De beste warmtepomp deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Warmtepomp Prijs warmtepomp 

Prijs warmtepomp 

Minimale kosten
€ 6.000
Gemiddelde kosten
€ 17.000
Maximale kosten
€ 30.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 13.940 - € 20.062

Ben je op zoek naar de prijs van een warmtepomp? Dan ben je bij het juiste artikel beland, want in dit artikel duiken we in de kosten van een warmtepomp, zodat je precies weet waar je aan toe bent, van aanschaf tot installatie. We leggen uit hoe premies de warmtepomp kosten kunnen verlagen en geven een duidelijk beeld van wat een warmtepomp kost.

Wat is de prijs van een warmtepomp?

De prijs van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren zoals het type warmtepomp, de capaciteit en de complexiteit van de installatie. Gemiddeld liggen de kosten tussen de € 6.000 en € 30.000. Dit laat zien dat er voor ieder budget en elke situatie wel een oplossing te vinden is. 

Type warmtepompGemiddelde kosten (incl. plaatsing)
Lucht-lucht warmtepomp€ 6.000 - € 10.000
Lucht-water warmtepomp€ 8.000 - € 14.000
Hybride warmtepomp€ 7.000 - € 15.000
Water-water warmtepomp€ 15.000 - € 25.000
Grond-water warmtepomp€ 20.000 - € 30.000
Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.
Een warmtepomp bevestigd aan de buitenmuur

Prijsopbouw soort warmtepomp

Het selecteren van de juiste warmtepomp is een beslissende factor voor je energiekosten en het comfort in je woning. Elke soort warmtepomp, of het nu gaat om de goedkoopste warmtepomp of een model met een hoog rendement, heeft specifieke kenmerken die beter bij bepaalde woningen passen. 

Zo kan een water-water warmtepomp ideaal zijn voor het verwarmen van sanitair water, terwijl een lucht-lucht warmtepomp efficiënt de buitenlucht gebruikt om je woning te verwarmen of te koelen. 

Het vinden van de beste warmtepomp voor jouw situatie is van groot belang, niet alleen voor comfort maar ook voor het verminderen van de stroomkosten door een lager verbruik. Dit onderdeel biedt inzicht in de kosten en eigenschappen van verschillende warmtepompen, zodat je de meest passende keuze kunt maken.

Lucht-lucht warmtepomp

De lucht-lucht warmtepomp is een populaire keuze voor wie een efficiënte, maar betaalbare oplossing zoekt. Deze pompen halen warmte uit de buitenlucht en gebruiken die om je woning te verwarmen of te koelen en door middel van een binnenunit wordt het warme water verspreid. 

Gemiddeld liggen de kosten tussen de € 6.000 en € 10.000, afhankelijk van het vermogen en het model. De installatiekosten zijn relatief laag omdat er geen flinke grond- of boorwerken nodig zijn, wat een groot voordeel is.

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp haalt ook warmte uit de buitenlucht, maar zet deze om in warm water voor je verwarmingssysteem en sanitair water. De kosten voor deze warmtepompen variëren van € 8.000 tot € 14.000. Dit type warmtepomp is ideaal in combinatie met bijvoorbeeld vloerverwarming of een cv-ketel, waarbij het rendement ligt bij een optimale combinatie van vermogen en verbruik.

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp, vaak gezien als de goedkoopste warmtepomp, combineert een lucht-water systeem met je bestaande gasketel, waardoor je kan profiteren van het beste rendement zonder je hele systeem te hoeven vervangen. 

Het grote voordeel is de flexibiliteit en het vermogen om te schakelen tussen gas-, olie- of elektrische verwarmingssysteem, op basis van wat het meest efficiënt is. De prijzen liggen rond de € 8.000 tot € 15.000, exclusief de kosten van eventuele aanpassingen aan je huidige systeem. 

Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp, biedt sanitair water en verwarming door grondwater te gebruiken. Deze warmtepompen vereisen een investering in bodemgebonden installaties, dit zorgt ervoor dat de prijs tussen de € 15.000 en € 25.000 ligt, maar zorgen voor een hoge efficiëntie.

Grond-water warmtepomp

De grond-water warmtepomp haalt warmte uit de bodem via een netwerk van buizen. Deze optie is zeer zuinig, maar vereist een aanzienlijke investering van ongeveer € 20.000 tot € 30.000, afhankelijk van de grootte van je woning en de complexiteit van het systeem.

Geothermische warmtepomp

Tot slot is er de geothermische warmtepomp, deze warmtepomp haalt warmte uit diepere aardlagen. Dit is de meest duurzame optie, maar ook de duurste, met prijzen die kunnen oplopen tot € 25.000 of meer. De installatie van een geothermisch systeem is complex en vereist grondige planning en specialistische uitvoering.

Terugverdientijd warmtepomp

Bij het overwegen van een investering in een warmtepomp, is een van de meest gestelde vragen: “Hoe snel verdien ik mijn investering terug?” De terugverdientijd is een belangrijke maatstaf die aangeeft na hoeveel tijd de besparing op energiekosten gelijk is aan de investering. 

Deze periode kan variëren afhankelijk van meerdere factoren, zoals het type warmtepomp, de energieprijzen, en het gebruik. Gemiddeld gezien ligt de terugverdientijd tussen de 7 en 15 jaar. 

Berekening van de terugverdientijd

De terugverdientijd wordt berekend door de prijs van de warmtepomp (inclusief installatie) te delen door de jaarlijkse energiebesparing. Stel dat je € 5.000 investeert in een warmtepomp en je bespaart jaarlijks € 500 aan energiekosten, dan is je terugverdientijd 10 jaar. 

Het is belangrijk om te benadrukken dat warmtepompen een lange levensduur hebben, vaak meer dan 15 jaar, waardoor je na het bereiken van de terugverdientijd nog jaren profiteert van lagere kosten.

Factoren die de terugverdientijd beïnvloeden

Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op de terugverdientijd: 

  1. Energieprijzen: hogere energieprijzen leiden tot hogere besparingen, wat de terugverdientijd verkort.
  2. Subsidies: overheids- en regionale subsidies kunnen de initiële investering aanzienlijk verlagen, waardoor de terugverdientijd korter wordt.
  3. Gebruik: hoe meer je de warmtepomp gebruikt voor verwarming en eventueel koeling, hoe groter je besparing en hoe korter de terugverdientijd.

Premies 

Het financieren van een warmtepomp kan een grote investering zijn, maar gelukkig zijn er subsidies beschikbaar die de kosten kunnen verlagen en de terugverdientijd verkorten. Deze subsidies verschillen per regio en kunnen een significant verschil maken in de uiteindelijke kosten van je warmtepomp.

Regionale premies en regelingen

In Vlaanderen kun je voor het installeren van een warmtepomp een beroep doen bij Mijn Verbouwpremie, voor Brussel valt de warmtepomp onder de premie Renolution en in Wallonië kun je voor de premies terecht op de Waalse overheidssite

Voor meer informatie over de voorwaarden, het aanvraagproces, en de hoogte van de premie, bezoek je de website. De hoogte van de premie hangt af van het type warmtepomp dat je kiest, je situatie en andere factoren. Hoewel de website richtlijnen biedt over hoeveel premie je ongeveer kunt krijgen, is het exacte bedrag afhankelijk van het specifieke type warmtepomp en je individuele omstandigheden. 

Warmtepomp prijs: installatie

Bij de installatie van een warmtepomp, of het nu gaat om een geothermische warmtepomp of een lucht-water warmtepomp, blijft het belangrijk om de totale warmtepomp prijs te weten. 

De prijs van een warmtepomp installeren is niet alleen afhankelijk van het type warmtepomp maar ook van de expertise van de vakspecialist. Hierbij is het belangrijk om te weten dat de exacte prijs kan variëren, afhankelijk van meerdere factoren. 

Selectie van een vakspecialist 

Het kiezen van een vakspecialist voor de plaatsing van een warmtepomp is essentieel. Een vakspecialist beschikt over de nodige kennis en ervaring om de prijs per soort warmtepomp goed te beoordelen en een passende installatie te garanderen. Bovendien kan een erkend installateur over de warmtepomp prijzen en de beste optie voor jouw situatie.

Factoren die de prijs beïnvloeden

De prijs van een warmtepomp installeren hangt af van verschillende factoren:

  1. Type warmtepomp: De lucht-water warmtepomp prijs verschilt bijvoorbeeld aanzienlijk van de kostprijs van een geothermische warmtepomp.
  2. Installatie: De complexiteit van de installatie en de noodzaak van extra aanpassingen kunnen de warmtepomp kostprijs beïnvloeden.
  3. Vakspecialist: De keuze voor een vakspecialist kan een groot voordeel bieden, gezien hun expertise kan leiden tot een goed verlopen installatie en dus betere prestaties van de warmtepomp.
Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Veelgestelde vragen

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp?

Het exacte aantal zonnepanelen dat nodig is om een warmtepomp van energie te voorzien, hangt af van diverse factoren zoals het energieverbruik van de pomp en de opbrengst van de panelen. Als vuistregel kun je denken aan 10 tot 15 panelen voor een standaard huishouden, maar voor een specifiek antwoord op jouw situatie is het raadzaam een vakspecialist te raadplegen.

Wat kost een warmtepomp inclusief plaatsen?

De totale prijs van een warmtepomp inclusief plaatsing variëren sterk afhankelijk van het type warmtepomp en de complexiteit van de installatie. Gemiddeld liggen de kosten tussen € 6.000 en € 30.000. Dit is inclusief de aanschaf van de warmtepomp en de installatiekosten.

Wat kost een buitenunit voor een warmtepomp?

De kosten van een buitenunit voor een warmtepomp variëren en zijn afhankelijk van type en specificaties. Voor een specifieke prijs is het beste advies om een offerte aan te vragen bij een vakspecialist.

Bespaartips

Isolatie optimaliseren

Verbeter de isolatie van je woning om warmteverlies te minimaliseren. Dit leidt direct tot minder energieverbruik voor verwarming en koeling, wat zorgt voor lagere energiekosten.

Slimme thermostaat installeren

Gebruik een slimme thermostaat om je verwarming efficiënter te regelen. Zo kun je de temperatuur aanpassen aan je leefpatroon en onnodig energieverbruik verminderen.

Offertes vergelijken

Door offertes van meerdere vakspecialisten te vergelijken, kun je de beste deal vinden. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit en garantievoorwaarden.

Jaarlijks onderhoud van je warmtepomp

Zorg voor regelmatig onderhoud van je warmtepomp om optimale efficiëntie te behouden. Dit voorkomt onverwachte reparatiekosten en verlengt de levensduur van de pomp.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden