571 kWh

Het verbruik van een lucht-water warmtepomp per jaar

Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om water te verwarmen voor je verwarmingssysteem en sanitaire voorzieningen. Dit type warmtepomp is relatief eenvoudig te installeren en kan aanzienlijke energiebesparingen opleveren.

 • Warmtebehoefte: 12.500 kWh
 • COP: 3,2

De berekening voor het verbruik van de lucht-water warmtepomp per jaar is:

Jaarlijkse warmtebehoefte ÷ COP = 12.500 kWh ÷ 3,2 = 3.906 kWh

Het verbruik van een grond-water warmtepomp per jaar

Een grond-water warmtepomp, ook wel een geothermische warmtepomp genoemd, onttrekt warmte uit de bodem via een netwerk van ondergrondse leidingen. Dit type warmtepomp is bijzonder efficiënt en betrouwbaar, omdat de bodemtemperatuur op een relatief constante temperatuur blijft gedurende het jaar.

 • Warmtebehoefte: 12.500 kWh
 • COP: 4,5

De berekening voor het verbruik van de grond-water warmtepomp per jaar is:

Jaarlijkse warmtebehoefte ÷ COP = 12.500 kWh ÷ 4,5 = 2.778 kWh

Het verbruik van een hybride warmtepomp per jaar

Een hybride warmtepomp combineert een traditionele verwarmingsketel (meestal op gas) met een warmtepomp. Dit systeem schakelt tussen beide methoden, afhankelijk van de buitentemperatuur en de warmtevraag, wat zorgt voor optimale efficiëntie en lagere energiekosten.

 • Warmtebehoefte: 12.500 kWh
 • COP: 3,5 (voor het gedeelte dat door de warmtepomp wordt geleverd)

Als we aannemen dat 70% van de warmtebehoefte door de warmtepomp wordt geleverd: Warmtebehoefte warmtepomp = 12.500 kWh × 0,70 = 8.750 kWh

De berekening voor het verbruik van een hybride warmtepomp per jaar is als volgt:

Stroomverbruik = 8.750 kWh ÷ 3,5 = 2.500 kWh

Welke factoren bepalen het verbruik van een warmtepomp

Er zijn een aantal factoren die het verbruik van een warmtepomp beïnvloeden. Dit zijn: 

COP

De efficiëntie van een warmtepomp, uitgedrukt als de Coëfficiënt of Performance (COP), is een cruciale factor in het bepalen van het energieverbruik. De COP geeft aan hoeveel warmte-energie de warmtepomp levert per eenheid elektriciteit die het verbruikt. Bijvoorbeeld, een COP van 4 betekent dat de warmtepomp vier keer meer warmte produceert dan de hoeveelheid elektriciteit die het verbruikt.

Wat beïnvloedt de COP?

 • Buitentemperatuur: De COP daalt wanneer de buitentemperatuur erg laag is, omdat de warmtepomp harder moet werken om warmte te onttrekken.
 • Type warmtepomp: Grond-water warmtepompen hebben doorgaans een hogere COP dan lucht-water warmtepompen, omdat de bodemtemperatuur stabieler is.
 • Onderhoud: Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat de warmtepomp efficiënt blijft werken, wat de COP positief beïnvloedt.

Waarom is de COP belangrijk?

Een hogere COP betekent een hogere efficiëntie, wat resulteert in lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk. Door een warmtepomp met een hoge COP te kiezen, optimaliseer je het energieverbruik en profiteer je van aanzienlijke besparingen op lange termijn

Grootte van het huis en isolatie

De grootte van je huis en de mate van isolatie spelen een grote rol in het verbruik van een warmtepomp. Hoe groter het huis en hoe slechter de isolatie, hoe meer energie de warmtepomp moet gebruiken om het huis op een comfortabele temperatuur te houden.

Invloed van de grootte van het huis

 • Grotere woningen: Hebben meer warmte nodig om alle ruimtes te verwarmen, wat resulteert in een hoger energieverbruik.
 • Kleinere woningen: Hebben minder warmte nodig, waardoor het verbruik van de warmtepomp lager is.

Belang van goede isolatie

 • Goed geïsoleerde woningen: minimale warmteverlies betekent dat de warmtepomp minder vaak hoeft te werken, wat het energieverbruik verlaagt. Denk aan dakisolatie, muurisolatie en dubbele beglazing.
 • Slecht geïsoleerde woningen: verliezen sneller warmte, waardoor de warmtepomp meer energie verbruikt om de gewenste temperatuur te behouden.

Gebruiksduur en -patroon

Hoe je je warmtepomp gebruikt, heeft een directe invloed op het jaarlijkse energieverbruik. De gebruiksduur en het patroon van verwarming kunnen variëren afhankelijk van je persoonlijke behoeften en levensstijl.

Invloed van gebruiksduur

 • Langere gebruiksduur: als je de warmtepomp continu laat draaien, bijvoorbeeld om constant een comfortabele temperatuur te behouden, zal het energieverbruik hoger zijn.
 • Korte gebruiksduur: door de warmtepomp alleen te gebruiken wanneer nodig, zoals tijdens de ochtend en avond, kun je het energieverbruik verlagen.

Verwarmingspatronen

 • Constant verwarmen: een constante temperatuur handhaven kan efficiënt zijn, omdat de warmtepomp minder vaak op hoge snelheid hoeft te werken. Dit kan het energieverbruik stabiliseren.
 • Tijdgestuurd verwarmen: het instellen van een timer om de warmtepomp alleen tijdens specifieke tijden in te schakelen kan helpen om energie te besparen zonder comfort in te leveren.
Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Veelgestelde vragen

Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp per jaar?

Het jaarlijkse stroomverbruik van een warmtepomp varieert doorgaans tussen de 2.778 en 3.906 kWh voor een gemiddeld huishouden. Dit verbruik is afhankelijk van het type warmtepomp, de grootte van je huis en de isolatie. Warmtepompen zijn energiezuinig en kunnen je energierekening aanzienlijk verlagen in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen.

Hoeveel stroom verbruikt een lucht lucht warmtepomp per jaar?

Een lucht-lucht warmtepomp verbruikt gemiddeld rond de 3.571 kWh per jaar, afhankelijk van de grootte van je huis en de mate van isolatie. Dit type warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en werkt efficiënt, zelfs bij lagere buitentemperaturen. Door deze energiebesparing kun je aanzienlijk besparen op je jaarlijkse energiekosten vergeleken met traditionele verwarmingssystemen.

Hoeveel kWh verbruikt een gezin met warmtepomp?

Het jaarlijkse verbruik van een gezin met een warmtepomp ligt gemiddeld tussen de 2.778 en 3.906 kWh. Dit hangt af van de grootte van het huis, de isolatie en het gebruikspatroon. Door de efficiëntie van warmtepompen kunnen gezinnen aanzienlijk besparen op hun energiekosten, vooral in goed geïsoleerde huizen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden