De beste warmtepomp deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Warmtepomp Hybride warmtepomp kosten

Hybride warmtepomp kosten

Minimale kosten
€ 7.000
Gemiddelde kosten
€ 11.000
Maximale kosten
€ 15.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 9.430 - € 13.570

Ben je benieuwd naar de kosten van een hybride warmtepomp? In dit artikel ontdek je de prijs van een hybride warmtepomp, de opbouw van de totale kosten en de terugverdientijd van een hybride warmtepomp. Daarnaast kun je hier ontdekken of je in aanmerking komt voor de subsidieregeling.

Wat zijn de kosten van een hybride warmtepomp?

De kosten voor de aanschaf van een hybride warmtepomp liggen gemiddeld tussen de € 7.000 en € 15.000, inclusief installatie. Wat uiteindelijk de exacte prijs is van de hybride warmtepomp, varieert afhankelijk van het merk, vermogen en de specifieke eisen van je huis. 

Soort warmtepompPrijs (inclusief plaatsing)
Hybride warmtepomp 4kW€ 7.000 - € 10.000
CV ketel + hybride warmtepomp 4kW€ 10.000 - € 15.000
Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.
Hybride warmtepomp

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van een hybride warmtepomp?

De totale kosten van een hybride warmtepomp worden bepaald door de keuzes die je maakt. Bekijk de verschillende factoren hieronder.

Typen hybride warmtepompen

De keuze van het type en de grootte van je hybride warmtepomp speelt een belangrijke rol in de kosten. 

  1. Hybride warmtepomp met een buitenunit (Lucht-water warmtepomp): dit systeem is een veelgebruikt type binnen het hybride verwarmingssysteem. Het gebruikt een buitenunit om warmte uit de lucht te halen voor het verwarmen van je woning evenals het leveren van sanitair warm water. De cv-ketel springt bij tijdens de koudste dagen om te zorgen dat je huis altijd warm blijft.
  2. Hybride warmtepomp met een binnenunit: dit systeem is ideaal voor situaties waar een buitenunit niet geplaatst kan worden. Het integreert naadloos met een bestaande HR ketel of een andere energiezuinige cv-ketel. De kosten worden hier bepaald door de binnenunit evenals de complexiteit van het koppelen aan het huidige verwarmingssysteem van de woning. Dit type hybride warmtepomp wordt gekozen voor zijn discrete installatie en vermogen om goed te verwarmen zonder een buitenunit.  
  3. Combinatiesysteem: het combinatiesysteem vertegenwoordigt de meest veelzijdige optie onder de hybride warmtepompen. Het combineert zowel een binnen- als buitenunit, waardoor het systeem optimaal kan functioneren onder diverse omstandigheden. Dit type is vaak het beste hybride warmtepompsysteem voor huishoudens die zowel de woning willen verwarmen en sanitair warm water willen hebben. De kosten zijn hoger vanwege de complexiteit van het systeem en de noodzaak van zowel een interne als externe installatie. Daarnaast kan een combinatiesysteem ook een geothermische warmtepomp zijn, die warmte uit de grond haalt in plaats van uit de lucht.  

Elk hybride warmtepomp werkt door de warmtepomp te gebruiken voor de basisverwarming en de cv-ketel bij te laten springen tijdens extreem koude omstandigheden. De keuze voor het beste hybride warmtepomp type hangt af van je specifieke situatie, zoals de locatie van je woning en je verwarmingsbehoeften.     

Merk

De keuze van merk en model kan aanzienlijk verschil maken in de aanschafprijs. Een warmtepomp van een premium merk zoals Daikin of Bosch, bekend om hun energiezuinigheid en duurzaamheid, kan duurder zijn dan een model van een minder bekend merk.

Dit verschil kan honderden tot duizenden euro’s bedragen. Een geavanceerd model met extra functies, zoals een ingebouwde slimme thermostaat en energiebeheersystemen, kan tot 20% meer kosten dan standaardmodellen.

Installatie

De kosten voor het installeren van een hybride warmtepomp kunnen sterk uiteenlopen. De prijs van de installatie is afhankelijk van je woning en de specifieke vereisten van het systeem. 

Als je huis al is voorzien van de geschikte leidingen en verwarmingselementen die compatibel zijn met een warmtepomp, dan zullen de installatiekosten relatief laag zijn. Moeten er echter uitgebreide aanpassingen gemaakt worden, zoals het versterken van het bestaande verwarmingssysteem of het leggen van nieuwe leidingen, dan kunnen de kosten flink oplopen. 

Een belangrijke overweging is de noodzaak voor een nieuwe cv-ketel. Als je huidige ketel niet werkt met het hybride systeem, kan de aanschaf van een nieuwe (HR) ketel de kosten aanzienlijk verhogen. 

Wat betreft de radiatoren: in veel gevallen kunnen bestaande radiatoren gebruikt blijven worden. Echter, voor optimale prestaties is een lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming, vaak nodig.

Prijsopbouw

De kosten van een warmtepomp zijn opgebouwd uit verschillende componenten:

  1. Aanschafkosten (60-70%): dit omvat de prijs van de hybride warmtepomp zelf evenals de eventuele nieuwe HR-ketel. Deze kosten zijn het grootste deel van de totale uitgaven, afhankelijk van het type en de capaciteit van de warmtepomp en de compatibiliteit met je huidige verwarmingssysteem.
  2. Installatiekosten (30-40%): deze kosten variëren afhankelijk van de complexiteit van de installatie en de noodzaak voor aanpassingen aan je huis, zoals de installatie van dubbel glas of de omschakeling naar lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming. De exacte kosten zijn afhankelijk van de arbeid en de aanpassingen die nodig zijn om het systeem te integreren.

Terugverdientijd van de hybride warmtepomp

De terugverdientijd van een hybride warmtepomp is een belangrijk aspect om te overwegen bij je beslissing. Deze periode varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals het energieverbruik in je woning, de energieprijzen, en de hoogte van de investering. 

Over het algemeen ligt de terugverdientijd tussen de 7 en 15 jaar. Deze schatting houdt rekening met de besparingen op je energierekening dankzij de zuinige werking van de warmtepomp, gecombineerd met eventuele subsidies en daarnaast belastingvoordelen die beschikbaar zijn voor het verduurzamen van je woning.

Het is cruciaal om een gedetailleerde berekening te maken of een offerte aan te vragen. Waarbij je huidige en toekomstige energiekosten, de aanschafprijs van de warmtepomp, en eventuele financiële ondersteuning meeneemt. Dit geeft een realistischer beeld van de werkelijke terugverdientijd en daarnaast helpt het je te bepalen of de investering in een hybride warmtepomp voor jou financieel aantrekkelijk is.

Subsidie voor de hybride warmtepomp kosten

Bij de aanschaf van een hybride warmtepomp kun je in aanmerking komen voor subsidie. Dit kan de totale prijs van de hybride warmtepomp aanzienlijk verlagen. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke premiebedragen per regio en waar je terecht kunt voor de exacte bedragen en voorwaarden.

Vlaanderen

In Vlaanderen kan de start de premie voor een hybride warmtepomp vanaf € 2.000 en kan oplopen tot maximaal € 31.250, afhankelijk van het project en de specifieke voorwaarden. Voor het exacte bedrag en de gedetailleerde voorwaarden kun je de website van Mijn VerbouwPremie ter illustratie raadplegen.

Brussel

Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest varieert de premie van € 4.500 tot € 5.000 per individuele wooneenheid. Deze bedragen kunnen verschillen op basis van het project en de toepasselijke criteria. Meer informatie over de premies en de vereisten vind je op de website van Renolution.

Wallonië

In Wallonië hangt de premie voor een hybride warmtepomp af van het type systeem. Voor systemen die enkel verwarmen en sanitair warm water voorzien, ligt de premie tussen de € 700 en € 4.200. Als de hybride warmtepomp ook kan koelen, varieert de premie van € 1.500 tot € 9.000. Belangrijk is dat deze bedragen nog vermenigvuldigd moeten worden met de coëfficiënt die hoort bij jouw inkomenscategorie. Voor de meest actuele informatie en specifieke voorwaarden is de Waalse overheidssite de beste bron.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Veelgestelde vragen

Wat kost een hybride warmtepomp inclusief installatie?

De kosten voor een hybride warmtepomp inclusief installatie liggen gemiddeld tussen de € 7.000 en € 15.000. Deze prijsrange is afhankelijk van factoren zoals het model van de warmtepomp, de complexiteit van de installatie, en de specifieke eisen van je woning. Voor een precieze prijsopgave is het raadzaam om een offerte aan te vragen.

Is een hybride warmtepomp rendabel?

Ja, een hybride warmtepomp kan zeer rendabel zijn. Vooral als je huidige verwarmingssysteem verouderd is of als je huis niet volledig geschikt is voor een volledig elektrische warmtepomp. De kosten van een hybride warmtepomp kunnen hoog lijken, maar door de lagere energiekosten en mogelijke subsidie kan de terugverdientijd aantrekkelijk zijn. De exacte rendabiliteit hangt af van je specifieke situatie, zoals de isolatie van je woning en je huidige energiekosten. 

Hoeveel subsidie krijg je op een hybride warmtepomp?

De subsidiebedragen en beschikbaarheid voor een hybride warmtepomp in België variëren sterk per regio. Er zijn specifieke programma’s voor Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Elk gewest biedt subsidies aan om de overgang naar duurzame verwarmingsoplossingen te vergemakkelijken. De subsidie loopt uiteen van € 700 tot wel meer dan € 30.000. 

Bespaartips

Isolatie

Door je woning beter te isoleren, kun je het gebruik van de hybride warmtepomp verminderen. Goede isolatie houdt de warmte langer vast, waardoor de warmtepomp minder hard hoeft te werken om de woning op temperatuur te houden. Dit leidt tot lagere energiekosten en een langere levensduur van de pomp.

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kan helpen om de verwarming beter te regelen door deze aan te passen aan je leefpatroon. Door de verwarming automatisch lager te zetten wanneer je niet thuis bent of slaapt, kun je flink besparen op de energiekosten. Bovendien kan een slimme thermostaat de werking van de hybride warmtepomp optimaliseren voor verdere besparingen.

Elektriciteitsverbruik

Om de elektriciteitskosten, die gepaard gaan met het gebruik van een warmtepomp, te verlagen, kan de installatie van zonnepanelen een slimme zet zijn. De energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt, kan gebruikt worden om de warmtepomp van stroom te voorzien, wat de operationele kosten aanzienlijk vermindert. Bovendien draagt dit bij aan de duurzaamheid van je energievoorziening.

Prijsgidsen
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden